30 апрель 2019 3 134

Як спекти італійський паску панеттоне в домашніх умовах

Багато бачили з нас панеттоне в найкрасивіших великих коробках в супермаркеті. Що ж це таке? І чому така подарункова упаковка, часом навіть з шампанським? Торт? Пиріг? Кекс? Спробуємо розібратися, а заодно і приготувати це заморське диво.

Панеттоне — італійський паску

Італійці, як і ми, готують власний паску до одного з найголовніших свят. Називається він «панеттоне», що перекладається як «хліб розкоші». І правда: у нього йде величезна кількість інгредієнтів і багато сухофруктів. Рідше – додається крем: шоколадний, ванільний, вершковий і т. д.

Панеттоне, з-за додавання алкоголю і довгого «відпочинку», набагато м'якше нашого паски, так і зберігається довше. Його ніжна текстура, солодкість і високий вміст родзинок або цукатів роблять його улюбленцем не тільки дітей, але і дорослих. В Італії його печуть частіше до Різдва, аніж до Великодня.

Сьогодні багато господинь намагаються спекти цей іноземний паска. Його батьківщиною вважається Мілан і пекли його ще при Римській імперії. Оригінального рецепту немає, паска зазвичай додають те, що хочеться: горіхи, різні фрукти і сухофрукти, шоколад, насіння.

Панеттоне випікають не тільки в Італії. Ця популярна випічка майже на всій території Європи і напередодні Різдва активно скуповується. Кращі паски можна купити в кондитерських, званих пастичериями. Будинки європейці самостійно їх випікають рідко.

Слов'янські жінки куди більше люблять готувати, а тому сьогодні пропонуємо ознайомитися з двома різними рецептами приготування цієї смакоти. До залежності від бажання, можна приготувати швидкий або традиційний варіант. У будь-якому випадку, це буде незабутньо смачно!

Як приготувати неймовірне смачний і ніжний паску на жовтках читайте в нашій статті.

Читайте як приготувати чудовий холодець в мультиварці.

Щоб про вашу рибу ніхто не сказав: «Яка гидота», навчитеся готувати її правильно. Наші покрокові рецепти з фото допоможуть вам приготувати шедевр.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
рома (бажано світлого) - 20 мл
води - 170 мл
борошна - 545 г
родзинок - 175 г
дріжджів - 5 г
яєць - 3 шт.
цитрусових цукатів - 145 г
вершкового масла (м'якого) - 260 р
солі - 4 р
цедри лимона - 7 р
цукрового піску - 160 р
ванілі - 5 г
меду - 40 мл
холодного вершкового масла - 15 г
розтопленого вершкового масла - 15 мл
Час приготування: 1320 хвилин Калорійність на 100 грам: 349 Ккал

Італійський паску панеттоне в домашніх умовах потрібно готувати так:

  1. В одній ємності змішати родзинки, дві ложки води і ром. Заважати, поки сухофрукти майже всі в себе не вберуть;
  2. В іншій посудині з'єднати борошно, лимонну цедру, дріжджі, половину стручка ванілі, сіль і цукор;
  3. У маленькій мисочці збити яйця з водою (обов'язково теплою) і медом. Яйця повинні бути кімнатної температури;
  4. Влити яєчну частина до борошняної і перемішати до однорідності;
  5. По ложці додати розм'якшене масло і вмішувати його. Готове тісто має вийти досить м'яким, на заміс піде близько восьми хвилин;
  6. Прибрати зайву вологу з ємності з родзинками, висипати туди цукати і влити вказану кількість розтопленого вершкового масла, перемішати;
  7. Дерев'яною лопаткою вмішати сухофрукти в тісто;
  8. Перекласти тісто у велику миску і прибрати в тепле місце, бажано обернути все плівкою. Дати піднятися втричі протягом 13-15 годин;
  9. Ваніль витягнути, з тіста скачати кульку і перекласти його у форму, рясно присипану борошном або, як варіант, обмащений маслом;
  10. Накрити злегка вологою тканиною і тримати ще п'ять годин, нехай піднімається в теплому місці без протягів. Тісто має вирости вище форми;
  11. Духовку розігріти до 190 за Цельсієм;
  12. На верхівці форми зробити хрестоподібний надріз, в самий центр покласти шматочок холодного масла. Запікати до тих пір, поки зубочистка або шпажка перестануть бути мокрими, коли входять в тісто. Але вони повинні залишатися вологими;
  13. Дати охолонути і прикрасити за смаком.

Рецепт на швидку руку

  • 600 г борошна;
  • 110 г сушеної смородини;
  • 2 жовтка;
  • 5 мл ванільного екстракту;
  • 200 г води;
  • 15 г цедри лимона;
  • 60 г пудра цукру;
  • 15 г дріжджів;
  • 15 г вершкового масла;
  • 125 г родзинок;
  • 120 мл несолодкого йогурту;
  • 110 г цукру.

Час – 4 години.

Калорії – 290.

Як готувати паску панеттоне:

  1. У теплій воді необхідно приготувати опару. Для цього туди треба всипати все дріжджі і щіпку цукру;
  2. Опарі дати постояти хвилин двадцять, щоб вона встигла «ожити»;
  3. Перелити її у велику миску, куди додати цедру лимона, йогурт, ваніль, трохи солі, м'яке вершкове масло, жовтки;
  4. Коли маса стане більш-менш однорідною, частинами вводити борошно і замісити еластичне, м'яке тісто;
  5. Прибрати його в місце потепліше, без протягів, на пару годин. Воно повинно зрости в два рази;
  6. Родзинки і сушену смородину присипати цукровою пудрою, а потім акуратно ввести в тісто, що піднялося;
  7. Перекласти у форму для випічки, її для цього краще присипати борошном;
  8. Поставити випікатися в розігріту духову шафу при 175 за Цельсієм на сорок хвилин. Дістати, почекати, поки охолоне, прикрасити за бажанням.

Корисні поради

При приготуванні великоднього панеттоне, як і при випічці вітчизняного паски, важливо дотримуватися деяких правил. Одне з них – робота з тестом повинна відбуватися в теплі й тихому приміщенні, вікна повинні бути закриті, прямих сонячних променів бути не повинно (потрапляють саме на тісто).

Всі інгредієнти повинні бути кімнатної температури, якщо в рецепті немає уточнення. Особливо це стосується яєць і вершкового масла, від яких залежить м'якість і легкість майбутнього панеттоне.

Важливо готувати неспішно. Тесту необхідно час, щоб підійти, а класичний панеттоне може вимагати всю ніч. Це потрібно для того, щоб всі компоненти повністю злилися. І, звичайно, обов'язково потрібно додати трохи алкоголю в тісто. Дріжджі мають бути свіжими, причому це потрібно перевірити та на пачці з сухими.

Приготування італійського паски панеттоне – справа надзвичайно приємне і «смачне». Його хочеться приготувати не тільки на Великдень, але і в звичайний день, щоб порадувати близьких ніжною випічкою. Італійці дійсно знають толк в кулінарії. Чому б не спробувати приготувати їх «паска»?

Що ще почитати: