02 июнь 2019 489

Як приготувати запіканку з картопляного пюре

Щоб нагодувати смачним обідом або вечерею усіх членів родини, необов'язково витрачати багато часу на складні страви. Процес приготування запіканки рідко займає більше години. Зіпсувати її практично неможливо, так як всі рецепти дуже прості, з ними впорається навіть початківець кулінар.

Запіканка з картопляного пюре з сиром
Інгредієнти Кількість
картоплі - 1,5 кг
сиру - 150 г
слив. масла - 100 г
плавленого сирка - 1 уп.
перцю солодкого - 1 шт.
зеленої цибулі - 2 стеблинки
яєць - 1 шт.
зелені - за смаком
солі - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 90 Ккал

Це один із самих нескладних рецептів запіканки з картопляного пюре з сиром в духовці. Такій гостині можна довірити роль гарнір до м'ясного або рибного блюда, або приготувати окремо на сніданок.

Готуємо пюре. Для цього очищений від шкірки картоплю відварюємо, розтираємо з сирком і маслом до отримання маси однорідної консистенції. Кращого результату можна домогтися, якщо взяти міксер або блендер.

Потім пюре, солять і домішують до нього яйце. Перець з зеленню і цибулю нарізати (чим дрібніше будуть шматочки, тим краще). Сир потрібно крупно натерти. Все це додається до пюре, знову перемішується. Стінки посуду, в якій буде готуватися запіканка, змазують злив. маслом. Час приготування – 30 хв. Температура 180 градусів. Духовку варто включити заздалегідь, щоб вона встигла нагрітися. Кришкою або фольгою накривати форму не потрібно.

Запіканка з пюре і фаршу в духовці

Цей рецепт дозволяє приготувати повноцінну основне блюдо, яке подають на обід або вечерю. Воно дуже поживне, тому інші страви можуть бути легкими.

Продукти:

  • 1 кг картоплі;
  • 1 яйце;
  • 100 р слив. масла;
  • 0,5 кг фаршу (можна вибрати яловичий або пташиний, або взяти рівні частини того й іншого);
  • 1 шт. цибулі;
  • зубчик часнику;
  • 250 мл молока;
  • 50 г будь-якого не надто твердого сиру;
  • сіль і перець в залежності від смакових уподобань.

Час на готування: 1 год.

Калорійність: 140 ккал (якщо фарш взяти з яловичини), 124 ккал (з пташиним фаршем).

Щоб приготувати запіканку з картопляного пюре з фаршем в духовці, для початку картоплю, зварену в підсоленій воді, поки він ще не охолов, перетирають з маслом.

Потім доливають молоко (перед цим його краще підігріти) і знову змішують, поки не вийде пюре без грудочок.

На сковороді розтопити злив. масло (30 г) і трохи підсмажити в ньому нарізані (дуже дрібно) цибуля, часник. Потім до них покласти фарш, додати сіль та інші спеції. Смажити, іноді перемішуючи, поки м'ясо не буде готове.

Підсмажений фарш потрібно перемішати міксером або блендером. Так він стане більш ніжним і повітряним. Потім змішати його з яйцем.

У посуд, стінки якої трохи змазані маслом, викладають половину маси пюре, зверху – фарш, а потім залишився пюре.

На верхній шар кладуть скибочки залишився злив. масла, посипають сир (крупно натерту).

В духовці з виставленим температурним режимом 180 градусів страву готують 20 хв.

Запіканка з вчорашньої картоплі та грибів

Пюре з картоплі може бути смачним гарніром, але його рекомендується вжити не пізніше двох годин після того, як воно буде готове.

Повторно розігрівати його через якийсь час не рекомендується. Це не означає, що залишки продукту не можна використовувати – з них можна приготувати запіканку, оладки та інші страви.

Добре поєднується картоплю з грибами. Запіканку з вчорашнього картопляного пюре з грибами можна приготувати на вечерю або як гарнір до основного обіднього страви.

Продукти:

  • 2 яйця;
  • 150 г не дуже твердого сорту сиру;
  • 300 г сметани (краще взяти 20 %);
  • 0,4 кг пюре з картоплі;
  • 400 г печериць (взяти свіжі або консервовані);
  • солити і перчити за смаком.

Час, необхідний на готування: 1 – 1,5 години.

Калорійність: 126 ккал.

Вчорашнє пюре змішують з яйцем і сметаною. Якщо в ньому є отверділі, засохлі ділянки (зазвичай вони утворюються у країв посуду), то їх краще видалити. Половину пюре кладуть у посуд зі змазаними стінками.

Зверху викладають гриби. Потім знову кладуть картоплю. Час готування в духовці – 45 хв (при 180 градусах). Перед останніми 15 хвилинами блюдо зверху посипається сиром.

Страва з пюре з томатами і куркою

Це блюдо не тільки смачне, але також корисне і не важкий для шлунка. Воно підійде для обіду або вечері.

Продукти:

  • 0,5 кг пюре з картоплі;
  • 400 г філе курки;
  • 50 г томатів;
  • 70 г сиру (в цьому випадку краще спробувати моцарелу);
  • 20 г цибулі (для більшої естетичності можна взяти червоний);
  • від 6 г солі;
  • 2 ст. л. сметани (краще вибрати 15 %);
  • 1,5 ст. л. соєвого соусу.

Час готування: 1 год.

Калорійність: 101 ккал.

Філейну частину курки ріжуть маленькими кубиками, солять, потім опускають в маринад із соєвого соусу і сметани на півгодини. Змастити стінки посуду, в якій буде запікатися блюдо, слив. маслом.

Покласти першим шаром пюре. Потім кільця цибулі, після чого розкласти курку. Після викладання курки можна посолити блюдо. М'ясо прикрити порізаними на гуртки томатами. Зверху засипати все сиром.

У духовці запіканка готується приблизно 40 – 45 хв. Температуру потрібно виставити 180 градусів. Перед тим, як поставити готуватися в духовку страву з картопляним пюре, помідорами і куркою, слід розігріти її.

Картопляно-сирна запіканка

Ситний і корисний сніданок – це ідеальний початок будь-якого дня. Щоб зарядитися енергією і отримати задоволення від їжі, можна спробувати приготувати дуже смачну запіканку з пюре і сиру з додаванням вівсяних пластівців.

Для цієї страви краще використовувати свіже пюре, тоді воно буде більш ніжним. Але вчорашнє теж підійде, тільки його краще трохи збити в блендері перед готуванням.

Продукти:

  • 3 картоплини невеликого розміру;
  • 100 мл молока;
  • 200 г сиру (відсоток жирності — будь в залежності від уподобань того, хто готує страву);
  • 1 яйце;
  • 0,5 ст. вівсяних пластівців (звичайних або швидкого приготування – це не має значення);
  • солити страву – за смаком.

Затрати часу: 1 година.

Калорійність: 124 ккал.

Тепер докладно про те, як приготувати запіканку з картопляного пюре з сиром. Спочатку потрібно приготувати пюре з картоплі та молока. Інгредієнти змішуються повинні бути теплими.

Потім пюре повинно охолонути, після чого до нього додають сир і яйце, ретельно перемішують всі продукти, солять і засипають пластівці. Ще раз заважають. Викладають масу в посуд зі змазаними стінками.

Зверху можна посипати невелику кількість пластівців для краси. Час приготування в духовці (включеної на 180 градусів) – близько півгодини (поки не з'явиться скориночка красивого золотисто-коричневого кольору).

Що можна спекти з сметани — прості і смачні рецепти домашньої випічки.

Як зробити хлібної квас в домашніх умовах. Візьміть на замітку декілька різноманітних рецептів цього напою.

Як готують ніжне тісто для штруделя з яблуками читайте тут.

Приготування запіканки з пюре для дітей в мультиварці

Практично будь-який рецепт запіканки підходить для дітей, починаючи з молодшого дитсадівського віку, якщо в ньому не використовується багато спецій. Щоб швидко приготувати дитячу запіканку на обід або вечерю, можна використовувати мультиварку. Це пристосування служить незамінним помічником для працюючих мам. Дитяча запіканка з картопляного пюре в мультиварці вийде такою ж смачною і корисною, як і при звичайному готуванні.

Продукти:

  • 0,5 кг яловичини;
  • 900 р картоплі;
  • 2 яйця;
  • 1 цибуля;
  • 100 мл молока;
  • сіль на розсуд господині.

Час приготування: 1,5 години (пюре можна приготувати ще вранці або ввечері попереднього дня, тоді саму запіканку вийде зробити дуже швидко).

Калорійність: 127 ккал.

Для дитячого страви фарш краще приготувати з звареного м'яса. Тобто, яловичину спочатку відварюють, а потім за допомогою м'ясорубки роблять фарш. До нього додають дуже дрібно порізана, трохи підсмажену цибулю, сіль.

Пюре готують з відварного картоплі, молока і двох яєць. Ємність мультиварки змащують злив. маслом. На дно посипають сухарі для панірування, потім кладуть половину пюре рівним шаром.

Зверху викласти фарш, а потім – решту пюре. Останній шар також посипають сухарями. Можна присипати запіканку тертим сиром або змастити яйцем, сметаною, якщо ні сухарів.

В мультиварці страва готується 1 годину в режимі «Випічка». Готову страву дітям подають з овочами, зеленню.

Запіканка з картоплі з ковбасою, яйцем і цибулею в мультиварці

Коли немає часу на приготування і підготовку фаршу, його можна замінити ковбасою. А приготування страви довірити мультиварці.

Поки воно готується, можна займатися іншими справами. Допустимо використовувати пюре, що залишилося з учорашнього дня, видаливши засохлі ділянки і перемішавши його, щоб розм'якшити і позбутися від грудок.

Страва вийде досить калорійним, тому для тих, хто стежить за фігурою, воно не підійде.

Продукти:

  • 0,5 кг пюре;
  • 250 г ковбаси (підійде варена або сервелат);
  • 3 яйця;
  • 1 цибуля;
  • 80 мл сметани (взяти 15 %);
  • 1 зубчик часнику;
  • 1 уп. плавленого сирка.

Час готування: 1 година 15 хв.

Калорійність: 218 ккал.

Розглянемо докладно рецепт приготування запіканки з картопляного пюре з м'ясом, ковбасою і цибулею в мультиварці. Отже, цибулю і часник дуже дрібно ріжуться і трохи підсмажуються в мультиварці на режимі «Смаження».

Сметану і яйця перемішують і солять (можна користуватися блендером, але при невеликій швидкості, щоб не занадто сильно збивати масу). Сирок натирають (крупно), а ковбасу ріжуть маленькими кубиками.

У ємність мультиварки викладають половину пюре, потім ковбасу, на неї — лук з часником, залишки пюре і сирок. Коли шари викладені, їх потрібно залити сумішшю сметани і яєць.

В мультиварці вибирають режим «Випічка» і готують страву протягом години. До запіканці можна подати овочі.

Поради кулінарів-любителів

Для будь-якого рецепту потрібно брати хороший, не зіпсований картопля: без зеленого відтінку, гнилих ділянок, пророслих коренів. Інші продукти також повинні бути свіжими. Молоду картоплю не використовують для пюре, краще взяти врожай минулого сезону.

Варити краще картоплю, розрізаний навпіл або на чверті. При більш дрібній нарізці продукт втратить багато крохмалю в процесі варіння. Робити пюре потрібно, поки картопля ще гарячий. Також можна трохи підігріти і інші продукти – масло, молоко або сметану (той, що зазначено в рецепті).

Змішування інгредієнтів однієї температури дасть більш красивий колір і консистенцію. Залишки пюре, не з'їдені відразу, можна використовувати для приготування різних страв.

Зберігати його можна не більше доби в холодильнику. Перед повторним використанням у якому-небудь рецепті, пюре дістають з холодильника, видаляють засохлі і отверділі місця, ретельно перемішують.

Їдять страву гарячим. Краще готувати на один раз, щоб не зберігати в холодильнику та не розігрівати повторно, тим більше якщо використовується не тільки що приготоване пюре. Найсмачнішою буває свіжа запіканка відразу з духовки або мультиварки.

Не варто зупинятися на одному рецепті. Картопля поєднується з багатьма продуктами, тому можна сміливо експериментувати, додаючи свої улюблені інгредієнти – різні приправи, овочі, сир того сорту, який більше подобається, зелень або навіть горіхи.

Тоді запіканка з картопляного пюре кожен раз буде купувати новий відтінок смаку.

Що ще почитати: