Як приготувати сирну запіканку в мікрохвильовці
Сирна запіканка – це смачна білкова їжа, яка принесе користь організму і не зіпсує фігуру. Вона буде ідеальним повноцінним сніданком або солодким доповненням до чаю. До того ж, це блюдо можна легко і швидко приготувати з використанням можливостей мікрохвильовій печі.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
сиру - | 300 г |
яєць - | 1 шт. |
цукру - | 70 г |
манної крупи - | 50 г |
ванільною есенції - | 1 крапля |
родзинок - | 100 г |
розтопленого вершкового масла - | 2 столові ложки |
Час приготування: 30 хвилин | Калорійність на 100 грам: 256 Ккал |
Сирна запіканка в мікрохвильовці готується таким чином:
- Якщо сир водянистий, то його попередньо відкинути на друшляк або сито;
- Яйце збити в густу піну, потім до нього додати манну крупу, цукор і сир;
- Масу добре розмішати до однорідного стану і залишити на 10 хвилин, щоб манка розбухла;
- По закінченні відведеного часу додати до загальної маси ванільну есенцію і родзинки;
- Форму для мікрохвильової печі змастити розтопленим вершковим маслом. Перекласти в неї тісто, яке теж зверху змастити маслом, і запікати максимально потужності 10-15 хвилин.
Дієтична запіканка з сиром і яблуками в мікрохвильовці
Для цього дієтичного десерту знадобляться:
- 500 г нежирного сиру;
- 3 яйця;
- 50 г манки;
- 300 г яблук;
- порошок стевії за смаком.
На всі процеси доведеться затратити всього лише 20-25 хвилин.
У 100 г дієтичної запіканки буде близько 100,9 ккал.
Етапи приготування десерту:
- Сир протерти кілька разів через сито;
- Потім до нього додати збиті яйця і добре розмішати. Якщо сир занадто сухе, то це можна виправити, додавши ще одне яйце;
- До отриманої маси додати манку і стевію. Все збити міксером до однорідного легкого і повітряного стану. Потім залишити тісто на 15 хвилин у спокої, щоб крупинки манки встигли насититися вологою;
- Чисті і очищені від шкірки яблука нарізати невеликими шматочками і викласти на дно 2-3 невеликих силіконових формочок;
- Отдохнувшую сирну масу рівномірно розподілити по формах зверху яблук;
- Формочки відправити в мікрохвильову піч на 3 хвилини при потужності не менше 800-900 ват. Після сигналу, дати постояти запіканок дві хвилини, а потім включити піч ще на 2 хвилини.
«Зебра» без манки
Зберегти форму готової сирній запіканці допомагає манка. З нею вона виходить більш сухою. Якщо замінити манку крохмалем, то у страви виходить більш ніжна структура, яка нагадує суфле. Тісто без манки завдяки своїй більшій плинності ідеально підходить для красивої запіканки «Зебра» зі світлими і шоколадними розлученнями.
Щоб приготувати цей красивий і смачний десерт, знадобляться наступні складові:
- 500 г сиру;
- 100 г цукру;
- 2 яйця;
- 150 мл молока;
- 25 г какао;
- 90 г крохмалю;
- 3 г ваніліну;
- 3 г солі.
Час, необхідний для створення такої «краси» — близько 30 хвилин, що не буде сильно відрізнятися від тимчасових витрат на запіканку за класичним рецептом.
Калорійність 100 г «Зебри» становить – 182,3 ккал.
Рецепт сирної запіканки «Зебра» без манки в мікрохвильовці покроково:
- Всі інгредієнти, крім какао, скласти в глибоку посудину і добре перемішати блендером до однорідної консистенції;
- Потім розділити масу на дві приблизно рівні частини, в одну з них вмішати какао порошок;
- Після цього можна приступати до створення зебри. У центр змащеної маслом форми покласти столову ложку шоколадного тіста, зверху на неї – столову ложку світлого тіста. Так продовжувати до тих пір, поки не закінчаться обидві маси, а поверхню тіста у формі буде нагадувати зріз дерева;
- Потім зубочисткою через всю товщу маси намалювати кілька промінчиків від центру форми, а між ними – промінчики до центру;
- Десерт повинен провести в мікрохвильовій печі 10 хвилин при робочій потужності 750 Вт.
Бісквіт з яблуками — ще один варіант смачної випічки, в якій головним інгредієнтів є фрукти.
Читайте як приготувати соус для домашньої шаурми — кілька рецептів, які вас приємно вразять.
Як приготувати вишукані десерти з полуниці і сиру читайте в нашій статті.
Як приготувати сирну запіканку для дітей
Сирну запіканку можна включати в раціон дітей, починаючи з 1 року, але тільки приготовану за класичними рецептами з мінімальною кількістю прянощів і добавок. А от починаючи з 2 років, у неї можна додавати фрукти і сухофрукти.
Для дитячого полуденка або сніданку з сиру і сухофруктів знадобиться:
- 500 г сиру;
- 2 яйця;
- 75 г цукру;
- 50 г манки;
- 50 г родзинок;
- 50 р кураги;
- 50 г чорносливу.
Час приготування складе не більше 50 хвилин.
Калорійність страви – 203,9 кілокалорії в 100 грамах.
Приготування запіканки з сиру для дитини в мікрохвильовці:
- Сир, яйця, цукор і манку добре перебити блендером і залишити на 15 хвилин для набухання манної крупи;
- Тим часом сухофрукти перебрати, залити на кілька хвилин окропом, потім злити воду й обсушити, великі нарізати невеликими шматочками. Для кращої «вмешиваемости» їх можна обваляти в борошні;
- З'єднати тісто і сухофрукти, викласти суміш у форму і відправити в мікрохвильову піч запікатися при максимальній потужності 10-15 хвилин.
Корисні поради
На кінцевий смак запіканки більшою мірою впливає свіжість сиру, а не його жирності, тому для приготування цієї страви в МІКРОХВИЛЬОВІЙ печі можна використовувати, як творог 0% жирності, так і жирний домашній.
Сир не повинен бути кислим і занадто вологим. Але якщо вже прийшовши додому виявилося, що продукт надміру водянистий, то виправити цю ситуацію можна, окинувши його на друшляк і почекавши, коли стече зайва волога.
Замінити сир в запіканці легко зможе солодка сиркова маса, як з добавками (ізюм, курага), так і без них.
Цукор в тесті потрібно розмішувати дуже старанно, до повного його розчинення, щоб нерозчинені кристали, які сприйнятливі до мікрохвилям, не підгоріли і не зіпсували смак і вигляд страви.
Для приготування страв (не тільки запіканки) в мікрохвильовці потрібно використовувати тільки скляні, силіконові або керамічні форми.
Слід віддавати перевагу круглим формам, оскільки пропекаясь від країв до центру, в прямокутній формі будуть виходити занадто сухими кути.
Потрібно точно дотримуватися часу і потужності печі, зазначених у рецепті. Але якщо, раптом, страва виявиться сирим, можна випікати його ще кілька хвилин, контролюючи процес.
Якщо СВЧ-піч не розрахована на потужність, зазначену в рецепті, то можна самому розрахувати необхідний час випічки. Для цього потрібно перемножити час за рецептом на потужність печі і розділити на потужність, зазначену в рецепті.
Не слід відразу ж діставати готову страву з печі, щоб воно не впало. Нехай постоїть близько 5 хвилин.
Отримати красиву золотисту скоринку зверху можна, якщо на пару хвилин включити режим гриль.
Прекрасними топінгами до сирній запіканці можуть стати сметана, варення і джеми, збиті вершки, шоколадна помадка і мед.