05 март 2019 1 654

Що можна зробити смачного із сирої і вареної картоплі

Картопля по праву вважається основою основ. Ні один кулінарний продукт не має такої популярності, як картопля, і адже не дарма ж її називають другим хлібом. Його тушкують, варять, смажать, і навіть вживають в сирому вигляді.

Але самим часто використовуваним способом теплової обробки вважається варіння, так як у вареному вигляді він не менш смачний, ніж наприклад, в смаженому, а якщо ще й під соусом...

Що можна зробити з картоплі

З цього інгредієнта можна приготувати більше сотні унікальних, а головне цікавих страв. Але чому-то господині обмежуються лише спекотною і варінням. Підхід цей банальний і дуже неправильний. Адже як стверджують кулінари, навіть пюре можна приготувати і подати так, що вона буде виглядати красиво, цікаво і незвично смачно.
Спекотне
Інгредієнти Кількість
м'ясо - 500 г
картопля - 6-7 бульб (близько 500 г)
цибулини - 2 великі головки
морквина - 2 шт.
зубчики часнику - 3 шт.
масло - за смаком
перець і сіль - за смаком
зелений лук - кілька пір'їн
мелена ароматна паприка - 1 ч. л.
Час приготування: 50 хвилин Калорійність на 100 грам: 107 Ккал

Технологія приготування:

  1. Середніми кубиками нарізати промитий і очищений картопля;
  2. Біля м'ясного продукту зрізати плівки, а м'якоть нарізати таким же способом, що і попередній компонент;
  3. Моркву нашаткувати тонкими кільцями;
  4. У розігрітому маслі в сотейнику обсмажити подрібнений часник з цибулею;
  5. Ввести яловичину смажити до придбання золотистої скоринки. Ввести морквину;
  6. Влити трохи води, приправити спеціями, посолити. Закип'ятити, накрити на цьому етапі блюдо кришкою і тушкувати півгодини;
  7. Додати картоплю і готувати печеню до готовності. Перед подачею оформити пір'ям лука.

Гарячий картопляний салат

Рецептурні інгредієнти:

  • відварені маленькі бульби картоплі – 150 г;
  • печериці та гливи – по 50 г кожного виду грибів;
  • медово-гірчичний соус – 3 ст. л.;
  • мариновані корнішони – 50 г;
  • пір'я зеленої цибулі;
  • слайсы печериць (додатково) – 20 г;
  • гілочка свіжої кінзи.

Час приготування страви: 50 хвилин.

Калорійність на 100 г: 28 ккал.

Технологія приготування:

  1. Картоплю разом зі свіжими грибами обсмажити до готовності і додати корнішони;
  2. Змішати з гірчично-медовим соусом;
  3. Готову страву викласти на порційну тарілку. Прикрасити крупнорубленым зеленою цибулею, слайсами печериць і гілочкою свіжої і ароматною кінзи.

Запечена картопля з помідорами та сиром Рікотта

Рецепт розрахований на 2 персони, тому ідеально підходить для легкого романтичної вечері.

Рецептурні інгредієнти:

  • невеликий за розміром картопля – 4 шт.;
  • черрі – 25 шт.;
  • масло – 3 ч. л.;
  • Рікотта – 1 склянка;
  • солити за смаком.

Час приготування страви: 1 годину і 15 хвилин.

Калорійність на 100 г: 77 ккал.

Технологія приготування:

  1. Спочатку розігріти до 200С духовку;
  2. Бульби натерти олією, викласти на деко і запікати до м'якості. На цей процес піде приблизно 1 годину;
  3. За 15 хвилин до готовності картоплі, взяти інший деко застелити його фольгою і розкласти помідори. Зверху черрі обов'язково полити ложкою олії і посолити крупною сіллю. Відправити інгредієнти в духовку до картоплі і готувати, поки шкірка томатів не почне тріскатися;
  4. Готову картоплю розрізати хрест-навхрест. Зверху покласти Рікотту і помідори;
  5. За індивідуальним бажанням страву можна прикрасити рубаною зеленню.

Що можна зробити смачного з вареної картоплі

Не поганою ідеєю для обіднього самостійного блюда стане приготування кульок з картоплі.

Кульки з грибною начинкою

Рецептурні інгредієнти:

  • бульби середнього розміру – 5 бульб;
  • велике яйце;
  • цибулина – 1 невелика головка;
  • печериці в свіжому вигляді – 10 шт.;
  • середня за розміром морква;
  • олія рафінована – скільки буде потрібно для смаження;
  • масло з високим % жирності (вершкове) – 10 г;
  • солити, перчити за смаком.

Час приготування страви: 1год + 30 хвилин на заморозку.

Калорійність на 100 г: 58 ккал.

Технологія приготування:

  1. Відварну картоплю розтовкти і обов'язково посолити і приправити будь-якими обраними спеціями. Ввести збите яйце;
  2. Гриби нарізати на пластини, морквину натерти, а головку цибулі дрібно нашаткувати;
  3. Овочі обсмажити згідно наступній послідовності: цибулю, моркву і гриби. Посолити компоненти;
  4. З відварного картоплі взяти невелику частину і зліпити з неї коло невеликого розміру. У центр покласти трохи начинки і скрутити, щоб у підсумку вийшов кульку. Так вчинити з рештою картопляним пюре;
  5. Форму для запікання страв змастити маслом, розкласти овочеві кульки з начинкою і на 30 хвилин відправити в морозилку для замерзання;
  6. Випікати при 170С до появи рум'яної скоринки.

Що можна зробити з фаршу і картоплі в духовці

Дивовижний продукт, який можна вживати в будь-який час доби. Її їдять вареної, приправивши кропом, смажать з цибулею і грибами, готують для дітей пюре. Що ж ще можна з неї приготувати?

Запечена картопля з телячим і яловичим фаршем

Рецептурні інгредієнти:

  • суміш яловичого і телячого фаршу – 0,5 кг;
  • бульби картоплі – 1 кг;
  • сметана з високим % жирності – 2 ст. л.;
  • цибулина – 1 невелика головка;
  • «Класичний» майонез – 50 г;
  • масло, сіль з перцем.

Час приготування страви: 1.5 години.

Калорійність на 100 г: 142 ккал.

Технологія приготування:

  1. Очищені бульби нарізати на скибочки товщиною до 5 мм Перемішати з заправкою, приготовленою з сметани і майонезу;
  2. До фаршу додати нашатковану цибулину, приправити спеціями і перемішати;
  3. Найбільшу толстодонную сковороду змастити маслом;
  4. Духовку розігріти до 180С;
  5. Першим шаром викласти картоплю, потім фарш. Завершальним шаром повинен виявитися овоч;
  6. Полити блюдо залишилася сметано-майонезній заправкою і запікати до м'якості картоплі;
  7. В кінці процесу потрібно знизити вогонь і готувати страву 5 хвилин при мінімальній температурі.

А якщо додати кабачок?

Багато хто вважає, дрібний овоч непотрібним продуктом. Але це далеко не так. При бажанні навіть з нього можна приготувати таку смачну страву, що вся сім'я вишикується в чергу і буде просити добавки. Зацікавилися? Тоді приступаємо до приготування.

Запечена з кабачком картопля

Рецептурні інгредієнти:

  • дрібний картопля – 2 кг;
  • перець чорний за смаком;
  • велика сіль (морська) – 1.5 ст. л;
  • кабачок;
  • рафінована олія – 1/3 склянки;
  • суміш сушених трав (базилік, чебрець, кріп, чебрець, петрушка);
  • зубчики часнику – 4 шт.

Час приготування страви: 40 хвилин.

Калорійність на 100 г: 93 ккал.

Технологія приготування:

  1. Незважаючи на тривалість процесу, всі дрібні бульби потрібно ретельно промити під водою, щоб не залишилося ні грама бруду. Шкірку не чистити, а от очі обов'язково видалити;
  2. Нарізати на половинки або четвертинки;
  3. Також вчинити і з кабачком;
  4. Все скласти в глибокий посуд;
  5. Підготовка маринаду: змішати оливкову олію з морською сіллю, додати суміш сушених трав і кілька маленьких пучок перцю. Додати пресований часник. Перемішати і настоювати близько 5 хвилин;
  6. Залити овочі приготовленим маринадом. Рівномірно розподілити заправку по овочам. Бажано робити це руками;
  7. Інгредієнти викласти на деко і запікати при t 200С близько чверті години.

Що можна зробити з картоплі і яєць

Незважаючи на те, що овоч широко поширений в слов'янських країнах, в Іспанії теж люблять картоплю. Не вірите? Спробуйте приготувати тортилью і все зрозумієте.

Іспанська тортилья

Рецептурні інгредієнти:

  • бульби середнього розміру – 5 шт.;
  • великі яйця – 6 шт.;
  • цибулина – 1головка середнього розміру;
  • зубчик часнику;
  • перець і сіль за смаком.
  • оливкова олія 3/4 склянки.

Час приготування страви: 25 хвилин.

Калорійність на 100 г: 320 ккал.

Технологія приготування:

  1. Цибулину подрібнити, а картопля нашаткувати тонкими скибочками;
  2. У сковороду влити 2/3 від зазначеного в рецептурі олії і обсмажити в ньому часник в цілому вигляді. Процес займе не більше трьох хвилин;
  3. Підвищивши вогонь ввести картоплю і смажити 5 хвилин;
  4. Потім додати цибулю. Продовжити обсмажування (5 хвилин);
  5. Часник викласти, а залишилися інгредієнти перекласти в друшляк, щоб скло зайве масло;
  6. Збити яйця до легкої піни;
  7. Змішати з картоплею і цибулею, посолити, приправити;
  8. Розігріти в толстодонном казані масло;
  9. Перекласти інгредієнти тортильї, розрівняти і готувати страву 5 хвилин.

Як приготувати чудовий торт «Міккі Маус» з мастики або крему. Візьміть на озброєння цей рецепт.

Як приготувати соковиті стожки з фаршем в духовці читайте в нашій статті.

Як готується американське печиво з шоколадом — покрокові рецепти з фото і відео.

Варіанти страв з додаванням курки

Уявіть, що перед вами лежить товста курочка і кілограм «другого хліба». Що будете готувати? З одного боку, набір інгредієнтів дуже простий, але з іншого – саме це стає проблемою.

Рецептів багато, але все вже набридло і хочеться чого-то нового. Сказано – зроблено. Готуємо класичне блюдо з курки, адже в гонитві за вишуканими стравами ми забуваємо про простоту.

Класичний рецепт

Рецептурні інгредієнти:

  • бульби середнього розміру – 1 кг;
  • філе – 0.5 кг;
  • цибулина – 1 головка великого розміру;
  • морквина;
  • паста томатна – 5 ст. л.;
  • запашний перець – 4 горошини;
  • трави і спеції за смаком;
  • олія рафінована – 50 мл

Час приготування страви: 40 хвилин.

Калорійність на 100 г: 95 ккал.

Технологія приготування:

  1. Бульби очистити і нарізати на ваш розсуд: скибочками або кубиками;
  2. Філе нарізати на шматочки;
  3. Обидва інгредієнта викласти в толстодонную каструлю, залити водою, щоб вона покрила інгредієнти. Варити до закипання. Зняти пінку, посолити, кинути запашний перець і продовжити варіння на помірному вогні;
  4. Цибулю і моркву подрібнити, а потім разом спассировать в маслі. Додати томат і тушкувати кілька хвилин;
  5. Готову курку вийняти і відкласти в окремий посуд;
  6. Відвар, в якому готувалися інгредієнти не виливати, а влити в якусь миску;
  7. Картоплю розім'яти в пюре, перекласти в ту ж каструлю, покласти овочеву пасеровку, м'ясо, залити трохи відвару, щоб вона злегка покривала продукти і тушкувати страву ще 15 хвилин.

Кулінарні хитрості

  1. Для розсипчастості:
  • інгредієнт варять на мінімальному вогні;
  • після закипання рідини, частина зливається, і продукт доварюють вже в невеликій кількості води;
  • можна перші 10 хвилин варити в підсоленій воді, потім злити і далі варити вже молоці.
  1. Для отримання цілих шматочків під час варіння:
  • картопля солять в самому початку процесу;
  • в рідину вливають кілька ложок лимонного соку. Така маніпуляція зробить інгредієнт смачніше, а відтінок біліше;
  • щоб овоч не розварився під час варіння, вливають 2-3 ложки капустяного розсолу.
  1. Солити потрібно в самому кінці, щоб картопля довго не варився;
  2. Чим менше тривалість кипіння, тим менше він буде розвалюватися. Особливо смачним і, звичайно ж, розсипчастим інгредієнт буде, якщо поставити його під закритою кришкою на повільному вогні.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: