03 март 2019 1 430

Як приготувати пасту з кальмарами в ніжному соусі

Вишукана італійська паста з морепродуктами – це не тільки апетитно і дивовижно смачно, але і поживно і корисно. Судіть самі: макаронні вироби з твердих сортів пшениці володіють відмінними смаковими якостями і не впливають негативно на стан фігури.

А такі дари моря, як креветки, мідії і кальмари, є потужними джерелами білка і корисних для здоров'я жирів, а також містять цілий ряд мікроелементів і вітамінів. Все це свідчить на користь того, що потрібно побалувати себе витонченим і апетитним стравою.

Існує безліч різновидів пасти, які відрізняються формою і забарвленням: фарфалле, спагеті, канелоні, фузіллі, лінгвіні. Вибирати окремий вид можна, виходячи з власних уподобань або відштовхуючись від рецептури.

Вишуканий соус і спеціально підібрані інгредієнти допоможуть оцінити смак справжньої італійської пасти.

Покроковий рецепт спагетті з кальмарами під ніжним соусом з вершковими нотками
Інгредієнти Кількість
спагетті - 300 г
заморожених кальмарів - 2 тушки
сиру твердих сортів - 80 г
вершків (20%) - 50 г
цибулин - 1 шт.
вершкового масла - 100 г
сметани (15%) - столова ложка
рослинної олії - для обсмажування
солі - пара пучок
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 233 Ккал

Тепер можна приступити до приготування смачної пасти. Для цього розглянемо рецепт пасти з кальмарами у вершковому соусі покроково.

Спочатку в каструлю потрібно налити півтора літра води, закип'ятити, всипати сіль і опустити сюди спагетті. Відварити їх до напівготовності.

Приготовлені макаронні вироби відкинути, викласти в суху ємність і заправити половиною норми масла, акуратно перемішати.

Попередньо розморожені морепродукти порізати тонкою соломкою.

Цибуля акуратно нарізати, викласти на сковороду з розігрітим рослинним маслом і трохи обсмажити, поки він злегка не зарум'яниться.

До цибулі висипати підготовлені кальмари, змішати і смажити на вогні пару хвилин.

Додати до кальмарам сметану і вершки, розмішати, приправити дрібкою солі, після чого викласти в сковороду спагетті. Ще раз все перемішати.

Сковороду накрити кришкою і тушкувати страву на мінімальному вогні 2 хвилини.

При подачі страви кожну порцію спагетті посипати тертим сиром і, за бажанням, меленим перцем.

 

Паста з кальмарами в пікантному томатному соусі

Для цього рецепта підійдуть фарфалле («бантики»): завдяки їх формі не надто густий томатний соус буде затримуватися на макаронних виробах, що допоможе в повній мірі оцінити смакові якості страви.

Знадобляться наступні продукти:

  • 350 г фарфалле;
  • 500 г морожених кальмарів;
  • 400 г томатів, консервованих у власному соку;
  • 3 зубки часнику;
  • половина чайної ложки орегано (суха спеція);
  • цибулина;
  • 70 мл вершків (30%);
  • 100 мл води.

Час приготування: 35 хвилин.

Калорійність на 100 г: 135 ккал.

Спочатку кальмарам потрібно дати відтанути, після чого прибрати всі нутрощі і зайві плівки. Потім тушки необхідно вимити і покласти в окріп на 2 хвилини. Далі позбавити їх від шкірки, порізати тонкою соломкою.

Після цього очистити цибулину, розрізати її на дві половини, порізати на тонкі півкільця.

Часник промити, порубати.

У глибокій сковороді розігріти рослинне масло і висипати в нього порізану цибулю. Смажити до м'якості.

Сюди всипати часник і сухий орегано, змішати, обсмажити все це протягом 1 хвилини.

До овочів викласти кальмари, продовжувати обсмажування 5 хвилин.

З банки витягти помідори з усім вмістом, включаючи заливку, і протерти через сито, щоб позбутися від насіння і шкірки.

Протерті томати вилити в сковороду. Сюди ж додати воду і дрібку солі, перемішати. Гасити масу 5 хвилин.

Ввести в соус вершки, дати йому закипіти і вимкнути вогонь.

Макаронні вироби відварити так, щоб вони залишалися пружними. Відкинути їх на друшляк.

Відварені фарфалле додати томатний соус із кальмарами, акуратно змішати.

При подачі страви на стіл посипати кожну порцію подрібненою зеленню петрушки.

Паста з морепродуктами в сметані

Паста, морепродукти, вершковий соус – класичний рецепт гарного настрою і ознака витонченого смаку. Для нього потрібні:

  • 300 г пенне («пір'я»);
  • 250 г щупалець кальмарів;
  • 250 г заморожених мідій;
  • 4 столові ложки сметани;
  • 2 зубчики часнику;
  • цибулина;
  • 4 столові ложки борошна;
  • 2 столові ложки оливкової олії;
  • білий мелений перець – за смаком.

Час приготування: 30 хвилин.

Калорійність на 100 г: 160 ккал.

Почати потрібно з соусу: для нього необхідно очистити і дрібно порізати цибулю і часник. У глибоку сковороду влити масло і обсмажити в ньому овочі до м'якості і прозорості.

Потім в сковороду викласти заморожені морепродукти. Рекомендується купувати їх у вакуумних упаковках – так при смаженні буде виділятися меншу кількість води, що істотно поліпшить смак готової страви.

Обсмажувати щупальця і мідії, помішуючи, 5 хвилин.

До суміші додати сметану, розмішати, дати прокипіти кілька хвилин, після чого додати в соус борошно, попередньо обсмажений на сухій сковороді до отримання кремового кольору. Ретельно перемішати суміш, щоб не утворилися борошняні грудочки. Вимкнути вогонь.

Завершальний штрих – додавання пучки білого меленого перцю і солі за смаком.

Як правильно і смачно посмажити картоплю з салом читайте в наш статті.

Як приготувати фаршировану щуку в духовці — дуже смачна страва, але готувати його не так просто.

Читайте як правильно приготувати шикарну курку в аерогрилі.

Паста з креветками і кільцями кальмарів

Для цієї страви ідеально підійде паста-фузіллі («спіральки»). Цікава форма макаронних виробів буде поєднуватися з кільцями кальмарів.

Знадобляться:

  • 400 р «спіральок»;
  • 200 г чищених креветок;
  • 400 г кальмарів;
  • 150 мл курячого бульйону;
  • цибулина;
  • 2 зубці часнику;
  • 100 мл вершків (33%);
  • 2 столові ложки свіжовичавленого соку лимона;
  • столова ложка томат-пасти;
  • орегано, сіль, чорний мелений перець – за смаком;
  • петрушка – за смаком.

Час приготування: 35 хвилин.

Калорійність на 100 г: 182 ккал.

Спочатку морепродукти необхідно попередньо розморозити, після чого нарізати кальмари акуратними кільцями. З'єднати їх з очищеними креветками в глибокій ємності, посолити, змішати з соком. Промаринувати морепродукти 10 хвилин.

Тим часом потрібно почистити і дрібно нарізати часник і цибулю, обсмажити їх в олії 5 хвилин.

В окремій сковороді обсмажити морепродукти протягом 5 хвилин, висипати цибульно-часникову суміш. Змішати, влити сюди ж бульйон і вершки, томатну пасту. Додати сіль і орегано, чорний перець. Гасити страви до м'якості кальмара. Це займе кілька хвилин.

Тепер потрібно відварити фузіллі. Готові макаронні вироби викласти в соус з морепродуктів і протушкувати ще 2 хвилини. Висипати подрібнену зелень і вимкнути вогонь.

Корисні поради

Збираючись приготувати таку вишукану страву, як італійська паста з кальмарами, треба взяти до уваги деякі корисні факти:

  1. Ступінь готовності макаронних виробів потрібно визначати на смак: вони не повинні бути надто м'якими. Навпаки – їх середина повинна залишитися твердуватою;
  2. Час приготування пасти – 3-8 хвилин;
  3. Макаронні вироби опускають тільки в киплячу воду. У процесі варіння важливо не забувати помішувати їх ложкою;
  4. Дійсно якісні макарони не потребують промивання водою, оскільки не містять надмірну кількість крохмалю;
  5. Італійці рекомендують спочатку готувати соус, а вже потім – відварювати пасту, щоб вона залишалася гарячою;
  6. При відварюванні макаронних виробів рекомендують дотримуватися такі пропорції: по літру води і 10 г солі на кожні 100 г виробів.

Італійська паста може мати різну форму та по-різному називатися. Вона корисна для здоров'я і фігури в силу її складу. Макаронні вироби чудово поєднуються з морепродуктів і вершковими, сметанковими, томатными соусами. Час приготування подібних рецептів — не більше 35 хвилин.

Що ще почитати: