Як приготувати мусаку по-грецьки з баклажанами
Мусака – смачне національне грецьке блюдо. Воно готується з м'яса і овочів, з додаванням соусу бешамель. Зовні воно нагадує запіканку, яка знайома багатьом людям.
Кулінарна довідка
Головна особливість у приготуванні цієї страви полягає в тому, що овочі, м'ясо та інші інгредієнти, закладаються одночасно і потім готуються протягом години.
Для приготування цієї страви, найчастіше використовується баранина, але якщо її немає, можна взяти телятину.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
баклажанів - | 1 кілограм |
сиру - | 0,25 кілограма |
яловичий фарш - | 1 кілограм |
картоплі - | 0,7 кг |
чорний перець - | за смаком |
селера - | 2 штуки |
сіль - | за смаком |
цибулини - | 2 шт. |
сухий базилік - | за смаком |
сухого білого вина - | 0,5 склянки |
сухий орегано - | 0,5 чайної ложки |
консервованих у власному соку помідорів - | 350 грам |
води - | 1 їдальня ложка |
оливкова олія - | 2 столові ложки |
борошна - | 80 грам |
молока - | 1 літр |
лаврових аркуша - | 2 шт. |
вершкового масла - | 100 грам |
мускатний горіх - | 0,25 чайної ложки |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 130 Ккал |
Мусака по-грецьки з баклажанами – улюблена страва в багатьох країнах. Готувати його дуже просто і з цим завданням може впоратися будь-яка господиня. Зверху, вона виходить повітряної і легкої, завдяки соусу бешамель, але при цьому ще і дуже смачною, ситною і соковитою.
Готувати мусаку дуже легко і швидко, а страва виходить надзвичайно смачною, тому воно обов'язково сподобається всім членам сім'ї.
- Картопля чиститься, і разом з баклажани нарізати круглими пластинками завтовшки в 1 сантиметр;
- Шматочки овочів змастити маслом, перекласти їх на деко, застелене пергаментом і запекти в духовці при температурі 180 градусів 15 хвилин;
- Селеру і цибулю порізати невеликими шматочками і підсмажити на оливковій олії до золотистого кольору, додати фарш і продовжити тушкувати;
- З'єднати воду, вино, томати, добре перемішати і ввести їх у фарш, потім все посолити, поперчити, додати базилік і орегано за смаком, довести масу до кипіння, зняти з вогню;
- Форму для запікання змастити маслом, викласти шарами картоплю, баклажани, м'ясний фарш і ще шар баклажанів;
- Молоко налити в сотейник, розігріти його;
- Вершкове масло розтопити в каструльці, додати в нього борошно і постійно помішуючи обсмажити її до золотистого відтінку, влити гаряче молоко і постійно помішувати, поки маса не стане густою, все посолити, поперчити і зняти з вогню;
- Соусом полити овочі, а зверху посипати тертим сиром;
- Запікати в духовці 40 хвилин при температурі 180 градусів.
Якщо під час приготування, соус почне темніти занадто швидко, краще всього прикрити форму фольгою. Так страва вийде ніжним і смачним, але не пригорить.
Як приготувати грецьке блюдо з рисом в мультиварці
Мультиварка – незамінна кухонні помічниця, в якій сьогодні можна приготувати все, що завгодно. Особливо смачною виходить мусака з рисом.
Інгредієнти:
- 2 баклажана;
- 0,7 кг телятини;
- 2 цибулини;
- рис – 0,5 склянки;
- 2 зубчики часнику;
- 100 грамів червоного сухого вина;
- 100 грам сиру;
- 200 мілілітрів масла рослинного;
- 4 помідора;
- 1 яйце;
- 65 грам борошна;
- сіль;
- 3 склянки молока;
- 125 грам вершкового масла.
Час приготування страви: 50 хвилин.
Калорійність на 100 грам: 120 ккал.
Для приготування страви по-грецьки, обов'язково потрібно вибирати тільки свіжі і красиві овочі. При бажанні і якщо дозволяють можливості, телятину можна замінити на баранину.
- Баклажани помити, порізати кільцями, посипати сіллю і залишити на годину, щоб з них вийшла гіркота, потім ще раз промити і обсмажити на сковорідці;
- Цибулю нарізати кубиками, часник ретельно подрібнити і обсмажити на олії в мультиварці на режимі «Смаження»;
- М'ясо перекрутити через м'ясорубку і перекласти його в каструлю, поперчити і смажити до того моменту, коли рідина почне трохи випаровуватися, потім додати вино;
- Масло вершкове розтоплюється в каструлі, до нього додається борошно, обсмажується до ніжного коричневого відтінку, після цього вводиться молоко, сіль і готується на невеликому вогні, поки соус не стане густим;
- Рис промивається, заливають 300 мл води і кип'ятять, поки вся рідина не вбереться, потім трохи охолоджується і перемішується з яйцем;
- Форма мультиварки змащується маслом, викласти шар рису, баклажани, фарш і помідори, порізані кружальцями;
- Залити все соусом і поставити готувати в мультиварку на 30 хвилин в режимі «Випічка»;
- Коли час закінчиться, посипати страву тертим сиром і включити режим «Випічки» ще на 10 хвилин.
Готову страву краще всього подавати трохи охолодженим, щоб воно акуратніше різалося на порційні шматочки.
Візьміть на замітку рецепт смачного пирога з сиром та вишнями. Це неймовірно смачні рецепти солодкої випічки, яку варто спробувати.
А ви знаєте який гарнір до м'яса підійде краще. Рецепти тут.
Читайте як зварити гречаний суп з куркою і грибами — смачний, ситний і наваристий.
Рецепт мусака з баклажанами для вегетаріанців
Сьогодні багато людей відмовилися від вживання м'яса і намагаються готувати корисні, але при цьому і смачні страви. Вегетаріанська мусака дуже ніжна, соковита і ідеально підходить для тих, хто стежить за своєю фігурою.
Інгредієнти:
- картопля – 4 штуки;
- 200 грам моркви;
- 1 цибулина;
- 100 грам шампіньйонів;
- баклажани – 300 грам;
- помідори – 3 штуки;
- перець болгарський – 200 грам;
- олія оливкова – 50 грам;
- перець мелений;
- сіль;
- 0,5 чайної ложки цукру;
- часник – 2 зубчики;
- 250 мл молока;
- 100 грам сиру;
- 2 столові ложки борошна;
- 1 столова ложка томатної пасти.
Час приготування страви: 40 хвилин.
Калорійність на 100 грам: 65 ккал.
Під час приготування дієтичної мусака можна використовувати різні трави: петрушку, орегано, базилік або чебрець.
- Картоплю почистити, нарізати разом з баклажанами та помідорами кружечками;
- Моркву натерти, цибулю порізати кубиками, гриби – пластинками;
- Баклажани присипати сіллю і обсмажити на оливковій олії;
- Цибулю, моркву і гриби обсмажити на сковорідці, додати томатну пасту, 50 мл води і тушкувати 5 хвилин;
- У змащену маслом форму викласти картоплю, трохи обсмажений на маслі, після цього – шар баклажанів, помідорів, зверху суміш з грибів, моркви та цибулі;
- 30 грам оливкової олії налити в сотейник, додати в нього борошно і на повільному вогні вимісити до однорідного стану, влити молоко, додати спеції і заварити соус, а в самому кінці покласти натертий на тертці сир, щоб він розчинився;
- Готовим соусом полити мусаку і поставити його на 50 хвилин у духовку, розігріту до 170 градусів.
Інгредієнти для цієї страви коштують недорого, тому кожна людина може собі дозволити приготувати таке ласощі для своїх рідних та друзів.
Корисні поради
Під час приготування цієї страви потрібно стежити за тим, щоб воно було добре пропеченим, але при цьому залишилося соковитим і ніжним. Якщо мусака готується в мікрохвильовій печі, баклажани краще не різати гуртками. У цьому випадку, овочів розрізають на дві частини, трохи припекаются в духовці і ріжуться пластинками.
Подавати страву найкраще гарячим, але при бажанні, його можна ставити на стіл як холодну закуску, полив її густим, томатним соусом.