11 март 2019 872

Як незвично і смачно приготувати глухаря в домашніх умовах

М'ясо глухаря — дуже рідкісний продукт, який зустрічається на столах лише завзятих мисливців. Знайти його у продажу трапляється не завжди.

Через такий рідкості, як правильно приготувати м'ясо глухаря знає далеко не кожен хороший кулінар, а цей процес значно відрізняється від такого, наприклад, тієї ж курки.

Так у чому ж особливості цієї, можна сказати, екзотичної птиці?

Смакові особливості глухаря

У більшості представників пернатих, чиє м'ясо регулярно вживається в їжу, воно м'яке, ніжне і, найчастіше, світле. А ось у глухаря темне і жорстке, але разом з тим дуже соковите, а при правильному приготуванні ще і неймовірно смачне.

Цікавою особливістю птиці є те, що їй властиво міняти свої смакові якості. Залежить це від кожного часу року і від тієї їжі, яку вживав глухар. Наприклад, в осінній період їжею є брусниця. Від неї м'ясо набуває характерне смакове додаток, що цілком виключає додавання будь–яких інших соусів.

З настанням зими, коли вже лежить сніг, основним джерелом прожитку птахів служить хвоя. Вона ніяк не впливає на смак, тому взимку і ранньою весною, можна спробувати глухаря в його природному вигляді.

М'ясо глухаря дуже корисно. В ньому великий вміст вітамінів А, В, Е, РР, мінералів різних груп.

Нюанси приготування

 

При приготуванні м'яса птиці, доведеться зіткнутися з його жорсткість, яку необхідно нейтралізувати в процесі готування.

Ті, кому не раз траплялося готувати цей продукт, знають, як надати м'ясу м'якості. Домогтися цього можна до початку приготування, коли тушка глухаря ще не общипана і не випотрошена. Для цього її за голову підвішують в прохолодному місці і залишають на 2 доби. Метод, можливо, кілька варварський, але, тим не менш, пропаде жорсткість, м'ясо стане ніжнішим.

Ідеальним часом для вживання глухаря є осінь, оскільки попередньої підготовки, у вигляді вимочування, м'ясо не вимагає. А ось по весні, щоб позбутися від згірклого присмаку, тушку птиці протягом 2–х діб маринують в оцті.

Для лісового виду глухарів, на відміну від їх домашніх родичів, характерним є те, що вони абсолютно позбавлені жирового прошарку. Це надає йому деяку сухуватість, позбавитися від якої можна за допомогою додавання дрібно нарізаного сала.

Оскільки м'ясо цієї птиці жорстке, то і готувати його треба довше, ніж звичних представників пернатих. На готування піде мінімум 3 години.

Рецепти

Глухар, при правильному приготуванні, може стати улюбленим сімейним блюдом, яке буде радувати домочадців у свята. Але щоб радість не була затьмарена, потрібно правильно підібрати інгредієнти і відміряти час готування, тоді і смак вийде відмінним.

В умови домашньої кухні м'ясо глухаря можна приготувати по–різному. Ось кілька рецептів.

М'ясо глухаря в томатній пасті
Інгредієнти Кількість
глухар - 1 шт.
цибулю - 2 шт.
морква - 1 шт.
томатний соус - 3-4 ст. л.
приправи і сіль - за смаком
Час приготування: 75 хвилин Калорійність на 100 грам: 230 Ккал

Стадії приготування:

  1. Тушку птиці розбирають на шматочки середніх розмірів;
  2. У гарячу сковороду наливають масло і відправляють туди м'ясо;
  3. В іншій сковороді або мультиварці обсмажують цибулю і моркву;
  4. До обжарившимся овочів додають пасту томатів, невелика кількість води, сіль і приправи. Усе ретельно перемішують;
  5. До гарячого соусу перекладається шматочки глухаря і ставлять на гасіння: якщо готують з допомогою мультиварки, то виставляють режим «Гасіння»; якщо на сковороді, то накривають кришкою, зменшують вогонь. Залишають до повної готовності;
  6. Приготоване блюдо чудово поєднується з картопляним пюре.

