Рецепти приготування свіжого та консервованого тунця
Для нормального функціонування організму кожна людина повинна включати в свій раціон різні продукти, які містять необхідні вітаміни та мінерали. І тому тунець – це незамінний продукт харчування, оскільки у його м'ясі містяться кислоти Омега-3, залізо, фосфор, магній і кальцій, і багато інші корисні компоненти.
При всьому живильному багатство на 100 грам тунця припадає всього 140 калорій і тому його часто включають в дієтичний раціон хворих людей або тих, хто сидить на дієті. Готувати цю рибу просто і швидко, а різноманітність страв порадує будь-яку господарку.
Тонкощі вибору
Якість і смак страви передусім залежить від стану риби. Найкраще купувати не заморожену рибу, але якщо морі далеко, то така можливість навряд чи буде. У будь-якому випадку, при покупці цілої тушки варто звернути увагу на:
- колір — тушка повинна мати світлий відтінок;
- вага — не більше 2 кг;
- плавці – вони повинні бути цілими і без пошкоджень.
Якщо купується філе, то воно повинно бути темно-червоним без коричневих плям. Якщо неоднорідний колір – швидше за все філе не свіже. Краще всього купувати філейну частину з черевця тунця – саме там саме ніжне і соковите м'ясо.
Розморожувати рибу треба поступово при кімнатній температурі. Чистити і чистити — гострим ножем поки риба не повністю відтанула – так буде зручніше. Як тільки голова буде видалено, необхідно взяти рибу за хвіст і міцно тримаючи видаляти луску. Верхній плавник дуже легко вирізати, зробивши два косих глибоких надрізи всередину тушки.
Як тільки риба буде очищена, її можна порубати на стейки, вирізати філейні частини і приступати до приготування будь-якого страви за бажанням. Тунець можна запікати, смажити, додавати в салати і пироги і навіть варити. Головне не піддавати рибу занадто високих температур – 180 градусів духовці для неї достатньо, інакше вона вийде суха і несмачна.
Вінегрет з квашеною капустою — просте, повсякденне блюдо на кожен день.
Сезон пікніків відкритий — смачний маринад для запечених на мангалі печериць вам точно знадобиться.
Читайте як приготувати ніжний крем для кексів — пропонуємо вам декілька варіантів з різними добавками.
Рецепти приготування тунця
Головний секрет смачної риби – це трави і лимон. Саме ці два компоненти роблять її ароматною і соковитою.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
тунець - | ціла свіжоморожена тушка (500-700 г) |
лимонний сік - | 10-20 мл |
масло рослинне - | ½ Ст. л. |
лимон - | половинка |
вода - | 30 мл |
морська сіль - | 10 г |
суміш перців - | за смаком |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 150 Ккал |
Одне з найпростіших і швидких страв, яке має яскравий смак і не залишить байдужим нікого.
- Краще всього купувати тушку без голови і вже очищену, щоб заощадити час на обробці. Тоді необхідно просто помити рибу, обсушити серветками і приступити до готування, в іншому випадку – необхідно видалити голову, луску і плавники;
- Тушку натерти спеціями зовні, потім зробити акуратний розріз по черевцю і натерти всередині. Краще всього використовувати велику морську харчову сіль, але можна і кухонну;
- Лист фольги розгорнути так, щоб глянсова сторона залишилася зовні і викласти в неї рибу;
- Олія і сік перемішати, пензликом обмазати добре зовні і всередині;
- Половину лимона нарізати на красиві гуртки і викласти всередину риби, залишивши кілька штук для прикраси зверху;
- Загорнути рибу повністю у фольгу так, щоб вона щільно прилягала до неї;
- Викласти тушку в форму і влити в неї воду;
- Випікати 50 хв. при 180°С.
Тунець по-марокканські
Стейки з ніжного тунця, мариновані в зелені і спеціях стануть прикрасою будь-якого столу і дозволять відчути смак східної кухні.
Інгредієнти:
- тунець – 800 гр (стейки);
- оливкова або рослинне масло – 150 гр;
- петрушка – ½ пучка;
- часник – 3 зуб.;
- лимонний екстракт – 5 мл;
- мелена паприка – 5 гр;
- сіль — щіпка.
Витрачений час: 45 хвилин.
Калорійність: 115 калорій.
