Рецепти пасок на топленому молоці
Щоб свято Великодня вдався – обов'язково потрібно спекти пасочку. З додаванням топленого молока ви, напевно, ще не пробували. Так чого ж ми чекаємо? Швидше за роботу!
Крім докладних, детальних рецептів ми розписали вам цінні поради, які вже точно не дозволять вам зіпсувати тісто, навіть якщо ви новачок на кухні.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
розсипчастих дріжджів - | 15 г |
масла вершкового - | 165 г |
пряженого молока - | 260 мл |
борошна - | 670 г |
цукрового піску - | 180 г |
курячих яєць - | 3 шт. |
родзинок - | 220 г |
Час приготування: 215 хвилин | Калорійність на 100 грам: 320 Ккал |
Готувати паска великодній на топленому молоці по простому традиційним рецептом потрібно так:
- Молоко підігріти так, щоб воно стало злегка теплим;
- Додати одну ложку цукру і перемішати до розчинення;
- Відправити за цукром і дріжджі, перемішати до розчинення;
- Далі склянку борошна крізь сито, ретельно перешкодити і накрити;
- Накрити і відставити в тепле місце, поки маса не збільшиться в два рази;
- Яйця поділити і змішати залишки цукру з білками;
- Збити їх в білу масу, яка повинна збільшитися;
- Білки збити до піків, дати трохи солі;
- У збільшену масу дати жовтки і перемішати;
- Додати туди м'яке масло, нарізане кубиками;
- Змішати до однорідності і дати білки;
- Перемішати і туди ж залишки борошна через сито;
- Замісити м'яке, пружне тісто, яке не пристає до рук;
- Накрити і прибрати на годину в тепло;
- Родзинки промити і залити його окропом, через чверть години воду злити;
- Сухофрукти промити і обсушити;
- Додати родзинки в масу, перемішати і накрити її ще на годину в теплі;
- Викласти готове тісто у велику форму (щоб займало лише третю частину);
- Дати постояти ще годину, щоб піднялося;
- Запікати десять хвилин при 100 градусах, потім 25 хвилин при 180 за Цельсієм;
- Перевірити паска на суху зубочистку.
Рецепт паски в хлібопічці — візьміть на замітку кілька наших рецептів, які ви з легкістю зможете приготувати.
Як фарбувати паперовими серветками яйця на Великдень — покроковий майстер-клас в нашій статті.
А ви знаєте як правильно приготувати смачне і ніжне тісто для пасок?
Паска Олександрійський на топленому молоці
- 530 мл топленого молока;
- 530 г цукрового піску;
- 23 г дріжджів сипучих;
- 5 яєць;
- 265 г масла вершкового;
- 2 жовтка;
- 2 г ваніліну;
- 3 г солі;
- 15 мл коньяку;
- 120 г родзинок;
- + 1260 р борошна.
Час – 14 годин і 30 хвилин.
Калорії – 323.
Приготування:
- Яйця збити в легку піну у великій піалі;
- М'яке масло порізати кубиками і змішати з яйцями до однорідності;
- Дати жовтки, дріжджі, цукор і трохи підігріте молоко;
- Змішати компоненти і залишити в теплі на дванадцять годин (можна на ніч);
- Потім масу добре перемішати, замісивши в'язке тісто;
- Ізюм залити коньяком, залишити на півгодини;
- Додати в нього родзинки, трохи солі і ванільний цукор;
- Перемішати і дати більшу частину борошна через сито;
- Довести тісто до однорідності знову;
- Прибрати на півтори години в тепле місце, накрити;
- Далі обім'яти і наповнити ним форми на 1/3;
- Почекати, поки маса зросте і становитиме майже доверху;
- Запікати Олександрійські паски при 180 за Цельсієм до рум'яних шапочок.
Сметана тесту не перешкода
- 320 мл сметани;
- 130 г пресованих дріжджів;
- 130 г цукатів;
- 330 г вершкового масла;
- 1470 р борошна;
- 670 г цукрового піску;
- 120 г родзинок;
- 40 г ванільного цукру;
- 60 г соняшникової олії;
- 6 г солі;
- 5 яєць;
- 1 апельсин;
- 3 яєчних жовтка;
- 260 мл топленого молока.
Час – 15 годин і 30 хвилин.
Калорії – 331.
Рецепт паски на топленому молоці і сметані покроково:
- Яйця змішати з жовтком, додати цукор і збити;
- Додати дріжджі, раскрошив їх у крихту;
- Добре змішати, додати молоко і сметану;
- М'яке масло порізати кубиками, додати в ємність з іншими продуктами;
- Добре перемішати і прибрати в тепло на дванадцять годин, а краще на всю ніч;
- Ізюм вимити, запарити окропом на наступний день, обсушити його;
- Додати до опарі разом з цукатами і ванільним цукром;
- Апельсин вимити, позбавити його від цедри і додати її в опару;
- Масу добре вимішати;
- У велику кількість етапів додати борошно крізь сито;
- Замішувати масу спочатку ложкою, потім підключити руки;
- Вимішувати її протягом тридцяти хвилин;
- В кінці замісу тісто повинно залишитися трохи липким;
- Вмістити масу в ємність, знову накрити і прибрати в тепло ще на півтора години;
- Після цього тісто розділити на частини і розкласти по формах;
- Дати піднятися до країв, прибравши ще раз в тепле місце;
- Змастити шапочки жовтком і відправити в духову шафу;
- Запікати великодні паски при 190 за Цельсієм до рум'яності.
Корисні поради
При роботі з дріжджовим тістом обов'язково потрібно пам'ятати про те, які умови потрібно для нього виконати. Для початку під час замісу потрібно дотримуватися температури в приміщенні. Має бути тепло, не повинно бути ніяких протягів, вітру. Ті ж умови слід дотримуватися і під час відпочинку тесту. Це дуже важливо!
Пряжене молоко можна приготувати вдома самостійно. Для цього звичайне молоко просто треба томити на маленькому вогні протягом двох годин під кришкою. Те ж саме можна зробити і в духовці. Молоко повинно змінитися в кольорі і запаху.
Продукти для приготування тіста бажано заздалегідь дістати з холодильника. Їм важливо бути однією температури – кімнатної. Якщо якісь продукти будуть холодними, то це не дуже добре вплине на активність дріжджів. Як ми вже писали вище – дріжджі люблять тепло, а тому від холоду вони будуть працювати повільніше або взагалі можуть припинити діяти.
Якщо ви приготуєте паска на топленому молоці – близькі будуть вважати вас героєм. Як мінімум, з-за того, що ви витратили на його приготування добру частку свого часу. Ну і, звичайно, тому, що це настільки смачно, що вони просто не зможуть відірватися і почнуть вимагати більше добавки.