Як готувати торт з заварного тіста в домашніх умовах
Часто хочеться вразити гостей і близьких смачною і незвичайної випічкою. Більше всього для цих цілей підходять тістечка із заварного тіста. Вони хороші не тільки на смак, але і за зовнішнім виглядом, а тому будуть прикрасою столу під час будь-якого свята.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
яйце - | 4 штуки |
вода - | ½ Склянки |
борошно - | 150 г |
масло вершкове - | 80 г |
молоко - | ½ Склянки |
сметана (жирність – 20%) - | 0,7 кг |
цукор - | 150 г |
сіль - | за смаком |
Час приготування: 120 хвилин | Калорійність на 100 грам: 137 Ккал |
Цей варіант торта можна назвати «базовим». При його використанні, легко проявити фантазію, змінюючи форму, прикраси і відтінки смаку, а можна нічого не змінювати і просто насолодитися випічкою з заварного тесту, яка і так хороша.
Хід приготування:
- У каструлі змішати воду з молоком і вершковим маслом, поставити ємність на вогонь;
- Коли масло виявиться повністю талим, необхідно додати сіль (рідина не повинна закипіти – це важливо);
- Всипати борошно в рідину і змішати всі компоненти, використовуючи швидкі дрібні (а після — великі) руху;
- Тісто не тримати на вогні занадто довго, а після виключення полум'я дочекатися поки воно досить охолоне і вбити в каструльку всі чотири яйця (але не разом, а окремо один від одного);
- Дно дека покрити пергаментом, змастити його вершковим маслом і викласти тісто смужками поверх масла;
- Деко поставити в духовку розігріту до 180С, випікати вироби протягом 20-ти хвилин;
- Збити разом сметану і цукор, а вийняті з духовки смужки поламати на більш дрібні частини і викласти в блюді для подачі на стіл на свій розсуд;
- Залити основу торта кремом зі сметани і витримати в холодильнику 3-4 години;
- Через зазначений час можна посипати страву тертим шоколадом і подати його до чаю.
Торт «Ніжність»
Цей двічі заварний десерт отримав свою назву не просто так, він дійсно дуже ніжний. При правильному дотриманні рецептури він повинен буквально танути в роті. Такий торт із заварного тіста доведеться дуже до речі до святкового столу або вечірніх посиденьок.
Інгредієнти:
- яйце – 5 штук;
- вода – 0,2 л;
- сіль – 1 / 3 чайної ложки;
- масло рослинне – 60 мл;
- масло вершкове – 250 г;
- борошно – 0,2 кг;
- сметана (жирність – 25%) – 0,3 кг;
- цукор – 120 г;
- ванілін – 1 р.
Час приготування: 65 хвилин.
Калорійність: 266 ккал.
Хід приготування:
- Насамперед слід підготувати заварную основу під крем: змішати за допомогою віночка сметану, дві столові (з гіркою) ложки борошна, цукровий пісок, ванілін з одним курячим яйцем в сотейнику;
- Поставити сотейник на газ, відрегулювавши вогонь до середнього рівня;
- Не припиняючи помішувати, дочекатися, поки крем закипить і придбає густоту;
- Вимкнути газ, закрити сотейник харчовою плівкою так, щоб вона торкалася поверхні крему, і прибрати ємність в прохолоду, де її вміст охолоне до рівня кімнатної температури;
- У вільний проміжок часу можна приступити до приготування заварного тіста: закип'ятити воду, в яку додана сіль, вершкове масло (50 г) і рослинне масло;
- Після закипання води максимально знизити силу полум'я, до киплячої рідини досипати борошно (130-150 г), все ретельно змішати з допомогою дерев'яної лопатки, роблячи масу однорідної;
- Тісто не знімати з вогню ще дві хвилини, щоб воно перестало липнути до стінок, і пропав вихідний від нього запах сирої борошна;
- Остуджувати отриману масу протягом п'яти хвилин, а після вбити в неї (обов'язково по черзі) чотири яйця;
- Ретельно вимісити тісто (мають зникнути всі грудочки, а маса набуде гладкість, блиск і буде трохи тягнутися при витаскуванні ложки);
- Отриманого обсягу тесту повинно вистачити на два прямокутні коржі розміром 30х40 см, але шар тесту буде дуже тонкий, і викладати його на пергамент для випікання потрібно змоченими в холодній воді руками;
- Для випікання коржів духовка повинна працювати в режимі 200С протягом 10-ти хвилин;
- Після приготування коржі як можна швидше потрібно викласти на рушник (воно повинно бути чистим і сухим);
- У той час, коли коржі будуть остигати можна завершити приготування крему: збиваючи заварную основу з допомогою міксера, частинами додавати до неї залишки вершкового масла (200 г) та досягати однорідності маси (крем повинен стати густим і шовковистим);
- Кожен з коржів розділити поперек на три рівні частини (всього їх має вийти 6 штук), промазати кремом кожну з частин, залишаючи певну кількість для оформлення верхній і бічний частин торта;
- Готовому частування потрібно дати настоятися протягом 2-12 годин у холодильнику.
