31 март 2019 2 203

Як приготувати тісто на оладки на кефірі

Оладки – традиційне блюдо, яке споконвіку любили і готували в селах і містах Русі. Але ми у своїй любові до оладок не самотні, в кухнях різних країн світу присутній подібний вид випічки, наприклад, у американців – це панкейкі, а у англійців – крамплеты.

Блюдо настільки просте за способом приготування, швидке по витраченому часу і доступне по набору продуктів, що під силу навіть самої ледачою або недосвідченій господині. Багато плутають оладки з млинцями, але вони відрізняються за розміром, щільності і смаку.

Рецептів для приготування дуже багато, але одні з найсмачніших і найпопулярніших – це на кисляку, кефірі, кислому молоці з додаванням дріжджів. На кисломолочних продуктах вони виходять пишними, повітряними і дивно смачними.

Це одне з блюд, улюблених їхнього дитинства — чудовий сніданок або полуденок. Діти так люблять оладки на кефірі, що з задоволенням можуть їсти їх на обід і на вечерю. Якщо розібратися, то цей вид випічки – величезний фронт для кулінарних експериментів, адже існує безліч рецептів, а інгредієнти можна сміливо міняти.

Багато хто заперечать, що це не зовсім дієтичне блюдо і не підходить для людей, що стежать за фігурою, але якщо трохи пофантазувати, то можна догодити навіть вегетаріанцям або тим, хто сидить на дієті.

Наприклад, замінивши в пшеничне борошно вівсяне, житнє або кукурудзяну а також, додавши різноманітні висівки, насіння льону та кунжуту. Яйця часто замінюють сумішшю, приготовленою з розтертих в порошок насіння льону, запаренных гарячою водою, – по своїй консистенції вона дуже схожа на яєчний білок, так і за поживними характеристиками це хороша заміна.

Цукор можна сміливо замінити медом, стевіозидом або іншим натуральним цукрозамінником. Для смаження вибрати оливкове масло, а після – промокнути готові оладки паперовим рушником, щоб прибрати зайвий жир.

Також можна смажити оладки зовсім без масла – на спеціальній керамічної сковорідці, тоді вони набувають абсолютно новий і незвичайний смак, і разом з тим, будуть менш калорійними. Борошно і кефір – зовсім неголовні складові цієї випічки, є чудові рецепти з додаванням овочів і фруктів.

Дуже смачними виходять несолодкі оладки. Їх готують просто на кефирном тесті або ж додають різноманітні овочі в тісто, так вони стають ще смачніше і корисніше.

Найбільш популярні рецепти з додаванням кабачків, гарбуза, брокколі, шпинат. Можна зробити їх з кропом або іншою зеленню, додати пряних трав. Такі оладки можуть бути окремим блюдом або подаватися як доповнення до перших страв.

Смачні пишні оладки на кислому кефірі (традиційний рецепт)
Інгредієнти Кількість
Кислий кефір - 200 г
Борошно пшеничне - 300 г
Сода - 1 ч. л.
Цукор - 2-3 ст. л.
Яйце - 1 шт.
Масло пісне - для смаження
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 г: 110 Ккал

Процес приготування:

З'єднати всі сипучі компоненти;

В окремій ємності з'єднати рідкі інгредієнти. Невеликий цівкою ввести суміш кефіру і яєць в борошно. Змішати віночком або міксером.

Тісто повинне вийти трохи густіше, ніж на тонкі млинці. Якщо консистенція рідка, то слід додати трохи борошна. Простежити, щоб не було грудочок;

Налити олію на розігріту сковорідку. Вилити ложкою тісто, формуючи невеликі оладки круглої форми (з урахуванням, що тісто ще підніметься). Готувати на невеликому вогні, перевертаючи кілька разів до готовності;

Готові оладки викласти на паперовий рушник, щоб позбутися від надлишку олії.

Оладки з припеком з яблук на кефирном тесті

Для приготування необхідно:

  • Кефіру — 250 р.;
  • Яйце — 1 велике куряче;
  • Цукру — 20-35 р.;
  • Яблука зелені — 150 р.;
  • Розпушувача — 1 ст. л.;
  • Масло.

Спосіб приготування:

  1. У кефір додати яйце, цукор, масло, сіль, а також розпушувач. Всі інгредієнти з'єднати до однорідності за допомогою віночка або міксера;
  2. Яблука очистити від шкірки (краще вибрати кислі або кисло-солодкі, щоб оладки відчувався їх смак), нарізати кубиками і змішати з тестом;
  3. На сковороду з розпеченою олією викласти оладки. Обережно перевертати до утворення скоринки. Готові оладки. Приємного апетиту!

По цьому рецепту оладки можна приготувати не тільки з яблуками, відмінно вони вийдуть зі смородиною, вишнею, родзинками, персиками. А також з шинкою або ковбасою, якщо виключити з рецепту половину цукру і додати сіль.

Як завести дріжджове тісто на оладки на кисляку

Візьміть:

  • Кефір – 1 склянка;
  • Борошна – 2 склянки;
  • Гранульованих сухих дріжджів – 6 р.;
  • Цукру – 1 / 3 склянки;
  • Масло.

Послідовність приготування:

  1. Приготувати опару з кефіру, солі, цукру, дріжджів і кількох ложок борошна. Залишити ненадовго в теплі;
  2. Додати решту кількість борошна і добре вимішати дерев'яною ложкою. Тісто має нагадувати жирну сметану, якщо воно сильно рідке – додати трошки борошна. Помістити в тепле місце на 35-45 хвилин, щоб підійшло;
  3. Формувати оладки можна ложкою або руками. Смажити в киплячому маслі до рум'яної скоринки. Тісто не липло до ложці, її періодично треба змащувати маслом.

Як зробити тісто на оладки з гарбуза на кисляке без яєць

Цей рецепт підійде для тих, хто стежить за фігурою або дотримується дієти. Завдяки гарбузі у складі якої дуже багато вітамінів і насіння льону, які багаті незамінними жирами, такі оладки вийдуть дуже корисні і для дітей і для дорослих

Візьміть:

  • Гарбуза — 0,5 кг;
  • Кефіру 1% жирності — 220 мл;
  • Соди — 1 ч. л.;
  • Лляних насіння — 2 ст. л.;
  • Борошна – 100 г.;
  • Цукру – 2 ст. л.;
  • Олії — 2 ст. л.

Приготування:

  1. Насіння льону перетерти в порошок і залити рідиною. Проварити суміш до появи в'язкості. У даному рецепті ця суміш є замінником яєць;
  2. Сиру гарбуз подрібнити блендером (у деяких рецептах рекомендують її попередньо проварити, але тоді страва втратить ще більше вітамінів від термічної обробки). До гарбузовому пюре додати кефір або кисле молоко, цукор, сіль (оладки можна зробити солоними, для цього потрібно відкоригувати кількість солі та цукру за власним смаком), соду, насіння льону, рослинна олія. Добре з'єднати інгредієнти;
  3. Смажити на мінімальному вогні під кришкою до готовності. Подавати з грецьким йогуртом або зі сметаною.

Як приготувати млинці на кислому молоці, що ще можна додати і як подавати.

Читайте рецепт покроковий рецепт шоколадних мафінів, що приготувати дуже просто.

Повітряні кекси, ще один різновид випічки на кефірі. Їх дуже легко приготувати в домашніх умовах — рецепт.

Корисні поради

  1. Щоб кефірний тісто добре відходило від ложки, періодично її слід опускати в ємність з холодною водою або змащувати олією;
  2. Щоб оладки були більш пишними, слід спочатку зробити опару і дати їй підійти, а тільки — після всі інші компоненти в тісто;
  3. Якщо оладки будуть з додаванням овочів або фруктів, які дуже соковиті, то перед з'єднанням з тестом їх слід злегка віджати або відкинути на друшляк. Якщо цього не зробити, то треба буде додатково додавати борошно, яке візьме на себе сік;
  4. Для гладких овочевих оладок овочі потрібно подрібнити в блендері;
  5. Щоб оладки добре підходили, кефір не повинен бути холодним, потрібно щоб він був кімнатної температури. Оладки, приготовані на прокисшем кефірі, виходять смачніші і пишніше;
  6. При приготуванні оладок з вишнями або сливами, або персиками, під час смаження потрібно намагатися, щоб ягоди не виступали з тіста, так як вони можуть підгоріти, втративши при цьому вигляд і смак;
  7. Щоб оладки були рум'яними і апетитними на вигляд, додайте в кінці замішування тісто столову ложку рослинної олії або вершкового масла;
  8. Щоб тісто було однорідним, борошно потрібно попередньо просіяти;
  9. Для смаження краще використовувати товстостінну антипригарну, керамічну або чавунну сковорідку. На тонкій млинцевої сковорідці вони будуть швидко підгоряти і не просмажиться, як слід всередині.

Подають солодкі оладки зі сметаною, варенням, джемом, шоколадом, топінгом або сиропом, а для несолодких — готують вершкові соуси з часником і приправами. Насправді варіантів для приготування соусів до оладок дуже багато, втім, як і самих видів оладок.

Що ще почитати: