Карпаччо з лосося – культове італійське блюдо
Сьогодні назва карпаччо використовується практично для кожної страви, інгредієнти якого дуже тонко нарізані і не піддаються ніякої термічної обробки. Вперше ж блюдо було придумано в далекому 1950 році італійцем Джузеппе Чіпріані. Воно було назване не на його честь, а в честь італійського живописця, який жив в епоху Ренесансу – Вітторе Карпаччо.
Готується карпаччо з м'яса і риби. Дуже смачним виходить карпаччо з риби сімейства лососевих. Вона насичена вітамінами та елементами, які необхідні організму людини для здоров'я і активної життєдіяльності.
Як приготувати з сиру сулугуні в домашніх умовах читайте в нашій статті.
Скільки варити бульйон з курячих ніжок читайте в нашій статті.
Спробуйте приготувати листковий салат з слабосоленої сьомги — кілька варіантів страви у вашу колекцію.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
свіжого лосося - | 300 грамів |
бальзаміко - | 1 ч. л. |
рукколи - | 20 грамів |
оливкової олії - | 1 ст. л. |
песто - | 1 ч. л. |
пармезану - | 30 грамів |
помідорів черрі - | 2-3 шт. |
кедрових горішків - | 5 грамів |
лимона - | 1 шт. |
спецій - | за смаком |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 132 Ккал |
Карпаччо – італійське блюдо, тому продукти, що використовуються для його приготування не завжди є на російській кухні. Але не варто розчаровуватися раніше часу, якщо трохи постаратися і пошукати в магазинах, то все можна придбати.
Подають карпаччо з лосося в якості холодної закуски.
Перше, до чого приступаємо під час приготування – маринад. Для цього в окремій мисці змішуємо соус песто, бальзаміко і оливкове масло. В отриману суміш видавлюємо сік половинки лимона.
Другу половину лимона поки що відкладаємо в сторону. Вона знадобиться для подачі страви. Додаємо в маринад сіль і перець за смаком. Ретельно збиваємо все за допомогою віночка.
Подавати карпаччо краще в плоскому блюді. Відразу кладемо на нього тонко нарізаний лосось. Класти його необхідно в один шар, тому шматочки будуть лежати внапуск.
Змащуємо рибу получившимся маринадом за допомогою силіконової пензлика. Після цього рибу потрібно накрити харчовою плівкою і відправити на 30-40 хвилин у холодильник.
Поки риба маринується нарізаємо інші інгредієнти, з якими буде подаватися карпаччо. Першою поверх лосося викладають рукколу, потім – страву посипають кедровими горішками і сумішшю перців.
Помідори черрі нарізають четвертинками і викладають в довільному порядку. В якості прикраси використовуємо залишився лимон. Тепер страву поливають бальзаміко і маринадом.
Смачний карпаччо з лосося з огірком
Є й інші рецепти цієї страви. Наприклад, можна додати огірки.
Інгредієнти для страви:
- філе лосося – 500 грамів;
- 1 огірок;
- шніт-цибулю – 20 грамів;
- каперси – 2 ч. л;
- оливкова олія – 100 мл;
- сіль і чорний мелений перець за смаком.
Час приготування: 30-40 хвилин.
Кількість калорій на 100 грамів: 200 ккал.
Приготування:
- Перед нарізкою лосося необхідно покласти його на 60 хвилин у морозилку. Так рибу буде набагато легше нарізати. Роблять це широкими і тонкими пластинами. Нарізка повинна виконуватися дуже акуратно. Є спеціальний ніж для карпаччо, яким все робити набагато простіше. Після нарізки риба викладається на плоску тарілку в один шар.
- Огірок очищається від шкірки і нарізати на довгі смуги за допомогою картоплечистки. Укладається поверх риби.
- Кришиться ножицями зелений лук. Викладається наступним шаром.
- Каперси необхідно дістати з банки злити воду, помити їх і хаотично покласти поверх лука.
- Силіконовій пензликом, змоченої в попередньо выдавленном лимонному соці, змащується поверхню страви. Далі його поливають тонкою цівкою оливкової олії.
- На завершення додається сіль, перець і накривається харчовою плівкою. Перед подачею риба на 20 хвилин ставиться в холодильник. По закінченні цього часу лосось буде готовий до вживання.
Корисні і необхідні поради початківцям кулінарам
- Для приготування карпаччо можна взяти будь-яку іншу рибу, але з лосося страва буде смачнішим.
- Перед нарізкою рибу необхідно обов'язково потримати в морозилці.
- Якщо вдома відсутня харчова плівка, то можна використовувати звичайний поліетиленовий пакет.
- Якщо відсутнє білий і рожевий перець, використовуйте лише чорний.
- Подавати карпаччо можна з овочевим салатом, але він повинен бути легким.
Приготований таким способом лосось може подаватися не тільки з легким салатом, а й на бутерброді. Не полінуйтеся приготувати це приголомшливе блюдо, яке займе гідне місце на вашому столі.