Як приготувати шоколадні мафіни: рецепти з фото покроково
Мафіни – прекрасний десерт, який можна приготувати буквально за півгодини. Вони не повинні бентежити ласунів своїми скромними розмірами. У цьому маленькому кексі таїться велика чарівність – всього пара укусів здатні подарувати насолоду смаком, а різноманітність текстур, пишність і м'якість тіста, відтінені солодкістю начинки і ніжність крему роблять мафіни ідеальним десертом.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
борошна - | 200 грамів |
дрібного цукру - | 100 грамів |
розпушувача - | 2 чайних ложки |
курячих яєць - | 3 шт. |
якісного розчинної кави - | 2 столових ложки |
какао - | 2 столових ложки |
високоякісного чорного шоколаду - | 150 грам |
масла вершкового - | 200 грам |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 325 Ккал |
Для початку вбити в чашу яйця і всипати до них цукор, збити все міксером в красиву піну.
Додати попередньо розм'якшене олію і туди ж порошок какао, всипати порошок кави. Все перемішати.
Ножем нарізати шоколад на дрібну стружку. Якщо шоколад погано ламається, покладіть його на стіл і дайте трохи підтанути при температурі не більше 25 градусів. Шоколад перекласти в готову масу і акуратно лопаткою вмішати в тісто шматочки.
В окремій чашці змішати сухі компоненти – борошно і розпушувач, а потім, просіваючи через сито, вмішати муку в рідку частину тесту. Підмішувати в яйця борошно поступово, лопаткою, невеликі порції. У вас повинно вийти дуже гладке однорідне тісто красивого шоколадного кольору з шматочками шоколаду.
Формочки для випічки промазати маслом і трохи присипати борошном. Надлишки витрусити з формочки, тоді вийде так звана «французька сорочка», завдяки їй кекси легко буде дістати з форми після випічки. Можна скористатися і спеціальними паперовими стаканчиками для подібних кексів. Тоді їх треба просто вкласти в формочки.
Наповніть тістом форми на 2/3, якщо покласти менше, готові вироби будуть маленькими, а якщо більше, то тісто дуже сильно підніметься в духовці і вийде за межі форми. Ідеальні мафіни повинні трохи піднятися над поверхнею формочки красивою напівкруглої шапочкою.
Випікати маффіни варто при температурі 180 градусів не більше ніж 25 хвилин. Поглядайте в духовку, щоб не спалити кекси. Перевірити готовність зубочисткою, увіткненої в кекс – вона повинна бути сухою. Подайте їх з м'яким вершковим маслом, джемом і свежезаваренним чаєм.
Шоколадні мафіни на кефірі в мультиварці
Мафіни можна приготувати і в мультиварці. Для цього знадобляться формочки, які помістяться в чашу мультиварки. Зазвичай в чашу поміщається не більше 4-х формочок. Для такої кількості маффінів на кефірі знадобиться:
- 1 яйце;
- 2 столових ложки цукру;
- То ж кількість какао;
- Півсклянки кефіру;
- Склянка борошна;
- Пів чайної ложки розпушувача;
- 20 грам шоколаду в плитці.
Можна збільшити кількість інгредієнтів вдвічі і приготувати 8 мафінів в два заходи.
Розітріть яйце з цукром віночком або за допомогою міксера. Чим легшим буде суміш, тим ніжніше вийде кекс. Збиваючи цукор з яйцями, поступово всипте какао.
Додайте кефір тонкою цівкою. До речі, кефір можна брати будь-якої жирності, навіть знежирений, на смак це ніяк не позначиться, а калорійність знизить. Перемішати тісто і додати борошно, але невеликими порціями.
Форми змастіть жиром, а якщо берете силіконові, вони в олії не потребують. Наповніть форми готовим тістом на 2/3, поставте в чашу і включіть режим випічка. Для мафінів буде потрібно менше часу, ніж закладено програмою, зазвичай це близько 45 хвилин.
