15 март 2019 13 316

Як приготувати сирну запіканку в мікрохвильовці

Сирна запіканка – це смачна білкова їжа, яка принесе користь організму і не зіпсує фігуру. Вона буде ідеальним повноцінним сніданком або солодким доповненням до чаю. До того ж, це блюдо можна легко і швидко приготувати з використанням можливостей мікрохвильовій печі.

Класичний рецепт
Інгредієнти Кількість
сиру - 300 г
яєць - 1 шт.
цукру - 70 г
манної крупи - 50 г
ванільною есенції - 1 крапля
родзинок - 100 г
розтопленого вершкового масла - 2 столові ложки
Час приготування: 30 хвилин Калорійність на 100 грам: 256 Ккал
Класичний рецепт сирної запіканки – це та основа, використовуючи яку, господині експериментують, додаючи різні інгредієнти, і створюють нові страви. Тому оволодівати вмінням готувати цю страву в мікрохвильовці слід починати саме з освоєння цієї основи.

Сирна запіканка в мікрохвильовці готується таким чином:

  1. Якщо сир водянистий, то його попередньо відкинути на друшляк або сито;
  2. Яйце збити в густу піну, потім до нього додати манну крупу, цукор і сир;
  3. Масу добре розмішати до однорідного стану і залишити на 10 хвилин, щоб манка розбухла;
  4. По закінченні відведеного часу додати до загальної маси ванільну есенцію і родзинки;
  5. Форму для мікрохвильової печі змастити розтопленим вершковим маслом. Перекласти в неї тісто, яке теж зверху змастити маслом, і запікати максимально потужності 10-15 хвилин.

Дієтична запіканка з сиром і яблуками в мікрохвильовці

Сирна запіканка і так відноситься до дієтичних продуктів, але якщо зробити її без цукру, додавши корисні яблука, то тоді це блюдо принесе тільки користь, а не зайві калорії і сантиметри на талії. Замінником цукру в цій страві може виступити порошок стевії.

Для цього дієтичного десерту знадобляться:

  • 500 г нежирного сиру;
  • 3 яйця;
  • 50 г манки;
  • 300 г яблук;
  • порошок стевії за смаком.

На всі процеси доведеться затратити всього лише 20-25 хвилин.

У 100 г дієтичної запіканки буде близько 100,9 ккал.

Етапи приготування десерту:

  1. Сир протерти кілька разів через сито;
  2. Потім до нього додати збиті яйця і добре розмішати. Якщо сир занадто сухе, то це можна виправити, додавши ще одне яйце;
  3. До отриманої маси додати манку і стевію. Все збити міксером до однорідного легкого і повітряного стану. Потім залишити тісто на 15 хвилин у спокої, щоб крупинки манки встигли насититися вологою;
  4. Чисті і очищені від шкірки яблука нарізати невеликими шматочками і викласти на дно 2-3 невеликих силіконових формочок;
  5. Отдохнувшую сирну масу рівномірно розподілити по формах зверху яблук;
  6. Формочки відправити в мікрохвильову піч на 3 хвилини при потужності не менше 800-900 ват. Після сигналу, дати постояти запіканок дві хвилини, а потім включити піч ще на 2 хвилини.

«Зебра» без манки

Зберегти форму готової сирній запіканці допомагає манка. З нею вона виходить більш сухою. Якщо замінити манку крохмалем, то у страви виходить більш ніжна структура, яка нагадує суфле. Тісто без манки завдяки своїй більшій плинності ідеально підходить для красивої запіканки «Зебра» зі світлими і шоколадними розлученнями.

Щоб приготувати цей красивий і смачний десерт, знадобляться наступні складові:

  • 500 г сиру;
  • 100 г цукру;
  • 2 яйця;
  • 150 мл молока;
  • 25 г какао;
  • 90 г крохмалю;
  • 3 г ваніліну;
  • 3 г солі.

Час, необхідний для створення такої «краси» — близько 30 хвилин, що не буде сильно відрізнятися від тимчасових витрат на запіканку за класичним рецептом.

Калорійність 100 г «Зебри» становить – 182,3 ккал.

Рецепт сирної запіканки «Зебра» без манки в мікрохвильовці покроково:

  1. Всі інгредієнти, крім какао, скласти в глибоку посудину і добре перемішати блендером до однорідної консистенції;
  2. Потім розділити масу на дві приблизно рівні частини, в одну з них вмішати какао порошок;
  3. Після цього можна приступати до створення зебри. У центр змащеної маслом форми покласти столову ложку шоколадного тіста, зверху на неї – столову ложку світлого тіста. Так продовжувати до тих пір, поки не закінчаться обидві маси, а поверхню тіста у формі буде нагадувати зріз дерева;
  4. Потім зубочисткою через всю товщу маси намалювати кілька промінчиків від центру форми, а між ними – промінчики до центру;
  5. Десерт повинен провести в мікрохвильовій печі 10 хвилин при робочій потужності 750 Вт.

Бісквіт з яблуками — ще один варіант смачної випічки, в якій головним інгредієнтів є фрукти.

Читайте як приготувати соус для домашньої шаурми — кілька рецептів, які вас приємно вразять.

Як приготувати вишукані десерти з полуниці і сиру читайте в нашій статті.

Як приготувати сирну запіканку для дітей

Сирну запіканку можна включати в раціон дітей, починаючи з 1 року, але тільки приготовану за класичними рецептами з мінімальною кількістю прянощів і добавок. А от починаючи з 2 років, у неї можна додавати фрукти і сухофрукти.

Для дитячого полуденка або сніданку з сиру і сухофруктів знадобиться:

  • 500 г сиру;
  • 2 яйця;
  • 75 г цукру;
  • 50 г манки;
  • 50 г родзинок;
  • 50 р кураги;
  • 50 г чорносливу.

Час приготування складе не більше 50 хвилин.

Калорійність страви – 203,9 кілокалорії в 100 грамах.

Приготування запіканки з сиру для дитини в мікрохвильовці:

  1. Сир, яйця, цукор і манку добре перебити блендером і залишити на 15 хвилин для набухання манної крупи;
  2. Тим часом сухофрукти перебрати, залити на кілька хвилин окропом, потім злити воду й обсушити, великі нарізати невеликими шматочками. Для кращої «вмешиваемости» їх можна обваляти в борошні;
  3. З'єднати тісто і сухофрукти, викласти суміш у форму і відправити в мікрохвильову піч запікатися при максимальній потужності 10-15 хвилин.

Корисні поради

На кінцевий смак запіканки більшою мірою впливає свіжість сиру, а не його жирності, тому для приготування цієї страви в МІКРОХВИЛЬОВІЙ печі можна використовувати, як творог 0% жирності, так і жирний домашній.

Сир не повинен бути кислим і занадто вологим. Але якщо вже прийшовши додому виявилося, що продукт надміру водянистий, то виправити цю ситуацію можна, окинувши його на друшляк і почекавши, коли стече зайва волога.

Замінити сир в запіканці легко зможе солодка сиркова маса, як з добавками (ізюм, курага), так і без них.

Цукор в тесті потрібно розмішувати дуже старанно, до повного його розчинення, щоб нерозчинені кристали, які сприйнятливі до мікрохвилям, не підгоріли і не зіпсували смак і вигляд страви.

Для приготування страв (не тільки запіканки) в мікрохвильовці потрібно використовувати тільки скляні, силіконові або керамічні форми.

Слід віддавати перевагу круглим формам, оскільки пропекаясь від країв до центру, в прямокутній формі будуть виходити занадто сухими кути.

Потрібно точно дотримуватися часу і потужності печі, зазначених у рецепті. Але якщо, раптом, страва виявиться сирим, можна випікати його ще кілька хвилин, контролюючи процес.

Якщо СВЧ-піч не розрахована на потужність, зазначену в рецепті, то можна самому розрахувати необхідний час випічки. Для цього потрібно перемножити час за рецептом на потужність печі і розділити на потужність, зазначену в рецепті.

Не слід відразу ж діставати готову страву з печі, щоб воно не впало. Нехай постоїть близько 5 хвилин.

Отримати красиву золотисту скоринку зверху можна, якщо на пару хвилин включити режим гриль.

Прекрасними топінгами до сирній запіканці можуть стати сметана, варення і джеми, збиті вершки, шоколадна помадка і мед.

Що ще почитати: