19 апрель 2019 8 112

Як приготувати олександрійське тісто для пасок

Великодні паски вважаються одними з найбільш складних видів випічки. Вдалі рецепти і поради по їх приготуванню передаються від покоління до покоління в сім'ях. Для тих господинь, які вперше зважилися спекти паску самостійно, можна порекомендувати олександрійське тісто.

З них, порівняно з іншими варіантами, менше клопоту. Якщо зробити все точно за рецептом, то паска повинен вийти запашним та м'яким, але не сухим. Смак випічки, приготовленої самостійно, непорівнянний з купленим в магазині готовим виробом.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
борошна (пшеничного) - 1,5 кг
білого або коричневого цукру - 0,5 кг
молока (топленого) - 0,5 л
яєць - 6 шт.
свіжих дріжджів - 50 г
родзинок - 150 г
слив. масла - 300 г
ван. цукру - 2 пакетика
Час приготування: 150 хвилин Калорійність на 100 грам: 140 Ккал
Для олександрійського тіста знадобиться топлене молоко. Щоб заощадити час, можна купити готове в магазині. Приготувати його можна і самостійно зі звичайного молока, але на це піде від 3 до 8 годин.

Самий простий спосіб це зробити – залишити його в мультиварці на режимі «Гасіння» на 6 годин, а потім – ще на 2 в режимі «Підігрів». При приготуванні на плиті молоко потрібно закип'ятити (так, щоб воно не підгоріло), а потім ще 3-4 години готувати його при мінімальному вогні (періодично потрібно помішувати молоко і видаляти пінку).

Спочатку готується опара без борошна. Краще зробити її ввечері і залишити на ніч. Тоді вранці вже можна буде приступити до наступних стадій – замішування тіста і випікання.

Щоб приготувати олександрійське тісто для пасок, для початку потрібно зайнятися приготуванням опари. У велику миску або каструлю з алюмінію розбивають яйця, засипають туди ж цукор і ретельно перемішують, трохи збиваючи, поки не утворюється легка пінка.

Молоко підігрівають на водяній бані таким чином, щоб воно було теплим, але не гарячим. В молоко потрібно розкришити дріжджі. У посуд з яйцями виливають молоко, перемішують.

Туди ж викладають масло і знову змішують інгредієнти. Коли опара стане однорідною, ємність з нею накривають рушником і ставлять у темне, сухе і тепле місце (це може бути духовка, спочатку нагріта, а потім вимкнений і практично охолоджена). Простояти заготівля для тіста повинна від 10 до 12 годин.

Коли відведений час пройде, рушник знімають і додають безпосередньо перед цим просіяне борошно і ванілін. Засинаючи борошно, потрібно починати поступово замішувати тісто, щоб не залишилося грудочок затверділих. Тісто виходить досить в'язким, пружним. При його розтягуванні утворюється безліч тонких ниток.

Родзинки висипаємо в посуд і замішуємо тісто. У наступні дві години йому треба дати підійти.

При цьому маса тіста істотно збільшиться, тому його потрібно вимішувати в глибокій мисці. Протягом двох годин, тісто потрібно пару раз пом'яти.

Після того як тісто буде розкладено за формами для випічки, йому дають постояти ще хвилин 20 в теплому місці (накривши харчовою плівкою посуд), поки воно не підніметься. Тісто не повинно займати більше двох третій частині форми, так як воно продовжить підніматися.

Час випікання залежить від того, якого розміру паска. Невеликі, трохи більше кексів, паски, можуть пропектися за півгодини в духовці, включеної на температуру до 180-190 градусів. Великим виробів на це буде потрібно годину. Готовий олександрійський паска повинен охолонути в духовці, перш ніж його можна буде подавати.

 

Покроковий рецепт олександрійського тесту на сухих дріжджах

Сухі дріжджі дуже зручні і їх потрібно менше, ніж свіжих, щоб приготувати тісто.

Продукти:

  • 250 мл топленого молока;
  • 12 г сухих дріжджів;
  • 2 цілих яйця і жовток ще одного яйця (білок стане в нагоді для глазурі);
  • 125 г слив. масла;
  • 230 г цукру коричневого або білого;
  • 1 щіпка ваніліну;
  • 600 г пшеничного борошна;
  • 1 ст. л. натертої цедри одного лимона;
  • 100 г родзинок;
  • ¼ Ч. л. солі.

Глазур:

  • 1 білок;
  • 150 г сах. пудри;
  • 1 ст. л. лимонного соку.

Час, необхідний для приготування: 13 год.

Калорійність на 100 г: 353 ккал.

Готуємо олександрійське тісто на сухих дріжджах для пасок покроково:

  • 2 яйця і жовток перетирають з цукром у великій мисці (можна користуватися міксером);
  • додають розтоплене або просто дуже м'яке вершкове масло і перемішують;
  • тепле, трохи підігріте молоко змішують з дріжджами, поки вони не розчиняться;
  • змішують молоко з яєчною сумішшю за допомогою міксера або вручну;
  • залишають в теплому місці під рушником на ніч (8-11 годин);
  • коли відведений час пройде, у великій ємності або каструлі опару змішують з борошном (попередньо просіяного) і ваніліном, поступово замішуючи тісто. Туди ж засипають сіль і цедру;
  • вмішують в масу ізюм;
  • ємність накривають харчовою плівкою і ставлять у теплу духовку або мікрохвильову піч, в якій був вскіпячен перед цим склянку води (її слід залишити тут же);
  • через півтори години тісто дістають і розкладають у форми, заповнюючи їх їм приблизно до половини, навіть трохи менше. Знову накривають плівкою і відставляють ще на півгодини;
  • духовку попередньо включають на температуру 180 градусів і при ній випікають паски 30 хвилин. Потім зменшують температуру до 160 і залишають вироби ще на 20 хвилин. Коли тісто пропечеться, вимикають духовку і чекають, поки паски охолонуть;
  • в цей час можна приготувати глазур: пудру збивають з білком, поки маса не стане однорідною, потім додають лимонний сік і ще раз збивають. Теплі паски поливають глазур'ю і чекають, поки вона затвердіє.

Що таке сухоїдіння в пост, що можна їсти: цікаві рецепти, які допоможуть урізноманітнити убоге меню.

Як приготувати насичений гоголь-моголь для паски: рецепт з фото і покроковими підказками.

Візьміть на замітку рецепт смачної глазурі з желатином.

Приготування в хлібопічці

Щоб приготувати таку випічку в хлібопічці, потрібно вибрати будь-який рецепт олександрійського тесту для паски і заздалегідь зробити з нього опару. Потім перелити в ємність хлібопічки опару, засипати просіяне борошно, ванілін, сіль та інші інгредієнти, які присутні в рецепті як складові для тіста.

Хлібопічку включають в режим замісу, після чого залишають у ній масу на півтори години, щоб вона піднялася.

Коли тісто підійде, їм наполовину заповнюють ємність і ставлять режим для здобної випічки або солодкого хліба, в залежності від моделі (у більшості приладів потрібно вибрати вага страви, колір скоринки, можуть бути і інші параметри, які варто встановити). Хлібопічка сама повідомить про готовність паски. Залишиться дати йому охолонути і прикрасити виріб перед подачею на стіл.

Як правильно випікати паски в духовці і мультиварці

Випікаючи паску в духовці і мультиварці, ніколи не слід заповнювати тістом форму до країв. Спочатку потрібно заповнити її наполовину або трохи менше, потім дати піднятися масі практично вдвічі. Після цього в процесі випікання виріб ще підніметься і утворює округлу шапку над краями ємності.

У духовці паску потрібно періодично перевіряти в останні 10 хвилин випікання. Протикаючи його дерев'яною соломинкою або зубочисткою, можна впевнитися, що тісто пропеклося, якщо вона виходить з нього сухий.

Для приготування в мультиварці заздалегідь готується опара, замішується тісто. Потім олександрійське тісто відправляється в мультиварку, включається режим «Підігрів» на пару хвилин, після чого тісто залишають на годину-півтора. Випікають виріб на режимі «Випічка» протягом години. 40 хвилин при температурі 150 градусів, а потім ще 10-15 – при 120.

Перед подачею на стіл паску в обох випадках повинен охолонути.

Корисні поради

Інгредієнти для тіста повинні бути приблизно однакової температури. Ні яйця, ні молоко або інші продукти не повинні бути холодними. Це забезпечує більш легке і якісне змішування складових.

Тісто виходить м'яким, в'язким і липне до рук. Замішуючи його, можна змащувати руки вершковим маслом.

Опара після того, як вона настоїться, може расслоиться: зверху виділяється олія, під ним блукає залишилася суміш. Це нормальний процес і не варто турбуватися з-за неоднорідності маси.

Добре замісити олександрійське тісто можна хвилин за 10, не варто поспішати. Результат коштує витрачених зусиль і часу.

Якщо родзинки дуже жорсткий і сухий, його можна замочити на півгодини в алкоголі або просто у воді. Перед додаванням в тісто, його треба висушити.

Правильно приготовлений паска допоможе створити атмосферу свята не тільки своїм привабливим виглядом. Поширився по квартирі аромат свіжої випічки не залишить байдужими ні дорослих, ні дітей, змусивши з нетерпінням чекати моменту, коли можна буде сісти за стіл.

Відгуки

Господині залишають такі відгуки про олександрійському тесті для пасок:

  1. Дуже хотілося самій приготувати паску на Великдень. Довго вибирала відповідний рецепт, всі здавалися дуже складними. В олександрійському тесті сподобалося, що опара ставиться на ніч і без борошна, а потім залишається тільки замісити зранку тісто і дати піднятися – і все, можна відправляти в духовку. Не пошкодувала, що приготувала багато тіста. Всі паски вийшли рум'яними, розсипчастими, дуже смачними. Скористаюся рецептом і в наступному році.
  2. Спасибі! Не очікувала, що з першого разу у мене вийде смачний, красивий паска. У тісто додавала не родзинки, а цукати – вийшло дуже яскраво, по-святковому. Дітям сподобалося.
  3. Спробувала олександрійське тісто перший раз і вся сім'я залишилася задоволена. І рецепт легкий, складно помилитися так, щоб зіпсувати паска.
Що ще почитати: