30 июнь 2019 1 335

Як приготувати незрівнянно пишні та повітряні оладки на молоці

Оладки і млинці — це смак дитинства, безтурботності і свята. Кращий сніданок і улюблений багатьма гарячий десерт. Вони гарні з будь-якими добавками, а варіантів приготування неймовірно багато.

Багато господинь вважають за краще готувати саме оладки. І це не дивно. На відміну від тонких і примхливих млинців, вони виходять навіть у новачків.

Приготувати смачні оладки на молоці нескладно — для відмінного результату достатньо підібрати підходящий рецепт і запастися терпінням, щоб не з'їсти їх гарячими, прямо зі сковороди.

Історики кулінарії не можуть точно визначити, коли з'явилися оладки. Достеменно відомо тільки, що згадки про смажених шматочках рідкого тіста зустрічаються в архівних документах XVI століття.

З тих пір вони пройшли великий шлях від немудрою селянської їжі до вишуканої страви аристократії.

Найчастіше оладки готують на кислому молоці (кисляку) або кефірі. Пишні оладки можна посмажити на заквасці і на дріжджах.

Відрізняються і наповнення. Нейтральний смак тесту дозволяє додавати в начинку фрукти, ягоди, овочі, сир, шинку.

Житні оладки на заквасці — ніжні і повітряні

Оладки, як самостійне блюдо, господині стали готувати не так давно. Раніше їх робили з того ж тіста, на тій же заквасці, що і хліб.

Горщик з кислою основою завжди стояв на припечеке, і куховарка одночасно ставила хліба і пекла млинці або оладки.

Сучасні господині стали повертатися до витоків. Приготувати закваску самостійно не складе праці. Основний процес складається з трьох етапів:

  1. 100 г житнього борошна змішують з такою ж кількістю води. Суміш ставлять на добу в тепле місце;
  2. Через добу закваска починає бродити, пора додати ще 100 г житнього борошна і воду;
  3. На третю добу закваска стане пористої. Додають третю порцію борошна з водою, знову по 100 р. Через добу закваска повністю готова і можна пускати її у справу.

Закваски зазвичай виходить досить багато, крім того вона збільшується в розмірах.

На її основі можна приготувати тісто для смачного домашнього хліба.

А ось на надлишках вийдуть дуже смачні житні оладки. Молоко в рецепті можна замінити на воду та готувати їх на посаду.

За традицією розширюємо знання в області кулінарії. Батат, або солодка картопля — що це таке? Дізнайтеся, наскільки він корисний і як його готувати.

У всіх на слуху зараз тістечка макаруни. Здається, вони на вершині популярності. Це й не дивно, адже вони прекрасні. Тут ми пропонуємо вам навчитися всім тонкощам їх приготування в домашніх умовах.

А заглянувши сюди, ви знайдете рецепти італійської панакоти. Влаштуйте свято десертів!

Інгредієнти для рецепта пишних оладок на молоці:

  • Готова житня закваска – 50 г;
  • Незбиране коров'яче молоко – 250 мл (для пісних оладок замінити теплою водою);
  • Житня або цільнозернові борошно – 300 г (може знадобитися трохи більше);
  • Мед або цукор – 30 г;
  • Рафінована рослинна олія для смаження;
  • Крім того, в основу можна додати терте яблуко і корицю.

Як приготувати оладки на молоці по кроках:

  1. Закваску слід вилити в глибоку миску і розбавити 100 мл теплого молока або води, потім посуд прибирають в тепле місце приблизно на півтори години;
  2. Коли опара підніметься в неї слід влити залишки молока і мед або цукор, після чого треба добре перемішати;
  3. Борошно просіяти і акуратно, помішуючи, ввести в тісто;
  4. Розмішувати грудочки необов'язково, тісто треба знову прибрати підрости на 30-50 хвилин;
  5. Після того як воно збільшиться в два рази, можна приступати до смаження, його акуратно, не перемішуючи, набирають і викладають ложкою на розпечену сковороду;
  6. Готові оладки подають до чаю з варенням, медом, згущеним молоком або сметаною.

Рецепт смачних дріжджових коржів на молоці

Якщо немає бажання або можливості готувати пісну опару, то пишні оладки можна легко приготувати на дріжджовому тісті. Вони виходять ніжні, здобні, за формою трохи схожі на пончики.

Дріжджову опару на оладки можна заводити на молоці, на кисляку і просто на воді.

В тісто, так само як і в попередньому рецепті, можна додати терте яблуко.

Воно додасть легку солодкість і заглушить кислуватий смак.

А якщо прибрати цукор і покласти дрібно порубаний лук – вийде відмінна закуска або доповнення до перших страв.

Для оладок на молоці і дріжджах знадобиться:

  • Пшеничне борошно вищого сорту із вмістом білка не менше 12 % – 0,5 кг;
  • Сухі дріжджі – 1 пакетик (це 11 м або приблизно 2 ч. л.);
  • Молоко незбиране коров'яче – 0,5 л;
  • Свіжі яйця курячі – 2 шт.;
  • Білий або коричневий цукор – 30 г;
  • Сіль поварена – 3-5 м;
  • Ванільний цукор – 7-10 р.;
  • Рафінована рослинна олія – 30 мл у тісто і стільки ж для смаження.