Як зробити дивну білу глазур для кексу читайте в нашій статті.

З чим їдять равіолі, як їх правильно приготувати і як подавати читайте в нашій статті.

Візьміть на замітку рецепт приготування курчати тютюну на сковороді.

Смажимо птицю на сковороді

Любителі смаженого м'яса оцінять такий спосіб виконання страви з глухаря. А використання винного оцту додасть м'ясу соковитості і позбавить від жорсткості.

Продуктовий набір:

  • тушка птиці — 1 шт.;
  • сало — 100 г;
  • вершкове масло — 2 ст. л.;
  • винний оцет — 200 мл;
  • зелень, спеції та сіль;
  • панірувальні сухарі.

Кількість витраченого часу: 1-2 доби на маринування, на приготування 1 годину 15 хвилин.

Калорійність страви — 256 кКал.

Приготування:

  1. Спершу, тушку птиці потрібно добре промаринувати протягом 1-2 діб. Для цього, м'ясо заливають оцтом і залишають на відведений час в прохолодному місці;
  2. Промаринованную птицю розрізають на шматки і кожну порцію шпигують салом;
  3. Кожен шматок обвалюють в сухарях (можна борошні) і обсмажують у вершковому маслі;
  4. Додають сіль, спеції. Обсмажені шматки глухаря перекладають в іншу глибоку сковорідку або каструлю, заливають обсмаженням з сковороди і тушкують;
  5. До закінчення процесу, десь хвилин за 15, до неї доливають склянку білого сухого вина;
  6. Готове блюдо відмінно доповниться смаженою картоплею, квашеною капустою або свіжими овочами.

Глухар, фарширований печінкою

Вишуканим блюдом стане глухар, фарширований печінкою. А щоб оцінити смак цієї страви потрібно:

  • тушка птиці — 1 шт. вагою в 3 кг;
  • хліб з пшеничного борошна — 200 г;
  • печінка куряча — 100 г;
  • яйця — 2 шт.;
  • вершкове масло — 100 г;
  • цибуля — 1 шт.;
  • молоко — 100 г;
  • сіль, приправа для птиці.

Час приготування — 4 години.

Калорійність — 277 кКал.

Покрокове приготування:

  1. Тушку глухаря добре промивають, промокають залишки вологи і натирають сіллю, попередньо відрізавши крила і ніжки;
  2. У молоці вимочують шматки хліба;
  3. Роблять фарш з хліба, печінки і цибулі, додають яйця і масло;
  4. Отриманим фаршем начиняють тушку глухаря і відправляють запікатися на 4 години при виставленої температурі 180оС. Періодично, м'ясо слід поливати соком, що виділився.

Як запекти дичину в духовці

Приготування в духовці — звичний спосіб приготування м'яса птиці. Зрозуміло, і глухаря теж готують в духовій шафі з додаванням різних компонентів. Нижче представлені рецепти, за якими можна запекти птицю.

Глухар з грибами під сиром

Що знадобиться:

  • глухар — 1 тушка;
  • гриби будь — 0,5 кг;
  • масло вершкове — 250 г;
  • твердий сир — 100 г;
  • сметана — 5 ст. л.;
  • коньяк — 1 ст. л.;
  • спеції.

Час приготування — 4 години 15 хвилин.

Калорійність — 254 кКал.

Готування:

  1. М'ясо промивають, зі всіх сторін натирають олією і ставлять у розігріту духову шафу на 4 години. Виставлена температура становить 180оС;
  2. Цілі гриби відварюють, промивають і нарізають;
  3. Коли глухар буде готовий, його дістають з духовки і нарізають на порції;
  4. У посуд, яка служила для запікання птиці і в якій залишився виділився сік, додають нарізані гриби, заправляють сметаною, коньяком і посипають натертим сиром. Форму знову ставлять у духовку на хвилин 5, поки не розплавиться сир;
  5. Через 5 хвилин дістають суміш з духовки, додають в неї трохи олії (якщо потрібно) і поливають шматки глухаря.

Таке блюдо чудово доповнить макарони і картоплю.

Глухар в духовці з яблуком

Ще один варіант святкового страви з глухаря розглянемо далі.

Для початку знадобиться підготувати потрібні продукти:

  • глухар — 1 тушка;
  • сало свинини — 300 г;
  • яблука — 2 шт.;
  • ріпчаста цибуля — 1 шт.;
  • сметана — 200 г (можна замінити на майонез);
  • гірчиця — 1 ст. л.;
  • цукор — 1 ч. л.;
  • сухарі для панірування;
  • приправи.

Час на приготування їжі (з урахуванням маринування) -15 годин 30 хвилин.

Калорійність — 277 кКал.

Покрокове приготування:

  1. Якщо необхідно, то тушку птиці потрібно обскубти, помити, обрізати голову й крила, вийняти нутрощі. Після, потрібно годин на 9 залишити м'ясо маринуватися. Коли глухар промаринується, можна приступати до готування;
  2. Готують начинку для тушки: нарізають яблука, цибулю, присипають цукор, приправи. Все добре перемішують і начиняють птицю;
  3. В окремій ємності змішують сметану з гірчицею;
  4. Глухаря кладуть на лист фольги, зі всіх сторін обмазують соусом;
  5. Змішують сухарі з сумішшю приправ і обсипають тушку;
  6. Свиняче сало нарізають тонкими шарами і викладають навколо м'яса. Тепер тушку щільно обертають фольгою;
  7. Процес запікання краще проводити в глибокому деку, оскільки туди потрібно буде додати воду для кращого пропарювання м'яса. Тушку укладають у форму, на духовці встановлюють температуру в 180оС і залишають на 5-6 годин, через 20 хвилин перевертаючи;

Готову страву дістають з духовки і дають трохи охолонути. Розвертають фольгу, м'ясо розрізають на порції. Подавати краще з картоплею, спагеті та овочевими салатами.

Як готувати в мультиварці

Глухаря можна приготувати і в мультиварці. Результат порадує своєю соковитістю і відмінним смаком, головне правильно підібрати компоненти.

Що знадобиться:

  • тушка глухаря — 1 шт;
  • цибуля — 3 шт;
  • ягоди брусниці — 500 г;
  • олія соняшникова — 100 г;
  • сало — за смаком;
  • сіль, приправи;
  • борошно.

На приготування піде 1 годину 20 хвилин.

Калорійність м'яса — 254 кКал.

Що представляє з себе процес приготування?

  1. Тушку птиці промити, відрізати крила, ноги і розрізати м'ясо на шматки;
  2. Поставити на конфорку нагріватися сковороду;
  3. Шию, ніжки і крила прибрати в сторону, а в шматках м'яса зробити проколи і начинити в них сало. Натерти шматки сіллю і спеціями, обваляти в олії;
  4. Відправити все обсмажуватися на сковороду;
  5. Тепер, відставлені частини тушки потрібно зварити в каструлі, щоб вийшов бульйон. За 10 хвилин до закінчення варіння в каструлю кидають цибулю;
  6. Обсмажені шматки м'яса укладають в чашу мультиварки і заливають їх готовим бульйоном, вилучивши з нього зварені субпродукти;
  7. Мультиварку виставляють в режим «Гасіння» на 60 хвилин;
  8. Як тільки до закінчення готування залишиться 25 хвилин, в мультиварку додають ягоди брусниці і борошно, розведену у воді до стану соусу, і все добре перемішати;

Відповідним гарніром для готового м'яса глухаря стануть картоплю в будь-якому виконанні, гречка, рис.

Корисні поради

  1. Щоб надати страві більш насичений смак, вже в процесі готування доливають трохи сухого червоного вина, за смаком;
  2. Брусничний сік — відмінна добавка для м'яса цієї лісової птиці, особливо, якщо видобуто воно по весні;
  3. Для приготування м'яса глухаря потрібно сало, щоб прибрати жорсткість. Сало краще вибирати пожирніше. Альтернативним варіантом стане жир.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: