06 март 2019 4 135

Як приготувати пісну картопляну запіканку

Запіканки самі по собі є простими і не потребують тимчасових витрат стравами – досить змішати певні продукти і відправити їх готуватися в духовку — але від цього не менш смачними. Як правило, запіканки люблять всі члени сім'ї, хоч на сніданок, хоч на обід, хоч на вечерю.

Не варто відмовлятися від них і під час посту – виявляється, яйця і молоко в складі запіканок не є обов'язковими компонентами. Одним із самих смачних і ситних варіантів пісного страви є картопляні запіканки.
Простий рецепт
Інгредієнти Кількість
картопляного пюре - 300 г
броколі (або цвітної капусти) - 200 г
зелені (кріп, петрушка, кінза) - 1 пучок
зеленої цибулі - 1 пучок
крохмалю - 3 ст. ложки
води - 50 мл
оливок - за бажанням
спеції - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 95 Ккал

Досить часто вдома залишається картопляне пюре, яке не дуже хочеться розігрівати і використовувати для подальших трапез в якості гарніру. Це як раз привід для того, щоб приготувати пісну запіканку (звичайно, з умовою, що робили пюре без молока і яєць).

Брокколі або кольорову капусту потрібно розібрати на дрібні суцвіття і відварити 5 хвилин у воді, після чого її злити). Якщо використовуються оливки – нарізати їх кружальцями, а зелень і цибулю дрібно посікти. Далі потрібно змішати картопляне пюре з крохмалем і водою, а також масу приправити спеціями за смаком – цікавий смак дає каррі, наприклад. Залишається вмішати в неї овочі та зелень, викласти у форму і запікати півгодини.

Читайте як приготувати смачну свинину з чорносливом — це вишукане м'ясо з приємною кислинкою, а копчені сливи надають присмак диму.

Читайте рецепти пишних оладок з покроковими підказками з фото.

Смачний рецепт різотто з креветками у вершковому соусі. Читайте як правильно готувати страву з морепродуктів.

Пісна картопляна запіканка з грибами в духовці

Картопля з грибами є класичним і улюбленим всіма поєднанням смаків. Можна скористатися ним при приготуванні простий картопляної запіканки в період посту.

Інгредієнти:

  • 4 середніх картоплини;
  • 200 гр. грибів;
  • 3 маринованих (можна солоних) огірка;
  • 1 цибулина;
  • 2 ст. ложки борошна;
  • сіль і перець за смаком.

Час приготування страви: 20 хвилин плюс час на запікання.

Калорійність: близько 100 Ккал/100 гр.

Спочатку потрібно пропустити через м'ясорубку гриби і цибулину і обсмажити їх на сковороді під кришкою, посолити і поперчити. Мариновані огірки порізати тонкими кружальцями. Картоплю очистити і потерти на крупній тертці, теж посолити і поперчити і додати борошно.

Тепер можна збирати запіканку – викладати у форму шарами половину маси з тертої картоплі, весь фарш з грибів з луків, огірки та іншу половину картоплі.

Форму треба буде накрити фольгою і поставити в духовку на 40 хвилин на 200 градусів. За 10 хвилин до готовності фольгу бажано зняти – так утворюється зажаристая скоринка.

Вегетаріанська запіканка з картопляного пюре з овочами

Пакети сумішей із заморожених овочів стають особливо затребуваними саме під час посту, що не дивно – це смачно, просто і швидко. Правда, багато встають в глухий кут, намагаючись придумати страви, які можна приготувати з цих сумішей, крім безпосереднє прогрівання їх на сковороді. Так от, з них можна зробити запіканку!

Інгредієнти:

  • 1,5 кг картоплі;
  • 2 упаковки суміші заморожених овочів (будь-яких);
  • 1 морква;
  • 1 цибулина;
  • зелень за смаком;
  • зубчик часнику;
  • олія (для обжарювання);
  • сіль і перець за смаком.

Час приготування страви: 30 хвилин плюс час на запікання.

Калорійність: близько 130 Ккал/100 гр.

Картоплю треба почистити і відварити, після чого зробити пюре з використанням тієї води, в якій він варився – пюре повинно вийти досить густим. У сковорідці обсмажити дрібно різані цибулю з морквою, додати туди подрібнені часник і зелень, і всипати овочеву суміш, довівши все разом до готовності.

Залишиться змастити форму для запікання олією, покласти туди половину картопляного пюре, овочі і закрити зверху залишилися пюре. Щоб запіканка вийшла не тільки смачною, але ще і красивою, на цьому етапі можна зробити ложкою «хвилі» на її поверхні і поставити в духовку на середній вогонь приблизно на 20 хвилин або до одержання рум'яної скоринки.

Запіканка з картоплі з капустою

Капуста є бюджетним, смачною, ситною, але при цьому і дієтичним продуктом, який практично рятує в посаду, так як з нього можна приготувати багато різних страв. Одне з них – пісна картопляна запіканка, яка обов'язково припаде до душі навіть самим справжнім м'ясоїдам, а також не зашкодить тим, хто сидить на дієті.

Інгредієнти:

  • 0,5 кг картоплі;
  • 0,5 кг білокачанної капусти;
  • 2 ст. ложки манної крупи;
  • 2 ст. ложки борошна;
  • 1 пучок кропу;
  • 1 пучок зеленої цибулі;
  • зубчик часнику;
  • рослинна олія для обсмажування;
  • сіль і перець за смаком.

Час приготування страви: півгодини плюс час на запікання.

Калорійність: близько 140 Ккал/100 гр.

Картоплю треба зварити й розім'яти в пюре, додаючи трохи картопляного відвару – в результаті повинна вийти густа маса.

Капусту потрібно як можна дрібніше порубати і згасити в невеликій кількості того ж картопляного відвару з додаванням краплі рослинного масла і – по мірі приготування, — манної крупи.

На гасіння капусти в цілому має піти близько 10 хвилин – робити це необхідно під кришкою.

Готове пюре залишиться приправити подрібненою зеленню кропу і зеленої цибулі, а також часником, вмішати туди капустяний фарш і борошно і викласти все у форму для запікання.

Готується картопляна запіканка з капустою в духовці близько півгодини з температурою 180 градусів.

Насправді варіантів приготування такої страви безліч – наприклад, загасити капусту з морквою, цибулею і томатною пастою і не вплутувати її в картопляне пюре, а викласти шарами.

Чи можна додати до капусти цибулю і трохи грибів, прибравши з рецепту манну крупу. А також при бажанні можна замінити білокачанну капусту на іншу – кольорову, брюссельську і т. д. Поєднання картоплі з капустою все одно буде вдалим.

Корисні поради

Приготування запіканок складно назвати хитрим справою, але і тут є свої секрети, прислухатися до яких не буде зайвим ні для однієї, навіть самої досвідченої господині.

  1. Апетитну зажаристую корочку на запіканці можна отримати, змастивши її зверху майонезом – тільки з поправкою на те, що майонез тепер має бути пісним;
  2. Запіканки з пюре виходять більш ніжними і повітряними, а з натертого на теркою або нарізаного скибочками картоплі більш хрусткими і пікантними;
  3. Для картопляних запіканок можна використовувати не тільки свіжі, але й сушені або мариновані, а також солоні гриби. І кожен раз вийде новий смак;
  4. Пісні запіканки з картоплі добре подавати з соліннями, свіжими овочами і зеленню, а також із соусами, які можна приготувати в пост з того ж пісного майонезу з додаванням томатної пасти, часнику і сушених приправ;
  5. Діставати запіканку з духовки відразу не варто, бажано дати їй постояти в ній трохи вже при вимкненому вогні, що дозволить страви зберегти свою форму;
  6. Для картопляних запіканок можна використовувати різні спеції, в тому числі вже готові набори для страв з картоплі. Але крім них добре підходять кмин і мускатний горіх, а також чорний перець, сушений часник, прованські трави;
  7. Якщо запіканка готується з тертої сирої картоплі, то не потрібно боятися, що вона не скрепится – в ній буде міститися природний крохмаль, він все і зв'яже. В інших випадках бажано додавати сухий крохмаль або борошно.

Приємною пісної трапези!

Що ще почитати: