Покрокові рецепти приготування тіста філо в домашніх умовах
Ніжне витяжний тісто філо родом із Середземномор'я. Незвичайність у тому, що його напівпрозорі шари не товщі паперового листа, що робить його особливо вразливим, хрустким і легким. Воно трохи схоже на листкове, але більш тонке і менш жирне.
Використовуючи це тісто в якості прісної основи, можна приготувати безліч солодких десертів і солоних страв національних кухонь різних народів: штруделі, тарталетки, кошики, киши, тарти, пироги і пиріжки, пахлаву і багато іншого.
В якості начинок можна використовувати яблука, вишні, горіхи, сир, баклажани, курячий або яловичий фарш, морепродукти та рибу, шпинат, томати, болгарський перець та інші овочі.
Існує така думка, що готувати тісто філо в домашніх умовах під силу не кожній господині! Однак не так страшний чорт, як його малюють: якщо дотримуватися всі нюанси приготування, то можна отримати в результаті яскраві та запам'ятовуються страви, які напевно полюбить вся сім'я.
Як маринувати скумбрію в домашніх умовах читайте в нашій статті.
Рецепт салату з крабовими паличками і помідорами — проста і смачна закуска, яка добре поєднується з картопляним гарніром.
Соєвий соус і маринад для курки — спробуйте наш рецепт приготування, вам точно сподобається.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
пшеничне борошно - | 2 склянки |
тепла вода - | 2/3 склянки |
яєчні жовтки - | 2 штуки |
соняшникова (рослинне) масло - | 1,5 столові ложки |
кухонна сіль - | 1/3 чайної ложки |
оцет (9%) - | 2/3 чайної ложки |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 грам: 441 Ккал |
Перед приготуванням краще заздалегідь підготувати якісну пекарську (пергаментний) папір та кухонне рушник.
Інструкція по приготуванню:
- Добре розчинити в теплій воді сіль і оцет, додати яєчні жовтки;
- Ретельно просіяти борошно в глибоку миску, зробити в ній поглиблення і влити туди підготовлену суміш;
- Трохи замішати виделкою або ложкою, влити олію і продовжувати вимішувати руками;
- Для того, щоб тісто стало еластичним, відбити його про тверду поверхню 40-50 разів;
- Накрити тісто поліетиленовим пакетом або плівкою і при кімнатній температурі залишити на 1 годину;
- Робочу поверхню присипати борошном, прикрити зверху чистим кухонним рушником і знову покрити його тонким шаром борошна;
- Розрізати тісто на 8 частин;
- Тепер взяти одну частину і акуратно розкачати її качалкою, а решта 7 частин поки прикрити, щоб вони не заветрелись;
- Як тільки тісто стало досить тонким, взяти його в руки і почати повільно розтягувати в різні боки до товщини листа паперу (близько 1мм);
- Розкатане тісто підрівняти до форми прямокутника або квадрата, перекласти його на шар пекарської папери і накрити ще одним таким же листом;
- Те ж виконати (пп.8-10) з іншими шматочками;
- Готово! Можна приступати безпосередньо до випічки!
Рецепт приготування від Юлії Висоцької
Інгредієнти:
- борошно — 250 г;
- дрібка морської солі (1/4 чайної ложки);
- яйце – 1 штука;
- оливкова олія — 2 столові ложки;
- тепла (не гаряча!) вода — 100 мл
Час приготування: 30 хв для активної готування + 30 хв для того, щоб тісто «відстоялося».
Калорійність на 100 грам: 380 ккал.
Рецепт приготування тіста філо від відомого кулінара Юлії Висоцької по кроках:
- Борошно просіяти в гору через сито на дошку для вимішування тіста;
- Додати сіль до поглиблення гірки з борошна;
- Ввести туди ж яйце;
- Почати замішувати вручну. Як тільки яйце стало захоплювати борошно, додати 1 столову ложку оливкової олії;
- Поступово додаючи теплу воду, вимісити тісто;
- Коли тісто стане еластичним, добре обім'яти його руками, скачати в кулю і розділити на дві частини;
- Скачати дві кульки з тіста, по відчуттях вони повинні бути гладкими і схожими на пластилінові;
- Розім'яти руками один кулька в корж, змастити її 0,5 столової ложки оливкової олії і зверху накрити коржем, зробленої з другого кульки;
- Вимісити повторно до однорідного, еластичного стану без вкраплень масла;
- Готове тісто полити зверху половиною столової ложки оливкової олії, прикрити будь мискою і дати постояти близько півгодини;
- Тепер тісто годно до подальшого приготування задуманої вами випічки.
Корисні поради
Тісто філо може легко стати вашою паличкою-виручалочкою: варто лише заготовити його взапас і заморозити. Для цього його потрібно згорнути в рулон і обернути пергаментним папером – в такому вигляді воно зможе пролежати в морозильній камері кілька місяців.
Головне пам'ятати, що тісто філо дуже ніжне і крихке, тому його треба розморожувати довго і акуратно, щоб не зламати, спочатку в холодильнику, а потім при кімнатній температурі, повторної заморозки не витримує і втрачає всі свої унікальні властивості.
Працювати потрібно в одну сторону, а розтягувати — у різні. Вважається, що воно стає ідеальним тоді, коли через його один розтягнутий лист можна читати книгу – от до чого варто прагнути!
Для полегшення роботи з тестом можна використовувати крохмаль, краще кукурудзяний.
У класичному рецепті замість оцту без шкоди для смаку можна використовувати свіжовичавлений лимонний сік.
Щоб випічка вийшла ідеальною – хрусткою і ніжною, при приготуванні потрібно кожен шар тіста промащувати вершковим або оливковою олією.
Це тісто дуже швидко сохне на повітрі, тому з ним потрібно працювати швидко і обережно, а ті листи, які вам поки не знадобилися, краще накривати вологим рушником. Тому і до замісу тіста краще підготуватися заздалегідь: дістати всі необхідні інгредієнти, просіяти борошно, підігріти воду, приготувати начинку, — і тільки після всього цього починати.
Випікається воно в мить ока, у зв'язку з чим до нього не можна додавати сирі або вологі начинки. Найкраща температура для випікання виробів з тіста філо – це 190-200°С. Після того, як випічка готова, бажано подавати її на стіл негайно, оскільки вона дуже тендітна.
Звичайно, готовий продукт можна купити в звичайному магазині, але завжди цікавіше і приємніше самому спробувати створити що-небудь незвичайне і порадувати свою сім'ю і друзів!
Тим більше, що інгредієнти для цього використовуються самі звичайні, які є в будь-якому холодильнику. Важливо докласти терпіння і любов, і ваші старання не залишаться неоціненими!