Як смачно загасити рибу минтай з овочами
Минтай — популярна океанічна риба сімейства тріскових. Його відрізняє доступність і невисока вартість, але за своїми корисними якостями він не гірше дорогих сортів риби.
По кількості деяких вітамінів і мікроелементів минтай входить в першу десятку. Особливо багатий йодом, селеном, фосфором, вітамінами А, групи В, РР, С і Е. Його рекомендують дітям, вагітним жінкам, людям, ослабленим після хвороби.
Незамінний минтай для дієтичного харчування, тому що в його складі 99% білка і води, а жирів майже немає. Калорійність цієї риби 72 ккал.
На смак минтай сухуватий, що не всім подобається. Щоб виправити цей недолік, його готують з овочами, додають соуси, вершки, сметану. Тим, хто давно його не робив і забув деталі приготування, допоможуть наступні матеріали. У них можна дізнатися, як поліпшити смак цієї корисної риби.
Загальні рекомендації приготування
Ці поради стануть в нагоді для будь-якого рецепту:
- Найчастіше в магазині продається минтай заморожений. Перш, ніж почати готувати, його потрібно заздалегідь розморозити. Якщо цього не зробити, то при гасінні він розвалиться і втратить смак. Розморожувати найкраще природним шляхом – залишити в посуді при кімнатній температурі;
- Тушку треба випатрати, прибрати темну плівку з черевця, видалити всі плавці, при необхідності зрізати голову і хвіст. Ікру і печінку можна згасити разом з рибою;
- Якщо тушка занадто велика, то хребет видаляють: обережно зрізають вздовж нього м'ясо, починаючи з хвоста;
- Овочі до риби додають полусырыми, їх лише злегка пасерують у подрібненому вигляді, а потім тушкують разом з рибою;
- Щоб блюдо під час приготування не пригоріло, в нього додають соуси або воду;
- З спецій для гасіння минтая підійде запашний перець, мускат, лавровий лист, імбир, гвоздика. Продаються готові приправи для риби.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
минтай - | 1,5 кг |
пісне масло - | 3 ст. ложки |
томатне пюре - | 3 ст. ложки |
нежирні вершки - | 70 мл |
цибулю і моркву - | по 4 шт. |
лавровий лист - | 1 шт. |
приправи і сіль - | за смаком |
Час приготування: 45 хвилин | Калорійність на 100 г: 74 Ккал |
Цей рецепт можна назвати класичним, так як в його складі моркву і цибулю – найпопулярніші овочі для приготування минтая.
Порядок приготування тушкованого минтая з овочами в томатному соусі:
- Тушки потрошимо і промиваємо, прибираємо плавники і хвіст;
- Розбираємо на порційні шматочки, натираємо улюбленими приправами, перцем, солимо. Поки риба просочується спеціями, готуємо моркву і цибулю;
- Овочі очищаємо від шкірки. Цибулю ріжемо тонкими кільцями, моркву шаткуємо;
- Вершки з пастою перемішуємо, якщо потрібно солимо;
- Обсмажуємо цибулю, доки колір його не стане золотистим;
- Приєднуємо до цибулі моркву пасеруємо все до м'якості;
- Коли овочева суміш буде готова, ділимо її на дві частини, половину залишаємо на сковороді;
- На сковороду з овочевою сумішшю розкладаємо шматочки риби, зверху накриваємо другою частиною;
- Вміст сковороди заливаємо сумішшю вершків з томатною пастою і тушкуємо 30 хвилин. Після того, як сковорода добре нагріється, робимо слабкий вогонь;
- Лавровий лист додаємо в кінці.
- В тарілках тушковану рибу прикрашаємо зеленню.
Минтай з овочами, тушкований в сметані
Сметана робить смак риби вершковим, додає соковитість і жирність. Краще брати сметану з вмістом жиру не менше 20%.
Продукти:
- риба минтай – 1 кг;
- сметана – 400 мл;
- моркву і цибулю – по 150 г;
- приправа;
- чорний перець;
- соняшникова олія – 30 г;
- сіль;
- вода – 100 мл
Готується страва 40 хвилин. Калорійність — 142 ккал в 100 р.
Покроковий рецепт приготування минтая, тушкованої з овочами в сметані:
- Розбираємо тушки, ріжемо на шматочки, присаливаем, перчимо до смаку, додаємо приправи і залишаємо просочитися на 20 хвилин;
- Очищаємо овочі і подрібнюємо: цибулю півкільцями або четвертинками, морква шаткуємо;
- Пасеруємо їх на рослинній олії;
- Через 7 хвилин додаємо воду, і злегка солимо;
- На розкладаємо овочі рибу, зверху все поливаємо сметаною;
- Тушкуємо 20 хвилин. Кришка повинна бути закрита, вогонь – слабкий.
Минтай з морквою та цибулею, тушкований в мультиварці
Цей рецепт сподобається тим, хто любить різноманітні овочі. Він підійде для низькокалорійної дієти, тому що всі страви готуються майже без масла у власному соку.
Продукти:
- філе минтая – 1 кг;
- овочі – по 2 шт. середньої величини:
- цибуля;
- помідори;
- перець;
- морква;
- чорний перець;
- томатне пюре – 25 г;
- пісне масло – 30 г;
- сіль.
Готується блюдо близько 1 години. Калорійність — 65,5 ккал в 100 р.
Порядок приготування:
- Розбираємо філе на шматочки, солимо, додаємо приправу і перець;
- Очищаємо овочі. Томати перед тим, як чистити, бланшируем — поміщаємо ненадовго в гарячий окріп;
- Всі по черзі подрібнюємо: цибулю тонкими кільцями, перець кубиками або тонкими смужками, помідори довільними шматочками, моркву шаткуємо;
- У каструлю наливаємо олію, кладемо спочатку шматочки філе, потім овочеву суміш, додаємо сіль;
- Накриваємо кришкою і готуємо 50 хвилин в режимі «Гасіння»;
- Лавровий лист, томатне пюре і додаємо зелень за 10 хвилин до закінчення. Риба минтай, тушкована під цибулею і морквою в мультиварці, готова.
Рецепт брускети з помідорами — спробуйте приготувати вишукану і просту закуску, яка так популярна в Італії.
Читайте як приготувати домашню ковбасу з свинини в нашій статті.
Візьміть на замітку рецепти супу з нутом і куркою.
Тушковане філе риби з овочами в духовці
У духовці всі страви набувають особливий смак, це ж стосується і риби з овочами.
Продукти:
- філе – 600 г;
- олія соняшникова – 70 г;
- овочі – по 2 шт.: помідори, морква, цибуля;
- чорний перець;
- сіль;
- паприка;
- зелень петрушки;
- мелена гвоздика.
Готується страва 1 година 10 хвилин. Калорійність — 69,4 ккал в 100 р.
Порядок приготування:
- Невеликі шматочки філе натираємо перцем, паприкою, меленою гвоздикою, сіллю і залишаємо на півгодини просочитися спеціями;
- Шаткуємо морква, ріжемо цибулю четвертинками кілець і пасеруємо 5 хвилин;
- Очищаємо від шкірки помідори, ріжемо кубиками;
- Додаємо порізаний помідор на сковороду і пасеруємо ще 7 хвилин;
- Філе обсмажуємо з обох сторін;
- У посуд для випічки кладемо овочеву суміш і підсмажене філе пошарово, поки вони не закінчаться;
- Поміщаємо в духовку на півгодини. Готуємо при температурі 180 градусів.
В тарілках тушковане блюдо, прикрашаємо зеленню петрушки.
Тушкований минтай з овочами подають як гарячу страву, як гарнір до нього підійде відварний рис. Якщо овочів в рецепті багато, то можна взагалі обійтися без гарніру. Після охолодження страва не втрачає смаку і подається як холодна закуска.
Використовуючи нескладні рецепти приготування минтая, можна значно поліпшити смак цієї нехитрої, але корисної риби, і урізноманітнити меню.