06 июнь 2019 9 430

Рецепти приготування свіжого та консервованого тунця

Для нормального функціонування організму кожна людина повинна включати в свій раціон різні продукти, які містять необхідні вітаміни та мінерали. І тому тунець – це незамінний продукт харчування, оскільки у його м'ясі містяться кислоти Омега-3, залізо, фосфор, магній і кальцій, і багато інші корисні компоненти.

При всьому живильному багатство на 100 грам тунця припадає всього 140 калорій і тому його часто включають в дієтичний раціон хворих людей або тих, хто сидить на дієті. Готувати цю рибу просто і швидко, а різноманітність страв порадує будь-яку господарку.

Тонкощі вибору

Якість і смак страви передусім залежить від стану риби. Найкраще купувати не заморожену рибу, але якщо морі далеко, то така можливість навряд чи буде. У будь-якому випадку, при покупці цілої тушки варто звернути увагу на:

  • колір — тушка повинна мати світлий відтінок;
  • вага — не більше 2 кг;
  • плавці – вони повинні бути цілими і без пошкоджень.

Якщо купується філе, то воно повинно бути темно-червоним без коричневих плям. Якщо неоднорідний колір – швидше за все філе не свіже. Краще всього купувати філейну частину з черевця тунця – саме там саме ніжне і соковите м'ясо.

Розморожувати рибу треба поступово при кімнатній температурі. Чистити і чистити — гострим ножем поки риба не повністю відтанула – так буде зручніше. Як тільки голова буде видалено, необхідно взяти рибу за хвіст і міцно тримаючи видаляти луску. Верхній плавник дуже легко вирізати, зробивши два косих глибоких надрізи всередину тушки.

Як тільки риба буде очищена, її можна порубати на стейки, вирізати філейні частини і приступати до приготування будь-якого страви за бажанням. Тунець можна запікати, смажити, додавати в салати і пироги і навіть варити. Головне не піддавати рибу занадто високих температур – 180 градусів духовці для неї достатньо, інакше вона вийде суха і несмачна.

Вінегрет з квашеною капустою — просте, повсякденне блюдо на кожен день.

Сезон пікніків відкритий — смачний маринад для запечених на мангалі печериць вам точно знадобиться.

Читайте як приготувати ніжний крем для кексів — пропонуємо вам декілька варіантів з різними добавками.

Рецепти приготування тунця

Головний секрет смачної риби – це трави і лимон. Саме ці два компоненти роблять її ароматною і соковитою.

Тунець, запечений з лимоном
Інгредієнти Кількість
тунець - ціла свіжоморожена тушка (500-700 г)
лимонний сік - 10-20 мл
масло рослинне - ½ Ст. л.
лимон - половинка
вода - 30 мл
морська сіль - 10 г
суміш перців - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 150 Ккал

Одне з найпростіших і швидких страв, яке має яскравий смак і не залишить байдужим нікого.

  1. Краще всього купувати тушку без голови і вже очищену, щоб заощадити час на обробці. Тоді необхідно просто помити рибу, обсушити серветками і приступити до готування, в іншому випадку – необхідно видалити голову, луску і плавники;
  2. Тушку натерти спеціями зовні, потім зробити акуратний розріз по черевцю і натерти всередині. Краще всього використовувати велику морську харчову сіль, але можна і кухонну;
  3. Лист фольги розгорнути так, щоб глянсова сторона залишилася зовні і викласти в неї рибу;
  4. Олія і сік перемішати, пензликом обмазати добре зовні і всередині;
  5. Половину лимона нарізати на красиві гуртки і викласти всередину риби, залишивши кілька штук для прикраси зверху;
  6. Загорнути рибу повністю у фольгу так, щоб вона щільно прилягала до неї;
  7. Викласти тушку в форму і влити в неї воду;
  8. Випікати 50 хв. при 180°С.

Тунець по-марокканські

Стейки з ніжного тунця, мариновані в зелені і спеціях стануть прикрасою будь-якого столу і дозволять відчути смак східної кухні.

Інгредієнти:

  • тунець – 800 гр (стейки);
  • оливкова або рослинне масло – 150 гр;
  • петрушка – ½ пучка;
  • часник – 3 зуб.;
  • лимонний екстракт – 5 мл;
  • мелена паприка – 5 гр;
  • сіль — щіпка.

Витрачений час: 45 хвилин.

Калорійність: 115 калорій.

  1. В чаші блендера змішати зелень петрушки, очищений часник, лимонний сік і мелену паприку. Все змішати до однорідності;
  2. Влити в отримане пюре половину оливкової олії і знову перемішати;
  3. В емальований посуд викласти рибні стейки і залити їх двома частинами всього отриманого соусу;
  4. Накрити посуд харчовою плівкою і відправити в холодильник маринуватися на півгодини;
  5. Через півгодини кожен стейк дістати і, прибравши надлишки соусу, викласти на розпечену сковороду;
  6. Обсмажувати стейки з одного боку 3 хвилини, потім перевернути і 2 хвилини з іншого;
  7. Подавати тунець до гарніром з рису або овочів, поливаючи маринадом.

Філе риби з апельсиновим соусом на сковороді

Цей рецепт широко поширений в Японії. Риба швидко обсмажується на сковороді і подається разом з соусом, в який її треба вмочати. Розглянемо докладно, як посмажити філе тунця на сковороді.

Інгредієнти:

  • м'ясо тунця – 1/2 кг;
  • рослинна олія для смаження;
  • стручкова квасоля – 0,3 кг (для гарніру);
  • масло вершкове – 10 г;
  • соус соєвий – 15 мл (для соусу);
  • сіль – на кінчику ножа;
  • кунжутне насіння – 50 гр;
  • перець – 1/3 ч. л;
  • сік апельсина – 20 мл (для соусу);
  • олія оливкова – 2 ст. л (для соусу).

Необхідний час: 40 хвилин.

Калорійність: 110 калорій.

  1. Філе тунця нарізати на ковбаски (ширина – 4 см, висота – 3 см);
  2. Натерти ковбаски меленим перцем і сіллю (можна не солити) і відправити в холодильник на 30 хвилин, попередньо замотавши в плівку;
  3. Дістати тунця і обваляти кожен шматочок в кунжуті;
  4. Сковороду з рослинним маслом розігріти на середньому вогні. У гаряче масло відправляти смажитися ковбаски;
  5. З кожної сторони кожен шматочок має обсмажуватися за 30 секунд, саме тоді м'ясо виходить злегка рожевим всередині і від цього неймовірно соковитим і смачним;
  6. Після того, як тунець обсмажитися дати йому полежати 10 хвилин, а потім порізати на невеликі шматочки;
  7. Квасолю відварити або обсмажити за бажанням;
  8. Всі інгредієнти для соусу змішати;
  9. Подавати квасоля з шматочками тунця, які необхідно вмочати в соус і їсти.

Запечені стейки з овочами в духовці

Запечені в духовці на подушці з овочів стейки з тунця так неймовірно пахнуть, що зникають у роті зі швидкістю світла. Це низькокалорійне блюдо можна їсти на будь-якій дієті.

Інгредієнти:

  • рибні стейки – 4 шт.;
  • один цукіні;
  • перець болгарський – 2 шт. великих;
  • томати в соці – 250 гр;
  • олія оливкова – 3 ст. л;
  • оливки – 150 гр (можна консервовані);
  • червона цибулина;
  • лимон – кілька часточок;
  • часник — 4 зуб.;
  • петрушка і базилік – по 150 гр;
  • чебрець і розмарин – по 4 гілочки кожного;
  • суміш мелених перців – за смаком;
  • сіль – на кінчику ножа.

Час приготування: 40 хвилин.

Калорії: 130.

  1. Стейки тунця не повинні бути товсті – максимум 2 см в товщину;
  2. Всі овочі підготувати, помити і видалити лушпиння і шкірку;
  3. Перець, цибулю і цукіні порізати кільцями, а часник подрібнити;
  4. На середньому вогні нагріти в сковороді 2/3 олії і протушкувати цибулю і часник разом;
  5. Через 5 хвилин до них кинути болгарський перець і тримати на вогні, поки останній не стане м'яким;
  6. Цукіні, чебрець, розмарин і злегка пюрированные помідори теж відправити на сковороду;
  7. Тушкувати все разом 15 хвилин в процесі додавши перець і сіль;
  8. Тунець збризнути залишками оливкової олії і натерти перцем і сіллю;
  9. Коли овочі будуть готові – перекласти їх у форму для запікання, діставши гілочки розмарину і чебрецю;
  10. На овочеву подушку внапуск викласти стейки і оливки разом з нарубаної петрушкою і базиліком. Кільцями лимона перекласти стейки;
  11. Запікати 10 хвилин в духовці (200°С);
  12. Подавати гарячим.

Рецепт приготування в мультиварці

Це пікантне блюдо відмінно підійде для святкового столу. Готується риба в мультиварці окремо від соусу, але подається разом.

Інгредієнти:

  • тунець – 0,3 кг;
  • креветки – 6 шт (великих);
  • томатна паста – 30 мл;
  • сухарі панірувальні – 100 гр;
  • топлене масло – 2 ст. л;
  • ріпчаста цибулина;
  • цукор – 20 гр;
  • часниковий порошок – 1 ч. л;
  • вода – 50 мл;
  • рослинна олія для обсмажування;
  • борошно – 20 гр;
  • сіль.

