Бабусині рецепти приготування домашніх великодніх пасок
В кулінарії, як і в будь-якій іншій сфері діяльності людини, постійно з'являється щось нове, як нові інгредієнти, пристосування для готування або рецепти. Скільки нових рецептів великодніх пасок з'явилося останнім часом: віденський, апельсиновий, шоколадний, паска-краффин та інші.
Але, не дивлячись на нові віяння в кулінарній моді, більшість господинь вважають найсмачнішими паски за рецептами своїх бабусь.
Які форми застосовували
Зараз промисловість представляє для випікання пасок і зручності домашніх кондитерів всілякі форми: силіконові, паперові, металеві роз'ємні і цільні. Здавалося б, без них спекти пишний паска неможливо. Але чи так було завжди? І які форми для випічки пасок використовували наші бабусі?
Аналіз кулінарних книг і робіт живописців, в чиїх картинах присутня пасхальна тематика, дозволяє зробити висновок, що ще двісті років тому паска був подовим. Така традиція зберігалась в селах досить-таки довго, навіть тоді, коли з формами вже не могло бути особливих проблем.
На думку деяких істориків слов'янської кухні, свою форму і ажурність текстури паска отримав, коли в колізію з ним вступила більш ніжна ромова баба. На Великдень люди намагалися приготувати найбагатшу, насичену і скоромну випічку, тому подовий рецепт трансформувався в сучасний великодній кекс-паску.
Ще більше утвердився паска у формі високого кексу, коли радянські хлібокомбінати випускали кекс «Травневий», який з'являвся в магазинах в квітні – травні і також загадково зникав в інший час року.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
коров'ячого молока - | 1000 мл |
пресованих дріжджів - | 100 г |
цукрового піску - | 800 г |
курячих яєць - | 10 шт. |
сметани - | 500 мл |
вершкового масла - | 150 г |
маргарину - | 200 г |
рослинної олії - | 50 мл |
солі - | 5 г |
борошна - | 1500-2000 г |
ваніліну, сухофруктів і родзинок - | за смаком |
Час приготування: 360 хвилин | Калорійність на 100 грам: 320 Ккал |
Звичайно, у кожної бабусі є свій перевірений рецепт паски. Одним з найбільш простих і швидких рецептів можна назвати дріжджовий паска на сметані. Цей рецепт цілком підійде в умовах, коли у господині немає достатнього часу, щоб довго вимішувати тісто і давати йому підходити 3-4 рази.
Але завдяки перевіреній не одним поколінням рецептом, випічка виходить дуже ніжною і смачною.
Готуємо паска за бабусиним рецептом поетапно:
- Дріжджі розчинити в 200 мл теплого молока 50 г цукру і відставити ан 40 хвилин у тепле місце;
- Після цього в суміш ввести сметану, збиті з цукром яйця, решту молока, ванілін, сіль, сухофрукти, тобто всі інгредієнти, крім олії і тваринних олій. Борошна в тісто ввести стільки, щоб воно по густоті стало таким, як сметана. Прибрати його підходити на 2-3 години;
- На наступному етапі потрібно ввести жири і борошно, щоб вийшло не дуже туге (це погано позначиться на пухкості) тісто. Розподілити його по формах, дати трохи підійти і випікати. В залежності від розміру майбутніх пасок на випічку при 200 градусах піде близько півгодини.
Рецепт паски на топленому молоці — це додає випічці неймовірний аромат до того ж тісто не кришиться.
Рецепт заварний великодня від Юлії Висоцької — цей рецепт стане вашим улюбленим.
Рецепт паски на жовтках і вершках — дуже смачна випічка до свята.
Бабусин рецепт смачної паски
Зазвичай печуть паски тіста, замішаного на опарі. У цьому випадку випічка довше залишається м'якою, а це має величезне значення, особливо, якщо господиня дотримується православних традицій і готує їх у Чистий Четвер.
Для бабусиних пасок на опарі потрібно взяти:
- 500 мл молока;
- 50 г свіжих дріжджів;
- 200 г кристалічного цукру;
- 4 жовтка курячих яйця;
- 150 г вершкового масла;
- 10 г кухонної солі;
- 20 г ванільного цукру;
- 200 г сухофруктів (ізюм, в'ялена вишня, курага та інші);
- 1000 г пшеничного борошна вищого гатунку.
Оскільки паски на опарі будуть до випічки підніматися три рази, це збільшить час їх готування до 10-12 годин.
Харчова цінність – 474,0 ккал на 100 р.
Замішування тіста і випікання здійснюються в такій послідовності:
- Для опари змішати молоко, дріжджі, весь цукор і половину кількості борошна. Повинно вийти рідке тісто, яке потрібно залишити підходити в теплі на 4-5 годин. Орієнтуватися на час тут занадто не варто, оскільки багато чого буде залежати від температури в приміщенні. Готова опара спочатку збільшитися в 3 рази в об'ємі, а потім почне опадати в центрі;
- Потім в опару вмішують підготовлені сухофрукти, жовтки, додають сіль і ванільний цукор. Після цих інгредієнтів всипають половину борошна і добре вимішують;
- До практично розмішаною в опарі борошна, влити розтоплене вершкове масло, масу добре вимішати. Дати тісту підійти, збільшення в обсязі має відбутися в два рази. На це в середньому потрібно 1 годину;
- Після цього тісто поділити на вісім рівних частин. З кожної сформувати колобок і викласти в підготовлену форму. Така кількість тіста розраховане на форму діаметром 8-10 см і висотою 12-15 см;
- У формах тісто має підійти ще раз. Коли форми заповняться майже повністю (в центрі тісто не повинно доходити до краю приблизно на 1 см), паски можна відправляти в духовку;
- Час випічки 30-40 хвилин при 220 градусах. Готові паски прикрасити глазур'ю т кондитерської посипкою.
Домашній заварна паска
Заварна паска відрізняється розсипчастим, але в той же час в міру вологим м'якушкою. Як практично і всі бабусині рецепти, цей розрахований на велику кількість інгредієнтів, оскільки раніше родини були значно більше. Але не обов'язково готувати на всю порцію, можна пропорційно зменшити кількість всіх продуктів і спекти меншу кількість пасок.
На велику порцію заварного тіста для великодньої випічки потрібно взяти:
- 15 яєчних жовтків;
- 1000 г білого кристалічного цукру;
- 1000 мл молока;
- 100 г живих пресованих дріжджів;
- 800 г вершкового масла;
- 200 г маргарину для випічки;
- 100 г родзинок;
- 40 г ванільного цукру;
- 5 г кухонної солі;
- 3000 г борошна;
- цедра лимона за смаком.
В залежності від температури, при якій буде підходити тісто і розміру форм, в яких будуть дбати паски, на всю роботу може піти до 8-10 годин.
Калорійність стограммового паски складе 348,9 кілокалорій.
Як готувати заварна паска за бабусиним рецептом в домашніх умовах:
- Для опари слід розім'яти дріжджі з 30 г цукру, 90 г борошна і 50 мл теплої води. В результаті вийти густа в'язка маса, яку слід відкласти на деякий час для активізації дріжджових грибків;
- Тим часом потрібно заварити борошно. Для цього закип'ятити 500 мл молока і залити їм 150-200 г борошна, швидко і ретельно розмішати, щоб не утворилися грудочки, а борошно заварилася. Для цього краще користуватися дерев'яною ложкою;
- Коли опара підніметься, а потім почне опускатися в центрі – вона дозріла. На цьому етапі її з'єднують з завареною борошном, добре все змішують і знову залишають підходити в теплі подалі від протягів;
- Коли опара з заварний борошном збільшиться в об'ємі вдвічі, в неї слід влити решту молока з розчиненим у ньому цукром і вмішати половину кількості борошна. Знову тісто відправляється в тепло;
- У тісто слід ввести жовтки, розтерті з цукром, розтоплені масло і маргарин, сухофрукти, сіль, ванілін і цедру. Далі вимішувати, додаючи борошно до потрібної консистенції. Тісто легко має відлипати від рук і миски;
- Відправити масу на передостанній підйом, який може тривати від 2,5 до 4 годин. Потім тісто розділити на шматочки, які розкласти по підготовленим формами і дати підійти близько 60 хвилин;
- Випічка таких пасок тривати приблизно 40 хвилин, температура в духовці 190-200 градусів вважається оптимальною.
Глазур та інші прикраси
Традиційними прикрасами великодніх пасок вважаються цукрово-білкова глазур і кольорова посипання. Приготувати глазур абсолютно нескладно, потрібно лише змішати (збити або розтерти) білки і цукрову пудру, з розрахунку 200 г на один білок.
Замість пудри можна взяти і цукор, але тоді процес приготування стане набагато довше. Для приємної кислинки та більш податливою консистенції у глазур додають лимонну кислоту або сік лимона.
Набагато цікавіше йде справа з іншими прикрасами. Щоб паски господині виділялися серед інших, або у разі, коли кондитерську присипку не купили, посипати білі шапки можна кольоровий кокосовою стружкою, рубаними горіхами, маленькими шматочками різнокольорових цукатів або кольоровим цукром, який можна приготувати самостійно, змішавши білі кристалики звичайного цукру з сухим харчовим барвником.
Крім цього, на шапках пасок можна розмістити квіточки і хрестики, вирізані з допомогою вирубок з мастики. Красиво буде виглядати гніздо з обмоченных в шоколадній глазурі паличок, соломки, у якому лежать кольорові шоколадні яєчка. Шоколадна глазур в цьому випадку не тільки додасть натуральності гнізда, але і допоможе конструкції не розвалитися.
Також можна зробити красиві мереживні пояски на самих куличах, використовуючи не відрізки мережива, а намалювавши візерунок для покриття глазур'ю. Просто її треба зробити трохи густіше, перекласти в корнетик, з якого зрізаний куточок, і можна творити.
Корисні поради
Наостанок слід ще трохи зупинитися на деяких корисних порад, якими користуються досвідчені пекарі-кондитери:
- Щоб м'якоть випічки була красивого жовтого кольору, в тісто слід додати зовсім трохи шафрану;
- Родзинки та інші сухофрукти радять обвалювати в борошні, перед тим як вплутувати їх у тісто, але для здобної пасхальної випічки в цьому випадку краще підійде цукрова пудра;
- Готові паски за бабусиним рецептом не варто охолоджувати стоячи, краще покласти їх на бік і накрити рушником. Періодично перевертаючи їх в такому положенні, господиня отримає гарну, не деформовану випічку.
Світлої Пасхи!