Як спекти паску, якщо немає спеціальної форми
Захотілося порадувати близьких і спекти святковий паску вдома, але не здавалося спеціальної форми, — не біда! Її з великим успіхом замінять підручні матеріали, які є на кожній кухні. Читайте нижче, ніж спекти паску, якщо немає спеціальної форми, і застосовуйте на практиці наші ідеї.
5 оригінальних ідей
Раніше в домашніх умовах пекли чудову обрядову здобу без покупних промислового виробництва пасочниц, оскільки таке просто-напросто радянська і російська промисловість не випускали.
Сьогодні, з урахуванням достатку сучасної кухонного начиння можливостей випекти що-небудь традиційне, навіть якщо і немає спеціально призначеного під такі цілі покупного інвентарю, набагато більше.
Ось п'ять найбільш простих і доступних способу вийти гідно з, здавалося б, нерозв'язної ситуації.
Ідея № 1: використовувати непотрібну упаковку
Перша ідея є не такою вже й новою. Сенс заміни полягає у використанні під цю справу порожній жерстяної банки з-під покупних консервів, або будь-який інший відслужив своє харчової упаковки потрібних обрисів і місткості.
Для того, щоб отримати відмінну конструкцію для випікання шматочки різної маси здобного тіста у вигляді циліндра, береться будь-яка «магазинна» консервація, від 70-грамової упаковки томатної пасти і до «кільки в томаті» до дволітрових банок з-під консервованих персиків.
Крім упаковки з жерсті підійдуть і картонні циліндричні упаковки, наприклад, з-під чіпсів або льодяників.
У картонок видаляється кришка, а на дно вистилається гурток з промасленого пергаменту.
Візьміть на замітку рецепт глянцевою глазурі з желатином — рецепт прикраси, яке не осыпится.
Можна їсти паску до Великодня? Читайте поради і рекомендації.
Ідея № 2: чашки і стакани скляні
Ця чайна посуд надзвичайно зручна для такого нетипового її використання: кераміка і скло рівномірно і добре прогріваються, а це значить, що паску в них пропечеться якісно і на славу.
Більш того, чайні та кавові чашки абсолютно не бояться високого нагріву, і не лопнуть в духовці.
Чашки можна брати і кавові, і великі, так звані «супниці», на 500-700 мл.
І бажано не надто дорогі, без зайвих малюнків (можуть зіпсуватися від жару) і металевих орнаментів. Краще всього для запікання підійдуть звичайні, повсякденні, з фаянсу або кераміки.
Зовсім здорово буде, якщо знайдеться в господарстві гуртка металева, емальована.
Ідея № 3: паперові циліндри
Якщо промислового приготування консервів немає, або вони є, але немає бажання їх звільняти і мити, а чашок і склянок недостатня кількість, або за них просто побоюються, є чудовий спосіб швидко і даром спорудити таку кількість формочок, скільки буде потрібно.
Паперові фігури встановлюються на деко відразу кілька штук, так їх стан буде більш стійким при випіканні, вони будуть підтримувати один одного і вони не заваляться набік.
Ідея № 4: силіконові або металеві формочки для випічки кексів
На кожній кухні знайдуться ємності з силікону або харчового металу, призначені для приготування мафінів або невеликих кексів.
Такі пристосування можуть бути штучними, або їх відразу кілька одиниць, об'єднаних у єдиний лист.
Геометрія виробів з силікону різноманітна: є і у вигляді квадрата і ромба, і у вигляді квітів, зірок, тварин і героєм мультфільмів.
Зрозуміло, що для традиційної обрядової випічки не підійде форма для кексу, виконана хоч і у вигляді циліндра, але з діркою посередині.
Для пасок краще всього вибирати такі конструкції правильної циліндричної форми, або у вигляді невеликих усічених конусів.
І силіконові, і з заліза конструкції все одно потрібно буде перед зануренням у них дріжджового тіста промаслить, інакше спечені паски буде складно витрушувати, оскільки вони розраховані на жирне пісочне тісто.
Ідея № 5: кокотниці і жульенницы
Звичайно, це не найпоширеніший варіант, готують вдома жульєн не в кожній родині, так і такі спеціальні жульенницы, або, правильніше, кокотниці, набуває далеко не кожен домашній кухар.
Ці кокотниці бувають абсолютно різні за обсягом, від маленьких, 70-100 грамових, до великих, літрових посудин.