Приступаємо до приготування:

  1. Спочатку треба поставити опару, для цього молоко слід трохи підігріти приблизно до 40°С, потім його треба вилити в глибоку миску і розвести дріжджі і цукор, всеять борошно, перемішати;
  2. Опару залишають в теплому місці на 35-45 хвилин;
  3. Борошно слід просіяти, додати до неї опарі і акуратно перемішати;
  4. Яйця збити з сіллю і вмішати в тісто, одночасно ввести ванільний цукор і рафінована рослинна олія;
  5. Рослинна олія можна замінити на топлене вершкове;
  6. Всі інгредієнти тесту слід ретельно вимішати, якщо користуєтеся міксером, то запускайте його на самій низькій швидкості;
  7. Поставте размешанное тісто в тепле місце ще приблизно на півгодини;
  8. Розігрійте сковороду з рослинним маслом, його має бути досить багато, дріжджові оладки смажаться приблизно на третину в жиру;
  9. Акуратно зверху зачерпывайте масу і обсмажуйте її з двох сторін;
  10. Намагайтеся не перемішувати тісто, інакше воно осяде і вироби не вийдуть пишними;
  11. Готові пишні оладки посипають цукровою пудрою і подають з повидлом або зі сметаною.

Відео-рецепт приготування цього солодкого страви дивіться нижче:

Оладки на кислому молоці (кисляку) — швидко і вдало

Найпростіший і розповсюджений спосіб приготування оладок – на кефірі або на кисляку (кислому молоці). Він не вимагає довгого вистоювання опари і інших складних маніпуляцій.

Щоб швидко отримати кисляк, треба в свіже молоко додати кілька крапель столового оцту або лимонного соку.

Через деякий час воно згорнеться і можна приступати до приготування. Більш довгий, але екологічний спосіб – поставити свіже молоко в тепле місце на добу.

Перед тим як починати готувати, кисле молоко треба добре розмішати, щоб з'єднати з щільною частиною відшарувалася сироватку. Це можна зробити і звичайним віночком, і міксером на невеликій швидкості.

Обов'язково підготуйте всі інгредієнти. Дістаньте їх з холодильника – вони повинні бути однакової температури.

Для приготування знадобиться:

  • Кисле молоко (кисляк) – 0,5 л;
  • Свіже куряче яйце – 1 шт.;
  • Пшеничне борошно вищого сорту – 0,5-0,6 кг (може знадобиться трохи більше, це залежить від її якості);
  • Розпушувач тіста або пекарський порошок – 1 ст. л.;
  • Білий або тростинний цукор – 30 г;
  • Сіль;
  • Рослинна рафінована олія для смаження.

Приступаємо до роз'яснення, як приготувати оладки на кислому молоці:

  1. Розітріть яйце з цукром і сіллю, можна скористатися міксером;
  2. Змішайте кисляк до однорідності і влийте її до суміші яйця і цукор, добре промешайте;
  3. Просійте борошно і змішайте її з пекарським порошком. Розпушувач можна замінити на столову соду, але тоді її слід насипати безпосередньо на кисле молоко;
  4. Акуратно, постійно розмішуючи, вводите борошно. Для розмішування можна скористатися міксером зі спеціальними спиралеобразными насадками;
  5. Уважно стежте за кількістю борошна, її може знадобитися більше або менше, тісто має вийти досить густе, але при цьому не легко зливатися з ложки;
  6. Готовому тісту дайте постояти мінімум півгодини, це необхідно для того, щоб борошно набухла і підвищилася клейковинность;
  7. Розігрійте в сотейнику рослинне масло;
  8. Мокрою ложкою знімайте масу зверху, намагайтеся її не розмішувати, інакше утворилися від реакції кислого молока і розпушувача бульбашки вийдуть і оладки не вийдуть пишними;
  9. Викладайте на сковорідку і обсмажуйте оладки з двох сторін;
  10. Готові оладки на кислому молоці без дріжджів подавайте гарячими зі свіжими ягодами, варенням або джемом, і не забудьте доповнити їх чаєм або кавою.

Пишні здобні оладки — страва смачна, але зовсім не дієтичне. Щоб побалувати себе під час дієти – замініть пшеничне борошно на вівсяну і смажте на антипригарній сковороді.

Але врахуйте, що будь-яка цільнозернові борошно легше і має більш низьку клейковинность, її слід брати трішки більше, а тісто має вистоятися не менше півгодини.

Завжди просеивайте борошно перед випічкою, це насичує її киснем і робить коржі ще пишніше.

Оладки дуже прості в приготуванні і виходять з першого разу навіть у недосвідчених кулінарів. Обов'язково скористайтеся одним з рецептів і порадуйте близьких.

Вашій увазі черговий відео-рецепт. Давайте навчимося готувати оладки за 5 хвилин!

Що ще почитати: