25 июнь 2019 66 256

Як правильно і скільки варити свинячий язик до готовності

Свинину вважають одним із найбільш поширених видів м'яса, її корисні компоненти сприяють розвитку здоров'я (фізичного) і знижують ризик виникнення серцево-судинних захворювань.

Користь, шкоду і калорійність свинячого мови

Субпродукт є постачальником активних речовин і вітамінів групи B, E, PP. Також у його складі є кальцій, залізо, марганець і кобальт.

Калорійність субпродукту 208 ккал на 100 гр., а це 10% необхідних калорій для дорослої людини на добу.

Користь продукту полягає не тільки в наявності вітамінів і біологічно активних речовин, але і в тому, що делікатес – це постачальник білка в організм. Вживати свинячий мову необхідно спортсменам, підліткам (особливо під час активного росту), а також людям, які недавно перенесли важкі травми. А правильно приготований субпродукт можна навіть включити в дитяче харчування.

З-за великої кількості холестерину, продукт протипоказаний до застосування при атеросклерозі, оскільки, потрапляючи в організм, він перетворюється на шкідливий холестерин. Свинячий язик протипоказаний до вживання, людям, у яких є проблеми з печінкою, а також при гастриті і холециститі. Крім того, в субпродукте чимало гістаміну, а він в свою чергу провокує виникнення алергічних реакцій, абсцесів, екзем, флегном і дерматитів.

Вибір і підготовка до варінні

Купуючи м'ясо у спеціалізованій крамниці, очікувати підводних каменів не варто, так як всі продукти, виставлені на прилавок, проходять перевірку. Єдина порада перед покупкою: товар повинен бути не замороженим, а охолодженим.

При покупці на ринку зверніть увагу на наступні критерії:

  • із зворотного боку м'ясо повинен бути червоного відтінку;
  • помірно щільним;
  • і без сторонніх ароматів.

З великою часткою ймовірності товар в цьому випадку буде свіжим, але все ж варто попросити у продавця сертифікат або довідку від ветеринара.

З підготовкою мови до теплової обробки можуть виникнути певні проблеми. Наприклад, якщо на мові присутня частина гортані, то її необхідно видалити. Для полегшення процесу краще замочити продукт в холодній воді на кілька годин. За цей час необхідно міняти воду кілька разів. Після промийте мову за допомогою щітки. Для впевненості у чистоті насипте трохи соди, але обов'язково ретельно промийте мову, щоб не залишилося залишків.

Скільки часу варити свинячий язик до готовності

Час приготування субпродукту в середньому сягає від 1,5 до 2 годин. Після варіння обов'язково зніміть з мови товстий шар шкіри. Тривалість процесу теплової обробки залежить від кухонного девайса. Наприклад, в мультиварці при режимі «Гасіння» продукт приготується за 1,5 години, а в пароварці не менше двох годин.

Як правильно готувати субпродукт

Відварити делікатесний субпродукт можна трьома, наведеними нижче способами.

У каструлі:

  1. Очистити і промити мова під холодною водою;
  2. Каструлю заповнити водою і довести рідину до кипіння. Після опустити у воду субпродукт, при цьому рідина повинна бути на 2-3 см вище;
  3. Знову довести до кипіння;
  4. Варити на повільному вогні;
  5. При бажанні можна для аромату кинути овочі, спеції та приправи;
  6. Варити близько 2 годин, не підвищуючи вогонь;
  7. По готовності, відразу відокремити шкіру.

В мультиварці:

  1. Промитий язик покласти в чашу кухонного апарату;
  2. Залити водою так, щоб вона повністю покрила субпродукт і була вищою на кілька сантиметрів;
  3. Посолити, за бажанням кинути улюблені спеції;
  4. Включити режим «Гасіння», таймер на 1 годину;
  5. Після оповіщення про готовність зняти шкірку.

У пароварці:

  1. Перед тим, як готувати свинячий субпродукт у пароварці його необхідно ретельно промити під струменем холодної води;
  2. Потім, розкласти мова у відсік для теплової обробки круп і варити протягом двох годин;
  3. Після викласти поруч головку цибулі, моркву, подрібнений пучок петрушки; спеції, лавровий лист, посолити;
  4. І продовжувати варіння ще протягом однієї години.

Як готують класичний жульєн з печерицями читайте в нашій статті.

Манник з яблуками без яєць і молока — візьміть цей рецепт на замітку для пісного меню.

Читайте як приготувати смачну начинку з яйцем і капустою для пиріжків.

Як приготувати свинячий язик, щоб був м'яким

Для того, щоб делікатес після варіння вийшов м'яким, необхідно дотримуватися наступної інструкції:

  1. Проваріть протягом 15 хвилин в киплячій воді субпродукт;
  2. Злийте воду, ретельно промийте посуд для варіння, знову заповніть її рідиною і повторіть процедуру. Цей прийом покращує якість бульйону, який згодом можна використовувати для варіння супів;
  3. Повторна варіння повинна здійснюватися на середньому вогні. Як тільки рідина закипить, почне утворюватися піна, яку необхідно періодично знімати;
  4. Після зменшіть вогонь до мінімуму і закладайте улюблені овочі, коріння, спеції і приправи;
  5. Для золотистого відтінку бульйону у цибулини слід знімати лише лушпиння;
  6. Не забудьте додати для аромату лаврове листя, перець, насіння кмину, кропу, коріандру і кілька горошків чорного перцю;
  7. Солити потрібно тільки після того, як субпродукт стане досить м'яким;
  8. Закрийте каструлю кришкою і варіть продукт до готовності в режимі томління.

Як перевірити готовність: за допомогою виделки зробити наколи в різних місцях. Якщо процес проходить без зусиль – м'ясо готове.

Після того, як буде перевірена готовність продукту необхідно на кілька хвилин занурити його в холодну практично крижану воду. Таким чином, ви полегшите собі процес зняття плівки. Видаляти необхідно лише верхній шар. Якщо ви вгадали з готовністю, то чистка буде проходити швидко. Якщо мова злегка недоварен, то плівку доведеться зчищати за допомогою кухонного ножа.

Як смачно приготувати салат зі свинячим мовою
Інгредієнти Кількість
свинячий мову (попередньо відварити) - 2 шт.
яйця варені - 2 шт.
огірок - 2 шт.
сіль - за смаком
сир - 50 г
сметана - за смаком
Час приготування: 20 хвилин Калорійність на 100 грам: 120 Ккал

Технологічний процес:

  1. Дрібно нарізати субпродукт;
  2. Нарізати кубиками огірок і яйця;
  3. Сир натерти;
  4. На блюдо викласти шар огірка, потім шар мови;
  5. Зверху розкласти нарізані яйця і посипати сиром.

Цікаві факти та поради з приготування

  • при приготуванні бульйону мова опускають тільки в холодну воду. Таким чином, він віддає всі поживні речовини;
  • ні в якому разі не вживайте продукт недожаренним або недовареним, так як в ньому можуть залишитися личинки, які є збудниками трихінельозу;
  • чистка продукту повинна відбуватися тільки після варіння. Попередньо потримайте язик під струменем холодної води і беріться за видалення білястої шкурки;
  • для аромату під час варіння можна додати спеції і приправи. Зазвичай їх закладають у холодну воду на початку процесу або безпосередньо разом з головним інгредієнтом;
  • солити краще після вторинного кипіння води;
  • м'ясо і мова свині стають безпечними для вживання при нагріванні до 72С;
  • свинячий язик вважається делікатесним субпродуктом. Його вага варіюється від 200 до 400 грам.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: