Як приготувати пісну картопляну запіканку
Запіканки самі по собі є простими і не потребують тимчасових витрат стравами – досить змішати певні продукти і відправити їх готуватися в духовку — але від цього не менш смачними. Як правило, запіканки люблять всі члени сім'ї, хоч на сніданок, хоч на обід, хоч на вечерю.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
картопляного пюре - | 300 г |
броколі (або цвітної капусти) - | 200 г |
зелені (кріп, петрушка, кінза) - | 1 пучок |
зеленої цибулі - | 1 пучок |
крохмалю - | 3 ст. ложки |
води - | 50 мл |
оливок - | за бажанням |
спеції - | за смаком |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 95 Ккал |
Досить часто вдома залишається картопляне пюре, яке не дуже хочеться розігрівати і використовувати для подальших трапез в якості гарніру. Це як раз привід для того, щоб приготувати пісну запіканку (звичайно, з умовою, що робили пюре без молока і яєць).
Брокколі або кольорову капусту потрібно розібрати на дрібні суцвіття і відварити 5 хвилин у воді, після чого її злити). Якщо використовуються оливки – нарізати їх кружальцями, а зелень і цибулю дрібно посікти. Далі потрібно змішати картопляне пюре з крохмалем і водою, а також масу приправити спеціями за смаком – цікавий смак дає каррі, наприклад. Залишається вмішати в неї овочі та зелень, викласти у форму і запікати півгодини.
Читайте як приготувати смачну свинину з чорносливом — це вишукане м'ясо з приємною кислинкою, а копчені сливи надають присмак диму.
Читайте рецепти пишних оладок з покроковими підказками з фото.
Смачний рецепт різотто з креветками у вершковому соусі. Читайте як правильно готувати страву з морепродуктів.
Пісна картопляна запіканка з грибами в духовці
Картопля з грибами є класичним і улюбленим всіма поєднанням смаків. Можна скористатися ним при приготуванні простий картопляної запіканки в період посту.
Інгредієнти:
- 4 середніх картоплини;
- 200 гр. грибів;
- 3 маринованих (можна солоних) огірка;
- 1 цибулина;
- 2 ст. ложки борошна;
- сіль і перець за смаком.
Час приготування страви: 20 хвилин плюс час на запікання.
Калорійність: близько 100 Ккал/100 гр.
Спочатку потрібно пропустити через м'ясорубку гриби і цибулину і обсмажити їх на сковороді під кришкою, посолити і поперчити. Мариновані огірки порізати тонкими кружальцями. Картоплю очистити і потерти на крупній тертці, теж посолити і поперчити і додати борошно.
Тепер можна збирати запіканку – викладати у форму шарами половину маси з тертої картоплі, весь фарш з грибів з луків, огірки та іншу половину картоплі.
Форму треба буде накрити фольгою і поставити в духовку на 40 хвилин на 200 градусів. За 10 хвилин до готовності фольгу бажано зняти – так утворюється зажаристая скоринка.
Вегетаріанська запіканка з картопляного пюре з овочами
Пакети сумішей із заморожених овочів стають особливо затребуваними саме під час посту, що не дивно – це смачно, просто і швидко. Правда, багато встають в глухий кут, намагаючись придумати страви, які можна приготувати з цих сумішей, крім безпосереднє прогрівання їх на сковороді. Так от, з них можна зробити запіканку!
Інгредієнти:
- 1,5 кг картоплі;
- 2 упаковки суміші заморожених овочів (будь-яких);
- 1 морква;
- 1 цибулина;
- зелень за смаком;
- зубчик часнику;
- олія (для обжарювання);
- сіль і перець за смаком.
Час приготування страви: 30 хвилин плюс час на запікання.
Калорійність: близько 130 Ккал/100 гр.
Картоплю треба почистити і відварити, після чого зробити пюре з використанням тієї води, в якій він варився – пюре повинно вийти досить густим. У сковорідці обсмажити дрібно різані цибулю з морквою, додати туди подрібнені часник і зелень, і всипати овочеву суміш, довівши все разом до готовності.
Залишиться змастити форму для запікання олією, покласти туди половину картопляного пюре, овочі і закрити зверху залишилися пюре. Щоб запіканка вийшла не тільки смачною, але ще і красивою, на цьому етапі можна зробити ложкою «хвилі» на її поверхні і поставити в духовку на середній вогонь приблизно на 20 хвилин або до одержання рум'яної скоринки.
Запіканка з картоплі з капустою
Капуста є бюджетним, смачною, ситною, але при цьому і дієтичним продуктом, який практично рятує в посаду, так як з нього можна приготувати багато різних страв. Одне з них – пісна картопляна запіканка, яка обов'язково припаде до душі навіть самим справжнім м'ясоїдам, а також не зашкодить тим, хто сидить на дієті.
Інгредієнти:
- 0,5 кг картоплі;
- 0,5 кг білокачанної капусти;
- 2 ст. ложки манної крупи;
- 2 ст. ложки борошна;
- 1 пучок кропу;
- 1 пучок зеленої цибулі;
- зубчик часнику;
- рослинна олія для обсмажування;
- сіль і перець за смаком.
Час приготування страви: півгодини плюс час на запікання.
Калорійність: близько 140 Ккал/100 гр.
Картоплю треба зварити й розім'яти в пюре, додаючи трохи картопляного відвару – в результаті повинна вийти густа маса.
Капусту потрібно як можна дрібніше порубати і згасити в невеликій кількості того ж картопляного відвару з додаванням краплі рослинного масла і – по мірі приготування, — манної крупи.
На гасіння капусти в цілому має піти близько 10 хвилин – робити це необхідно під кришкою.
Готове пюре залишиться приправити подрібненою зеленню кропу і зеленої цибулі, а також часником, вмішати туди капустяний фарш і борошно і викласти все у форму для запікання.
Готується картопляна запіканка з капустою в духовці близько півгодини з температурою 180 градусів.
Насправді варіантів приготування такої страви безліч – наприклад, загасити капусту з морквою, цибулею і томатною пастою і не вплутувати її в картопляне пюре, а викласти шарами.
Чи можна додати до капусти цибулю і трохи грибів, прибравши з рецепту манну крупу. А також при бажанні можна замінити білокачанну капусту на іншу – кольорову, брюссельську і т. д. Поєднання картоплі з капустою все одно буде вдалим.
Корисні поради
Приготування запіканок складно назвати хитрим справою, але і тут є свої секрети, прислухатися до яких не буде зайвим ні для однієї, навіть самої досвідченої господині.
- Апетитну зажаристую корочку на запіканці можна отримати, змастивши її зверху майонезом – тільки з поправкою на те, що майонез тепер має бути пісним;
- Запіканки з пюре виходять більш ніжними і повітряними, а з натертого на теркою або нарізаного скибочками картоплі більш хрусткими і пікантними;
- Для картопляних запіканок можна використовувати не тільки свіжі, але й сушені або мариновані, а також солоні гриби. І кожен раз вийде новий смак;
- Пісні запіканки з картоплі добре подавати з соліннями, свіжими овочами і зеленню, а також із соусами, які можна приготувати в пост з того ж пісного майонезу з додаванням томатної пасти, часнику і сушених приправ;
- Діставати запіканку з духовки відразу не варто, бажано дати їй постояти в ній трохи вже при вимкненому вогні, що дозволить страви зберегти свою форму;
- Для картопляних запіканок можна використовувати різні спеції, в тому числі вже готові набори для страв з картоплі. Але крім них добре підходять кмин і мускатний горіх, а також чорний перець, сушений часник, прованські трави;
- Якщо запіканка готується з тертої сирої картоплі, то не потрібно боятися, що вона не скрепится – в ній буде міститися природний крохмаль, він все і зв'яже. В інших випадках бажано додавати сухий крохмаль або борошно.
Приємною пісної трапези!