- В чаші блендера змішати зелень петрушки, очищений часник, лимонний сік і мелену паприку. Все змішати до однорідності;
- Влити в отримане пюре половину оливкової олії і знову перемішати;
- В емальований посуд викласти рибні стейки і залити їх двома частинами всього отриманого соусу;
- Накрити посуд харчовою плівкою і відправити в холодильник маринуватися на півгодини;
- Через півгодини кожен стейк дістати і, прибравши надлишки соусу, викласти на розпечену сковороду;
- Обсмажувати стейки з одного боку 3 хвилини, потім перевернути і 2 хвилини з іншого;
- Подавати тунець до гарніром з рису або овочів, поливаючи маринадом.
Філе риби з апельсиновим соусом на сковороді
Цей рецепт широко поширений в Японії. Риба швидко обсмажується на сковороді і подається разом з соусом, в який її треба вмочати. Розглянемо докладно, як посмажити філе тунця на сковороді.
Інгредієнти:
- м'ясо тунця – 1/2 кг;
- рослинна олія для смаження;
- стручкова квасоля – 0,3 кг (для гарніру);
- масло вершкове – 10 г;
- соус соєвий – 15 мл (для соусу);
- сіль – на кінчику ножа;
- кунжутне насіння – 50 гр;
- перець – 1/3 ч. л;
- сік апельсина – 20 мл (для соусу);
- олія оливкова – 2 ст. л (для соусу).
Необхідний час: 40 хвилин.
Калорійність: 110 калорій.
- Філе тунця нарізати на ковбаски (ширина – 4 см, висота – 3 см);
- Натерти ковбаски меленим перцем і сіллю (можна не солити) і відправити в холодильник на 30 хвилин, попередньо замотавши в плівку;
- Дістати тунця і обваляти кожен шматочок в кунжуті;
- Сковороду з рослинним маслом розігріти на середньому вогні. У гаряче масло відправляти смажитися ковбаски;
- З кожної сторони кожен шматочок має обсмажуватися за 30 секунд, саме тоді м'ясо виходить злегка рожевим всередині і від цього неймовірно соковитим і смачним;
- Після того, як тунець обсмажитися дати йому полежати 10 хвилин, а потім порізати на невеликі шматочки;
- Квасолю відварити або обсмажити за бажанням;
- Всі інгредієнти для соусу змішати;
- Подавати квасоля з шматочками тунця, які необхідно вмочати в соус і їсти.
Запечені стейки з овочами в духовці
Запечені в духовці на подушці з овочів стейки з тунця так неймовірно пахнуть, що зникають у роті зі швидкістю світла. Це низькокалорійне блюдо можна їсти на будь-якій дієті.
Інгредієнти:
- рибні стейки – 4 шт.;
- один цукіні;
- перець болгарський – 2 шт. великих;
- томати в соці – 250 гр;
- олія оливкова – 3 ст. л;
- оливки – 150 гр (можна консервовані);
- червона цибулина;
- лимон – кілька часточок;
- часник — 4 зуб.;
- петрушка і базилік – по 150 гр;
- чебрець і розмарин – по 4 гілочки кожного;
- суміш мелених перців – за смаком;
- сіль – на кінчику ножа.
Час приготування: 40 хвилин.
Калорії: 130.
- Стейки тунця не повинні бути товсті – максимум 2 см в товщину;
- Всі овочі підготувати, помити і видалити лушпиння і шкірку;
- Перець, цибулю і цукіні порізати кільцями, а часник подрібнити;
- На середньому вогні нагріти в сковороді 2/3 олії і протушкувати цибулю і часник разом;
- Через 5 хвилин до них кинути болгарський перець і тримати на вогні, поки останній не стане м'яким;
- Цукіні, чебрець, розмарин і злегка пюрированные помідори теж відправити на сковороду;
- Тушкувати все разом 15 хвилин в процесі додавши перець і сіль;
- Тунець збризнути залишками оливкової олії і натерти перцем і сіллю;
- Коли овочі будуть готові – перекласти їх у форму для запікання, діставши гілочки розмарину і чебрецю;
- На овочеву подушку внапуск викласти стейки і оливки разом з нарубаної петрушкою і базиліком. Кільцями лимона перекласти стейки;
- Запікати 10 хвилин в духовці (200°С);
- Подавати гарячим.
Рецепт приготування в мультиварці
Це пікантне блюдо відмінно підійде для святкового столу. Готується риба в мультиварці окремо від соусу, але подається разом.
Інгредієнти:
- тунець – 0,3 кг;
- креветки – 6 шт (великих);
- томатна паста – 30 мл;
- сухарі панірувальні – 100 гр;
- топлене масло – 2 ст. л;
- ріпчаста цибулина;
- цукор – 20 гр;
- часниковий порошок – 1 ч. л;
- вода – 50 мл;
- рослинна олія для обсмажування;
- борошно – 20 гр;
- сіль.
Витрачений час: 50 хвилин.
Калорійність: 150 калорій.
- Можна готувати як свіжу рибу, так і заморожену. Ідеальним варіантом будуть невеликі шматочки філе;
- Мультиварку включити режим «Випічка» або «Смаження» (залежить від конкретної моделі);
- Влити в чашу олію і нагріти його. Викласти в чашу шматки риби і очищені креветки. Попередньо і рибу і креветки треба вмочити в панірувальні сухарі і злегка підсолити;
- Смажити 15 хвилин перевертаючи;
- Як тільки риба буде готова – дістати її і викласти в глибоке блюдо;
- На тому ж режимі розігріти топлене масло;
- Цибуля очистити від лушпиння і подрібнити. Додати до масла і протушкувати до м'якості. Кинути сіль і часниковий порошок;
- Додати до овочів томатну пасту і цукор;
- Борошно розмішати у воді і влити в чашу. Довести соус до кипіння;
- Як тільки соус закипить влити його до риби і креветок.
Страви з консервованим тунцем
Якщо свіжа риба коштує дорого і не кожен може дозволити, то відмінним варіантом стане консервований тунець, який коштує дешевше, але має ті ж корисні речовини в своєму складі і так само смачний!
Салат з тунцем і помідорами
Один з простих і швидких салатів, які чудово підійдуть до швидкого робочого обіду або романтичної вечері на двох.
Інгредієнти:
- тунець – 1 банка (близько 100 гр);
- томати черрі – 250 гр;
- огірок – 100 гр;
- паприка – 100 гр;
- часник – 1 зуб.;
- оливкова олія – 2 ст. л;
- листя салату – 3 шт.;
- горішки за вибором – 50 гр;
- базилік – 50 гр;
- спеції за смаком.
Час приготування: 15 хвилин.
Калорійність: 98 ккал.
- Розкрити банку з рибою і видалити всю рідину;
- Тунець розібрати на дрібні шматочки, попередньо видаливши кісточки, якщо вони є;
- Помідори розрізати навпіл, якщо використовуються звичайні томати, то треба видалити все насіння, щоб салат не був рідким;
- Огірки нарізати півкільцями або четвертинками, якщо огірок великий;
- Перець порізати дрібними кубиками;
- Листя базиліка і салату дрібно нарізати, а часник подрібнити;
- Всі інгредієнти змішати в салатниці, заправивши олією і додати всі спеції;
- Прикрасити рубаними горішками.
Дієтичні котлети з риби
Ці котлети увійшли в меню дієти Дюка і відмінно підходять для тих, хто бажає скинути вагу. Але завдяки своєму смаку і низької калорійності вони підійдуть всім, хто любить рибу і турбується про здоров'я.
Інгредієнти:
- консервований тунець – 150 гр;
- яйце;
- знежирений сир – 30 гр;
- вівсяні висівки – 2 ст. л;
- кайенский перець – 3 гр;
- сіль – 2 гр.
Час приготування: 15 хвилин.
Калорійність: 103 калорії.
- Із тунця злити зайву рідину і розім'яти його в глибокій мисці вилкою;
- Вівсяні висівки подрібнити в блендері і зробити борошно (можна разом висівок купити готову вівсяну борошно);
- Всі інгредієнти змішати і вимісити фарш;
- На плиті розігріти сковороду з антипригарним покриттям;
- Викладати котлетки ложкою і смажити до готовності.
Поради шеф-кухарів
Тунець подається у багатьох фешенебельних ресторанах та шеф-кухаря володіють секретами їх приготування. Ось деякі з них:
- Розморожувати рибу найкраще поступово – досить витягнути її на ніч з морозильної камери і вранці її можна готувати;
- Заморожені стейки треба готувати без попереднього розморожування, інакше вони ризикують розповзтися;
- Маринують тунець від півгодини до 2 годин. Чим довше він знаходитися в маринаді, тим соковитіше виходить у підсумку;
- Якщо риба не маринувалася заздалегідь, то перед смаженням їй необхідно полежати 30 хвилин при кімнатній температурі;
- Ідеальний тунець тоді, коли після смаження у нього апетитна коричнева скоринка зовні і рожеве м'ясо всередині;
- Дуже важливо не перетримувати рибу. У духовці зазвичай вистачає 10-15 хвилин, а на сковороді 3-4 хвилини.
Тунець – це одна з найкорисніших та найсмачніших риб у світі. Варто обов'язково хоча б раз спробувати приготувати його вдома, і він стане постійним гостем на столі!