Найчастіше їх випускають зроблені з кераміки, у вигляді таких горщиків, і з нержавіючої сталі.
Тим не менш, якщо такі в господарстві, їх без зусиль можна пустити в випічку пасок, і вони в них виходять дуже красивими і гладкими.
Як зробити форму своїми руками
Всі домашні «саморобки» з цього питання спеціального хлібопечення не відрізняються складністю і тривалими підготовчими заходами.
Для використання ємності з металу з-під консервованих продуктів, придбаних в супермаркеті, послідовність нескладних дій по її перетворенню у підручний аналог відбулася покупної пасочніци наступний:
- Банку розкривається дуже акуратно, без залишення «задирок», причому кришка відрізається повністю.
- Тара ретельно миється і висушується.
- Плоскогубцями виступаючі гострі краї щільно загинаються всередину, щоб верхній обідок на упаковці був абсолютно гладким і не міг поранити.
- Із звичайної пекарської папери вирізається коло, рівний діаметру дна бляшанки, — на просто ставиться на папір і обводиться олівцем.
- Далі вирізається прямокутник, висотою перевищує бляшанку на 1,5-3 см, а в довжину здатний з запасом в пару сантиметрів обмотати її.
- Паперові вкладки в упаковку змащуються рафінованим рослинним маслом, або розтопленим вершковим, і вставляються всередину: коло – на дно, а прямокутником вистилаються боки циліндра.
- Імпровізована «пасочница готова! Залишилося лише вгадати з потрібним об'ємом здобного тіста і покласти його в неї для расстойки.
Для виготовлення паперових циліндрів не потрібно багато клопоту, робляться вони нескладно і швидко із звичайної щільного паперу формату А4 для розмножувальної техніки.
В першу чергу береться стільки аркушів, скільки буде потрібно спекти пасок. Потім йдемо покрокової інструкції:
- аркуш розрізається навпіл уздовж;
- береться звичайний стакан, і навколо нього обертається паперова смуга, загинаючи залишки паперу на дні;
- стакан виймається, а боки скріплюються степлером, в руках має залишитися паперова гільза, що має стінки і дно.
Як правильно спекти паску
Правила випікання пасок в саморобних конструкціях практично не відрізняються від усіх інших правил, використовуваних для засобів, придбаних в магазині.
Головна відмінність полягає в тому, що посуд, зроблений своїми руками, не буде володіти антипригарними властивостями, їй потрібно надати додатково.
З такою метою використовують:
- для жерстяних банок – спеціальний папір, або звичайну, але змащену кулінарним жиром (масло рослинне або вершкове, розтоплений якісний маргарин);
- для всіх інших пристосувань-саморобок застосовують мастило, в якості якої підходить непахнущее масло і спреди.
Піч здобу у підготовлених імпровізованих «циліндрах» потрібно точно також, як і в зроблених на заводі:
- відміряти потрібну кількість тіста;
- підкотити його в кульку;
- кулька опустити на дно ємності і дати йому підійти в теплому місці;
- підійшла здобу ставити в нагріту духовку і випікати при температурі 180 градусів за Цельсієм до появи рум'яної верхівочки.
Однак у таких маніпуляціях є єдиний виняток для склянок, оскільки вони можуть не витримати різкого перепаду температури і тріснути прямо в духовці. Тому стакани із збільшенням в обсязі пасочным тестом ставлять у трохи теплий, а не добре прогрітий духова шафа.
Якщо вдаються до суто паперовим виробів, не варто переживати, що в одній тільки такого формату моделі паски згорять або не пропечуться: цього не станеться, якщо правильно витримувати температуру в духовій шафі, а на його дно, якщо використовується газове горіння, і немає режиму конвекції, поставити сковорідку з гарячою водою.
Звичайно, гільзи з паперових листів обов'язково змащують маслом.
Спеціальні призначені для випічки паски форми у вільному продажу з'явилися відносно недавно, і вони, звичайно зручні: мають антипригарне покриття та необхідні габарити.
Але коштують такі «пасочніци» не дешево, їх досить дорого купувати відразу по кілька штук, та й у продажу бувають не кожен день. Якщо проявити досить винахідливості, можна створити практично безкоштовні аналоги з того, що є в будинку у будь-якої господині, і спокійно, без особливих клопотів випікати паски хоч кожен день!