Як приготувати справжні казахські баурсаки в домашніх умовах
Баурсаки – традиційний хліб у кочових народів. Їх спосіб життя не давав можливості готувати хліб в стаціонарних кам'яних печах, тому і з'явилися маленькі шматочки тіста, обсмажені в казані на смальці.
Казахи вважають, що назва походить від казахського слова «баурым», яким вони називають рідної людини, оскільки цим хлібом прийнято ділитися тільки з найближчими і найріднішими людьми.
Готують баурсаки з різного тіста і різної форми. Вони можуть бути як приємними, так і немає. Існувало кілька основних різновидів цієї випічки:
- ши баурсаки розсипчасті і солодкі зі смаком, що нагадує цукерки;
- баурсаки туш – святковий хліб, який подавали з медом і виноградом;
- кислі баурсаки, їх основа кисле тісто;
- баурсаки-бармак – це ті ж ши баурсаки, але у формі нагадує зігнутий палець;
- плоскі баурсаки готуються, як і ши баурсаки, але тісто розкочують і ріжуть шматочками 2 на 3 см;
- дорожні баурсаки смажили на шляху із заздалегідь приготованого тесту;
- сплетені баурсаки, для них тісто спліталося і в такому вигляді обсмажувалося.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
айрану - | 500 мл |
кобилячого молока - | 1,5 склянки |
яєць - | 1 шт. |
живих пекарських пресованих дріжджів - | 100 г |
цукру - | 80-100 г |
соди - | 1 чайна ложка |
солі - | 1 чайна ложка без гірки |
борошна - | 1-1,5 кг |
розтопленого баранячого жиру - | 400 мл |
Час приготування: 240 хвилин | Калорійність на 100 грам: 235 Ккал |
Рецепт справжніх казахських баурсаков передбачає використання справжніх казахських продуктів: кобилячого молока і айрану для тесту, а також баранячого жиру для смаження.
Звичайно, господині, які не живуть в Казахстані, можуть замінити кобиляче молоко коров'яче, айран кисляком, а баранячий жир рослинним маслом. Так, це вже не будуть справжні казахські баурсаки, але дотримання пропорцій і інші інгредієнти зроблю випічку максимально схожою.
Хід роботи:
- У теплому молоці розвести дріжджі;
- Всипати Соду в айран, перемішати і почекати 1-2 хвилини, поки піде реакція.
- Потім змішати молоко і айран, додати сіль, цукор, яйце і борошно. Вимісити м'яке і еластичне тісто;
- Поставити тісто в тепло і через 1-1,5 години, коли воно підійде, добре його обмешать і поставити підходити ще;
- Ще через 1-1,5 тісто знову вимісити, розкачати в пласт товщиною 1 см і вирізати дуже маленькі кружечки. Впоратися з цим допоможе, наприклад, чарка;
- Дати кружочкам підійти хвилин 10, а потім обсмажують в киплячому баранячому жирі. Під час смаження кружечки збільшаться в обсязі і стануть схожими на кульки. Готові баурсаки викласти на паперовий рушник, щоб вбрався зайвий жир.
Рецепт повітряних кульок з сиром по-казахськи
Ніжні і повітряні кульки з начинкою з сиру, тануть у роті, завдяки тому, що сир не змішується з цукром, а з цукровою пудрою. Це позбавляє начинку від неприємного хрускоту цукрових крупинок на зубах.
Щоб приготувати такі баурсаки, потрібні наступні інгредієнти:
- 170 мл молока;
- 10 г сухих дріжджів швидкодіючих;
- 1 яйце;
- 70 г вершкового масла;
- 3 г кухонної солі;
- 20 г цукрового піску;
- 350-400 г сиру;
- 80 г цукрової пудри (30 г у начинку і інше на посипання);
- 250 мл рослинного масла для обсмажування.
Час приготування з урахуванням часу на замішування дріжджового тіста складе близько 3 годин.
Калорійність 100 грамів баурсаков з сиром – 272,9 кілокалорії.
Етапи приготування повітряних баурсаков з сиром по-казахськи:
- Цукор і дріжджі розвести в теплому молоці і залишити на 10 хвилин для початку процесу бродіння;
- В молоко, де вже почали працювати дріжджі, влити розтоплене вершкове масло, трохи збите яйце, сіль. Все добре розмішати, зробивши масу однорідної;
- Потім просіяти до рідких інгредієнтів борошно і замісити м'яке, податливе тісто. Поставити в тепло на годину – півтора. За цей час воно стане в обсязі більше рази в три. Його потрібно, що називається, добре обім'яти і залишити підходити ще стільки ж;
- Для начинки потрібно просто змішати і добре розім'яти виделкою сир і цукрову пудру;
- Коли тісто буде готове, від нього руками потрібно відривати шматочки розміром з волоський горіх. Кожен шматок розім'яти руками в коржик, в центр якої покласти начинку і защипнути краю, сформувавши кулька;
- Сформовані пампушечки-пончики обсмажити в розпеченому маслі і посипати цукровою пудрою.
Салат з шинкою і грибами — візьміть на замітку рецепт цього дивовижного страви.
Як приготувати овочеве рагу з баклажанами.
Гарячі закуски з лаваша — візьміть на замітку нашу добірку рецептів.
Солодкі баурсаки на кефірі
Два попередніх рецепта баурсаков були на дріжджах. Але не завжди і не у всіх є час і бажання так довго возитися з дріжджовим тістом. У таких випадках можна скористатися рецептом солодких баурсак на кефірі.
Для цієї солодкої випічки знадобляться:
- 500 мл кефіру;
- 1 яйце;
- 90 г цукру;
- 15 мл рослинного масла;
- 10 г розпушувача (або соди);
- 550 г борошна;
- 300 мл рослинного масла або жиру для смаження.
Ця солодка випічка готується досить швидко, в порівнянні з попередніми рецептами – 40-50 хвилин.
Калорійність казахського хліба на кефірі – 246,7 ккал/100 р.
Казахська рецепт солодких баурсаков покроково:
- В окремій посудині збити яйце з цукром;
- В кефірі розчинити розпушувач або соду, почекати початку реакції, а потім влити збите яйце і рослинне масло, все добре перемішати;
- До рідких інгредієнтів невеликими порціями просіяти борошно і замісити дуже м'яке тісто, практично не липнущее до рук;
- Сформувати баурсаки. Наприклад, розкачати тісто в джгут, нарізавши його невеликими шматочками і округливши кожен руками;
- Обсмажити кульки в гарячому киплячому маслі і подавати з цукровою пудрою, медом або сиропом.
Кулінарні поради
Поверхня справжніх баурсаков гладка і рівна, але часто трапляється так, що при смаженні вони покриваються некрасивими тріщинами. Уникнути цього допоможуть такі хитрощі:
- Тісто ні в якому разі не повинно бути крутим, його не можна довго вимішувати, тому навряд воно перестане липнути до рук, можна залишити його в спокої;
- В теплу (ні в якому разі не гаряче) масло потрібно влити 1 столову ложку води, так воно не буде пінитися;
- Як тільки шматочки тесту виявляться в розпеченому маслі, казан (або жаровню) потрібно накрити кришкою і зробити вогонь сильніше. А коли вони збільшаться в два рази, кришку зняти і зменшити газ. Далі вже смажити з усіх боків до карамельного кольору у відкритій жаровні.
Приємного апетиту!