Як приготувати котлети з картоплі
Картопля посідає одне з провідних місць у світовій кулінарії. Немає жодної країни, де б не любили його бульби. Існує безліч страв, де їх використовують – смажать, варять, запікають, гасять.
Крім смакових якостей, картоплю цінують за високу енергетичну цінність. Одним кілограмом цього овоча можна ситно нагодувати всю сім'ю, а якщо додати до неї м'ясо, рибу або гриби, то влаштувати повноцінне застілля.
Котлети з картоплі – одне з популярних страв, де цей овоч є основним компонентом. Вони бувають пісними (вегетаріанськими) або з різними поживними наповнювачами: грибами, сиром, фаршем або просто шматочком вершкового масла. Приготувати блюдо досить просто. Головне – правильно вибрати сорт бульб.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
картопля - | 5 шт. |
борошно - | 2 ст. л. |
масло - | 4 ст. л. |
яйце - | 2 шт. |
сіль - | 1 ч. л. |
Час приготування: 45 хвилин | Калорійність на 100 грам: 138 Ккал |
Якщо повсякденні страви приїлися, і вже хочеться чогось новенького, відмінним рішенням будуть картопляні котлети, приготовані за традиційним рецептом.
Чистимо картоплю, ріжемо великими шматочками, заливаємо водою і ставимо варити до повної готовності. В кінці підсолюємо і зливаємо відвар в окремий піалу.
Додаємо в картоплю охолоджені яйця і всипаємо борошно, поки вона не охолола, швидко мнемо товкачиком, щоб маса вийшла повітряної і гомогенною. Доводимо до потрібної консистенції водою з піали. Якщо ви хочете, щоб смак вийшов більш вершковим і ніжним, додайте шматочок масла або влийте молоко замість відвару.
Вливаємо олію в сковороду, прогріваємо. З отриманого тесту вологими долонями ліпимо биточки невеликих розмірів, кладемо в сотейник і підсмажуємо до красивої скоринки, як на оладки.
Викладаємо готові вироби на тарілку, подаємо зі сметанно-часниковим або грибним соусом. Таке блюдо може зберігатися кілька днів у герметично закритому харчовому контейнері або каструлі.
Пісні котлети з вареної картоплі
Багато людей помилково вважають, що вегетаріанське меню дуже убоге. Насправді існує безліч страв, які можна включити в раціон супротивників пісної їжі.
Склад:
- картопля – 4 шт.;
- цибуля – 2 шт.;
- часник – 2 шт.;
- борошно – 4 ст. л.;
- масло – 3 ст. л.;
- сіль, зелень
Приготування: 45 хвилин.
Енергетична цінність: 123 Ккал/100 р.
Помиту і порізану картоплю ставимо варити в підсоленій воді. Цибулю очищаємо від лушпиння, подрібнюємо кубиками і підсмажити на рослинній олії. Часник подрібнюємо. Зелень споліскують у воді і дрібно нарізаємо.
Зливаємо воду з картоплі, але не повністю, пюрируем з допомогою блендера. Додаємо підсмажену цибулю, часник, зелень, перемішуємо. Всипаємо борошно, щоб вийшла консистенція м'якого тіста. Змащуємо долоні маслом і формуємо маленькі котлетки. Обсмажуємо на олії до золотистої скоринки. Ще один варіант термічної обробки – зробити це блюдо на пару, тоді воно вийде ще більш дієтичним.
Як приготувати картопляні котлети з грибами
Склад:
- картопля – 6 шт.;
- лисички – 250 г;
- яйце – 2 шт.;
- цибуля – 2 шт.;
- манка або борошно – 2 ст. л.;
- олія – 4 ст. л.
Приготування: 45 хвилин.
Енергетична цінність: 143 Ккал/100 р.
Невеликі картоплини чистимо та миємо, перекладаємо в каструлю і ставимо варитися на двадцять хвилин, заливши до самого верху водою. Лісові дикорослі гриби розморожуємо, занурюємо в закипающую воду і варимо годину. Якщо ви використовуєте тепличні печериці або гливи, цього робити не потрібно – відразу нарізаємо на кубики і обсмажуємо на оливковій олії. Коли рідина повністю випарується, додаємо нарізану півкільцями цибулю і продовжуємо пасерувати.
З картоплі зливаємо відвар, відразу вбиваємо яйця і робимо пюре, консистенція вийде рідкуватий. Додаємо манку або борошно і все старанно перемішуємо. Залишаємо трохи охолонути. Ложкою кладемо на руку пюре, по центру – начинку з грибів і цибулі і скріплюємо краю. Викладаємо котлети на розігріте масло і підсмажуємо не більше п'яти хвилин.
Якщо у вас є панірувальні сухарі, напівфабрикати можна попередньо обваляти, тоді з'явиться ще й хрустка скоринка.
Гарбузова каша з пшоном на молоці — несподівано смачне блюдо з простих продуктів.
Смачна випічка з дріжджового тіста — візьміть на замітку найсмачнішу добірку рецептів.
Приготуйте корисний морквяний пиріг в мультиварці — такий пиріг сподобається і дітям, навіть якщо овочів вони не дуже люблять.
Котлети з сирої картоплі в духовці
Незвичайні котлети, запечені в духовці і приготовані з картоплі, а не м'яса, – дуже смачна страва. Приготувати його дуже просто.
Склад:
- картопля – 6 шт.;
- сир – 100 г;
- цибуля – 2 шт.;
- часник – 2 шт.;
- сіль, зелень;
- масло – 50 г;
- сухарі – 50 р.
Приготування: 50 хвилин.
Енергетична цінність: 137 Ккал/100 р.
Розтоплюємо масло на сковорідці і підсмажуємо до прозорості. Бульби очищаємо і тремо на тертці. Віджимаємо долонями зайву рідину і додаємо порубаний часник, сіль і зелень. Все перемішуємо.
Включаємо електродуховку на 190 °С. Деко змащуємо вершковим маслом. Сир рубаємо брусками. З сирого картопляного тіста формуємо коржик, в середину кладемо шматочок сиру, обвалюємо в паніровці і кладемо на деко. Після того як всі напівфабрикати будуть готові, поміщаємо в духовку і запікаємо тридцять хвилин. Котлети знімаємо з листа відразу, поки не охололи, і викладаємо на плоске блюдо. Поливаємо котлети з сирою картоплею зверху домашньою сметаною або майонезом.
Рецепт котлет з фаршем і картоплею в духовці
М'ясні котлети – традиційне російське блюдо, яке готують в кожній родині. У його склад часто вводять тертий картопля. Але картопляні котлети з м'ясною начинкою всередині – не таке поширене, але дуже смачне і корисне блюдо, тим більше, якщо запекти його в духовці, а не підсмажити на сковороді.
Склад:
- картопля – 7 шт.;
- м'ясо – 450 г;
- сіль, спеції;
- масло – 100 г;
- борошно – 3 ст. л.;
- яйце – 1 шт.;
- цибуля – 1 шт.
Приготування: 60 хвилин.
Енергетична цінність: 157 Ккал/100 р.
Відварюємо попередньо підготовлені бульби. Вирізку розбираємо на шматки, цибулю чистимо і шаткуємо кубиками. Розігріваємо сотейник, додаємо половину вершкового масла і підсмажуємо м'ясо з цибулею.
В кінці посипаємо спеціями і сіллю. Якщо рідина випарувалася, а м'ясо ще жорсткувато, вливаємо трохи води. Знімаємо з плити і даємо повністю охолонути.
Картоплю пюрируем в м'яку однорідну масу, додаємо борошно, вбиваємо яйце і ретельно вимішуємо. Остигле м'ясо з цибулею, перекручуємо через електром'ясорубку. Якщо начинка вийшла сухою, додаємо пару ложок сметани або майонезу.
Включаємо електродуховку на 185 °С. Змащуємо деко. Ліпимо картопляну корж, ложкою по центру кладемо начинку і робимо подобу пиріжка. Викладаємо на дистанції один від одного і відправляємо пропікається на двадцять три хвилини. В середині процесу акуратно, щоб не обпектися, перевертаємо дерев'яною лопаткою заготовки на другу сторону.
Кулінарні підказки
- Котлети з картоплі можна їсти з різними соусами: томатним, вершковим, сметаною, шпинатним.
- Чим менша кількість води взято для варіння картоплі, тим більше корисних речовин в ньому залишиться в підсумку.
- Для якісного картопляного тіста краще брати бульби білих сортів, в них більше крохмалю, вони швидше варяться і краще скріплюються.
- Якщо картопля закинути у вже закипілу воду, він приготується швидше. Можна в процесі додати в рідину шматочок вершкового масла – так вона стане м'якше і ніжніше.
- Для обсмажування годяться не тільки рослинне або оливкове масло. Підійде курячий, гусячий або свинячий жир. Потім варто викласти готову страву на серветку, щоб його надлишки пішли.
- Якщо ви злили мало рідини з картоплі, і вона вийшла рідкою, використовуйте більше, ніж зазначено в рецепті, кількість манки або борошна.
- Для начинки підійдуть практично будь-які продукти, наявні в холодильнику: залишки ковбаси, сиру, грибів, шинки або курки.
- Ця страва чудово підійде в якості перекусу на роботі або в школі.
Приємного апетиту!