Тушкована яловичина з картоплею: калорійність страви, рецепти з фото
Картопля стоїть на одному з перших місць у рейтингу популярності продуктів. Він чудово втамовує апетит. І має в складі багато корисних речовин. Приготувавши вечерю або обід для своєї сім'ї за нашими рецептами, ви отримаєте чудовий м'який картоплю і дуже соковите м'ясо.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Яловичина - | 700 г |
Цибулина - | 3 шт. |
Морквина - | 3 шт. |
Картопля - | 10 шт. |
Приправа для м'яса східна - | 1 упаковка |
Часник - | 2 зубчики |
Сіль - | за смаком |
Масло рослинне - | для обсмажування |
Час приготування: 180 хвилин | Калорійність на 100 грам: 130 Ккал |
Будь-яке блюдо у товстостінній посуді виходить божественного смаку. Природно можна приготувати і в звичайному посуді, але саме в казані картопля готується швидше і виходить набагато смачніше.
Рецепт страви покроково:
- М'ясо розрізати на невеликі частини. Краще брати м'якоть;
- Отримані шматочки помістити в казан з розпеченим маслом і посмажити;
- В цей час моркву пропустити через тертку, а цибулю нашаткувати у вигляді кубиків;
- Додати овочі до м'яса, посолити і обсмажити;
- Висипати приправу і додати води. Вона повинна покривати м'ясо;
- Вода повинна закипіти. Після зменшити вогонь і накрити кришкою;
- Майбутнє страва має постоїть півгодини;
- У цей час очистити картоплю і порізати. Краще брати невелику картоплю. Різати можна на 6-8 шматків;
- Картопля помістити до м'яса і посолити;
- Можна ще додати води. Вода повинна накривати овочі. Якщо сім'я любить підливу, то води повинно бути трохи більше;
- Залишити готуватися ще півгодини;
- Буквально за пару хвилин до закінчення приготування ввести часник;
- Щоб картопля мав більш насичений смак – залишити настоюватися ще на півгодини.
Тушковане м'ясо з картоплею та овочами в духовці
Ця страва чудово справляється з голодом. А завдяки методу приготування, у страві залишається багато корисних речовин.
Необхідні продукти:
- Яловичина – 700 р;
- Червоне вино – 250 г;
- Оливкова олія – 3,5 ст. л.;
- Морква – 3 шт.;
- Печериці – 230 г;
- Цибулина – 2 шт.;
- Крохмаль — 2 ст. л.;
- Часник – 1 зубок;
- Яловичий бульйон – 230 г;
- Хрін – 2 ч. л.;
- Картопля – 550 г;
- Сир чеддер – 80 р.
Витрачений час: 190 хвилин.
Поживність: 135 ккал.
Як приготувати:
- М'ясо, розрізане на невеликі шматки і замаринувати у вині, солі і перці. Залишити на ніч, але не менше ніж на 4 години;
- М'ясо маринувати необхідно неметалевої мисці, а після щільно закрити;
- Духовку нагріти до 160 градусів;
- Дістати м'ясо і відокремити від маринаду. Маринад не виливати;
- У форму для запікання налити олію і розігріти на плиті. Посмажити м'ясо з двох сторін;
- Цибулю порізати у формі кубиків, моркву протерти через крупну тертку, часник розчавити. Гриби порізати;
- У м'ясо додати гриби, цибулю, моркву, часник і тушкувати ще 5 хвилин;
- У форму вилити маринад і бульйон;
- Продовжувати гасити ще дві хвилини;
- Крохмаль розвести у воді і додати в форму. Щільно закрити форму;
- Помістити в духовку на півтори години;
- Картоплю очистити і дуже тонко порізати. Порізаний овоч перекласти в окріп на 2 хвилини;
- Після дати картоплі стекти на друшляку;
- Додати в нього хрін, оливкову олію, тертий сир, сіль і перець;
- Вийняти форму і викласти картопляний шар;
- Температуру приготування збільшити до 200 градусів і продовжувати готувати ще пів години;
- Готувати до появи золотої скоринки.
Як загасити картопля з м'ясом і грибами в горщиках
Для приготування класичної картоплі з м'ясом дуже часто використовують горщики. Але найчастіше, таке блюдо виходить сухим. Щоб цього уникнути в блюдо вводять гриби. Саме вони додають пікантні нотки в готову страву і роблять його набагато соковитіше.
Необхідні продукти:
- Яловичина – 500 г;
- Картопля – 6 шт.;
- Морква – 2 шт.;
- Гриби – 9 шт.;
- Цибулина – 1 шт.;
- Сметана – 5 ст. л.;
- Сир твердий – 150 г;
- Рослинна олія – 3 ст. л..
Витрачений час: 90 хвилин.
Поживність: 129 ккал.
Як приготувати:
- М'ясо вимити і порізати. Різати слід вздовж волокон. Спочатку необхідно вимити цільний шматок, і тільки після його розрізати;
- Цибулини нашаткувати півкільцями;
- Моркву пропустити через тертку;
- Гриби порізати на кілька частин. Якщо вони дуже маленькі, то можна і не різати;
- У кожен горщик налити по кілька ст. л. олії;
- Викласти шар м'яса і розрівняти;
- Наступний шар – цибулю з морквою;
- Далі викласти гриби;
- Картопля очистити і порізати невеликими шматочками. Викласти шар картоплі і посолити;
- Покласти на верх сир. Його можна просто порізати тонкими пластинками;
- Сир добре промазати сметаною і поставити в духовку на годину. Температура приготування – 200 градусів;
- Страва буде готове, коли вилка легко проткне картоплю.
Візьміть на замітку рецепт приготування тріски по-польськи в нашій статті.
Читайте, як зробити домашню ковбасу з свинини — це блюдо вже стало традиційним в українців, спробуйте приготувати його і ви.
Візьміть на замітку рецепт холодцю з судака — наші рецепти допоможуть приготувати вам смачну страву.
Приготування страви в мультиварці
Не біда, якщо у вас немає духовки, а так хочеться смачної картоплі з м'ясом. Адже його можна не тільки запікати, але і приготувати в мультиварці. Незалежно від вибору м'яса, страву в мультиварці виходить дуже соковитим. Воно добре поєднується з овочами.
Необхідні продукти:
- Картопля – 1 кг;
- Яловичина – 500 г;
- Морква – 1 шт.;
- Томатна паста – 2 ст. л.;
- Лавровий Лист – 2 шт..
- Масло рослинне – 2 ст. л.;
- Кріп – 1 ст. л.;
- Цибулина – 1 шт.;
- Вода – 1-1,5 л;
Витрачений час: 90 хвилин.
Поживність: 144 ккал.
Як приготувати:
- У каструлю залити масло і поставити на режим «Смаження»;
- Поки масло гріється, підготувати м'ясо. Його необхідно порізати великими шматками;
- Обсмажити його з різних сторін. Це не дозволяє соку вийти з м'яса, в результаті виходять дуже соковиті шматочки;
- Цибулю порізати великими квадратиками;
- Моркву натерти або нарізати невеликий соломкою;
- Як тільки м'ясо буде обсмажене – додати овочі;
- Закрити кришку мультиварки і готувати ще приблизно п'ятнадцять хвилин;
- За цей період необхідно один раз перемішати майбутнє страва;
- Картопля підготувати, розрізати на великі шматочки;
- Помістити його до м'яса і залити воду. Якщо любите, щоб було багато підливи, то слід додати більшу кількість води;
- Додати спеції і томатний соус. Перемішати вміст чаші;
- Закрити кришку і змінити режим на режим «Гасіння»;
- Виставити час 40 хвилин. Період приготування залежить від того, який сорт картоплі використовують;
- Через півгодини перевірити готовність картоплі. Він повинен бути готовим, але зберігати свою форму;
- Додати кріп, перемішати і залишити ще на 10 хвилин.
Поради початківцям майстрам кулінарним
- Залежно від способу приготування, картоплю і м'ясо необхідно піддати обробці;
- Картопля з м'ясом можна обробляти будь-яким способом, проявляти ініціативу і додавати будь-які інгредієнти;
- Після очищення овоча, його необхідно занурити у воду, інакше він потемніє і зіпсує зовнішній вигляд готової страви;
- Промивати м'ясо слід до того, як ви його розрізали;
- Розморожувати слід при кімнатній температурі;
- Солити до приготування не слід, інакше воно буде не таким соковитим;
- Замочувати м'ясо, так само не рекомендують;
- Розрізати його слід поперек волокон;
- Готувати можна практично в будь-якому посуді, але особливо смачним воно виходить у чавунній, скляній або посуд з тефлоновим покриттям;
- Щоб блюдо швидше приготувався, інгредієнти слід порізати маленькими шматочками;
- Страва буде особливо смачним, якщо воду замінити бульйоном;
- Чорний перець і лавровий лист слід використовувати у приготуванні незалежно від складових рецепта;
- Томатна піджарка зробить смак більш ніжним;
- Якщо м'ясо пристає під час смаження, то додайте трохи води;
- Для різних рецептів використовують різні різновиди м'яса: м'якоть, реберця, або навіть фарш;
- М'ясо слід смажити на великому вогні і додати сіль тільки після появи скоринки. Інакше воно стане сухим і жорстким;
- Картоплю необхідно додавати тільки в киплячу воду. Це зменшує кількість втрачених речовин;
- Щоб картопля вийшов смачним, його можна обшпарити окропом і висушити. Тільки після цього можна продовжувати його готувати;
- Смажити складові страви можна на салі або олії.
Приємного апетиту!