Як правильно і скільки варити свинячий язик до готовності
Свинину вважають одним із найбільш поширених видів м'яса, її корисні компоненти сприяють розвитку здоров'я (фізичного) і знижують ризик виникнення серцево-судинних захворювань.
Користь, шкоду і калорійність свинячого мови
Субпродукт є постачальником активних речовин і вітамінів групи B, E, PP. Також у його складі є кальцій, залізо, марганець і кобальт.
Калорійність субпродукту 208 ккал на 100 гр., а це 10% необхідних калорій для дорослої людини на добу.
Користь продукту полягає не тільки в наявності вітамінів і біологічно активних речовин, але і в тому, що делікатес – це постачальник білка в організм. Вживати свинячий мову необхідно спортсменам, підліткам (особливо під час активного росту), а також людям, які недавно перенесли важкі травми. А правильно приготований субпродукт можна навіть включити в дитяче харчування.
З-за великої кількості холестерину, продукт протипоказаний до застосування при атеросклерозі, оскільки, потрапляючи в організм, він перетворюється на шкідливий холестерин. Свинячий язик протипоказаний до вживання, людям, у яких є проблеми з печінкою, а також при гастриті і холециститі. Крім того, в субпродукте чимало гістаміну, а він в свою чергу провокує виникнення алергічних реакцій, абсцесів, екзем, флегном і дерматитів.
Вибір і підготовка до варінні
Купуючи м'ясо у спеціалізованій крамниці, очікувати підводних каменів не варто, так як всі продукти, виставлені на прилавок, проходять перевірку. Єдина порада перед покупкою: товар повинен бути не замороженим, а охолодженим.
При покупці на ринку зверніть увагу на наступні критерії:
- із зворотного боку м'ясо повинен бути червоного відтінку;
- помірно щільним;
- і без сторонніх ароматів.
З великою часткою ймовірності товар в цьому випадку буде свіжим, але все ж варто попросити у продавця сертифікат або довідку від ветеринара.
З підготовкою мови до теплової обробки можуть виникнути певні проблеми. Наприклад, якщо на мові присутня частина гортані, то її необхідно видалити. Для полегшення процесу краще замочити продукт в холодній воді на кілька годин. За цей час необхідно міняти воду кілька разів. Після промийте мову за допомогою щітки. Для впевненості у чистоті насипте трохи соди, але обов'язково ретельно промийте мову, щоб не залишилося залишків.
Скільки часу варити свинячий язик до готовності
Час приготування субпродукту в середньому сягає від 1,5 до 2 годин. Після варіння обов'язково зніміть з мови товстий шар шкіри. Тривалість процесу теплової обробки залежить від кухонного девайса. Наприклад, в мультиварці при режимі «Гасіння» продукт приготується за 1,5 години, а в пароварці не менше двох годин.
Як правильно готувати субпродукт
Відварити делікатесний субпродукт можна трьома, наведеними нижче способами.
У каструлі:
- Очистити і промити мова під холодною водою;
- Каструлю заповнити водою і довести рідину до кипіння. Після опустити у воду субпродукт, при цьому рідина повинна бути на 2-3 см вище;
- Знову довести до кипіння;
- Варити на повільному вогні;
- При бажанні можна для аромату кинути овочі, спеції та приправи;
- Варити близько 2 годин, не підвищуючи вогонь;
- По готовності, відразу відокремити шкіру.
В мультиварці:
- Промитий язик покласти в чашу кухонного апарату;
- Залити водою так, щоб вона повністю покрила субпродукт і була вищою на кілька сантиметрів;
- Посолити, за бажанням кинути улюблені спеції;
- Включити режим «Гасіння», таймер на 1 годину;
- Після оповіщення про готовність зняти шкірку.
У пароварці:
- Перед тим, як готувати свинячий субпродукт у пароварці його необхідно ретельно промити під струменем холодної води;
- Потім, розкласти мова у відсік для теплової обробки круп і варити протягом двох годин;
- Після викласти поруч головку цибулі, моркву, подрібнений пучок петрушки; спеції, лавровий лист, посолити;
- І продовжувати варіння ще протягом однієї години.
Як готують класичний жульєн з печерицями читайте в нашій статті.
Манник з яблуками без яєць і молока — візьміть цей рецепт на замітку для пісного меню.
Читайте як приготувати смачну начинку з яйцем і капустою для пиріжків.
Як приготувати свинячий язик, щоб був м'яким
Для того, щоб делікатес після варіння вийшов м'яким, необхідно дотримуватися наступної інструкції:
- Проваріть протягом 15 хвилин в киплячій воді субпродукт;
- Злийте воду, ретельно промийте посуд для варіння, знову заповніть її рідиною і повторіть процедуру. Цей прийом покращує якість бульйону, який згодом можна використовувати для варіння супів;
- Повторна варіння повинна здійснюватися на середньому вогні. Як тільки рідина закипить, почне утворюватися піна, яку необхідно періодично знімати;
- Після зменшіть вогонь до мінімуму і закладайте улюблені овочі, коріння, спеції і приправи;
- Для золотистого відтінку бульйону у цибулини слід знімати лише лушпиння;
- Не забудьте додати для аромату лаврове листя, перець, насіння кмину, кропу, коріандру і кілька горошків чорного перцю;
- Солити потрібно тільки після того, як субпродукт стане досить м'яким;
- Закрийте каструлю кришкою і варіть продукт до готовності в режимі томління.
Як перевірити готовність: за допомогою виделки зробити наколи в різних місцях. Якщо процес проходить без зусиль – м'ясо готове.
Після того, як буде перевірена готовність продукту необхідно на кілька хвилин занурити його в холодну практично крижану воду. Таким чином, ви полегшите собі процес зняття плівки. Видаляти необхідно лише верхній шар. Якщо ви вгадали з готовністю, то чистка буде проходити швидко. Якщо мова злегка недоварен, то плівку доведеться зчищати за допомогою кухонного ножа.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
свинячий мову (попередньо відварити) - | 2 шт. |
яйця варені - | 2 шт. |
огірок - | 2 шт. |
сіль - | за смаком |
сир - | 50 г |
сметана - | за смаком |
Час приготування: 20 хвилин | Калорійність на 100 грам: 120 Ккал |
Технологічний процес:
- Дрібно нарізати субпродукт;
- Нарізати кубиками огірок і яйця;
- Сир натерти;
- На блюдо викласти шар огірка, потім шар мови;
- Зверху розкласти нарізані яйця і посипати сиром.
Цікаві факти та поради з приготування
- при приготуванні бульйону мова опускають тільки в холодну воду. Таким чином, він віддає всі поживні речовини;
- ні в якому разі не вживайте продукт недожаренним або недовареним, так як в ньому можуть залишитися личинки, які є збудниками трихінельозу;
- чистка продукту повинна відбуватися тільки після варіння. Попередньо потримайте язик під струменем холодної води і беріться за видалення білястої шкурки;
- для аромату під час варіння можна додати спеції і приправи. Зазвичай їх закладають у холодну воду на початку процесу або безпосередньо разом з головним інгредієнтом;
- солити краще після вторинного кипіння води;
- м'ясо і мова свині стають безпечними для вживання при нагріванні до 72С;
- свинячий язик вважається делікатесним субпродуктом. Його вага варіюється від 200 до 400 грам.
Приємного апетиту!