09 апрель 2019 2 726

Як приготувати японський місо-суп в домашніх умовах

Місо-суп є традиційним першим блюдом японської кухні. Японці можуть їсти його як на сніданок, так і на обід з вечерею, оскільки це дуже легкий і малокалорійний суп. Завдяки тому, що в ньому немає м'яса і масла, він легко засвоюється, і не викликає ніякого дискомфорту в шлунку. Але в той же час місо-суп містить в собі масу корисних речовин і неймовірно смачний.

Історія у цієї страви дуже багата. Ніхто точно не може сказати, коли саме вперше був винайдений цей суп, але кожен японець точно скаже вам, що цей суп – основа будь-якої трапези в будь-якій сім'ї Японії.

Зазвичай місо-суп подається на перше, а в якості другої страви йде рис. Це обумовлено історією Японії. Безліч сімей жили на межі бідності і не могли дозволити собі дорогий обід, тому рис і суп – все що в них було. Сьогодні існують різні варіації цієї страви, але основа – місо, залишається незмінною.

Місо – це соєва паста, яка містить більшу кількість поживних речовин і амінокислот. Саме тому суп виходить легким, але корисним. Страви, в яких використовується ця паста, дозволяють поліпшити обмін речовин, знижують рівень холестерину в крові і зміцнюють імунну систему людини.

Інгредієнти і як їх замінити

Де ж купувати продукти для страви, чим їх можна замінити? Оскільки до складу супу входять традиційні японські інгредієнти, дуже малоймовірно їх присутність на полицях звичайних супермаркетів.

Тому, щоб приготувати традиційна страва японської кухні доведеться обстежити кілька спеціалізованих східних магазинів, в яких можуть продаватися оригінальні інгредієнти.

Сьогодні працює безліч онлайн-магазинів, які можуть доставляти необхідні продукти поштою. І багато магазини великих мереж зважаючи на зростаючу популярність на японські і китайські страви, стали продавати необхідні продукти. Тому дістати оригінальні продукти буде не складно.

У разі невдачі місо-пасту можна приготувати самостійно з соєвих бобів, дріжджів і ячменю, але для цього потрібно терпіння і час. Замінити цей інгредієнт зовсім не можна, якщо метою є справжній оригінальний суп.

А ось замість оригінальних водоростей вакаме можна використовувати звичні листи норі. Смак супу від цього не зміниться. Гранули рибного бульйону дасі (даші) також можна замінити приготованим самостійно бульйоном з сушеного тунця і водоростей комбу, а якщо цих інгредієнтів немає, можна використовувати м'ясний або овочевий бульйон.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
вода - 1 літр
даші (сухий бульйон з риби) - 2 ст. л.
паста місо - 2 ст. л.
вакаме - 10 г
тофу - 150 г
кунжут - 10 г
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 66 Ккал

Головний секрет смачного місо-супу – в ідеальному поєднанні його інгредієнтів і ретельному дотриманні рецепта. Спробуйте приготувати місо-суп в домашніх умовах хоч раз і ви напевно закохаєтеся в нього.

  1. Сухі водорості вакаме залити холодною водою на 5-10 хвилин;
  2. Гранули даші розчинити в літрі води і нагріти бульйон, не даючи закипіти;
  3. Пасту місо помістити в окремий посуд і розмішати її до густого стану з рибним бульйоном;
  4. Водорості і пасту додати в основний бульйон і варити на середньому вогні 10 хвилин так, щоб суп не закипів;
  5. Тофу нарізати на дрібні шматочки, а кунжут трохи підсмажити на сковороді;
  6. Додати останні інгредієнти в суп і варити 5 хвилин;
  7. Подавати суп гарячим.

Японський місо-суп з лососем

Використовувати лосося в приготування класичного місо-супу не тільки можна, але і потрібно. Саме ця благородна риба надає супу пікантності.

Склад:

  • рибний бульйон (даші) – 4 склянки;
  • місо – 3 ст. л;
  • філе лосося — 200 гр;
  • тофу – 100 гр;
  • зелена цибуля – 2 стебла;
  • щіпка солі;
  • мірін (рисове вино) або звичайного вермуту – 1 ст. л;
  • рослинна олія для обсмажування.

Час приготування: 40 хвилин.

Калорійність: 100 ккал.

  1. У складі вказаний вже готовий рибний бульйон, але якщо є тільки порошок даші, тоді 2 ст. ложки порошку розчинити в літрі холодної води і довести до кипіння, але не дати закипіти;
  2. Місо пасту можна використовувати світлу або темну, можна змішати їх – все на власний розсуд;
  3. Сир тофу порізати на невеликі шматочки;
  4. Цибулю подрібнити;
  5. Філе риби замаринувати в мирине або вермут і залишити на 10 хвилин;
  6. На сковороді обсмажити рибу до готовності, потім остудити і нарізати на порційні шматочки;
  7. В рибному бульйоні розчинити місо пасту, додати сир і рибу;
  8. Проварити все разом 3-4 хвилини;
  9. Розлити по тарілках, посипавши зеленню.

Рецепт страви з креветками і кальмарами

Для різних областей країни Висхідного Сонця характерні різні рецепти традиційного місо-супу. Один з них передбачає додавання креветок і кальмарів.

Продукти:

  • літр води;
  • 2 ст. ложки даші;
  • 2 ст. ложки місо;
  • варені креветки (по 5 штук на тарілку);
  • яйце;
  • варена тушка кальмара;
  • сушені водорості.

Час приготування: 30 хвилин.

Калорійність: 80 ккал.

  1. Підігріти воду і розчинити в ній порошок даші;
  2. Сухі водорості помістити у воду і залишити набухати. Час набухання залежить від виду водоростей, але в середньому це хвилин 15 – 30;
  3. Яйце збити в окремому посуді і його тонкою цівкою влити в бульйон. Для зручності можна заважати бульйон за годинниковою стрілкою, тоді яйце рівномірно розподілиться по каструлі;
  4. Набряклі водорості додати в бульйон;
  5. Відлити один ополоник бульйону в окремий посуд, і розмішати там пасту місо (темну або світлу). Можна використовувати два види відразу в рівних кількостях. Переваги місо-супу в тому, що всі інгредієнти там можна варіювати, підлаштовуючись під певний смак;
  6. Креветки розкласти порційно;
  7. Тушку кальмара розрізати на 4 частини і також додати в тарілки;
  8. Пасту місо додати в бульйон і варити ще 3 хвилини;
  9. Розлити бульйон по тарілках.

Місо-суп з куркою та локшиною

Цей варіант японського супу більше схожий на європейський, але все ще залишається вкрай дієтичним. Готувати такий варіант першого страви просто і швидко.

Продукти:

  • рибний бульйон – 4 склянки;
  • місо – 3 ст. л;
  • куряче м'ясо – 80 гр;
  • локшина – 100 гр;
  • кілька пір'їнок зеленої цибулі;
  • гілочка петрушки.

Час: 30 хвилин.

Калорійність: 85 калорій.

  1. У продуктах вказаний вже готової рибний бульйон. Якщо його немає, його необхідно зварити в першу чергу, але не давати закипіти;
  2. Курку відварити. Краще всього використовувати ніжне філе, але можна зрізати біле м'ясо з гомілок або стегенець;
  3. Порізати відварене м'ясо курки на маленькі шматочки так, щоб в тарілку потрапляло 3-4 шматочка;
  4. Відварити локшину. Відмінно підійде локшина удон, але можна взяти будь-яку тонку локшину і навіть приготувати її самостійно;
  5. Потім у гарячий бульйон (якщо він охолов, його необхідно підігріти) додати курку і локшину і довести весь суп до кипіння;
  6. Місо відправляється прямо в суп в останню чергу або розмішується в окремому посуді з ополоником бульйону, а потім переливається в загальну каструлю;
  7. Цибулю і петрушку дрібно нарізати;
  8. Розлити місо-суп по тарілках і посипати зеленню.

Квітковий пилок — користь і шкода застосування в косметології та медицині в нашій статті.

Піца з ананасами і куркою — це поєднання вже полюбилося багатьом, спробуйте і ви.

Читайте як приготувати гуляш з яловичини з густою соковитою підливою. Тут подробиці рецепта.

Варіант японського першого страви з грибами

Ще один варіант корисного, а головне поживного і легко місо-супу. У цьому рецепті використовуються гриби шиітаки, але їх можна замінити будь-якими іншими.

Інгредієнти:

  • тофу – 250 гр;
  • даші (бульйон) – 850 мл;
  • шиітаке – 100 гр;
  • паста місо – 2-3 ст. л;
  • стебла зеленої цибулі – 4 шт.

Час приготування: 40 хвилин.

Калорійність: 90 калорій.

  1. Сир нарізати на шматочки за 3 см;
  2. Рибний бульйон нагріти і тримати гарячим;
  3. Гриби накришити на шматочки, відповідно тофу і додати в бульйон;
  4. Варити протягом 2 хвилин, а потім тримати бульйон гарячим;
  5. Ложку бульйону змішати з місо пастою так, щоб вона повністю розчинилися і не залишилося грудочок;
  6. Додати пасту в суп і тофу;
  7. Суп виключити;
  8. Цибулю подрібнити і додати в бульйон;
  9. Розлити по тарілках.

Кулінарні секрети

Рецепти японської місо-супу можуть здаватися складними і незрозумілими спочатку, але, якщо спробувати його приготувати, на ділі виявиться, що це одна з найбільш легких і простих страв у світі. Можна скористатися корисними порадами по його приготуванню, які полегшать весь процес:

  1. Паста місо відправляється вже готовий суп в останню чергу, оскільки її не можна кип'ятити – вона втрачає всі корисні властивості і смакові якості;
  2. Готувати страву потрібно на один раз і розігрівати або кип'ятити його потім не можна;
  3. Пасту можна розчиняти тільки в дуже гарячій воді. Розводити її в окремій посудині і додавати потім в суп або відразу розчиняти її в супі – особливої різниці немає;
  4. Локшину до супу необхідно варити в підсоленому окропі, не накриваючи кришкою протягом 5 хвилин;
  5. Креветки і кальмари можна варити в бульйоні даші, тоді він буде більш насиченим;
  6. Важливо дотримувати правильні пропорції, щоб суп не вийшов водянистим і не смачним. На 1 літр бульйону завжди береться 150 грам пасти;
  7. Паста місо існує світла, темна і червона. У суп можна додавати будь-яку і навіть змішувати їх. Все робиться відповідно смаком;
  8. Щоб дотримуватися гармонію, в супі має бути тільки два інгредієнта, відмінних від основних та різних за формою, смаком і консистенцією. Наприклад, тільки тофу і м'ясо, або тофу і гриби;
  9. Замість локшини в суп можна додати зварений рис. Калорійність збільшиться, але і суп стане корисніше і ситніше;
  10. Паста місо використовується не тільки в приготуванні цієї страви, але і як маринадів в інших. Її також використовують в тих випадках, коли необхідно зберегти продукти тривалий час.

Японська традиційна кухня – це не тільки суші і роли, але і безліч інших чудових страв. Головна відмінна риса їх усіх – поживність і маленька калорійність. Приготувавши одного разу місо-суп, не можна не готувати потім його постійно.

Що ще почитати: