Як приготувати пишні оладки на ряжанці
Всі знають, що оладки готують на кисломолочної основі (бувають і дріжджові варіанти, але це, як правило, зовсім інша історія), і зазвичай використовують в якості неї кефір і скисле молоко.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
ряжанки - | 500 мл |
яєць - | 2 шт. |
цукру - | 1 ст. ложка |
просіяного борошна - | 3 склянки |
солі - | щіпка |
соди - | 0,5 ч. ложки |
рослинна олія - | для обсмажування |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 215 Ккал |
Спочатку потрібно перемішати ряжанку з яйцями, цукром і сіллю – бажано робити це віночком, але можна і просто збити виделкою.
Потім всипати у суміш борошно і соду і знову все добре перемішати (міксер для тесту на оладки краще не використовувати) – тісто буде густим і може навіть вийти злегка грудкуватим, але це нормально.
Далі тісто треба виставити в тепле місце, наприклад, поряд із плитою, і дати йому настоятися 20 хвилин.
Але потім тісто ще раз перемішувати вже не потрібно – просто набирати його ложкою з миски, і відправляти на сковороду з розпеченим маслом.
Обсмажувати з двох сторін до скоринки.
Пишні оладки на ряжанці і дріжджах
Інгредієнти:
- 1,5 склянки просіяного борошна;
- 1,5 склянки ряжанки;
- пакетик сухих дріжджів;
- 1 яйце;
- 3 ст. ложки вершкового масла;
- 1 ч. ложка солі;
- рослинна олія для обсмажування.
Час на приготування страви: півгодини плюс час на випікання.
Калорійність: близько 170 Ккал/100 гр.
Дріжджі потрібно залити ряжанкою і додати туди щіпку цукру для посилення бродіння. Суміш повинна постояти 20 хвилин – за цей час на ній з'являться бульбашки. Всипати борошно і збите виделкою яйце, посолити і влити розтоплене вершкове масло.
Випікати оладки можна відразу ж, набираючи тісто ложкою і викладаючи на сковороду з розпеченим рослинним маслом. Обсмажувати з двох сторін до набуття золотистої скоринки.
Як приготувати смачний гороховий суп з копченими реберцями читайте в нашій статті.
Читайте як приготувати курку з яблуками в духовці — неймовірно смачне блюдо, яке можна приготувати досить просто.
Візьміть на замітку рецепт цукатів з гарбуза — такі солодощі не будуть шкоди вашій фігурі.
Оладки на ряжанці з бананом
Багато люблять їсти оладки з варенням або фруктовим салатом, перетворюючи свій сніданок і полуденок в десерт. А можна зробити оладки десертом відразу, додавши в тісто банан і цукор.
Інгредієнти:
- 3 склянки ряжанки;
- 2 склянки просіяного борошна;
- 3 яйця;
- 3 ст. ложки цукру;
- 1 банан;
- 0,5 ч. ложки солі;
- щіпка соди;
- рослинна олія для обсмажування.
Час приготування страви: 10 хвилин плюс час на випікання.
Калорійність: близько 250 Ккал/100 гр.
Спочатку потрібно збити яйця з цукром – віночком, міксером або просто вилкою. Не потрібно рясної піни, досить того, щоб цукор розчинився. Потім у цю суміш треба влити ряжанку, додати сіль, соду і добре все перемішати.
Борошно всипати поступово, щоб уникнути утворення грудочок. Залишиться лише додати розім'яту виделкою банан і можна починати обсмажувати оладки на розпеченому рослинному маслі з двох сторін.
Пишні оладки на кисляку без яєць
Як часто буває, що в холодильнику не виявляється яєць, і це зупиняє від готування якийсь випічки – оладок зокрема. Але насправді це не такий вже принципово важливий продукт для приготування оладок, при цьому цілком можна обійтися і без яєць.
Інгредієнти:
- 0,5 літра ряжанки;
- 0,5 кг просіяного борошна;
- 2 ч. ложки соди (чи розпушувача);
- 50 мл кип'яченої води;
- 50 гр. цукру;
- 0,5 ч. ложки солі;
- рослинна олія для обсмажування.
Час приготування страви: 10 хвилин плюс час на випікання.
Калорійність: приблизно 200 Ккал/100 гр.
Спочатку потрібно з'єднати всі сухі компоненти – борошно, сіль, соду і цукор. Потім влити в цю суміш ряжанку і воду, акуратно розмішуючи тісто, щоб не було грудочок. На цьому його приготування закінчено, можна приступати до випікання оладок на маслі, і вони будуть такими ж пишними і ніжними, як і з додаванням рецепт яєць.
Для смаження краще поставити на середній вогонь, так оладки і просмажиться, і не підгорять.
Кулінарні підказки
Оладки є дуже простим і швидким у приготуванні стравою, саме тому їх так часто готують на сніданок. Вони поєднуються з будь-яким напоєм і різними добавками – сметаною, варенням, медом, згущеним молоком, шоколадною пастою, сиропами, та з чим завгодно. Але у всьому є свої хитрощі, і приготування оладок на ряжанка не виняток. Наприклад, такі:
- Найкраще смажити оладки в товстостінній сковороді, тому що температура в ній буде розподілятися рівномірно, і не буде такої ситуації, при якій оладки будуть швидко підгоряти, але при цьому залишатися сирими всередині;
- Якщо оладки робляться на дріжджах, надсилати тісто на сковороду можна тільки тоді, коли на ньому з'являться бульбашки, тому що із-за якихось нюансів може статися так, що зазначений час вийшов, але тісто не піднялося, і тоді оладки просто не піднімуться на сковороді – у результаті приготуються плоскі коржі;
- Викладати тісто на сковороду потрібно столовою ложкою, враховуючи те, що вони збільшаться в розмірах при смаженні – на стандартній сковороді поміщаються 4 булочки, але краще діяти по ситуації, дивлячись на те, як піднімається тісто;
- Щоб уникнути зайвого вбирання масла в оладки на ряжанці, можна додати в тісто ложку рослинного масла, навіть якщо його немає у складі рецептури;
- У тісто можна додавати різні фрукти і ягоди – наприклад, дуже популярний і доступний варіант з яблуками. Можна додати сухофрукти;
- Для приготування оладок необов'язково спеціально купувати ряжанку – можна брати ту, що випадково застоялася в холодильнику і трохи скисла, що стане прекрасним застосуванням продукту, який в іншому випадку викинули б;
- Якщо є час, то тесту для оладок все ж краще дати трохи постояти в теплі, що дасть йому насититися киснем. Це необов'язковий, але бажаний пункт.
Приємного апетиту!