Як випікати кекси в паперових формочках
Зараз кекси по популярності не поступаються тортів. Вони займають почесне місце в candy bar на днях народження та інших святах. Різноманіття смаків цієї випічки і начинок до неї дають змогу кожному знайти свій улюблений десерт.
Оскільки спекти їх абсолютно нескладно, то домашні кекси з якісних і свіжих продуктів можуть скласти гідну конкуренцію магазинним солодощів.
Для випічки використовуються різні види формочок: металеві, силіконові і паперові. Останні особливо популярні, тому що вони коштують не дорого, призначені для одноразового використання, їх можна використовувати для приготування в мікрохвильовій печі, а випічка в них ніколи не пригорає.
Вивчивши правила використання паперових формочок разом з секретами ідеальної випічки і вибравши рецепт до душі, можна сміливо радувати домашніх ароматними вкусняшка.
Потрібно змащувати паперові формочки
Перше питання, яке цікавить господинь, які вирішили вперше спекти кекси в паперових формочках – чи потрібно їх змащувати. Рідко, але все ж можна зустріти пораду, що паперові формочки перед закладанням у них тесту потрібно побризкати кулінарним спреєм або змастити рослинним маслом, щоб випічка легше відставала від паперу.
Тому змащувати паперові форми для кексів не потрібно, а ось подбає, про підставці для них потрібно обов'язково. Це допоможе форм під вагою тесту не розплився і отримати рівну і акуратну випічку.
Такий підставкою може стати металева або силіконова форма відповідного розміру. Хоча в продажу зустрічаються і форми, які не потребують підставках (тюльпани).
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
жирного кефіру - | 200 мл |
яєць - | 3 шт. |
цукру - | 200 г |
вершкового маргарину для випічки - | 170 г |
борошна - | 400 г |
розпушувача - | 20 г |
ізюму (переважно темного) - | 100 г |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 грам: 317 Ккал |
Продукти для цього рецепту не складно буде знайти на будь-якій кухні, а щоб приготувати кекси з нього можна без володіння особливими кулінарними навичками. У запропонованому варіанті в тісто додається родзинки, але його можна замінити горіхами, цукатами, шматочками шоколаду або драже M&m's.
Етапи випічки:
- Ізюм залити окропом, щоб розпарити. Через 5 хвилин воду злити, а сухофрукти обсушити на рушнику;
- Розпушувач змішати з борошном і просіяти кілька разів;
- Маргарин розтопити в мікрохвильовій печі або на плиті, дати трохи охолонути, щоб в подальшому яйця при приготуванні тіста не згорнулися;
- Яйця збити з цукром, влити до них розтоплений маргарин і кефір, перемішати;
- До рідких інгредієнтів, що став однорідною масою, потроху всипати борошно і замісити тісто, що нагадує по консистенції густу домашню сметану;
- Обсушенный родзинки обваляти в борошні і вмішати в тісто. Паперові формочки на половину заповнити тістом і відправити випікатися в духовці, розігрітій до 180 градусів.
- Процес випічки займе не більше 25 хвилин.
Ванільні кекси з родзинками в паперових формочках, оздоблені кремом зверху
Капкейки або тортики для фей так називають маленькі кекси в паперових формочках, оздоблені кремом зверху.
Приготовлені досвідченим арт-кондитером вони можуть бути справжніми витворами мистецтва, але і на домашній кухні можна створити, якщо не шедевр, то просто красиві і смачні капкейки без складного декору.
Для ванільного тесту знадобляться:
- 125 г цукру;
- 125 г вершкового масла;
- 2 яйця;
- 10 г розпушувача;
- 30 мл молока;
- 125 г борошна;
- ванілін (в порошку, цукор або есенція) опціонально.
Для сирного крему з білим шоколадом необхідно взяти:
- 200 г вершкового масла кімнатної температури;
- 200 г білого шоколаду;
- 250 г сиру;
- 150 г цукрової пудри.
Приготування цих кексів теж не займе більше 1 години.
Калорійність випічки, прикрашеної сирним кремом, буде становити 433,3 ккал/100 р.
Хід роботи:
- Приготування краще почати не з кексів, а з крему для їх прикраси, оскільки йому потрібен деякий час, щоб стабілізуватися. Тому спочатку потрібно розтопити і охолодити до кімнатної температури шоколад;
- М'яке вершкове масло збити з цукровою пудрою в пишну масу, це займе близько 5 хвилин. Потім, не перестаючи збивати, додати по столовій ложці шоколад, а після нього невеликими порціями перетертий через сито сир;
- Готовий крем на час, поки будуть дбати кекси, прибрати в холодильник;
- Для тесту в м'яке вершкове масло, додати цукор, ваніль і молоко. Міксером збити все до повного розчинення цукрових крупинок. Маса повинна стати пишною і трохи світліше;
- Окремо до м'яких піків збити яйця, потім акуратно ввести їх в масляну суміш;
- Борошно, змішану з розпушувачем, додати до рідких інгредієнтів замісити густувате тісто. Отриманим тестом заповнити паперові формочки на ½ і спекти кекси в духовці при 190 градусах. На випічку піде приблизно 20 хвилин;
- На остиглі кекси з кондитерського мішка або шприца осадити шапочки крему. В якості додаткового прикраси їх можна прикрасити кондитерської посипкою.
Рецепт кавових міні-кексів
Отримати заряд бадьорості, виявляється, можна не тільки з чашки кави, але і з шматочки кексу, якщо це кавовий кекс.
Оскільки в тісто додається готовий міцний напій, то для приготування цієї випічки можна використовувати не тільки сублімована або розчинна, але і заварений натуральна кава без гущі. Також для більш насиченого кольору у тісто можна додати трохи какао.
До складу кавових міні-кексів входять:
- 100 г маргарину;
- 100 г сметани;
- 75 г цукру;
- 2 курячих яйця;
- 25 г розчинної кави;
- 10 г розпушувача;
- 70 мл води;
- 300 г борошна;
- 1 щіпка кориці.
Створити це кавове блаженство можна всього лише за 40 хвилин.
У такому «заряд бадьорості» на 100 г доводиться 299,7 ккал.
Послідовність дій:
- Приготувати міцну каву. В даному випадку залити розчинний напій окропом і остудити;
- В окремій ємності змішати сухі інгредієнти: борошно, розпушувач і корицю. Отриману суміш просіяти кілька разів, щоб у подальшому кориця і розпушувач рівномірно розподілилися в тесті;
- Маргарин кімнатної температури спочатку розтерти з цукром, а потім по одному вмішати в нього яйця;
- Кава, який до цього моменту вже встигне охолонути, влити в масляну суміш і старанно розмішати;
- Потім потроху засипати суміш сухих продуктів і за допомогою міксера або звичайної столової ложки замісити густе, не текуче тісто;
- Наповнити тістом невеликі паперові формочки, не більше ніж на 1/3 і випікати при 200 градусах до готовності. Це займе від 20 до 30 хвилин.
Шоколадні мафіни з сирною начинкою
Чарівний аромат шоколадних кексів, який так і манить відкусити хоч маленький шматочок, і приємний сюрприз у вигляді ніжної сирної начинки всередині змусять забути про всіх дієтах.
Можливо, для кожного дня такий десерт дуже калорійний, але от коли захочеться влаштувати невеличке свято – це саме те. Зменшити кількість калорій у випічці можна, якщо взяти творог 0% жирності.
Для шоколадно-сирного свята знадобляться:
- 2 яйця;
- 200 г цукру;
- 100 мл соняшникової олії;
- 200 мл кефіру;
- 20 г розпушувача;
- 100 г какао-порошку;
- 350 г борошна;
- 200 г ніжного сиру;
- 50 г сметани;
- 50 р цукрової пудри;
- 1 щіпка ваніліну.
На випічку в середньому доведеться витратити до 1 години.
Калорійність випічки – 303,4 ккал на 100 р.
