29 май 2019 1 322

Як приготувати справжні казахські баурсаки в домашніх умовах

Баурсаки – традиційний хліб у кочових народів. Їх спосіб життя не давав можливості готувати хліб в стаціонарних кам'яних печах, тому і з'явилися маленькі шматочки тіста, обсмажені в казані на смальці.

Монголи і казахи вважають, що винахід бурсаків належить саме їх народу, тому по-різному пояснюють походження назви цієї випічки. Перші вважають, що баурсаки стали результатом злиття двох монгольських слів «боор» і «цог», що дослівно переводиться, як «гарячий кулька» (найчастіше баурсаки мають вигляд круглих пончиків).

Казахи вважають, що назва походить від казахського слова «баурым», яким вони називають рідної людини, оскільки цим хлібом прийнято ділитися тільки з найближчими і найріднішими людьми.

Готують баурсаки з різного тіста і різної форми. Вони можуть бути як приємними, так і немає. Існувало кілька основних різновидів цієї випічки:

  • ши баурсаки розсипчасті і солодкі зі смаком, що нагадує цукерки;
  • баурсаки туш – святковий хліб, який подавали з медом і виноградом;
  • кислі баурсаки, їх основа кисле тісто;
  • баурсаки-бармак – це ті ж ши баурсаки, але у формі нагадує зігнутий палець;
  • плоскі баурсаки готуються, як і ши баурсаки, але тісто розкочують і ріжуть шматочками 2 на 3 см;
  • дорожні баурсаки смажили на шляху із заздалегідь приготованого тесту;
  • сплетені баурсаки, для них тісто спліталося і в такому вигляді обсмажувалося.
Рецепт справжніх казахських баурсаков в домашніх умовах
Інгредієнти Кількість
айрану - 500 мл
кобилячого молока - 1,5 склянки
яєць - 1 шт.
живих пекарських пресованих дріжджів - 100 г
цукру - 80-100 г
соди - 1 чайна ложка
солі - 1 чайна ложка без гірки
борошна - 1-1,5 кг
розтопленого баранячого жиру - 400 мл
Час приготування: 240 хвилин Калорійність на 100 грам: 235 Ккал

Рецепт справжніх казахських баурсаков передбачає використання справжніх казахських продуктів: кобилячого молока і айрану для тесту, а також баранячого жиру для смаження.

Звичайно, господині, які не живуть в Казахстані, можуть замінити кобиляче молоко коров'яче, айран кисляком, а баранячий жир рослинним маслом. Так, це вже не будуть справжні казахські баурсаки, але дотримання пропорцій і інші інгредієнти зроблю випічку максимально схожою.

Хід роботи:

  1. У теплому молоці розвести дріжджі;
  2. Всипати Соду в айран, перемішати і почекати 1-2 хвилини, поки піде реакція.
  3. Потім змішати молоко і айран, додати сіль, цукор, яйце і борошно. Вимісити м'яке і еластичне тісто;
  4. Поставити тісто в тепло і через 1-1,5 години, коли воно підійде, добре його обмешать і поставити підходити ще;
  5. Ще через 1-1,5 тісто знову вимісити, розкачати в пласт товщиною 1 см і вирізати дуже маленькі кружечки. Впоратися з цим допоможе, наприклад, чарка;
  6. Дати кружочкам підійти хвилин 10, а потім обсмажують в киплячому баранячому жирі. Під час смаження кружечки збільшаться в обсязі і стануть схожими на кульки. Готові баурсаки викласти на паперовий рушник, щоб вбрався зайвий жир.

Рецепт повітряних кульок з сиром по-казахськи

Ніжні і повітряні кульки з начинкою з сиру, тануть у роті, завдяки тому, що сир не змішується з цукром, а з цукровою пудрою. Це позбавляє начинку від неприємного хрускоту цукрових крупинок на зубах.

