Як незвично і смачно приготувати глухаря в домашніх умовах
М'ясо глухаря — дуже рідкісний продукт, який зустрічається на столах лише завзятих мисливців. Знайти його у продажу трапляється не завжди.
Через такий рідкості, як правильно приготувати м'ясо глухаря знає далеко не кожен хороший кулінар, а цей процес значно відрізняється від такого, наприклад, тієї ж курки.
Так у чому ж особливості цієї, можна сказати, екзотичної птиці?
Смакові особливості глухаря
У більшості представників пернатих, чиє м'ясо регулярно вживається в їжу, воно м'яке, ніжне і, найчастіше, світле. А ось у глухаря темне і жорстке, але разом з тим дуже соковите, а при правильному приготуванні ще і неймовірно смачне.
Цікавою особливістю птиці є те, що їй властиво міняти свої смакові якості. Залежить це від кожного часу року і від тієї їжі, яку вживав глухар. Наприклад, в осінній період їжею є брусниця. Від неї м'ясо набуває характерне смакове додаток, що цілком виключає додавання будь–яких інших соусів.
З настанням зими, коли вже лежить сніг, основним джерелом прожитку птахів служить хвоя. Вона ніяк не впливає на смак, тому взимку і ранньою весною, можна спробувати глухаря в його природному вигляді.
М'ясо глухаря дуже корисно. В ньому великий вміст вітамінів А, В, Е, РР, мінералів різних груп.
Нюанси приготування
При приготуванні м'яса птиці, доведеться зіткнутися з його жорсткість, яку необхідно нейтралізувати в процесі готування.
Ті, кому не раз траплялося готувати цей продукт, знають, як надати м'ясу м'якості. Домогтися цього можна до початку приготування, коли тушка глухаря ще не общипана і не випотрошена. Для цього її за голову підвішують в прохолодному місці і залишають на 2 доби. Метод, можливо, кілька варварський, але, тим не менш, пропаде жорсткість, м'ясо стане ніжнішим.
Ідеальним часом для вживання глухаря є осінь, оскільки попередньої підготовки, у вигляді вимочування, м'ясо не вимагає. А ось по весні, щоб позбутися від згірклого присмаку, тушку птиці протягом 2–х діб маринують в оцті.
Для лісового виду глухарів, на відміну від їх домашніх родичів, характерним є те, що вони абсолютно позбавлені жирового прошарку. Це надає йому деяку сухуватість, позбавитися від якої можна за допомогою додавання дрібно нарізаного сала.
Оскільки м'ясо цієї птиці жорстке, то і готувати його треба довше, ніж звичних представників пернатих. На готування піде мінімум 3 години.
Рецепти
Глухар, при правильному приготуванні, може стати улюбленим сімейним блюдом, яке буде радувати домочадців у свята. Але щоб радість не була затьмарена, потрібно правильно підібрати інгредієнти і відміряти час готування, тоді і смак вийде відмінним.
В умови домашньої кухні м'ясо глухаря можна приготувати по–різному. Ось кілька рецептів.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
глухар - | 1 шт. |
цибулю - | 2 шт. |
морква - | 1 шт. |
томатний соус - | 3-4 ст. л. |
приправи і сіль - | за смаком |
Час приготування: 75 хвилин | Калорійність на 100 грам: 230 Ккал |
Стадії приготування:
- Тушку птиці розбирають на шматочки середніх розмірів;
- У гарячу сковороду наливають масло і відправляють туди м'ясо;
- В іншій сковороді або мультиварці обсмажують цибулю і моркву;
- До обжарившимся овочів додають пасту томатів, невелика кількість води, сіль і приправи. Усе ретельно перемішують;
- До гарячого соусу перекладається шматочки глухаря і ставлять на гасіння: якщо готують з допомогою мультиварки, то виставляють режим «Гасіння»; якщо на сковороді, то накривають кришкою, зменшують вогонь. Залишають до повної готовності;
- Приготоване блюдо чудово поєднується з картопляним пюре.
Як зробити дивну білу глазур для кексу читайте в нашій статті.
З чим їдять равіолі, як їх правильно приготувати і як подавати читайте в нашій статті.
Візьміть на замітку рецепт приготування курчати тютюну на сковороді.
Смажимо птицю на сковороді
Любителі смаженого м'яса оцінять такий спосіб виконання страви з глухаря. А використання винного оцту додасть м'ясу соковитості і позбавить від жорсткості.
Продуктовий набір:
- тушка птиці — 1 шт.;
- сало — 100 г;
- вершкове масло — 2 ст. л.;
- винний оцет — 200 мл;
- зелень, спеції та сіль;
- панірувальні сухарі.
Кількість витраченого часу: 1-2 доби на маринування, на приготування 1 годину 15 хвилин.
Калорійність страви — 256 кКал.
Приготування:
- Спершу, тушку птиці потрібно добре промаринувати протягом 1-2 діб. Для цього, м'ясо заливають оцтом і залишають на відведений час в прохолодному місці;
- Промаринованную птицю розрізають на шматки і кожну порцію шпигують салом;
- Кожен шматок обвалюють в сухарях (можна борошні) і обсмажують у вершковому маслі;
- Додають сіль, спеції. Обсмажені шматки глухаря перекладають в іншу глибоку сковорідку або каструлю, заливають обсмаженням з сковороди і тушкують;
- До закінчення процесу, десь хвилин за 15, до неї доливають склянку білого сухого вина;
- Готове блюдо відмінно доповниться смаженою картоплею, квашеною капустою або свіжими овочами.
Глухар, фарширований печінкою
Вишуканим блюдом стане глухар, фарширований печінкою. А щоб оцінити смак цієї страви потрібно:
- тушка птиці — 1 шт. вагою в 3 кг;
- хліб з пшеничного борошна — 200 г;
- печінка куряча — 100 г;
- яйця — 2 шт.;
- вершкове масло — 100 г;
- цибуля — 1 шт.;
- молоко — 100 г;
- сіль, приправа для птиці.
Час приготування — 4 години.
Калорійність — 277 кКал.
Покрокове приготування:
- Тушку глухаря добре промивають, промокають залишки вологи і натирають сіллю, попередньо відрізавши крила і ніжки;
- У молоці вимочують шматки хліба;
- Роблять фарш з хліба, печінки і цибулі, додають яйця і масло;
- Отриманим фаршем начиняють тушку глухаря і відправляють запікатися на 4 години при виставленої температурі 180оС. Періодично, м'ясо слід поливати соком, що виділився.
Як запекти дичину в духовці
Приготування в духовці — звичний спосіб приготування м'яса птиці. Зрозуміло, і глухаря теж готують в духовій шафі з додаванням різних компонентів. Нижче представлені рецепти, за якими можна запекти птицю.
Глухар з грибами під сиром
Що знадобиться:
- глухар — 1 тушка;
- гриби будь — 0,5 кг;
- масло вершкове — 250 г;
- твердий сир — 100 г;
- сметана — 5 ст. л.;
- коньяк — 1 ст. л.;
- спеції.
Час приготування — 4 години 15 хвилин.
Калорійність — 254 кКал.
Готування:
- М'ясо промивають, зі всіх сторін натирають олією і ставлять у розігріту духову шафу на 4 години. Виставлена температура становить 180оС;
- Цілі гриби відварюють, промивають і нарізають;
- Коли глухар буде готовий, його дістають з духовки і нарізають на порції;
- У посуд, яка служила для запікання птиці і в якій залишився виділився сік, додають нарізані гриби, заправляють сметаною, коньяком і посипають натертим сиром. Форму знову ставлять у духовку на хвилин 5, поки не розплавиться сир;
- Через 5 хвилин дістають суміш з духовки, додають в неї трохи олії (якщо потрібно) і поливають шматки глухаря.