Шоколадно-вишневі мафіни
Смак соковитою вишні чудово поєднується з шоколадом. Цей дует використовують не тільки у великих тортах, але і в маленьких мафінах. Для десерту візьміть:
- 90 грам темного шоколаду;
- 50 грам холодного вершкового масла;
- Чашка борошна;
- Чайна ложка розпушувача;
- Одна щіпка солі;
- 100 мл цукру;
- 1 яйце;
- 100 мл холодного молока;
- Невелика порція ванільного екстракту (якщо його немає, можна замінити ваніліном);
- Чашка вишні без кісточки.
Всі інгредієнти змішуються двома заходами – спочатку сухі, а потім вологі. Борошно, сіль, цукор, а також розпушувач змішати і через сито просіяти.
Шоколад наламати, масло нарізати кубиками, скласти все в миску і розтопити на пару, додати до них ваніль.
Яйце ретельно збити за допомогою виделки разом з молоком і змішати з розтопленим шоколадом і з маслом.
Цівкою влити рідку суміш в суху і замісити однорідне тісто. В підготовлені формочки налити тісто і втопити в ньому вишні.
Випікати шоколадні мафіни з вишнею необхідно при 180 градусах не більше ніж 20 хвилин. У цьому рецепті можна взяти як свіжі сезонні ягоди, так і заморожені, і навіть сушені.
Бананові мафіни з шоколадом і помадкою
- Півсклянки рослинного неароматного масла;
- 2 яйця;
- Стакан цукру;
- 2 великих стиглих банана;
- 50 грам какао;
- 1,5 склянки борошна;
- Чайна ложка розпушувача;
- Половинка однієї чайної ложки соди;
- 100 грамів якісного гіркого шоколаду;
- 50 грам жирного масла;
- 175 грам згущеного молока;
- Столова ложка меду;
- Щіпка солі.
Яйця, масло, цукор добре змішати.
Банани очистити і пюрировать розчавити виделкою або блендером. Змішати з сумішшю з яєць, додати до них какао, добре перемішати.
Борошно як слід просіяти з розпушувачем і вмішати в тісто. У ньому не повинно бути борошняних грудок, воно повинно бути гладким і однорідним. З цієї кількості повинно вийти близько 12 мафінів.
Наповнити формочки тестом, але не до країв і пекти близько 20 хвилин на 180 градусах.
Поки шоколадно-бананове мафіни печуться, зробимо до них помадку – розтопити на водяній бані шоколад і масло. Масло додасть майбутньої помадці гладкість і блиск. Додати в масу згущене молоко, мед і сіль. Остудити помадку і покрити їй готові маффіни.
Торт «Прага» рецепт з фото покроково вам допоможуть наші підказки і поради досвідчених кулінарів.
Читайте рецепти шоколадних кексів, які можна просто приготувати в домашніх умовах.
Приготуйте простий рецепт шоколадного торта в домашніх умовах. З нашими підказками це не складно і впорається навіть дитина.
Корисні поради для пекарів
Насамперед, не варто плутати мафіни з кексами або капкейками. На перший погляд це синоніми і всі вони мають на увазі невеликі порційні кекси, однак, це не так.
Кекс, в розумінні професійних кондитерів, це більше тістечко, в той час як капкейк — це теж тістечко, тільки маленьке.
Мафін ж – особливий вид великого кексу, наприклад такого, який печуть на Різдво в Європі.
Як правило, маффіни не прикрашають пишною шапкою крему, на відміну від капкейків. Їх печуть в порційних паперових формочках і подають теплими, бажано з вершковим маслом.
Щоб шоколадні кекси стали по-справжньому шоколадними не тільки за смаком, але і по кольору, додайте в тісто не какао-порошок, а натуральний шоколад. Для цього розтопіть на водяній бані одну плитку хорошого шоколаду з вмістом какао не менше ніж 60 %.
Можна не палити шоколадку, а додати в тісто разом з какао, поламавши плитку на дрібні шматочки. Вони розтануть в печі, і красиво розтікатися в тесті.
Відмінна добавка в тісто шоколадних мафінів – горіхи, особливо добре підходять волоські і пекан – додавайте їх сміливо, вони додадуть новий смак і текстуру.
Формочки для мафінів продаються найрізноманітніші – силіконові, тефлонові і навіть паперові. Перевага віддається силіконовим, так як вони не вимагають змащення маслом, до них нічого не пристає і тепло за формами розподіляється рівномірно.