Як приготувати курку в соусі «Теріякі»
Курка під соусом «Теріякі» відноситься до традиційних страв японської кухні, яке має вельми незвичайним смаком. В основі цього частування лежить соус, який має кисло-пряним смаком, саме за рахунок цього компонента і створюється весь неповторний смак цього дивовижного японського кулінарного творіння.
А як його зробити самостійно вдома? Розглянемо кілька способів приготування курки під соусом «Теріякі».
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
соєвого соусу - | 170 мл |
меленого імбиру - | 2 маленькі ложки |
натурального меду в рідкому стані - | 1 маленька ложка |
крохмалю - | 2 маленькі ложки |
рослинної олії - | 20 мл |
сушеного часнику - | 1 маленька ложка |
тростинного цукру - | 4-5 ложок |
води - | 70 мл |
оцту винного типу 6 % - | 30 мл |
Час приготування: 30 хвилин | Калорійність на 100 грам: 90 Ккал |
Як робити «Теріякі»:
- Першим ділом потрібно перелити соєвий соус в ківш з товстим дном або сотейник;
- Потім до соусу підсипаємо продукти в сухому вигляді – тростинний цукор, імбир, часник сушений. Для приготування можна використовувати і свіжий часник, його потрібно буде пропустити через прес. Але краще використовувати часник в сушеному вигляді, з ним структура соусу вийде більш однорідною;
- Далі заливається ложка рослинного масла, вливається мед в рідкому стані і все перемішується;
- Після цього заливається винний оцет. В оригіналі в цей соус заливається мірін, ріпакова вино, але цей інгредієнт не завжди можна знайти в продажу, тому його можна замінити винним оцтом;
- Крохмаль викладаємо у воду, розмішуємо до рівномірного стану;
- Виливаємо крохмальну суміш до інших компонентів;
- Ємність з усіма компонентами ставимо на вогонь, залишаємо отвариваться на середньому вогні;
- Відварюємо до кипіння, обов'язково все перемішуємо;
- Після закипання зменшуємо вогонь, залишаємо отвариваться протягом 5-6 хвилин;
- Потім знімемо з плити і залишаємо остигати. Після того, як соус охолоне, він стане густим;
- Обов'язково спробуйте на смак, якщо він дуже солоний, то в нього слід додати 1 маленьку ложку цукрового піску;
- Залишаємо остигати протягом 15-20 хвилин;
- Далі перелити соус в скляну ємність і ставимо на полицю холодильника для зберігання.
Курка в соусі «Теріякі»: покроковий рецепт
Для готування будуть потрібні наступні компоненти:
- 2 курячі грудки;
- 170 мл соєвого соусу;
- 70 грам коричневого цукру;
- 1 велика ложка міріна;
- 30 грамів сушеного імбиру;
- два-три часникових зубця;
- масло рослинне – 50 мл;
- вода – 2 великі ложки;
- 2 великі ложки кукурудзяного крохмалю;
- перець мелений чорний – ½ ч. ложки.
На приготування їжі буде потрібно близько 1 години, харчова цінність буде становити 150 ккал.
Приступаємо до готування курки в заливці «Теріякі»:
- Першим ділом потрібно корінь імбиру очистити від шкірки і протерти його на тертці. Відрізаємо від нього 3-4 невеликого скибочки і нарізаємо ножем;
- Викладаємо подрібнений імбир в ємність, заливаємо соєвим соусом;
- Для того щоб соус не був сильно концентрованим, додаємо трохи води, перемішуємо;
- Потім заливаємо винний оцет або мірін. Якщо цих компонентів немає, то можна залити сік лимона;
- Зубчики часнику очищаємо від шкірки, нарізаємо ножем на тонкі шматочки і викладаємо в соус;
- Засипаємо в цукровий пісок, все розмішуємо до повного розчинення коричневого цукру;
- Курячі грудки промиваємо, очищаємо від шкірки;
- Далі ріжемо філе на середні шматочки, злегка відбиваємо кухонним молотком або зворотною стороною ножа. Попередньо м'ясо накриваємо харчовою плівкою;
- Далі куряче м'ясо посипаємо сіллю і чорним меленим перцем з усіх сторін;
- На сковорідку наливаємо рослинне масло, ставимо на вогонь і прогріваємо;
- Викладаємо на гаряче масло курячі шматочки і обсмажуємо з обох боків до рум'яного кольору;
- Потім заливаємо до курочці соус, залишаємо тушкуватися на невеликому вогні протягом 5 хвилин;
- У воді розчиняємо кукурудзяний крохмаль, розмішуємо, щоб розбити всі грудочки;
- Коли куряче м'ясо просочиться соусом, його можна викласти на тарілку;
- Що залишився соус в сковороді потрібно ввести крохмаль разом з водою;
- Всю суміш ретельно перемішуємо і залишаємо отвариваться на невеликому вогні протягом 5 хвилин;
- В кінці «Теріякі» виливаємо на курочку і подаємо на стіл.
