16 апрель 2019 2 117

Як приготувати котлети з картоплі

Картопля посідає одне з провідних місць у світовій кулінарії. Немає жодної країни, де б не любили його бульби. Існує безліч страв, де їх використовують – смажать, варять, запікають, гасять.

Крім смакових якостей, картоплю цінують за високу енергетичну цінність. Одним кілограмом цього овоча можна ситно нагодувати всю сім'ю, а якщо додати до неї м'ясо, рибу або гриби, то влаштувати повноцінне застілля.

Картопля є одним з найбільш доступних продуктів. Завдяки високій врожайності він по праву вважається «другим хлібом» в більшості країн Північної півкулі.

Котлети з картоплі – одне з популярних страв, де цей овоч є основним компонентом. Вони бувають пісними (вегетаріанськими) або з різними поживними наповнювачами: грибами, сиром, фаршем або просто шматочком вершкового масла. Приготувати блюдо досить просто. Головне – правильно вибрати сорт бульб.

Класичні котлети з картоплі
Інгредієнти Кількість
картопля - 5 шт.
борошно - 2 ст. л.
масло - 4 ст. л.
яйце - 2 шт.
сіль - 1 ч. л.
Час приготування: 45 хвилин Калорійність на 100 грам: 138 Ккал

Якщо повсякденні страви приїлися, і вже хочеться чогось новенького, відмінним рішенням будуть картопляні котлети, приготовані за традиційним рецептом.

Чистимо картоплю, ріжемо великими шматочками, заливаємо водою і ставимо варити до повної готовності. В кінці підсолюємо і зливаємо відвар в окремий піалу.

Додаємо в картоплю охолоджені яйця і всипаємо борошно, поки вона не охолола, швидко мнемо товкачиком, щоб маса вийшла повітряної і гомогенною. Доводимо до потрібної консистенції водою з піали. Якщо ви хочете, щоб смак вийшов більш вершковим і ніжним, додайте шматочок масла або влийте молоко замість відвару.

Вливаємо олію в сковороду, прогріваємо. З отриманого тесту вологими долонями ліпимо биточки невеликих розмірів, кладемо в сотейник і підсмажуємо до красивої скоринки, як на оладки.

Викладаємо готові вироби на тарілку, подаємо зі сметанно-часниковим або грибним соусом. Таке блюдо може зберігатися кілька днів у герметично закритому харчовому контейнері або каструлі.

Пісні котлети з вареної картоплі

Багато людей помилково вважають, що вегетаріанське меню дуже убоге. Насправді існує безліч страв, які можна включити в раціон супротивників пісної їжі.

Склад:

  • картопля – 4 шт.;
  • цибуля – 2 шт.;
  • часник – 2 шт.;
  • борошно – 4 ст. л.;
  • масло – 3 ст. л.;
  • сіль, зелень

Приготування: 45 хвилин.

Енергетична цінність: 123 Ккал/100 р.

Помиту і порізану картоплю ставимо варити в підсоленій воді. Цибулю очищаємо від лушпиння, подрібнюємо кубиками і підсмажити на рослинній олії. Часник подрібнюємо. Зелень споліскують у воді і дрібно нарізаємо.

Зливаємо воду з картоплі, але не повністю, пюрируем з допомогою блендера. Додаємо підсмажену цибулю, часник, зелень, перемішуємо. Всипаємо борошно, щоб вийшла консистенція м'якого тіста. Змащуємо долоні маслом і формуємо маленькі котлетки. Обсмажуємо на олії до золотистої скоринки. Ще один варіант термічної обробки – зробити це блюдо на пару, тоді воно вийде ще більш дієтичним.

Як приготувати картопляні котлети з грибами

Фаршировані смаженими грибами котлети з картоплі – ситне і смачне блюдо. Підійдуть абсолютно будь-які наявні види грибів. Приготувати такі ласощі дуже просто, потрібно тільки дотримуватися послідовність технологічних процесів.

Склад:

  • картопля – 6 шт.;
  • лисички – 250 г;
  • яйце – 2 шт.;
  • цибуля – 2 шт.;
  • манка або борошно – 2 ст. л.;
  • олія – 4 ст. л.

Приготування: 45 хвилин.

Енергетична цінність: 143 Ккал/100 р.

Невеликі картоплини чистимо та миємо, перекладаємо в каструлю і ставимо варитися на двадцять хвилин, заливши до самого верху водою. Лісові дикорослі гриби розморожуємо, занурюємо в закипающую воду і варимо годину. Якщо ви використовуєте тепличні печериці або гливи, цього робити не потрібно – відразу нарізаємо на кубики і обсмажуємо на оливковій олії. Коли рідина повністю випарується, додаємо нарізану півкільцями цибулю і продовжуємо пасерувати.

З картоплі зливаємо відвар, відразу вбиваємо яйця і робимо пюре, консистенція вийде рідкуватий. Додаємо манку або борошно і все старанно перемішуємо. Залишаємо трохи охолонути. Ложкою кладемо на руку пюре, по центру – начинку з грибів і цибулі і скріплюємо краю. Викладаємо котлети на розігріте масло і підсмажуємо не більше п'яти хвилин.

Якщо у вас є панірувальні сухарі, напівфабрикати можна попередньо обваляти, тоді з'явиться ще й хрустка скоринка.

Гарбузова каша з пшоном на молоці — несподівано смачне блюдо з простих продуктів.

Смачна випічка з дріжджового тіста — візьміть на замітку найсмачнішу добірку рецептів.

Приготуйте корисний морквяний пиріг в мультиварці — такий пиріг сподобається і дітям, навіть якщо овочів вони не дуже люблять.

Котлети з сирої картоплі в духовці

Незвичайні котлети, запечені в духовці і приготовані з картоплі, а не м'яса, – дуже смачна страва. Приготувати його дуже просто.

Склад:

  • картопля – 6 шт.;
  • сир – 100 г;
  • цибуля – 2 шт.;
  • часник – 2 шт.;
  • сіль, зелень;
  • масло – 50 г;
  • сухарі – 50 р.

Приготування: 50 хвилин.

Енергетична цінність: 137 Ккал/100 р.

Розтоплюємо масло на сковорідці і підсмажуємо до прозорості. Бульби очищаємо і тремо на тертці. Віджимаємо долонями зайву рідину і додаємо порубаний часник, сіль і зелень. Все перемішуємо.

Включаємо електродуховку на 190 °С. Деко змащуємо вершковим маслом. Сир рубаємо брусками. З сирого картопляного тіста формуємо коржик, в середину кладемо шматочок сиру, обвалюємо в паніровці і кладемо на деко. Після того як всі напівфабрикати будуть готові, поміщаємо в духовку і запікаємо тридцять хвилин. Котлети знімаємо з листа відразу, поки не охололи, і викладаємо на плоске блюдо. Поливаємо котлети з сирою картоплею зверху домашньою сметаною або майонезом.

Рецепт котлет з фаршем і картоплею в духовці

М'ясні котлети – традиційне російське блюдо, яке готують в кожній родині. У його склад часто вводять тертий картопля. Але картопляні котлети з м'ясною начинкою всередині – не таке поширене, але дуже смачне і корисне блюдо, тим більше, якщо запекти його в духовці, а не підсмажити на сковороді.

Склад:

  • картопля – 7 шт.;
  • м'ясо – 450 г;
  • сіль, спеції;
  • масло – 100 г;
  • борошно – 3 ст. л.;
  • яйце – 1 шт.;
  • цибуля – 1 шт.

Приготування: 60 хвилин.

Енергетична цінність: 157 Ккал/100 р.

Відварюємо попередньо підготовлені бульби. Вирізку розбираємо на шматки, цибулю чистимо і шаткуємо кубиками. Розігріваємо сотейник, додаємо половину вершкового масла і підсмажуємо м'ясо з цибулею.

В кінці посипаємо спеціями і сіллю. Якщо рідина випарувалася, а м'ясо ще жорсткувато, вливаємо трохи води. Знімаємо з плити і даємо повністю охолонути.

Картоплю пюрируем в м'яку однорідну масу, додаємо борошно, вбиваємо яйце і ретельно вимішуємо. Остигле м'ясо з цибулею, перекручуємо через електром'ясорубку. Якщо начинка вийшла сухою, додаємо пару ложок сметани або майонезу.

Включаємо електродуховку на 185 °С. Змащуємо деко. Ліпимо картопляну корж, ложкою по центру кладемо начинку і робимо подобу пиріжка. Викладаємо на дистанції один від одного і відправляємо пропікається на двадцять три хвилини. В середині процесу акуратно, щоб не обпектися, перевертаємо дерев'яною лопаткою заготовки на другу сторону.

Кулінарні підказки

  1. Котлети з картоплі можна їсти з різними соусами: томатним, вершковим, сметаною, шпинатним.
  2. Чим менша кількість води взято для варіння картоплі, тим більше корисних речовин в ньому залишиться в підсумку.
  3. Для якісного картопляного тіста краще брати бульби білих сортів, в них більше крохмалю, вони швидше варяться і краще скріплюються.
  4. Якщо картопля закинути у вже закипілу воду, він приготується швидше. Можна в процесі додати в рідину шматочок вершкового масла – так вона стане м'якше і ніжніше.
  5. Для обсмажування годяться не тільки рослинне або оливкове масло. Підійде курячий, гусячий або свинячий жир. Потім варто викласти готову страву на серветку, щоб його надлишки пішли.
  6. Якщо ви злили мало рідини з картоплі, і вона вийшла рідкою, використовуйте більше, ніж зазначено в рецепті, кількість манки або борошна.
  7. Для начинки підійдуть практично будь-які продукти, наявні в холодильнику: залишки ковбаси, сиру, грибів, шинки або курки.
  8. Ця страва чудово підійде в якості перекусу на роботі або в школі.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: