Рецепти приготування підливи до макаронів як в їдальні
Як приготувати смачну підливку до макаронів як в їдальні? Які там були рецепти? У кожного кухаря їдальні свій рецепт і особливості приготування, але все ж багатьом вони схожі. Є навіть стандартний рецепт, який прописаний в затвердженому меню. У цій статті буде описано кілька рецептів підливок, які так часто зустрічаються в їдальнях.
Покрокові рецепти підливи до макаронів
Приготувати вдома точно таку ж підливку не вийде. Чому? Ось лише кілька причин:
- У кожного кухаря своя рука, готуючи один і той же рецепт різні люди приготують різний за смаком страва;
- У різних столових затверджені рецепти можуть, хоч і несуттєво, але відрізнятися. А від норми і найменування використовуваних продуктів залежить результат;
- Домашні умови частіше перешкоджають виконати з продуктами ті ж операції, що роблять в їдальні. Так виходить тому, що в громадському харчуванні великі обсяги приготування і є відповідне обладнання, якого, швидше за все, немає вдома;
- Різним може бути якість продуктів. І не завжди, взявши кращі продукти вдома, можна приготувати таку ж за смаком страва, як в громадському харчуванні.
Але все одно варто спробувати! Нижче описаний самий класичний спосіб готування підливи до макаронів як в їдальні.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
морква (велика) - | 1 шт. |
м'ясний бульйон (обов'язково процідити) - | 2 склянки |
петрушка (корінь, без зелені) - | 1 шт. |
масло рослинне - | 1,5 ст. л. |
цибулина (середніх розмірів) - | 1 шт. |
борошно пшеничне (обов'язково просіяти) - | 1 ст. л. |
томат-пюре (концентрат) - | 1 ст. л. |
Час приготування: 50 хвилин | Калорійність на 100 г: 88 Ккал |
Таку підливу подавали ще в радянському громадському харчуванні. З тих пір мало що змінилося — просто кожен кухар видозмінює процес приготування. Цей рецепт добре підходить для масового приготування, для домашніх умов доведеться збільшити кількість олії і, швидше за все, зменшити норму борошна.
Послідовність приготування:
- Спочатку взяти масла і борошна по 1 столовій ложці і обсмажити борошно до отримання більш темного кольору. Потрібно уважно стежити за борошном — в малих кількостях вона може моментально згоріти. Тому її потрібно постійно помішувати. Сковороду краще взяти маленьку і не розгладжувати вміст в ній тонким шаром — знову ж таки, високий ризик згоряння продукту;
- Коли мука буде готова, додати до неї томат-пюре, розмішати і вилити вміст сковороди в невелику каструльку, в яку налито 2 склянки м'ясного бульйону (в більшості столових просто використовують воду);
- Цибулю, моркву і корінь петрушки дуже дрібно порубати ножем. Обсмажити на залишок масла. Ці норми вказані на велику кількість порцій, тому олії доведеться взяти більше. Після обсмажування овочі покласти в каструльку, якщо в сковороді багато жиру — його виливати не потрібно;
- Варити 20 хвилин, якщо вийшло рідкувате — ще 10;
- Коли соус готовий, посолити за смаком, і вимкнути вогонь;
- Зварити макарони і полити цьому соусом!
Ось так готується класичний соус, виконаний за всіма правилами. Правда, зараз у багатьох їдальнях готують соус до макаронів по більш простому рецептом — список продуктів майже такий же, а от сам процес готування значно спрощується.
Як фарбувати яйця серветками читайте в нашій статті. Візьміть на замітку наші поради щодо прикрашання великодніх страв.
Візьміть на замітку рецепти випічки з сиру без яєць.
Читайте як приготувати обалденние фаршировані черепашки — рецепти з фото і покроковими відео.
Простий рецепт
У багатьох їдальнях зараз значно спрощують процес готування підливи до макаронів. У домашніх умовах такий рецепт також буде простіше приготувати. Наприклад, навряд чи хто в домашніх умовах, готуючи соус, смажить борошно, тим більше з маслом. До того ж так часто зустрічається в рецептах радянської кухні корінь петрушки зараз менш популярний, як в громадському харчуванні, так і в домашній кухні.
В домашніх умовах (особливо якщо господиня має свій город і овочі) більш популярно пюре з томатів, або, як його називають, томатний сік, ніж покупної томат. До того ж з метою економії коштів в деяких кухнях громадського харчування також замінили томат-пюре на томатний сік. Можливо, зараз цей спосіб можна вважати більш класичним, чим описаний раніше.
ІНГРЕДІЄНТИ | КІЛЬКІСТЬ |
---|---|
морква (середніх розмірів) | 1 шт. |
цибулина | 1 шт. |
олія соняшникова (можна взяти інше рослинне) | 2 ст. л. |
борошно пшеничне (обов'язково просіяти) | 1 ст. л. |
томатний сік (пропущені через м'ясорубку свіжі томати) | 1 склянка |
вода (чиста питна) | 2 склянки |
Скільки хвилин витрачається на приготування — 50.
Калорійність — 83 (з розрахунку розміру порції 100 г).
Послідовність приготування:
- Майже всю воду (залишити в чашці близько 2-3 см) вилити в каструльку і залишити закипати;
- Цибулину порізати ножем на маленькі кубики, а моркву натерти на самій дрібній тертці;
- Злегка обсмажити на олії цибулю і моркву;
- У каструлю з киплячою водою влити томатний сік, покласти підсмажені овочі і залишити закипати;
- У чашку, в якій залишилася вода, насипати борошно і ретельно розмішати. Борошно не повинна випасти в осад або залишити грудочки — вміст чашки потрібно грунтовно розмішати;
- Почекати, поки все в каструлі закипить, ще раз розмішати борошно з водою і влити в каструлю. При цьому однією рукою треба тримати чашку, а другий рівномірно помішувати вміст каструлі. Вливаючи борошно з водою, розмішувати підливку потрібно проводячи ополоником або ложкою по колу, як би заварюючи соус;
- Дати соусу закипіти і трохи загуснути, це займе максимум хвилин 10. Потім посолити і зняти з плити;
- Приготувати макарони і полити їх підливою!
Корисні поради від працівників громадського харчування
Обов'язково потрібно просіяти борошно, інакше в соусі будуть грудочки.
Томатний сік можна вливати, не проціджуючи — принаймні, в громадському харчуванні роблять так.
Якщо потрібно приготувати все як у їдальні, макарони потрібно варити не зливним способом.
Ось такі рецепти найпопулярніших підлив макаронів. Можна поекспериментувати і придумати свій варіант — так буде ще смачніше!