Тушкована курка під соусом «Теріякі»
Для приготування підготуємо наступні компоненти:
- курка вагою півтора кілограма;
- соус соєвий – 150 грам;
- 1,5 великі ложки винного або яблучного оцту;
- 35 грам меду;
- трохи суміші перців;
- борошно або крохмальний порошок – 20 грам;
- мелений імбир – 10 грам;
- часник – 4 зубчики;
- трохи рослинного масла;
- вода – 250 м.
На приготування піде близько 1 години, калорійність буде становити 150 ккал.
Як потрібно робити:
- У ємність виливаємо соєвий соус, додаємо мед і ставимо на вогонь. Всі проварюємо до повного розчинення меду;
- Після цього знімаємо його з вогню, додаємо туди оцет, щіпку суміші перців, подрібнений часник, мелений імбир. Все ретельно перемішуємо;
- Курку промиваємо, очищаємо від шкірки;
- Розбираємо курку на невеликі шматочки, викладаємо в соус і залишаємо маринуватися протягом 3 годин;
- Далі перекладаємо курку разом з соусом в ємність і ставимо на вогонь. Залишаємо тушкуватися;
- Хвилин через 10 заливаємо воду, тушкуємо на невеликому вогні хвилин 20;
- У невеликій кількості води розчиняємо крохмаль або борошно і хвилин за 5 до закінчення приготування додаємо до курки;
- Після цього викладаємо куряче м'ясо і подаємо на стіл.
Курка з овочами в соусі «Теріякі»
Складові компоненти:
- м'якоть курки – 400 грам;
- 1-2 цукіні (або кабачка;
- один баклажан;
- один солодкий перець;
- невеликий шматочок кореня імбиру, приблизно на 2 см;
- 80 мл соусу «Теріякі»;
- трохи солі;
- щіпка чорного меленого перцю;
- масло рослинне – 60 мл;
- 1 велика ложка насіння кунжуту.
Приготування займе приблизно 1 годину, калорійність становитиме 145 ккал.
Схема готування:
- Краще всього використовувати м'якоть курячого м'яса без кісточок. М'ясо промиваємо під прохолодною водою, очищаємо від шкірки;
- Далі курку ріжемо невеликими скибочками;
- Викладаємо скибочки в чашку, заливаємо соусом Теріякі» і прибираємо в холодильник на півгодини, щоб м'ясо добре добре просочилося;
- Цукіні, баклажани, солодкий перець (бажано використовувати оранжевого кольору), а також шматочок імбиру потрібно нарізати у вигляді соломки;
- Після цього ставимо сковорідку на вогонь, підливаємо рослинне масло і прогріваємо;
- На прогріте масло засипаємо всі шматочки овочів разом з шматочками імбиру. Перемішуємо і залишаємо обсмажуватися;
- При бажанні до овочів можна додати подрібнений гострий перець без насіння, він додасть пікантний смак всьому блюду;
- Овочі потрібно обсмажити до напівготовності, вони повинні залишатися трохи хрусткими всередині;
- Обов'язково овочі приправляємо сіллю, чорним меленим перцем;
- На вогонь поміщаємо окрему жаровню, поливаємо масло і прогріваємо;
- Викладаємо туди промаринованную курочку і залишаємо обсмажуватися;
- У процесі смаження куряче м'ясо перемішуємо, щоб воно просмажене з усіх сторін;
- Далі на тарілку викладаємо овочі, зверху кладемо куряче м'ясо і присипаємо всі кунжутним насінням;
- Подаємо все на стіл.
М'ясо тушковане з овочами — блюдо, яке можна приготувати в казані, в духовці або в мультиварці і воно все також смачно і ситно.
Як приготувати котлети з вареної картоплі читайте тут.
Читайте як приготувати смачні гарніри до котлет. А також дізнайтеся який гарнір поєднується з різними видами котлет.
Локшина удон з куркою в соусі «Теріякі»
Складові компоненти:
- куряча м'якоть – півкілограма;
- 250 грам пшеничного локшини удон;
- 150 мл соусу «Теріякі»;
- морква – 1 штука;
- банку маринованої міні-кукурудзи на 100 грам;
- солодкий перець червоний (паприка) – 1 штука;
- кілька гілок цибулі порею;
- 2 великі ложки солодкої консервованої кукурудзи;
- 30 грам зеленої цибулі;
- соєвий соус – 2 великі ложки;
- рослинне масло.
На приготування буде потрібно приблизно 1 годину, калорійність складе приблизно 150 ккал.
Приступаємо до приготування:
- Першим ділом промиваємо куряче філе під прохолодною водою, очистити шкірку;
- Філе розрізаємо на невеликі скибочки;
- У сковороду підливаємо рослинне масло і прогріваємо;
- На прогріте масло викладаємо куряче м'ясо і обсмажуємо з усіх боків до утворення скоринки;
- Промиваємо морквину, очищаємо від шкірки і ріжемо на тонкі смужки;
- Перець також шаткуємо соломкою;
- Міні-качани треба нарізати на невеликі скибочки. Далі викладаємо їх в окрему жаровню без олії і обсмажуємо кілька хвилин до появи скоринки;
- Коли на курячих шматочках з'явиться скориночка, додаємо туди «Теріякі»;
- Зменшуємо вогонь і залишаємо трохи просмажиться м'ясо в соусі;
- Викладаємо до курки моркву, перець, знову поливаємо соусом і залишаємо тушкуватися;
- Тим часом відварюємо локшину удон. На плиту поміщаємо ємність з водою, додаємо сіль і залишаємо прогріватися до кипіння;
- У киплячу воду викладаємо локшину і відварюємо до готовності протягом 5 хвилин;
- Після цього в сковороду з м'ясом викладаємо відварену локшину, обсмажену кукурудзу, консервовану кукурудзу, цибулю порей і зелений лук. Всі поливаємо «Теріякі»;
- При бажанні всі компоненти можна полити невеликою кількістю соєвого соусу;
- Всі компоненти викладаємо на тарілку, посипаємо кунжутним насінням і подаємо на стіл.
Особливості подачі страви
Курку з «Теріякі» важливо правильно подати, щоб вона зацікавила всіх, тому потрібно знати основні способи подачі страви:
- м'ясо слід викладати на велику плоску тарілку. Можна використовувати посуд з незвичайною формою, наприклад, трикутної або квадратної;
- окремо в соусницю можна налити «Теріякі»;
- їсти м'ясо можна паличками і окремо їх вмочати в соус;
- додатково поруч до м'яса можна покласти тушковані овочі, відварений рис або обсмажені гриби.
Корисні поради
- для соусу краще використовувати мірін, саме він зробить «Теріякі» справжнім;
- для приготування слід використовувати м'якоть м'яса без кісток, шкурки;
- обов'язково додавайте різні прянощі, вони додадуть страві ще більший аромат і пікантний смак.
Курка в соусі «Теріякі» – це незвичайне частування, яке володіє прекрасним ароматом. Куряче м'ясо виходить досить ніжним, а соус надає йому неймовірний аромат. Обов'язково зробіть це кулінарне творіння японської кухні.