Як приготувати смажену адигейський сир
Адигейський сир має дуже м'яким, трохи кислуватим вершковим присмаком. На відміну від подібних йому бринзи і фети, його смак не так нав'язливий і менш солоний. Цей сир з'явився в національній черкеської кухні.
Схожий спосіб приготування також використовується в Індії. Втім, придбати в магазині легше саме черкеський варіант.
Опис цього сорту в одному зі старих радянських журналів, присвячених молочної промисловості, надзвичайно поетично: на їхню думку, він зазвичай має запах свіжого молока і польових квітів. Цей продукт володіє високою харчовою цінністю.
Смажений продукт виходить більш калорійним, але зате посилюється його аромат, він стає більш м'яким і з'являється смачна золотава скоринка.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
сиру - | 300 г |
будь раст. масла - | 2 ст. л. |
солі і спецій - | при необхідності |
Час приготування: 10 хвилин | Калорійність на 100 грам: 259 Ккал |
Це найпростіший спосіб підсмажити адигейський на сніданок або вечерю. Використовувати його потім можна для різних страв або з'їсти з яким-небудь соусом, наприклад, з журавлинним або іншим кисло-солодким.
Сир порізати на невеликого розміру кубики (якщо планується робити бутерброди, то можна нарізати пластинки близько 1 см завтовшки).
На сковорідку налити олію, підігріти його на середньому вогні, потім обсмажити шматочки (можна посипати сіллю і іншими спеціями) на кожній із сторін за кілька секунд, поки на поверхні не з'явиться золотисто-коричнева скоринка.
Страву можна відразу подавати до столу, краще не давати йому повністю охолонути.
Риба тушкована в сметані — цей варіант зробить блюдо дуже ніжним і соковитим.
Візьміть на замітку рецепт легкого салату з курки — чудова закуска, з того ж не дуже калорійна.
Чим корисний баранячий курдюк і як його правильно готувати читайте тут.
Смажений адигейський сир в паніровці
У цьому рецепті використовується паніровка, для якої можна вибрати пшеничне або кукурудзяне борошно. Паніровка допоможе додати нових смакових відтінків страві, якщо додати в неї, перед тим як обваляти в ній шматочки адигейського, різні спеції, трави.
Продукти:
- 300-400 г сиру;
- 0,5 ст. борошна (пшеничного або кукурудзяного, перед приготуванням її потрібно обов'язково просіяти);
- 2-3 ст. л. будь-якого раст. масла;
- 2 щіпки будь-якого виду солі;
- спеції, приправи у відповідності з уподобаннями.
Час приготування: 15 хв.
Калорійність на 100 г: 274 ккал.
Борошно, попередньо добре просіяне, змішують з сіллю і будь-якими обраними спеціями.
У глибоку окрему тарілку потрібно налити чисту прохолодну воду. Сир ріжуть на кубики або пластинки.
Щоб сир краще покривався паніровкою, його вмочують у воду перед тим як обваляти в борошні.
Обсмажують шматочки зі всіх сторін за кілька секунд в сковорідці з олією, розігрітій до середньої температури.
Сир по-грецьки
Якщо комусь смак грецької фети здається різким, або надто солоним, можна приготувати смажений сир по-грецьки, взявши замість неї адигейський. У грецькій кухні всі страви містять багато овочів, зелені. Таким чином, можна отримати дуже смачний і корисний сніданок або блюдо для легкої вечері.
Продукти:
- 2 ст. л. раст. олії (краще взяти більш традиційне для грецької кухні оливкова);
- 1 ст. л. лимонного соку;
- 10 шт. в'ялених томатів;
- 2 цибулини (краще червоні);
- 10 маслин без кісточок;
- 250 г сиру;
- по 50 г салату і рукколи;
- сіль і спеції у відповідності з уподобаннями.
Витрати часу на приготування: 30 хв.
Калорійність на 100 г: 285 ккал.
Маслини і томати потрібно дрібно порізати. Масло змішується з лимонним соком, половиною цієї суміші заливають крупно нарізаний лук. Другу половину наливають в посуд з маслинами і томатами.
На середньому вогні розігріваємо сковорідку, викладаємо на неї цибулю в олії і соку, смажимо близько чотирьох хвилин. Потім кладемо на сковороду сир, нарізаний скибочками або кубиками товщиною близько одного сантиметра. Смажимо на кожній із сторін по 1, 5 хвилини.
Рукколу і салат ріжуть набольшими шматками, змішують в глибокому посуді, викладають зверху цибулю і шматочки адигейського. На сковороді підігрівають суміш олії з соком, помідорами і оливками і потім поливають їй готову страву.
Можна посипати зверху нарізану свіжу зелень при бажанні, наприклад, рукколу, базилік, кінзу, зелену цибулю.
Смажений сир з помідорами
Черкеський сир добре поєднується з будь-якими овочами. Наприклад, можна приготувати його з томатами.
Продукти:
- 500 г сиру;
- 3 шт. міцних, стиглих томатів, можна взяти помідори сорту черрі;
- 100 р слив. масла;
- 2 ч. л. приправи каррі;
- 3 зубчики часнику.
Затрати часу: 30 хв.
Калорійність 100 г страви: 257 ккал.
Розглянемо, як смажити адигейський сир з помідорами. Сир потрібно нарізати як більше подобається – кубиками або скибочками. Карі змішати з перетертим часником.
Цією сумішшю натерти шматочки сиру і обсмажити його на сковороді в олії на середньому вогні. Потім відкласти шматочки на окрему тарілку, а в сковороді обсмажити нарізані на часточки помідори.
Потім помідори висипати на сир. Страву можна вживати як окремо, так і з листям салату, макаронами або рисом.
Поради досвідчених кулінарів
Готувати страву потрібно на один раз. В холодильнику воно втратить свої смакові якості і привабливий вигляд. Якщо потрібно прибрати жир, що залишився після смаження, шматочки спочатку можна викласти на паперову серветку або рушник і через хвилину перекласти в тарілку.
Щоб сир добре підсмажився, масло вже повинно бути розігрітим, коли його викладають на сковорідку. Так шматочки швидко покриються скоринкою, а розплавити середина не витече.
Соус краще вибирати контрастних з сиром смаків – гострий, кисло-солодкий. Тоді страва буде більш яскравим і смачним. Для святкового столу можна спробувати підлити при смаженні трохи білого вина, щоб надати пікантну кислинку страви.
Спробувавши смажений адигейський сир один раз, хочеться готувати його знову і знову, настільки це незвичайне і просте блюдо.