Алгоритм кулінарних процесів:
- Для тіста потрібно окремо змішати сухі і рідкі інгредієнти, тому в окремій мисці кілька разів просіяти борошно, розпушувач і какао-порошок;
- В іншій посудині збити яйця з цукром, влити до них рослинне масло і кефір, добре все перемішати;
- Отриману суміш вилити до сухих інгредієнтів і замісити густе шоколадне тісто;
- Для сирної начинки збити блендером сир зі сметаною і цукровою пудрою. Якщо на кухні немає такого помічника, то можна протерти сир через сито і за допомогою виделки змішати його з іншими продуктами;
- На дно кожної паперової форми для кексу покласти по 1 столовій ложці тесту, зверху в центр – 1 чайну ложку начинки і прикрити це все зверху знову 1-1,5 столовою ложкою шоколадного тіста;
- У духовці кекси повинні провести 20 хвилин при 200 градусах, щоб випічка пропеклась.
Наближається пора пікніків — візьміть на замітку рецепт шашлику по-грузинськи, ми підготували кілька смачних варіантів соусу, які зроблять м'ясо ще соковитіше і оригінальніше.
Царський варення з аґрусу — це справжні ласощі, з насиченим медовим смаком.
Візьміть на замітку рецепт класичного салату з консервованого тунця.
Незвичайні м'ясні кекси з сиром
В паперових формочках можна приготувати не тільки смачну випічку на десерт або до чаювання, у них так само можна приготувати кекси з м'ясного фаршу.
Таке блюдо прекрасна альтернатива котлет і зразам, а беручи до уваги те, що готуються вони в паперових формочках, ці кексики можна взяти з собою на пікнік і прямо руками.
До складу м'ясних кексів входять:
- 600 г м'ясного фаршу;
- 200 р ріпчастої цибулі;
- 200 г картоплі;
- 200 г твердого сиру;
- 1 куряче яйце;
- 50 г майонезу;
- 50 г панірувальних сухарів;
- зелень, перець і сіль за смаком.
Щоб приготувати таку альтернативу звичним котлет, часу піде не більше, ніж для їх смаження (близько 1 години), а ось рослинного масла не потрібно зовсім.
Калорійність 100 г м'ясних кексів становитиме 226 ккал.
Приготування:
- Картоплю помити, почистити і відварити, потім розім'яти в пюре і змішати з м'ясним фаршем. Також до фаршу додати куряче яйце, дрібно нарізаний або пропущений через тертку цибулю. Все добре вимішати, посолити, поперчити за смаком і дати такого м'ясного тесту постояти хвилин 15;
- Твердий сир натерти на дрібну тертку;
- Паперові формочки заповнити трохи менше ніж на половину тестом-фаршем, покласти чайну ложечку тертого сиру, який зверху закрити фаршем;
- Зверху кекси змастити майонезом і щедро посипати панірувальними сухарями;
- Випікатися м'ясна випічка має близько 40 хвилин при 200 градусах. Перед подачею кекси можна посипати рубаною свіжої зеленню.
Корисні поради
Кекси досить калорійна випічка, оскільки в тісто завжди кладуть досить вершкового масла або маргарину і цукру. Завдяки цьому вони довго не черствіють, і це їх головна відмінність від мафінів, які випікають з ніжного бісквітного тіста.
Що краще використовувати для тіста: вершкове масло або маргарин? Дискусії на цю тему будуть йти ще не одне десятиліття.
Одні будуть запевняти, що маргарин – це суцільні трансжири, шкідливі для здоров'я, а інші, що вершкове масло – суцільний холестерин. На чому зупинитися, кожен повинен вирішити самостійно, але вибираючи продукти, потрібно стежити, щоб вони були свіжими і якісними.
Найпростіший спосіб прикрасити кекси в паперових формочках – посипати їх цукровою пудрою, але можна для декору приготувати помадку або улюблений крем. Це зробить випічку яскравіше і красивіше.
Форми заповнюють тістом наполовину або на 1/3, залежно від того, потрібно отримати ідеально рівну поверхню або маленька шапочка вітається.