Щоб приготувати такі баурсаки, потрібні наступні інгредієнти:

  • 170 мл молока;
  • 10 г сухих дріжджів швидкодіючих;
  • 1 яйце;
  • 70 г вершкового масла;
  • 3 г кухонної солі;
  • 20 г цукрового піску;
  • 350-400 г сиру;
  • 80 г цукрової пудри (30 г у начинку і інше на посипання);
  • 250 мл рослинного масла для обсмажування.

Час приготування з урахуванням часу на замішування дріжджового тіста складе близько 3 годин.

Калорійність 100 грамів баурсаков з сиром – 272,9 кілокалорії.

Етапи приготування повітряних баурсаков з сиром по-казахськи:

  1. Цукор і дріжджі розвести в теплому молоці і залишити на 10 хвилин для початку процесу бродіння;
  2. В молоко, де вже почали працювати дріжджі, влити розтоплене вершкове масло, трохи збите яйце, сіль. Все добре розмішати, зробивши масу однорідної;
  3. Потім просіяти до рідких інгредієнтів борошно і замісити м'яке, податливе тісто. Поставити в тепло на годину – півтора. За цей час воно стане в обсязі більше рази в три. Його потрібно, що називається, добре обім'яти і залишити підходити ще стільки ж;
  4. Для начинки потрібно просто змішати і добре розім'яти виделкою сир і цукрову пудру;
  5. Коли тісто буде готове, від нього руками потрібно відривати шматочки розміром з волоський горіх. Кожен шматок розім'яти руками в коржик, в центр якої покласти начинку і защипнути краю, сформувавши кулька;
  6. Сформовані пампушечки-пончики обсмажити в розпеченому маслі і посипати цукровою пудрою.

Салат з шинкою і грибами — візьміть на замітку рецепт цього дивовижного страви.

Як приготувати овочеве рагу з баклажанами.

Гарячі закуски з лаваша — візьміть на замітку нашу добірку рецептів.

Солодкі баурсаки на кефірі

Два попередніх рецепта баурсаков були на дріжджах. Але не завжди і не у всіх є час і бажання так довго возитися з дріжджовим тістом. У таких випадках можна скористатися рецептом солодких баурсак на кефірі.

Для цієї солодкої випічки знадобляться:

  • 500 мл кефіру;
  • 1 яйце;
  • 90 г цукру;
  • 15 мл рослинного масла;
  • 10 г розпушувача (або соди);
  • 550 г борошна;
  • 300 мл рослинного масла або жиру для смаження.

Ця солодка випічка готується досить швидко, в порівнянні з попередніми рецептами – 40-50 хвилин.

Калорійність казахського хліба на кефірі – 246,7 ккал/100 р.

Казахська рецепт солодких баурсаков покроково:

  1. В окремій посудині збити яйце з цукром;
  2. В кефірі розчинити розпушувач або соду, почекати початку реакції, а потім влити збите яйце і рослинне масло, все добре перемішати;
  3. До рідких інгредієнтів невеликими порціями просіяти борошно і замісити дуже м'яке тісто, практично не липнущее до рук;
  4. Сформувати баурсаки. Наприклад, розкачати тісто в джгут, нарізавши його невеликими шматочками і округливши кожен руками;
  5. Обсмажити кульки в гарячому киплячому маслі і подавати з цукровою пудрою, медом або сиропом.

Кулінарні поради

Поверхня справжніх баурсаков гладка і рівна, але часто трапляється так, що при смаженні вони покриваються некрасивими тріщинами. Уникнути цього допоможуть такі хитрощі:

  1. Тісто ні в якому разі не повинно бути крутим, його не можна довго вимішувати, тому навряд воно перестане липнути до рук, можна залишити його в спокої;
  2. В теплу (ні в якому разі не гаряче) масло потрібно влити 1 столову ложку води, так воно не буде пінитися;
  3. Як тільки шматочки тесту виявляться в розпеченому маслі, казан (або жаровню) потрібно накрити кришкою і зробити вогонь сильніше. А коли вони збільшаться в два рази, кришку зняти і зменшити газ. Далі вже смажити з усіх боків до карамельного кольору у відкритій жаровні.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: