Як приготувати смачний салат «Обжорка» з печінкою
Свою назву такий салат отримав неспроста, адже за складом він навряд чи підійде людям на дієті, однак, варто тільки спробувати, і зупинитися вже неможливо. Кулінарії відомо велика кількість способів приготування цього смачного страви, все розрізняються лише в наявності самого головного інгредієнта, а ним може бути або м'ясо, або печінка, також можна використовувати гриби або ковбасу.
Найчастіше цей салат готується з печінки, до якої додаються різні інгредієнти. Кілька таких варіантів будуть розглянуті нижче.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Печінка будь-яка (відварна) - | 300 г |
Огірки солоні - | 4 шт. |
Морква - | 3 шт. |
Цибуля ріпчаста - | 2 шт. |
Майонез - | 150 г |
Масло рослинне - | 30 мл |
Сіль, перець - | за смаком |
Час приготування: 45 хвилин | Калорійність на 100 грам: 160 Ккал |
Як приготувати покроково:
- Попередньо відварену печінку (в даному випадку, курячу) дрібно нарізати і перетерти на тертці;
- До печінки додати майонез, обидва інгредієнти ретельно перемішати і відставити у бік;
- Помити і почистити моркву потерти на крупній тертці;
- Цибулю почистити і порізати півкільцями;
- Поставить сковороду на вогонь, влити в неї соняшникова олія, як тільки вона розігріється, обсмажити цибулю до золотистого кольору;
- Потім додати до цибулі моркву, перемішати овочі і обсмажувати до того моменту, поки морква не стане м'якою;
- Обсмажені овочі перекласти в окремий посуд і дати їм охолонути;
- Солоні огірки просушити серветкою, потім нарізати тонкою соломкою;
- Всі компоненти салату готові, можна приступати до його формування шар за шаром, для цього потрібна широка і плоска тарілка;
- Першим шаром рівномірно викладається половина печінки з майонезом;
- На печінку викласти половину огірків;
- Огірки покрити тонким шаром майонезу, потім на них викласти половину обсмажені з цибулею моркви;
- Далі послідовність шарів потрібно повторити: печінка, огірок, майонез, обсмажування;
- Завершальним шаром можна прикрасити салат сіточкою з майонезу, а також дрібно нарізаною зеленню.
Печінковий салат з грибами
Ще один смачний варіант приготування «Обжорки» — це додати рецепт ситні гриби:
Що потрібно | В якій кількості |
---|---|
Яйце куряче | 4 шт |
Смажена печінка | 200 гр |
Печериці | 300 гр |
Цибулина | 2 шт |
Часник | 5 зубчиків |
Морква | 2 шт |
Солоні огірки (корнішони) середнього розміру | 8 шт |
Зелень | За смаком |
Майонез | За смаком |
Олія рослинна | Для смаження |
На приготування такого салату піде приблизно 35 хв. Калорійність в 100 гр – близько 170 ккал.
Як приготувати:
- Насамперед необхідно відварити курячі яйця;
- Поки варяться яйця, можна зайнятися іншими продуктами: цибулю почистити і порізати півкільцями, часник і гриби нарізати тонкими пластинками;
- Печінка, морква і солоні огірки нарізати тонкою соломкою;
- Зелень дрібно порубати;
- Готові яйця остудити, почистити і порізати півкільцями;
- Поставити сковорідку на вогонь, влити в неї рослинне масло;
- Як тільки температури дна сковороди буде на потрібному рівні, викласти на нього цибулю і часник разом;
- Обсмажувати обидва інгредієнта необхідно до тих пір, поки вони не почнуть давати сильний характерний запах, після чого їх можна злегка підсолити;
- До майже готової цибульно-часниковою суміші додати моркву, злегка помішуючи інгредієнти лопаткою, обсмажити їх;
- Як тільки морква стане м'якою, у сковороду ввести нарізані печериці, обсмажувати все разом ще не менше 3-х хв, після чого спробувати на смак і додати за необхідності сіль;
- В окремій глибокої посуді з'єднати разом яйця, солоні огірки і обсмажені овочі, заправити їх необхідною кількістю майонезу і перемішати;
- Розкласти готову страву по тарілочках, кожну порцію прикрасити рубаною зеленню.
Салат з печінкою і сиром шарами
«Обжорку» можна приготувати не тільки з курячої печінки, але і з будь-якої іншої. А якщо ввести в неї ще й сир, блюдо вийде вдвічі поживніше:
Що необхідно | Скільки потрібно |
---|---|
Печінка яловича відварна | 300 гр |
Морква середня | 2 шт |
Цибуля ріпчаста | 2 шт |
Сир твердих сортів | 150 гр |
Яйце куряче | 4 шт |
Оцет яблучний | Кілька крапель |
Сіль, перець, зелень | За смаком |
Майонез | За смаком |
Приблизний час приготування салату – 40-45 хв. В 100 гр страви буде міститися близько 175 ккал.
Як приготувати сирну «Обжорку»:
- Окремо необхідно відварити яйця і моркву (її не потрібно попередньо чистити);
- Поки йде процес варіння, можна зайнятися печінкою: її необхідно порізати тонкою соломкою і відкласти в сторону;
- Остудити морква, очистити від шкірки, розділити на дві (або три) частини, потім кожну частину порізати тонкою соломкою;
- Варені яйця остудити і почистити, відокремити білки від жовтків, білки натерти на крупній тертці, а жовтки пом'яти виделкою;
- Сир перетерти на крупній тертці;
- Цибулю почистити і порізати на четвертинки, викласти в невелику миску і полити невеликою кількістю яблучного оцту;
- Зелень дрібно порізати;
- Взяти широке плоске блюдо, першим шаром викласти подрібнену яловичу печінку;
- Змастити печінка майонезом, зверху викласти цибулю, на цибулю – шар моркви, все це знову покрити тонким шаром майонезу;
- Ще одним шаром викласти тертий сир;
- На сир тертий яєчний білок, знову все покрити майонезом;
- Присипати салат подрібненим жовтком, а жовток – рубаною зеленню;
- Дати салату постояти в холодильнику трохи часу, після чого його можна подавати на стіл.
Як приготувати юшку з яйцем читайте в нашій статті.
Спробуйте приготувати вишукану запіканку з яйцем і помідорами за нашими рецептами.
Візьміть на замітку рецепт картопляної запіканки зі сметаною.
«Обжорка» з курячою печінкою і баклажанами
Даний рецепт буде примітний ще й тим, що приготований за нього салатик потрібно вживати в теплому вигляді:
Продукти для страви | Їх кількість |
---|---|
Печінка куряча свіжа | 0,5 кг |
Цибуля ріпчаста | 1 шт |
Молоко | 250 мл |
Томат | 2 шт |
Баклажан | 1 шт |
Часник | 3 зубчики |
Перець солодкий болгарський | 1 шт |
Кінза петрушка | За кілька гілочок |
Вода | 3 ст. л. |
Рослинна олія | Для смаження |
Сіль, перець | За смаком |
Майонез (або сметана) | За смаком |
Приготування салату займе близько 40 хв. Калорійність становитиме 161 ккал.
Покроковий рецепт приготування:
- Печінку промити, порізати на кубики, вкласти в глибоку посуд;
- Залити печінку молоком, підсолити і залишити на 20 хв;
- Тим часом можна зайнятися овочами: цибулю порізати на кільця, баклажан – на колечка, часникові зубчики – пластинками, перець – довгими смужками, а томати – часточками;
- Поставити на вогонь сковороду, влити олію, дочекатися, поки вона нагріється, після чого можна обсмажити печінку;
- Викласти на окрему тарілку печінку, а в сковороду з тим же маслом вкласти цибулю і баклажан, потім ввести до них перець і часник;
- Влити в овочі воду, посолити їх, знову вкласти печінка, гасити всі інгредієнти близько 7 хв;
- По закінченню часу ввести до решти інгредієнтів помідори і зелень, все перемішати, зняти сковороду з вогню;
- Подавати готову страву в теплому вигляді.
Корисні поради
«Обжорка» — дуже смачний, поживний, ситний і висококалорійний салат, тому його не рекомендується вживати людям, які віддають перевагу виключно здорове харчування і дієти.
Печінку можна використовувати будь-яку: курячу, яловичу, свинячу. Салат можна приготувати двома способами – це викласти шарами або просто змішати всі інгредієнти.
Ще більш смачним вийде блюдо, якщо замінити корнішони на малосольні огірочки.