Прості рецепти мафінів в силіконових формочках
Мафіни – одне з останніх віянь кулінарної моди. Апетитні і прості в приготуванні вони не могли залишитися без уваги кулінарів всіх мастей. Можливо, саме тому було створено так багато різних рецептів цього десерту.
У чому відмінність мафінів від кексів і капкейків
На перший погляд мафіни, кекси і капкейки мало чим відрізняються один від одного, але різниця все ж є:
- кексом називають кондитерську випічку з дріжджового, або бісквітного тіста з додаванням родзинок, горіхів або джему. Вона може мати будь-яку форму або розмір.
Особливості приготування: масло перетирається з цукром, після цього забиваються яйця і домішуються інші компоненти (всі з'єднується з допомогою міксера);
- мафін – виріб, що має круглу або овальну форму, зазвичай з начинкою з фруктів, шоколаду або крему, але менш солодка, ніж кекс. У деяких випадках рецепт розрахований на несолодке: м'ясну або овочеву начинку.
Особливості приготування: сухі і «вологі» компоненти змішують окремо один від одного, після з'єднуються. Цукор додаються в невеликій кількості, а рідких продуктів навпаки порівняно багато;
- капкейк – невеликий (на 1 порцію) кекс або тістечко. Для запікання викладається в «чашку» з тонкого паперу або спеціальну алюмінієву форму. Найчастіше верхня частина покривається кондитерськими прикрасами.
Особливості приготування: в якості вихідного рецепта підійде інструкція з приготування будь-якого бісквіта або торта. За бажанням його можна покрити кондитерськими прикрасами.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
борошно - | 0,15 кг |
кислота лимонна - | ½ Чайної ложки |
масло вершкове - | 40 г |
цукор - | 0,15 кг |
яйце - | 1 штука |
сода - | ½ Чайної ложки |
молоко - | 0,1 л |
цукор ванільний - | 4 р |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 326 Ккал |
Легкий і швидкий рецепт частування до вечірнього чаювання.
Хід приготування простих мафінів в силіконових формах:
- До масла додати цукровий пісок, розтирати обидва компоненти, поки вони не перетворяться в однорідну масу;
- Вбити яйце в ємність з маслом, все ретельно змішати;
- Долити молока, додати соди і лимонної кислоти;
- Поставити в духовку на розігрів (до 180);
- Досипати до тесту борошно і ванільний цукор;
- Всі складники збити з допомогою міксера (виставити максимальну швидкість, змішувати протягом 2-х хвилин);
- Тісто розлити по силіконових формочках (кожну заповнити на 2/3 від загального обсягу);
- Прибрати формочки в духовку на 20 хвилин;
- Через зазначений час духовку вимкнути, випічку не виймати, поки не охолоне;
- Прості, але смачні мафіни готові до вживання.
Салат з копченою куркою і сухариками — кілька рецептів у вашу колекцію.
Читайте як приготувати смачні тюфтельки з курячого фаршу в духовці.
Паста з вершками і беконом — спробуйте приготувати це блюдо за нашими рецептами.
Сирні маффіни в силіконових формочках
Ніжна і соковита сирна випічка багатьом припаде до душі. Таке частування однаково добре підходить як для буденних трапез, так і для святкового меню. В якості прикраси можна використовувати сухофрукти або ягоди.
Інгредієнти:
- сир – 0,4 кг;
- яйце – 3 штуки;
- пудра цукрова – 0,12 кг;
- масло вершкове – 0,1 кг;
- олія соняшникова 20 мл;
- ванілін – 2 г;
- розпушувач – 1 столова ложка;
- кориця – за смаком.
Час приготування: 65 хвилин.
Калорійність: 255 кКал.
Хід приготування:
- Збити яйця і цукрову пудру разом, маса повністю повинна перетворитися в піну (при заміні пудри на цукор тісто виходить більш тяжким);
- Вершкове масло розтопити, влити в ємність з яєчної пінкою;
- Туди ж ввести всі інші продукти, як слід все змішати;
- Формочки з силікону змастити зсередини рослинним маслом, після влити в них тісто (1/3 об'єму повинна залишитися вільною);
- Прибрати майбутнє частування в духовку на 45 хвилин (температура — 180С);
- Почекати, поки готова випічка охолоне і подати до столу.
Рецепт ванільною випічки з шоколадом
Поєднання аромату шоколаду і ванілі відразу ж полонить розум і серце, навіваючи думки про затишний вечір в компанії пледа і улюблених фільмів. Але ванільні маффіни не менш доречні і на літньому пікніку в оточенні родини і друзів. Який саме з цих двох варіантів буде втілений в життя, залежить тільки від вас.
Інгредієнти:
- олія соняшникова – 60 мл;
- молоко – 0,25 л;
- борошно – 0,25 кг;
- яйце – 1 штука;
- розпушувач – 1,5 чайних ложки;
- цукор ванільний – 2 столових ложки;
- цукор коричневий – ½ столових ложки;
- сіль – ½ чайної ложки;
- шоколад – 50 г
Час приготування: 30 хв.
Калорійність: 242 кКал.
Хід приготування:
- В окремій ємності достатньої глибини змішати всі сухі компоненти (сюди відноситься борошно, обидва види цукру, сіль і розпушувач);
- Рідкі компоненти з'єднати в іншій ємності (їх необхідно змішати, але не можна збивати);
- Вилити рідку суміш до сухих інгредієнтів і злегка перемішати (розбивати або розтирати грудки і збивати масу — не можна);
- Розкришити шоколад і додати його в тісто;
- В останній раз перемішати тісто і розлити його по формах;
- Прибрати формочки в духовку, розігріту до 190C;
- Випікати десерт протягом чверті години;
- Після повного охолодження випічка буде готова до подачі на стіл.
Рецепт шоколадного десерту з кремом
Самий вишуканий варіант десерту. Смачно, просто і витончено – те, що потрібно, щоб блиснути своїми кулінарними талантами перед гостями.
Інгредієнти:
- борошно – 0,3 кг;
- яйце – 2 штуки;
- цукор – 1 склянка;
- масло вершкове – 0,3 кг;
- молоко – 0,25 л;
- какао – 2 столові ложки;
- розпушувач – 2 чайні ложки;
- сода – ½ чайної ложки;
- сіль – щіпка;
- цукрова пудра – 0,3 кг;
- кава (розчинна) – 1 чайна ложка.
Час приготування: 75 хвилин.
Калорійність: 327 кКал.
Хід приготування:
- Борошно, склянку цукру, какао, розпушувач, соду і сіль з'єднати в окремому посуді;
- В іншій ємності з допомогою віночка змішати два яйця, розтоплене масло (150 г) та молоко;
- Змішати сухі і «вологі» інгредієнти (допускається невелика неоднорідність маси);
- Розкласти тісто по формах, поставити випікатися в розігріту духову шафу протягом 20 хвилин;
- У цей час можна приступати до приготування крему: кавові гранули розвести в декількох краплях окропу, щоб утворилася пастоподібна маса;
- Масло збити з допомогою міксера, поки воно не набуде пишність, туди ж ввести кавову пасту, чайну ложку молока, цукрову пудру, продовжити збивати протягом ще 10 хвилин;
- Дати готової випічки охолонути, вийняти кекси з формочок;
- Покрити випічку кремом, використовуючи кулінарний шприц або чайну ложку.
Дієтичні солодкі мафіни
Дотримання дієти цілком може поєднуватися з вживанням смачної випічки. І маффіни, приготовані без борошна, прекрасно це доводять.
Інгредієнти:
- сир – 0,2 кг;
- яйце – 1 штука;
- пластівці вівсяні – 40 г;
- сода – 1 / 3 чайної ложки;
- фруктоза – 40 г;
- ванілін – 2 р.
Час приготування: 45 хвилин.
Калорійність: 149 кКал.
Хід приготування:
- Використовуючи кавомолку (або блендер) подрібнити пластівці вівсянки до стану борошна;
- Збити яйця з фруктозою, поступово додаючи сир;
- Всипати вівсяне борошно, ванілін і соду, ретельно змішати всі інгредієнти;
- Викласти тісто у формочки і поставити випікатися на 20 хвилин (температура 180С);
- Через зазначений час десерт готовий до вживання.
Несолодкі гарбузове кексики
Цю незвичайну випічку цілком можна використовувати як доповнення до супів або гострим м'ясних страв. Її можна приправляти паштетом, вершковим сиром, або зеленим маслом.
Інгредієнти:
- яйце – 3 штуки;
- масло рослинне – 60 мл;
- сметана (натуральний йогурт) – 50 р;
- гарбуз – 0,25 кг;
- борошно – 0,25 кг;
- сир «Гауда» – 30 г;
- сіль – ½ чайної ложки;
- сода – ¼ чайної ложки;
- мак (для прикраси) – 1 столова ложка;
- перець, паприка – по ¼ чайної ложки.
Час приготування: 55 хвилин.
Калорійність: 214 кКал.
Хід приготування:
- Гарбуз подрібнити в блендері;
- Йогурт і масло змішати з яйцями;
- Додати яєчну суміш до гарбузі, перемішати;
- Просіяти борошно, змішати її з сіллю, содою і спеціями;
- З'єднати суху і рідкої суміші, замісити тісто;
- Розкласти отриману однорідну масу по формах (попередньо їх внутрішню поверхню потрібно змастити маслом);
- Подрібнити сир з допомогою великої терки;
- Посипати заготовки під мафіни сирної крихтою і маком;
- Духовку розігріти до 200C, випікати протягом 25 хвилин;
- Готовий десерт охолодити і подати до столу.
Несолодкі мафіни з копченою куркою і сиром
Приготовлена за таким рецептом випічка відмінно підходить для щільного перекусу. Особливо зручно використовувати його в якості сніданку «на винос», якщо потрібно відправити дитину на навчання і самій піти на роботу.
Інгредієнти:
- борошно – 0,3 кг;
- сметана – 0,2 кг;
- масло вершкове – 60 г;
- яйце – 4 штуки;
- сир «Гауда» – 0, 25 кг;
- грудка куряча (копчена) – 0,3 кг;
- розпушувач – 1,5 чайних ложки;
- сіль – ½ чайної ложки;
- перець, паприка – по ½ чайної ложки.
Час приготування: 45 хвилин.
Калорійність: 291 кКал.
Рецепт приготування по кроках:
- Сир дрібно натерти;
- Куряче м'ясо порізати на дрібні кубики;
- Борошно просіяти в окрему миску, додати розпушувач і сіль, змішати;
- У ємність з борошном вбити яйця і додати сметану з розтопленим маслом;
- Ретельно змішати всі компоненти, поки вони не перетворяться в однорідну масу;
- Приправити тісто спеціями (перець, паприка), перемішати;
- Змастити внутрішню поверхню силіконових формочок рослинною олією (для паперових формочок це не обов'язково);
- Розподілити тісто по формах, поставити заготовки мафінів в розігріту духовку і випікати близько півгодини;
- Остудити випічку і подати до столу.
Секрети смачної випічки
Смак готового блюда часто залежить від незначних нюансів і в першу чергу це відноситься до десертів. Щоб смак мафінів був воістину ідеальним, потрібно врахувати кілька нескладних рекомендацій:
- Використовується для приготування борошно бажано попередньо просіяти, це дозволяє зробити випічку більш пишною;
- Щоб підкреслити смак солодких кексів, слід додати у тісто щіпку солі;
- Соду в наведених рецептах можна замінювати розпушувачем, або навіть змішувати два цих компонента;
- Якщо у випічку додається сир, то потрібно брати саме звичайний домашній, а не зернистий продукт;
- Мелені пластівці вівса можна замінити цільнозерновий борошном;
- Щоб почастунок був не тільки смачним, але і корисним, потрібно замінити цукор медом, фруктозою або сухофруктами;
- Якщо готувалося тісто з додаванням соди, то використовувати його потрібно відразу ж, інакше воно втратить свої властивості (випічка не буде підніматися);
- Якщо замість силіконових формочок використовуються паперові, то тісто обов'язково має бути досить густим, інакше мафін не утримає форму і перетвориться на «млинець» (паперові формочки для випікання можна використовувати тільки один раз).
Звичайно, найголовніше – готувати з душею, тоді і сім'я, і гості будуть в захваті від домашніх мафінів і обов'язково попросять додаткову порцію десерту.