Витрачений час: 50 хвилин.

Калорійність: 150 калорій.

  1. Можна готувати як свіжу рибу, так і заморожену. Ідеальним варіантом будуть невеликі шматочки філе;
  2. Мультиварку включити режим «Випічка» або «Смаження» (залежить від конкретної моделі);
  3. Влити в чашу олію і нагріти його. Викласти в чашу шматки риби і очищені креветки. Попередньо і рибу і креветки треба вмочити в панірувальні сухарі і злегка підсолити;
  4. Смажити 15 хвилин перевертаючи;
  5. Як тільки риба буде готова – дістати її і викласти в глибоке блюдо;
  6. На тому ж режимі розігріти топлене масло;
  7. Цибуля очистити від лушпиння і подрібнити. Додати до масла і протушкувати до м'якості. Кинути сіль і часниковий порошок;
  8. Додати до овочів томатну пасту і цукор;
  9. Борошно розмішати у воді і влити в чашу. Довести соус до кипіння;
  10. Як тільки соус закипить влити його до риби і креветок.

Страви з консервованим тунцем

Якщо свіжа риба коштує дорого і не кожен може дозволити, то відмінним варіантом стане консервований тунець, який коштує дешевше, але має ті ж корисні речовини в своєму складі і так само смачний!

Салат з тунцем і помідорами

Один з простих і швидких салатів, які чудово підійдуть до швидкого робочого обіду або романтичної вечері на двох.

Інгредієнти:

  • тунець – 1 банка (близько 100 гр);
  • томати черрі – 250 гр;
  • огірок – 100 гр;
  • паприка – 100 гр;
  • часник – 1 зуб.;
  • оливкова олія – 2 ст. л;
  • листя салату – 3 шт.;
  • горішки за вибором – 50 гр;
  • базилік – 50 гр;
  • спеції за смаком.

Час приготування: 15 хвилин.

Калорійність: 98 ккал.

  1. Розкрити банку з рибою і видалити всю рідину;
  2. Тунець розібрати на дрібні шматочки, попередньо видаливши кісточки, якщо вони є;
  3. Помідори розрізати навпіл, якщо використовуються звичайні томати, то треба видалити все насіння, щоб салат не був рідким;
  4. Огірки нарізати півкільцями або четвертинками, якщо огірок великий;
  5. Перець порізати дрібними кубиками;
  6. Листя базиліка і салату дрібно нарізати, а часник подрібнити;
  7. Всі інгредієнти змішати в салатниці, заправивши олією і додати всі спеції;
  8. Прикрасити рубаними горішками.

Дієтичні котлети з риби

Ці котлети увійшли в меню дієти Дюка і відмінно підходять для тих, хто бажає скинути вагу. Але завдяки своєму смаку і низької калорійності вони підійдуть всім, хто любить рибу і турбується про здоров'я.

Інгредієнти:

  • консервований тунець – 150 гр;
  • яйце;
  • знежирений сир – 30 гр;
  • вівсяні висівки – 2 ст. л;
  • кайенский перець – 3 гр;
  • сіль – 2 гр.

Час приготування: 15 хвилин.

Калорійність: 103 калорії.

  1. Із тунця злити зайву рідину і розім'яти його в глибокій мисці вилкою;
  2. Вівсяні висівки подрібнити в блендері і зробити борошно (можна разом висівок купити готову вівсяну борошно);
  3. Всі інгредієнти змішати і вимісити фарш;
  4. На плиті розігріти сковороду з антипригарним покриттям;
  5. Викладати котлетки ложкою і смажити до готовності.

Поради шеф-кухарів

Тунець подається у багатьох фешенебельних ресторанах та шеф-кухаря володіють секретами їх приготування. Ось деякі з них:

  1. Розморожувати рибу найкраще поступово – досить витягнути її на ніч з морозильної камери і вранці її можна готувати;
  2. Заморожені стейки треба готувати без попереднього розморожування, інакше вони ризикують розповзтися;
  3. Маринують тунець від півгодини до 2 годин. Чим довше він знаходитися в маринаді, тим соковитіше виходить у підсумку;
  4. Якщо риба не маринувалася заздалегідь, то перед смаженням їй необхідно полежати 30 хвилин при кімнатній температурі;
  5. Ідеальний тунець тоді, коли після смаження у нього апетитна коричнева скоринка зовні і рожеве м'ясо всередині;
  6. Дуже важливо не перетримувати рибу. У духовці зазвичай вистачає 10-15 хвилин, а на сковороді 3-4 хвилини.

Тунець – це одна з найкорисніших та найсмачніших риб у світі. Варто обов'язково хоча б раз спробувати приготувати його вдома, і він стане постійним гостем на столі!

Що ще почитати: