Рецепти приготування смаженого минтая покроково з фото
Риба – один з основних продуктів у раціоні кожної сім'ї, практично ні в чому не поступається м'яса або овочів. У ній міститься велика кількість вітамінів, макро - і мікроелементів, необхідних нашому організму.
Минтай не настільки популярний, як, наприклад, сьомга або горбуша, але значно дешевше їх. У поєднанні з овочами або гарніром страви з нього стають дуже смачними і підійдуть навіть до урочистого столу.
Вибір і підготовка риби минтая до приготування
Звичайно ж, купувати продукти для таких страв краще в спеціалізованих (рибних) магазинах. Так ви будете впевнені, що перед продажем їх зберігали в належних умовах. Потрібно переконатися, що в торговій точці постійний потік покупців.
В цьому випадку вам не дістанеться залежаний товар. Шар льоду має бути не дуже товстим, інакше ви не заплатите за рибу, а за воду.
Але повна його відсутність теж погано – без нього продукт висихає. Колір повинен бути білим, якщо м'ясо жовте або червоне, значить минтай вже дуже старий.
Принісши рибу додому, покладіть її в глибоку скляну миску розморозитися. Промийте під проточною водою, рибними зріжте ножицями плавники і хвіст. Розріжте черевце і вичистіть ножем всі нутрощі, видалите зверху луску, якщо вона є.
Готовий до приготування (випотрошений і почищений) минтай також зустрічається у продажу. Його потрібно тільки розморозити і промити.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Минтай свіжоморожений - | 600 г |
Борошно - | 6 ст. л. |
Масло рослинне - | 100 мл |
Спеції до риби - | 1 пакетик |
Морська сіль - | за смаком |
Час приготування: 80 хвилин | Калорійність на 100 грам: 175 Ккал |
Риба, підсмажена на сковорідці на швидку руку, рятує положення, коли спонтанно прийшли гості.
Нарізаємо рибу на порційні шматочки, складаємо в пластмасову миску, солимо, присипаємо спеціями і залишаємо промаринуватися на одну годину.
Всипаємо борошно в глибоку тарілку. Ставимо сотейник на конфорку, наливаємо масло і даємо прогрітися.
Шматочки рибного продукту обкачуємо в борошні і кладемо смажитися в розпеченому маслі. Обсмаживши з одного боку, лопаткою перевертаємо на другу.
Викладаємо посмажену рибу на паперовий рушник, приготоване заздалегідь, даємо полежати, щоб зійшли надлишки масла, а потім перекладаємо на блюдо.
Смажене філе минтая на сковороді з цибулею
Компоненти:
- Філе минтая – 1 кг;
- Цибулю середній – 3 головки;
- Рослинне масло – 100 мл;
- Сухарі панірувальні – 6 ст. л.;
- Яйце – 1 шт.;
- Сіль – за смаком.
Виконуємо підготовчі процедури: ставимо на плиту сотейник, наливаємо масло і прогріваємо його, цибулю чистимо і нарізаємо півкільцями, розбиваємо яйце в глибоку миску насипаємо сухарі на блюдо.
Просолене філе минтая занурюємо в яєчну суміш, потім в паніровку і кладемо смажити на розпечену сковороду, до зарум'янювання і утворення скоринки з двох сторін. Видаляємо зайву олію паперовою серветкою, потім викладаємо в тарілку.
В окрему сковороду наливаємо масло, закидаємо в неї цибулю і підсмажити до рум'яного кольору, потім перекладаємо його зверху на філе минтая. Якщо ви не запаслися панірувальними сухарями, поріжте батон на кубики, і підсушіть 5 – 7 хвилин в духовці.
Дістаньте сухарики, складіть у харчовій пакет і пройдіться кілька разів качалкою, подрібнивши таким чином їх у крихту.
Смажений минтай в клярі
Риба в клярі – одна з кращих холодних закусок для будь-якого застілля. Тонкий шар тіста збереже натуральний сік риби, при чому практично не вплине на калорійність страви.
Компоненти:
- Минтай – 700 г;
- Борошно – 3 ст. л.;
- Рослинне масло – 130 мл;
- Яйце – 2 шт.;
- Сіль, спеції – за смаком.
Для риби в клярі зазвичай використовують філе, тому розморозивши минтай, миємо й сушимо його серветками. Видаляємо кістки і знімаємо шкіру.
Нарізаємо на смужки, солимо і складаємо в миску. У металеву посудину розбиваємо яйця, підсипаємо борошно і збиваємо виделкою, щоб не залишилося грудочок.
Ставимо сковороду з товстим дном на конфорку і наливаємо олію. Занурюємо рибне філе в кляр і обсмажуємо на сковороді.
Масло треба добре прогріти, щоб риба не пристала до сковороді. Якщо кляр почав відшаровуватися, додайте ще трохи борошна. Доповнити смак страви можна часниково-сметанним соусом зі свіжої зеленню.
Як приготувати кальмара замороженого — рецепти і покрокові рекомендації як створити кулінарний шедевр.
Ви думаєте ви знаєте всі секрети як посмажити котлети на сковороді, читайте в нашій статті?
Як приготувати смажені свинячі вуха на сковороді по азіатському рецептом.
Смажений минтай в духовці
Минтай можна запекти в духовці: у фользі з овочами або просто в сметані. Способів дуже багато, але результат приготування будь-яким з них порадує відмінним смаком.
Компоненти:
- Минтай – 1 кг;
- Цибуля – 2 шт.;
- Вершкове масло – 50 г;
- Лимон – 1 шт.;
- Спеції до риби – 1 пакетик;
- Сіль – за смаком;
- Морква – 1 шт.
Заздалегідь підготовлений минтай натираємо спеціями і солимо. Моркву і цибулю очищаємо, чистимо, миємо й нарізаємо соломкою. Робимо два шари фольги, в середину кладемо минтай і шматочок вершкового масла, видавлюємо зверху сік лимона і накладаємо нашатковані овочі.
Щільно загортаємо і відправляємо в запікати півгодини при 170 °С. Дістаємо, обережно розгортаємо, щоб не витік з'явився сік. Перекладаємо на блюдо і подаємо з будь-яким підходящим соусом: провансалем, вершковим або сметанним.
Смажений минтай в томатному соусі
Популярні консерви в томаті не зрівняються за смаком і корисності з смаженою минтаєм в соусі з помідорами, морквою і цибулею.
Компоненти:
- Риба минтая – 3 шт.;
- Цибуля – 1 головка;
- Морква – 1 шт.;
- Соус томатний – 200 мл;
- Рослинне масло – 120 мл;
- Морська сіль, спеції до риби – за смаком.
Моєму і просушуємо рибу, нарізаємо на невеликі шматочки. Маринуємо в спеціях і солі. Чистимо і шаткуємо овочі. Наливаємо олію у великій сотейник.
Обсмажуємо рибні стейки до напівготовності (золотистого кольору поверхні) з двох сторін. Складаємо в чавунець.
Пасеруємо овочі і перекладаємо до риби. Заливаємо томатним соусом і ставимо гаситися на 40 хвилин на помірному вогні.
Рибні котлети з минтая, засмажені в духовці
Урізноманітнити повсякденне банальну меню можна котлетками з минтая.
Компоненти:
- Минтай свіжоморожений – 1.5 кг;
- Сметана не жирна – 50 мл;
- Батон білий – 1 шматок;
- Сир – 100 г;
- Сіль, спеції – за смаком;
- Яйце – 2 шт.;
- Борошно – 3 ст. л.;
- Молоко домашнє – 100 мл;
- Цибуля – 2 шт.;
- Морква – 1 шт.;
- Вершки нежирні – 200 мл
Розморожуємо рибу, видаляємо хребет і кістки. Нарізаємо на невеликі порційні шматки.
Чистимо цибулю й ріжемо великими кубиками. Батон кладемо в тарілку для першого і заливаємо молоком. Натираємо сир.
Пропускаємо через м'ясорубку рибний напівфабрикат і цибулю. Викладаємо в пластмасову миску, додаємо розмоклий хліб, яйце, натертий сир і борошно.
Все добре вимішуємо, солимо і приправляємо спеціями. Мокрими руками формуємо котлетки кулястої форми і складаємо в жаровню.
Нарізаємо моркву поздовжніми брусками, насипаємо зверху її і все заливаємо вершками. Ставимо готуватися в духовку, прогріту до 180 °С, на 50 хвилин.
Приємного апетиту!