08 май 2019 3 983

Як приготувати пишні оладки на ряжанці

Всі знають, що оладки готують на кисломолочної основі (бувають і дріжджові варіанти, але це, як правило, зовсім інша історія), і зазвичай використовують в якості неї кефір і скисле молоко.

Але мало хто замислюється про те, що оладки можна приготувати навіть на ряжанці, причому вийдуть вони дуже смачними, ніжними, пухкими, з непередаваним присмаком пряженого молока. Будь-який сніданок або перекус буде прикрашений цими оладками!
Найпростіший рецепт
Інгредієнти Кількість
ряжанки - 500 мл
яєць - 2 шт.
цукру - 1 ст. ложка
просіяного борошна - 3 склянки
солі - щіпка
соди - 0,5 ч. ложки
рослинна олія - для обсмажування
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 215 Ккал

Спочатку потрібно перемішати ряжанку з яйцями, цукром і сіллю – бажано робити це віночком, але можна і просто збити виделкою.

Потім всипати у суміш борошно і соду і знову все добре перемішати (міксер для тесту на оладки краще не використовувати) – тісто буде густим і може навіть вийти злегка грудкуватим, але це нормально.

Далі тісто треба виставити в тепле місце, наприклад, поряд із плитою, і дати йому настоятися 20 хвилин.

Але потім тісто ще раз перемішувати вже не потрібно – просто набирати його ложкою з миски, і відправляти на сковороду з розпеченим маслом.

Обсмажувати з двох сторін до скоринки.

Пишні оладки на ряжанці і дріжджах

Начебто є якийсь поділ – борошняні страви готуються або на чому-небудь з кисломолочних продуктів із застосуванням соди, або на дріжджах. Але можна приготувати оладки відразу і на ряжанці, і на дріжджах, в результаті чого вони вийдуть більш легкими і пишними. Їх можна зробити і солодкими, але самий традиційний варіант виглядає так.

Інгредієнти:

  • 1,5 склянки просіяного борошна;
  • 1,5 склянки ряжанки;
  • пакетик сухих дріжджів;
  • 1 яйце;
  • 3 ст. ложки вершкового масла;
  • 1 ч. ложка солі;
  • рослинна олія для обсмажування.

Час на приготування страви: півгодини плюс час на випікання.

Калорійність: близько 170 Ккал/100 гр.

Дріжджі потрібно залити ряжанкою і додати туди щіпку цукру для посилення бродіння. Суміш повинна постояти 20 хвилин – за цей час на ній з'являться бульбашки. Всипати борошно і збите виделкою яйце, посолити і влити розтоплене вершкове масло.

Випікати оладки можна відразу ж, набираючи тісто ложкою і викладаючи на сковороду з розпеченим рослинним маслом. Обсмажувати з двох сторін до набуття золотистої скоринки.

Як приготувати смачний гороховий суп з копченими реберцями читайте в нашій статті.

Читайте як приготувати курку з яблуками в духовці — неймовірно смачне блюдо, яке можна приготувати досить просто.

Візьміть на замітку рецепт цукатів з гарбуза — такі солодощі не будуть шкоди вашій фігурі.

Оладки на ряжанці з бананом

Багато люблять їсти оладки з варенням або фруктовим салатом, перетворюючи свій сніданок і полуденок в десерт. А можна зробити оладки десертом відразу, додавши в тісто банан і цукор.

Інгредієнти:

  • 3 склянки ряжанки;
  • 2 склянки просіяного борошна;
  • 3 яйця;
  • 3 ст. ложки цукру;
  • 1 банан;
  • 0,5 ч. ложки солі;
  • щіпка соди;
  • рослинна олія для обсмажування.

Час приготування страви: 10 хвилин плюс час на випікання.

Калорійність: близько 250 Ккал/100 гр.

Спочатку потрібно збити яйця з цукром – віночком, міксером або просто вилкою. Не потрібно рясної піни, досить того, щоб цукор розчинився. Потім у цю суміш треба влити ряжанку, додати сіль, соду і добре все перемішати.

Борошно всипати поступово, щоб уникнути утворення грудочок. Залишиться лише додати розім'яту виделкою банан і можна починати обсмажувати оладки на розпеченому рослинному маслі з двох сторін.

Пишні оладки на кисляку без яєць

Як часто буває, що в холодильнику не виявляється яєць, і це зупиняє від готування якийсь випічки – оладок зокрема. Але насправді це не такий вже принципово важливий продукт для приготування оладок, при цьому цілком можна обійтися і без яєць.

Інгредієнти:

  • 0,5 літра ряжанки;
  • 0,5 кг просіяного борошна;
  • 2 ч. ложки соди (чи розпушувача);
  • 50 мл кип'яченої води;
  • 50 гр. цукру;
  • 0,5 ч. ложки солі;
  • рослинна олія для обсмажування.

Час приготування страви: 10 хвилин плюс час на випікання.

Калорійність: приблизно 200 Ккал/100 гр.

Спочатку потрібно з'єднати всі сухі компоненти – борошно, сіль, соду і цукор. Потім влити в цю суміш ряжанку і воду, акуратно розмішуючи тісто, щоб не було грудочок. На цьому його приготування закінчено, можна приступати до випікання оладок на маслі, і вони будуть такими ж пишними і ніжними, як і з додаванням рецепт яєць.

Для смаження краще поставити на середній вогонь, так оладки і просмажиться, і не підгорять.

Кулінарні підказки

Оладки є дуже простим і швидким у приготуванні стравою, саме тому їх так часто готують на сніданок. Вони поєднуються з будь-яким напоєм і різними добавками – сметаною, варенням, медом, згущеним молоком, шоколадною пастою, сиропами, та з чим завгодно. Але у всьому є свої хитрощі, і приготування оладок на ряжанка не виняток. Наприклад, такі:

  1. Найкраще смажити оладки в товстостінній сковороді, тому що температура в ній буде розподілятися рівномірно, і не буде такої ситуації, при якій оладки будуть швидко підгоряти, але при цьому залишатися сирими всередині;
  2. Якщо оладки робляться на дріжджах, надсилати тісто на сковороду можна тільки тоді, коли на ньому з'являться бульбашки, тому що із-за якихось нюансів може статися так, що зазначений час вийшов, але тісто не піднялося, і тоді оладки просто не піднімуться на сковороді – у результаті приготуються плоскі коржі;
  3. Викладати тісто на сковороду потрібно столовою ложкою, враховуючи те, що вони збільшаться в розмірах при смаженні – на стандартній сковороді поміщаються 4 булочки, але краще діяти по ситуації, дивлячись на те, як піднімається тісто;
  4. Щоб уникнути зайвого вбирання масла в оладки на ряжанці, можна додати в тісто ложку рослинного масла, навіть якщо його немає у складі рецептури;
  5. У тісто можна додавати різні фрукти і ягоди – наприклад, дуже популярний і доступний варіант з яблуками. Можна додати сухофрукти;
  6. Для приготування оладок необов'язково спеціально купувати ряжанку – можна брати ту, що випадково застоялася в холодильнику і трохи скисла, що стане прекрасним застосуванням продукту, який в іншому випадку викинули б;
  7. Якщо є час, то тесту для оладок все ж краще дати трохи постояти в теплі, що дасть йому насититися киснем. Це необов'язковий, але бажаний пункт.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: