Як спекти італійський паску панеттоне в домашніх умовах
Багато бачили з нас панеттоне в найкрасивіших великих коробках в супермаркеті. Що ж це таке? І чому така подарункова упаковка, часом навіть з шампанським? Торт? Пиріг? Кекс? Спробуємо розібратися, а заодно і приготувати це заморське диво.
Панеттоне — італійський паску
Італійці, як і ми, готують власний паску до одного з найголовніших свят. Називається він «панеттоне», що перекладається як «хліб розкоші». І правда: у нього йде величезна кількість інгредієнтів і багато сухофруктів. Рідше – додається крем: шоколадний, ванільний, вершковий і т. д.
Панеттоне, з-за додавання алкоголю і довгого «відпочинку», набагато м'якше нашого паски, так і зберігається довше. Його ніжна текстура, солодкість і високий вміст родзинок або цукатів роблять його улюбленцем не тільки дітей, але і дорослих. В Італії його печуть частіше до Різдва, аніж до Великодня.
Сьогодні багато господинь намагаються спекти цей іноземний паска. Його батьківщиною вважається Мілан і пекли його ще при Римській імперії. Оригінального рецепту немає, паска зазвичай додають те, що хочеться: горіхи, різні фрукти і сухофрукти, шоколад, насіння.
Слов'янські жінки куди більше люблять готувати, а тому сьогодні пропонуємо ознайомитися з двома різними рецептами приготування цієї смакоти. До залежності від бажання, можна приготувати швидкий або традиційний варіант. У будь-якому випадку, це буде незабутньо смачно!
Як приготувати неймовірне смачний і ніжний паску на жовтках читайте в нашій статті.
Читайте як приготувати чудовий холодець в мультиварці.
Щоб про вашу рибу ніхто не сказав: «Яка гидота», навчитеся готувати її правильно. Наші покрокові рецепти з фото допоможуть вам приготувати шедевр.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
рома (бажано світлого) - | 20 мл |
води - | 170 мл |
борошна - | 545 г |
родзинок - | 175 г |
дріжджів - | 5 г |
яєць - | 3 шт. |
цитрусових цукатів - | 145 г |
вершкового масла (м'якого) - | 260 р |
солі - | 4 р |
цедри лимона - | 7 р |
цукрового піску - | 160 р |
ванілі - | 5 г |
меду - | 40 мл |
холодного вершкового масла - | 15 г |
розтопленого вершкового масла - | 15 мл |
Час приготування: 1320 хвилин | Калорійність на 100 грам: 349 Ккал |
Італійський паску панеттоне в домашніх умовах потрібно готувати так:
- В одній ємності змішати родзинки, дві ложки води і ром. Заважати, поки сухофрукти майже всі в себе не вберуть;
- В іншій посудині з'єднати борошно, лимонну цедру, дріжджі, половину стручка ванілі, сіль і цукор;
- У маленькій мисочці збити яйця з водою (обов'язково теплою) і медом. Яйця повинні бути кімнатної температури;
- Влити яєчну частина до борошняної і перемішати до однорідності;
- По ложці додати розм'якшене масло і вмішувати його. Готове тісто має вийти досить м'яким, на заміс піде близько восьми хвилин;
- Прибрати зайву вологу з ємності з родзинками, висипати туди цукати і влити вказану кількість розтопленого вершкового масла, перемішати;
- Дерев'яною лопаткою вмішати сухофрукти в тісто;
- Перекласти тісто у велику миску і прибрати в тепле місце, бажано обернути все плівкою. Дати піднятися втричі протягом 13-15 годин;
- Ваніль витягнути, з тіста скачати кульку і перекласти його у форму, рясно присипану борошном або, як варіант, обмащений маслом;
- Накрити злегка вологою тканиною і тримати ще п'ять годин, нехай піднімається в теплому місці без протягів. Тісто має вирости вище форми;
- Духовку розігріти до 190 за Цельсієм;
- На верхівці форми зробити хрестоподібний надріз, в самий центр покласти шматочок холодного масла. Запікати до тих пір, поки зубочистка або шпажка перестануть бути мокрими, коли входять в тісто. Але вони повинні залишатися вологими;
- Дати охолонути і прикрасити за смаком.
Рецепт на швидку руку
- 600 г борошна;
- 110 г сушеної смородини;
- 2 жовтка;
- 5 мл ванільного екстракту;
- 200 г води;
- 15 г цедри лимона;
- 60 г пудра цукру;
- 15 г дріжджів;
- 15 г вершкового масла;
- 125 г родзинок;
- 120 мл несолодкого йогурту;
- 110 г цукру.
Час – 4 години.
Калорії – 290.
Як готувати паску панеттоне:
- У теплій воді необхідно приготувати опару. Для цього туди треба всипати все дріжджі і щіпку цукру;
- Опарі дати постояти хвилин двадцять, щоб вона встигла «ожити»;
- Перелити її у велику миску, куди додати цедру лимона, йогурт, ваніль, трохи солі, м'яке вершкове масло, жовтки;
- Коли маса стане більш-менш однорідною, частинами вводити борошно і замісити еластичне, м'яке тісто;
- Прибрати його в місце потепліше, без протягів, на пару годин. Воно повинно зрости в два рази;
- Родзинки і сушену смородину присипати цукровою пудрою, а потім акуратно ввести в тісто, що піднялося;
- Перекласти у форму для випічки, її для цього краще присипати борошном;
- Поставити випікатися в розігріту духову шафу при 175 за Цельсієм на сорок хвилин. Дістати, почекати, поки охолоне, прикрасити за бажанням.
Корисні поради
При приготуванні великоднього панеттоне, як і при випічці вітчизняного паски, важливо дотримуватися деяких правил. Одне з них – робота з тестом повинна відбуватися в теплі й тихому приміщенні, вікна повинні бути закриті, прямих сонячних променів бути не повинно (потрапляють саме на тісто).
Всі інгредієнти повинні бути кімнатної температури, якщо в рецепті немає уточнення. Особливо це стосується яєць і вершкового масла, від яких залежить м'якість і легкість майбутнього панеттоне.
Важливо готувати неспішно. Тесту необхідно час, щоб підійти, а класичний панеттоне може вимагати всю ніч. Це потрібно для того, щоб всі компоненти повністю злилися. І, звичайно, обов'язково потрібно додати трохи алкоголю в тісто. Дріжджі мають бути свіжими, причому це потрібно перевірити та на пачці з сухими.
Приготування італійського паски панеттоне – справа надзвичайно приємне і «смачне». Його хочеться приготувати не тільки на Великдень, але і в звичайний день, щоб порадувати близьких ніжною випічкою. Італійці дійсно знають толк в кулінарії. Чому б не спробувати приготувати їх «паска»?