Макаронс — рецепт з покроковими фото. Візьміть на замітку кілька варіантів рецептів з європейських кухонь.
Як смачно приготувати кабачки на грилі читайте в нашій статті.
Візьміть на замітку рецепт парових котлет з риби — смачно, корисно і просто.
Покроковий рецепт торта «Тропіканка»
Торт «Тропіканка» з заварним тістом відрізняється легкістю. Для його приготування потрібні коржі з заварного тіста, фруктовий заварний крем і деяке терпіння.
Інгредієнти:
- вода – 0,2 л;
- желе для тортів – 2 упаковки;
- фрукти (для начинки) – за бажанням;
- молоко – 1,1 л;
- масло вершкове – 0,3 кг;
- ванілін – 1 г;
- маргарин – 150 г;
- борошно – 0,5 кг;
- коньяк – 50 мл;
- яйце – 7 шт;
- цукор – 0,3 кг;
- сіль – щіпка;
Час приготування: 70 хвилин.
Калорійність: 300 ккал.
Хід приготування:
- У каструльці закип'ятити воду, додавши до неї маргарин і сіль;
- Потроху, постійно помішуючи, всипати в каструлю 2 склянки борошна;
- Дати тісту трохи охолонути, потім по черзі вбити в нього 6 яєць і все ретельно збити, щоб маса придбала однорідність;
- На пергаментному аркуші накреслити бажаний контур підстави майбутнього торта;
- Змастити лист маслом і викласти на дно форми;
- Тісто завантажити в порожнину кондитерського мішка і окреслити раніше намальований контур лінією приблизно у 3,5 мм і заповнити його внутрішню площу косою кліткою з розміром вічок приблизно 3х3 см;
- Деко поставити в духову піч і випікати, поки вона не придбає золотавий колір (близько третини години), паралельно підготувати іншу заготовку для коржа, вже з прямою клітиною (все має бути по 2 коржа кожного виду);
- В чисту каструльку влити молоко (1 л), досипати склянку цукру і поставити ємність на вогонь;
- Окремо збити яйце, молоко (100 мл) і борошно (150 г), влити цю масу в каструльку з вскипевшим молоком і цукром, постійно помішуючи;
- Зняти каструльку з вогню, коли молочна суміш придбає густоту, дати вмісту охолонути, а після збити, додаючи вершкове масло (200 г), ванілін і коньяк;
- Можна приступати до складання торта викласти один корж, в просвіти між лініями вкласти шматочки фруктів, а зверху промазати кремом (укласти поверх першого коржа другий і все повторити, то ж з третьою);
- Верхньому, четвертому коржу фруктове наповнення не потрібно, лише кремове покриття;
- Тонко нарізаними фруктами прикрасити десерт;
- Розвести желе і залити їм поверхню торта, дати частування настоятися в холодильнику до наступного ранку;
- Торт готовий!
Десерт із заварного тіста «Дамські пальчики»
Приготування торта «Дамські пальчики» завжди доречно, якщо ви маєте намір провести вечір за приємним чаюванням в колі родини або друзів. Особливо добре він поєднується з кавовими напоями.
Інгредієнти:
- масло вершкове — 160 г;
- сметана (жирність – 20%) — 0,4;
- варена згущене молоко — 0,5 кг;
- горіхи — 150 г;
- шоколад — 50 г;
- вершки — 1 чайна ложка;
- борошно — 250 г;
- молоко — 0,3 л;
- яйце — 5 штук.
Час приготування: 55 хвилин.
Калорійність: 285 ккал.
Хід приготування:
- Закип'ятити в каструлі молоко з вершковим маслом (150 г);
- Всипати 1,5 склянки борошна і максимально швидко замісити тісто;
- Всі грудочки повинні бути розбиті, а тісто – легко відставати від стінок;
- Дати отриманої масі трохи охолонути, потім одне за іншим вбити в неї яйця;
- Використовуючи кондитерський мішок потрібно зробити кілька однакових «пальчиків» на аркуші пергаменту, вкладеному в деко і запікати їх у духовці, поки вони не підрум'яняться (поки елементи випікаються духовку відкривати не можна, інакше вони опадуть);
- Збити сметану зі згущеним молоком і повністю «викупати» в цьому кремі кожен «пальчик»;
- Приготувати глазур, розтопивши за допомогою водяної бані шоколад з маслом і вершками;
- Всі «пальчики» скласти у формі гірки і покрити їх візерунком з глазурі, виливаючи її тонкою цівкою;
- Дати торту вистоятися в холодильнику пару годин і подати на стіл.
«Стос» для самого урочистого випадку
Це самий святковий варіант десерту з заварного тіста. Особливо добре він виглядає, якщо прикрасити його за допомогою розтопленого шоколаду, ягід або горіхів. При цьому «Стос» відрізняється простотою приготування.
Інгредієнти:
- вода — 0,3 л;
- масло вершкове — 0,2 кг;
- сіль — за смаком;
- борошно — 0,25 кг;
- яйце — 6 штук;
- вершки — 0,7 л;
- цукрова пудра — за смаком;
- шоколад — 150 р.
Час приготування: 75 хвилин.
Калорійність: 281 ккал.
Хід приготування:
- Покласти в сотейник вершкове масло, посолити і поставити на вогонь, щоб воно розтопилося;
- Коли масло стане рідким, треба додати до нього води і борошна (попередньо просіяного);
- Тісто безперервно заважати, щоб консистенція вийшла однорідної;
- Коли вміст сотейника завариться, потрібно зняти його з вогню і дати охолонути;
- По черзі вбити в сотейник яйця, безперервно збиваючи тісто (воно має набути однорідність і м'якість);
- Застелити дно дека пергаментом, на нього кондитерським мішком відсадити палички з тіста приблизно за 9 см в довжину;
- Духова шафа поставити на розігрів (при температурі 200С), через 5 хвилин прибрати в нього деко на півгодини (готові палички повинні підрум'янитися);
- Приготувати крем, збивши цукрову пудру з вершками;
- «Пальчики» викласти будиночком, наносячи крем на кожен елемент;
- Розтопити шоколад і прикрасити їм торт на свій розсуд.
Корисні поради
Заварне тісто для тортів не можна назвати надмірно вимогливим, але дотримуватися певні умови в процесі приготування випічки з нього просто необхідно:
- щоб вироби вийшли об'ємними, потрібно готувати їх при більш високій температурі (але при цьому у них виходить рвана поверхню);
- тісто не повинно бути дуже густим (воно не буде підніматися) або занадто рідким, інакше воно не буде приймати необхідну форму;
- якщо тісто збивати занадто інтенсивно, то у процесі випікання воно осяде, те ж саме станеться, якщо занадто рано вийняти випічку з духовки;
- щоб краї виробу не загиналися, а сама вымечка не була надмірно м'якою, потрібно як слід прогрівати духовку.
Всі ці рекомендації допоможуть добитися необхідного результату і порадувати свою сім'ю і близьких чудовим десертом.