Таке блюдо чудово доповнить макарони і картоплю.
Глухар в духовці з яблуком
Ще один варіант святкового страви з глухаря розглянемо далі.
Для початку знадобиться підготувати потрібні продукти:
- глухар — 1 тушка;
- сало свинини — 300 г;
- яблука — 2 шт.;
- ріпчаста цибуля — 1 шт.;
- сметана — 200 г (можна замінити на майонез);
- гірчиця — 1 ст. л.;
- цукор — 1 ч. л.;
- сухарі для панірування;
- приправи.
Час на приготування їжі (з урахуванням маринування) -15 годин 30 хвилин.
Калорійність — 277 кКал.
Покрокове приготування:
- Якщо необхідно, то тушку птиці потрібно обскубти, помити, обрізати голову й крила, вийняти нутрощі. Після, потрібно годин на 9 залишити м'ясо маринуватися. Коли глухар промаринується, можна приступати до готування;
- Готують начинку для тушки: нарізають яблука, цибулю, присипають цукор, приправи. Все добре перемішують і начиняють птицю;
- В окремій ємності змішують сметану з гірчицею;
- Глухаря кладуть на лист фольги, зі всіх сторін обмазують соусом;
- Змішують сухарі з сумішшю приправ і обсипають тушку;
- Свиняче сало нарізають тонкими шарами і викладають навколо м'яса. Тепер тушку щільно обертають фольгою;
- Процес запікання краще проводити в глибокому деку, оскільки туди потрібно буде додати воду для кращого пропарювання м'яса. Тушку укладають у форму, на духовці встановлюють температуру в 180оС і залишають на 5-6 годин, через 20 хвилин перевертаючи;
Готову страву дістають з духовки і дають трохи охолонути. Розвертають фольгу, м'ясо розрізають на порції. Подавати краще з картоплею, спагеті та овочевими салатами.
Як готувати в мультиварці
Глухаря можна приготувати і в мультиварці. Результат порадує своєю соковитістю і відмінним смаком, головне правильно підібрати компоненти.
Що знадобиться:
- тушка глухаря — 1 шт;
- цибуля — 3 шт;
- ягоди брусниці — 500 г;
- олія соняшникова — 100 г;
- сало — за смаком;
- сіль, приправи;
- борошно.
На приготування піде 1 годину 20 хвилин.
Калорійність м'яса — 254 кКал.
Що представляє з себе процес приготування?
- Тушку птиці промити, відрізати крила, ноги і розрізати м'ясо на шматки;
- Поставити на конфорку нагріватися сковороду;
- Шию, ніжки і крила прибрати в сторону, а в шматках м'яса зробити проколи і начинити в них сало. Натерти шматки сіллю і спеціями, обваляти в олії;
- Відправити все обсмажуватися на сковороду;
- Тепер, відставлені частини тушки потрібно зварити в каструлі, щоб вийшов бульйон. За 10 хвилин до закінчення варіння в каструлю кидають цибулю;
- Обсмажені шматки м'яса укладають в чашу мультиварки і заливають їх готовим бульйоном, вилучивши з нього зварені субпродукти;
- Мультиварку виставляють в режим «Гасіння» на 60 хвилин;
- Як тільки до закінчення готування залишиться 25 хвилин, в мультиварку додають ягоди брусниці і борошно, розведену у воді до стану соусу, і все добре перемішати;
Відповідним гарніром для готового м'яса глухаря стануть картоплю в будь-якому виконанні, гречка, рис.
Корисні поради
- Щоб надати страві більш насичений смак, вже в процесі готування доливають трохи сухого червоного вина, за смаком;
- Брусничний сік — відмінна добавка для м'яса цієї лісової птиці, особливо, якщо видобуто воно по весні;
- Для приготування м'яса глухаря потрібно сало, щоб прибрати жорсткість. Сало краще вибирати пожирніше. Альтернативним варіантом стане жир.
Приємного апетиту!