Рецепти смачних салатів з креветками і кальмарами
Іноді хочеться побалувати себе і своїх близьких не звичними салатами з ковбасою, м'ясом або тими ж крабовими паличками, а чимось більш вишуканим — морським. Мало того, що смачно і оригінально, так ще й корисно адже як! Існує чимало салатів на основі дарів моря, і особливо добре поєднуються один з одним креветки і кальмари.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
кальмарів - | 200 г |
креветок - | 200 г |
огірків свіжих - | 3 середніх |
яєць - | 2 шт. |
свіжої петрушки - | 15 г |
сметани і солі - | за смаком |
Час приготування: 30 хвилин | Калорійність на 100 грам: 100 Ккал |
Найсмачнішими зазвичай виявляються поєднання невеликої кількості продуктів, з яких, як правило, вибираються найбільш прості. А виходить свіжий і ніжний салат.
Яйця потрібно відварити круто, а потім нарізати тонкою соломкою. Кальмарів теж потрібно відварити опустити в киплячу воду на пару хвилин, остудити і також нарізати соломкою. Креветки варяться в підсоленій воді протягом 5-7 хвилин. Огірок теж ріжеться соломкою за розміром інших підготовлених інгредієнтів. Петрушка подрібнюється. Залишиться тільки перемішати всі продукти, підсолити за смаком салат і заправити сметаною. Готово!
Салат «Царський» з морепродуктами
Назва салату так і відсилає пам'ять до фільму «Іван Васильович змінює професію», чи не правда? У всякому разі на тому царському столі йому виразно знайшлося б місце.
Необхідні інгредієнти:
- 0,5 кг кальмарів;
- 300 гр. креветок;
- 1 баночка червоної ікри;
- 5 середніх курячих яєць;
- 4 середніх картоплин;
- 150 гр. будь-якого твердого сиру;
- майонез і спеції – за смаком.
Час приготування страви: 30-40 хвилин плюс кілька годин на вистоювання.
Калорійність: близько 160 Ккал/100 гр.
Попередньо бажано відварити картоплю і яйця і дати їм охолонути. Креветки ж відварити в підсоленій воді протягом 5-7 хвилин, а кальмари опустити в киплячу воду на пару хвилин і теж остудити, а потім нарізати соломкою.
Картоплю і яйця потрібно окремо натерти на тертці, так само, як і твердий сир. Тепер можна збирати салат – він листковий, так що продукти викладаються на плоске блюдо, промазываясь тонким шаром майонезу кожен.
Спочатку йде картоплю, потім кальмари і яйця, потім креветки і сир. На цьому етапі салат потрібно прибрати в холодильник на кілька годин для просочення, і безпосередньо перед подачею прикрасити його верх червоною ікрою.
Наприклад, це можна зробити таким чином – нанести на салат сітку з майонезу, і викласти в кожну клітину по кілька ікринок (приблизно по половині чайної ложечки). Після цього салат готовий!
Заливне з свинячого мови — спробуйте приготувати вишукану закуску на святковий стіл.
Спробуйте приготувати смачний, освіжаючий лимонад з лимонів і апельсинів в домашніх умовах.
Читайте як вибрати блендер для смузі, а також візьміть на замітку кілька оригінальних рецептів смачних коктейлів.
Салат-коктейль «Морський»
Чим більше в салаті морепродуктів, тим більше він, відповідно, вважається морським. Так що можна вже «зіграти по-крупному» і приготувати справжнє морське ласощі.
Необхідні інгредієнти:
- 200 гр. кальмарів;
- 200 гр. креветок;
- 200 гр. крабового мяса;
- 100 гр. мідій;
- пучок свіжого кропу;
- 100 гр. плавленого сиру;
- рослинна рафінована олія для обсмажування;
- сметана і сіль за смаком.
Час приготування страви: 20-25 хвилин.
Калорійність: близько 120 Ккал/100 гр.
Кальмари і креветки треба відварити (кальмари пару хвилин в киплячій воді, креветки в підсоленій воді 5-7 хвилин), а мідії обсмажити протягом 10 хвилин, часто перемішуючи. Але перед тим, як відправити мідії смажаться, потрібно порізати соломкою кальмар і крабове м'ясо.
Коли ж мідії вже будуть обсмажуватися протягом 5 хвилин, до них потрібно додати всі зазначені інгредієнти салату, крім кропу. Через 5 хвилин зняти сковороду з плити і охолодити салат. Коли це станеться, його залишиться посипати подрібненим кропом.
Рецепт морського салату з молюсками
Все ж, як не крути, крабові палички дуже миле нашому серцю продукт, так що його так і тягне додати в салати. І немає особливих причин собі в цьому бажанні відмовляти.
Необхідні інгредієнти:
- 3 середніх тушки кальмара;
- 400 гр. варено-морожених креветок;
- 400 гр. крабових паличок;
- 5 середніх курячих яєць (вже варених);
- майонез і спеції за смаком.
Час приготування страви: 15 хвилин.
Калорійність: близько 170 Ккал/100 гр.
Так як всі інгредієнти в салаті, крім кальмарів вже готові, то треба тільки зварити їх, опустивши їх у киплячу воду на пару хвилин.
І поки кальмари остигають, нарізати яйця і креветки маленькими шматочками.
Якщо креветки були в панцирі, то їх потрібно очистити. Залишається нарізати кальмари соломкою і перемішати всі підготовлені продукти разом з майонезом.
При бажанні салат можна ще трохи підсолити і прикрасити на свій смак.
Салат «Жіночий»
Для жіночих посиденьок завжди хочеться приготувати щось смачне, пікантне і при цьому хоча б щодо дієтичного. Відмінним рішенням питання може стати цей салат.
Необхідні інгредієнти:
- 2 великих тушки кальмара;
- 0,5 кг очищених креветок;
- 0,5 кг мідій;
- 3 середніх помідора;
- 1 великий болгарський перець;
- 1 середня цибулина;
- по пучку свіжих листового салату, кропу і петрушки;
- 3 зубчики часнику;
- 50 гр. вершкового масла;
- 70 гр. нерафінованої рослинної олії;
- 3 ст. ложки лимонного соку;
- сіль і чорний перець – за смаком.
Час приготування страви: приблизно 40 хвилин.
Калорійність: близько 130 Ккал/100 гр.
Кальмари відварити, опустивши в киплячу воду на пару хвилин і порізати соломкою. Мідії відварити в підсоленій воді протягом 3-5 хвилин. Креветки ж треба, не розморожуючи, викласти на суху сковороду і прогріти, поки рідина не випарується, а потім додати до них вершкове масло і згасити до м'якості.
Поки креветки остигають, помідори треба нарізати кубиками або скибочками, болгарський перець – соломкою, цибулю – тонко. Петрушку і кріп дрібно порубати, а салатні листя порвати руками. Часник ж потрібно стовкти з сіллю і чорним перцем.
Тепер всі інгредієнти, крім часнику, треба з'єднати в мисці і акуратно перемішати. Для заправки залишиться змішати рослинне масло з часником і лимонним соком і добре збити виделкою. Додати цю заправку в салат і все готово!
Салат в тарталетках
Морські салати особливо ефектно і оригінально виглядають в індивідуальній подачі, і можуть стати справжньою перлиною святкового або фуршетного столу. До того ж, це благотворно впливає на їх смакові якості: смак і текстура тарталеток дають салату ще більше м'якої поживності. А вже як будь-які страви в тарталетках подобаються дітям!
Для приготування такого ласощі можна скористатися самим смачним рецептом, вже представленими вище, і розкласти готовий салат з пісочним або ж вафельним тарталеткам. Зверху їх треба посипати подрібненою зеленню або прикрасити ікрою (наприклад, можна взяти имитированную).
Гарне і смачне прикраса – маслини. До речі, у разі приготування салату для викладки в тарталетки кальмари і креветки можна відварити у воді з додаванням лаврових листочків і запашного перцю горошком.
Корисні поради
Щоб приготувати салат з морепродуктів в цілому і з кальмарів з креветками зокрема так, щоб гості запитували, який шеф-кухар це робив, потрібно знати, що:
- Такі салати як ніякі інші люблять заправки. І краще, щоб вона була сметанно-вершковою. Причому чим довше він буде просочуватися, тим вдаліше;
- Будь салат з кальмарів і креветок можна додавати відварені яйця, навіть якщо їх немає в рецепті. Цей продукт ніяк їм не завадить і навпаки зробить ситніше;
- З зеленню в разі таких страв експериментувати не рекомендується – петрушка і кріп підходять добре, але інші види можуть надати салату дивний смак;
- Для салатів з креветками і кальмарами крабові палички або м'ясо не обов'язково різати – вдаліше буде, якщо вийде розібрати їх руками на тонкі волокна;
- Якщо немає червоної ікри або з якихось причин не хочеться використовувати навіть її имитированную різновид, морський салат можна прикрасити зернами граната;
- Для приготування салатів краще всього набувати креветки сухої заморозки, а в разі кальмарів важливо, щоб очищені тушки не мали жовтуватого відтінку;
- Добре подавати такі салати порційно, відразу ж розкладаючи їх по креманкам;
- «Царський» салат можна зробити ще більш делікатесним, прикрасивши чорною ікрою;
- Креветки і кальмари дуже багаті білком, що робить страви них незамінним джерелом протеїну для всіх, хто стежить за своєю фігурою і займається спортом;
- Якщо креветки були куплені неочищеними, то після зняття панцира з них, треба в обов'язковому порядку видаляти і кишечник, в якому накопичується пісок. Це можна зробити, надрізавши креветку і витягнувши з неї зубочисткою чорну смужку;
- Принципової різниці в покупці очищених або неочищених кальмарів немає. Це впливає лише на швидкість приготування страви, але не відбивається на смаку;
- Якщо куплені варено-морожені креветки, то їх потрібно тільки розморозити, але ніяк не намагатися відварити повторно, інакше вони втратять свій смак і аромат;
- Купуючи неочищені креветки потрібно відразу враховувати, що в рецептах говорять про їх масі в очищеному вигляді, а при знятті панцирів втрачається близько третини ваги;
- Для заправки салатів з креветок з кальмарами найкраще підходить оливкова нерафінована олія, що так само позитивно позначається на їх користь;
- Якщо використовувати для салату кальмари по-корейськи, то це автоматично зробить їх східними: так їх готують китайці, японці, корейці. Ще вони додають водорості.
Приємного апетиту!