Як швидко і смачно приготувати макарони з м'ясом
Макарони – справжня палочка-виручалочка в тих випадках, коли не хочеться або ні часу готувати складні страви. Макаронні вироби з м'ясом – класика жанру. Смачне, ситне блюдо, яке готується швидко і просто.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Яловичина або свинина - | 500 грамів |
Макаронні вироби - | 200 грамів у сухому вигляді |
Томатний сік - | 1 склянка |
Цибулю - | 1 велика цибулина |
Сир (тертий) - | 1 склянка |
Сіль і спеції - | за смаком |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 г: 350 Ккал |
Приступаємо до приготування. Для початку займемося м'ясом. На розігрітій сковороді обсмажуємо шматочки до скоринки. Потім додаємо дрібно порізану цибулю і зменшуємо вогонь.
Вливаємо склянку томатного соку, солимо, перчимо і закриваємо кришкою. Тушкуємо м'ясо на слабкому вогні близько 40 хвилин.
Беремо невелику каструльку. Наливаємо води так, що макарони в підсумку могли вільно варитися. Доводимо до закипання, кидаємо у воду макаронні вироби. Не забудьте посолити воду. Макарони варяться до стану «аль-денте», тобто важливо залишити їх трішки недовареними.
Як тільки м'ясо й макарони готові, розігріваємо духовку до 200 градусів. Всі складові перекладаємо в вогнетривке блюдо. Посипаємо зверху тертим сиром.
Тепер ставимо форму в духовку і запікаємо до тих пір, поки сир не покриється золотистою скоринкою.
Макарони з м'ясом та овочами
В принципі, це блюдо варіація класичного рецепту, тільки ще більш смачне. Якщо не обсмажувати м'ясо, а лише загасити його, вийде прекрасне дієтичне блюдо. У цьому випадку важливо звернути увагу на самі макарони – вони повинні бути з твердих сортів пшениці. Починаємо приготування:
- Макарони – 300 грамів в сухому вигляді;
- Куряче філе, яловичина або нежирна свинина – 500 грамів;
- Болгарський перець -1 штука;
- Цибуля — цибулина;
- Помідори – 2 штуки;
- Томат-паста – 3 столові ложки;
- Рослинна олія;
- Сіль і перець за смаком;
- Сир – 1 стакан.
Час приготування – 1 годину. Калорійність – 344 ккал на 100 грамів.
М'ясо обсмажуємо в розпеченому маслі до золотистої скоринки. Солимо, перчимо. Додаємо до нього цибулю, порізану півкільцями, болгарський перець смужками. Зменшуємо вогонь і заливаємо суміш томатною пастою.
Помідори надрізаємо хрест-навхрест. Ошпарюємо їх крутим окропом. Потім кладемо томати в крижану воду і тримаємо близько трьох хвилин. Після таких маніпуляцій шкірка легко зніметься. Прибираємо насіння і подрібнюємо помідори дрібними шматочками. Кладемо їх в сковороду з м'ясом і продовжуємо тушкувати м'ясо на повільному вогні.
Відварюємо макарони у великій кількості підсоленої води. Вони повинні бути злегка недовареними.
Вогнетривку форму змащуємо маслом. Перекладаємо туди м'ясо з овочами і пасту. Посипаємо блюдо тертим сиром і ставимо в духовку. Запікаємо при температурі близько 200 градусів до тих пір, поки сир не покриється золотистою скоринкою.
Макарони з м'ясом та грибами в мультиварка
В мультиварці можна приготувати прекрасне блюдо з макаронів. Додамо до них м'ясо з грибами – і ситне блюдо готове.
- М'ясо – 450 грамів;
- Макарони – 200 грамів;
- Печериці – 100 грамів;
- Цибуля – 1 цибулина.
Час – 1 година. Калорійність – 330 ккал на 100 грамів.
В мультиварці ставимо режим «Випічка» на 1 годину. Цибулю чистимо і ріжемо півкільцями. Подрібнюємо гриби пластинками або смужками, кому як зручно. Поміщаємо продукти в чашу мультиварки і злегка обсмажуємо. М'ясо нарізаємо дрібними шматочками. Як тільки печериці випарять зайву рідину, кладемо м'ясні шматочки і обсмажуємо їх до скоринки. Підливаємо води і закриваємо кришку приладу. М'ясо потрібно згасити хвилин 40. В мультиварці воно швидше стане м'яким.
Макарони можна відварити окремо, але краще всього додати їх прямо в чашу мультиварки. Так вони будуть просочуватися запахом м'яса та грибів. Отже, сухі макаронні вироби кладемо в чашу мультиварки. Додаємо води так, що вона трохи покривала макарони. Закриваємо кришкою і даємо макаронів 10 хвилин потомитися в бульйоні. Не забудьте підсолити страву, адже ми додали води. Якщо паста трішки не доварилась, це не проблема – за 20 хвилин у закритому мультиварці вона буде повністю готова. Готову страву можна подавати на стіл, посипавши сиром та зеленню.
Читайте як приготувати смачну картоплю фрі в мультиварці. Є тут деякі нюанси, які потрібно знати.
Як приготувати еластичне і смачне тісто для піци в хлібопічці читайте в нашій статті.
Пишні, м'які млинці з дірочками готуються на кефірі або сироватці. Наші рецепти та поради тут.
Макарони з м'ясом, сиром і помідорами в духовці
Дуже незвичайне блюдо з простих інгредієнтів. Готується досить просто. Варто відзначити, що воно досить-таки калорійно, але зрідка приготувати його цілком можна.
- Макарони – 250 грамів;
- М'ясо – 450 грам;
- Помідори – 2 штуки;
- Цибуля – 1 цибулина;
- Сир тертий — 1 склянка;
- Яйця – 2 штуки;
- Вершки – 150 грамів;
- Сіль і спеції за смаком.
Час приготування: 1 годину 25 хвилин. Калорійність – 400 ккал на 100 грамів.
Для початку займемося м'ясом. Обсмажуємо його на розпеченій сковороді. Як тільки шматочки покриються золотистою скоринкою, додаємо до них цибулю, подрібнений полуколечками. Закриваємо кришкою і тушкуємо до готовності і м'якості м'яса. Можна підлити трохи води, якщо маса почне пригорати.
Відварюємо макарони у великій кількості води. Як вже говорилося вище, паста повинні бути обов'язково кондиції «аль-денте». Інакше в духовці макарони розваряться і зовсім втратять форму.
Помідори необхідно очистити від шкірки. Після цього подрібнюємо їх і кладемо в сковороду до м'ясної маси. Тушкуємо ще близько 20 хвилин, не забувши спробувати страву на сіль.
Яйця розбиваємо в миску і ретельно збиваємо, додавши дрібку солі і перцю. Наливаємо вершки і знову ретельно перемішуємо масу. За смаком кладемо спеції і додаємо трохи чорного перцю.
Тепер беремо форму для запікання. Змащуємо її будь-яким маслом. Спочатку кладемо м'ясо, рівномірно розподіляючи по формі. Тепер черга макаронів. Беремо нашу яєчну заправку і заливаємо їй всі продукти. Посипаємо зверху сиром і ставимо в духовку, розігріту до 200 градусів. Як тільки сир покриється апетитною скоринкою, страва готова!
Хитрощі приготування
Щоб отримати смачну страву з м'яса і макаронів, необхідно знати деякі хитрощі:
- Обов'язково придбайте якісні макаронні вироби з твердих сортів борошна. У їх складі не повинно бути нічого, крім борошна і води. Хороші макарони мають насичений жовтий відтінок;
- Пасту варять тільки у великій кількості солоного окропу. Якщо взяти маленьку каструльку для великої порції пасти, є ризик, що вона злипнеться;
- Якщо у вас під рукою немає соковитих і спілих томатів, замініть їх томатною пастою або консервованими помідорами у власному соку;
- М'ясо можна попередньо замаринувати. Наприклад, обмазати його гірчицею. Це додасть йому пікантності і м'якості;
- Якщо ви стежите за фігурою, не обсмажуйте продукти, а відразу починайте гасити їх. Замініть також свинину чи яловичину індичкою або куркою;
- Вчорашні макарони – відмінний простір для нового блюда. Будь-який з цих рецептів макаронів з м'ясом підходить, важливо тільки зменшити час запікання в духовці;
- Не забувайте про спеції. Наприклад, мускатний горіх чудово підходить до страв з яєчної заливкою.
Тепер ви вмієте готувати смачні і прості страви з макаронами. Як бачите, їх велика різноманітність.