03 май 2019 4 834

Як приготувати сирну запіканку на сковороді

Сирна запіканка – це смачне, корисне і, що найприємніше, швидке в приготуванні блюдо. Напевно, ви неодноразово замислювалися, а можна приготувати цей чудовий десерт без духовки? І, поспішаю вас обрадувати – звичайно ж, можна!

Сирна запіканка, приготована на сковороді, виходить не менш смачною і соковитою, ніж та, випікалася в духовій шафі. Тому дане блюдо дуже виручає господинь в тому випадку, якщо духовки в наявності немає, а приготувати якийсь десерт до чаю ну вже дуже хочеться!

Сирні запіканки є джерелом кальцію і білка, а тому особливо рекомендовані до вживання в меню дитячого харчування, а так само тих, у кого спостерігається дефіцит цих елементів. Проте варто пам'ятати, що сир – це швидкопсувний продукт. А тому зберігати і вживати сирну запіканку можна не більше ніж протягом 72 годин з моменту її приготування.
Покроковий рецепт солодкого страви
Інгредієнти Кількість
сир - 450 г
манна крупа - 100 г
родзинки - 70 г
яйця - 3 шт.
сметана - 150 г
цукровий пісок - 100 г
сода харчова - ½ Ч. л.
сіль - невелика щіпка
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 грам: 200 Ккал

Сирна запіканка з манкою на сковороді (без духовки) готується таким чином:

  1. Манну крупу з'єднайте зі сметаною і залиште на 15-20 хвилин, нехай розбухне;
  2. Курячі яйця збийте з цукровим піском. Можна просто за допомогою виделки, а можна і вінчиком – це вже як вам зручніше. З'єднайте збиті яйця з сиром;
  3. У сирну масу введіть вже набряклу манну крупу, родзинки, щіпку солі і гашену соду. Ретельно вимісіть масу;
  4. Сковороду рясно змастіть вершковим або ж рафінованою олією. Викладіть в неї приготовану сирну масу, накрийте щільно кришкою і, поставивши на плиту, готуйте на самому мінімальному вогні. Це займе у вас близько 20-25 хвилин;
  5. Після закінчення даного часу у вас буде готова наивкуснейшая сирна запіканка, приготована на сковороді. Акуратно перекладіть її на блюдо, при бажанні, полийте улюбленим варенням і подавайте як десерт до чаю.

Сирна запіканка з грушею

Інгредієнти:

  • сир – 0,5 кг;
  • яйця курячі – 3 шт.;
  • мед – 2 ст. л.;
  • цукор-пісок – 2 ст. л.;
  • масло вершкове – 1 ст. л.;
  • груша – 1 шт.;
  • ваніль – щіпка.

Час приготування страви: 35 хв.

Калорійність на 100 г: 195 кКал.

Приготування:

  1. Розм'якшене вершкове масло розітріть з медом до однорідного стану. Грушу очистіть від шкірки і серцевини, наріжте на невеликі шматочки і занурте в олійно-медову суміш;
  2. Яйця збийте з цукром, а потім з'єднайте з ваніллю і сиром;
  3. Сковороду змажте вершковим маслом, а потім наповніть приготовленою сирною масою. Зверху рівномірним шаром розподілите груші в меду;
  4. Накривши сковороду кришкою, готуйте запіканку на слабкому вогні протягом 25-30 хвилин;
  5. Готову запіканку залиште охолоджуватися безпосередньо в сковороді, після чого перекладіть на блюдо і подавайте до столу.

Запіканка «Горішок» на сковороді

Необхідні інгредієнти:

  • сир домашній – 0,35 кг;
  • курячі яйця – 1 шт.;
  • коньяк – 35 мл;
  • цукрова пудра – 65 г;
  • лимонний сік – 1 ст. л.;
  • сметана – 2 ст. л.;
  • ядра волоських горіхів – 100 р.

Тривалість приготування: 50 хв.

Калорійність на 100 г: 225 кКал.

Приготування страви:

  1. Сир протріть через сито, а потім з'єднайте з цукровою пудрою, коньяком і сметаною;
  2. Потім введіть злегка збите куряче яйце і лимонний сік. Вимісіть;
  3. Ядра волоських горіхів подрібніть за допомогою кавомолки або ж качалки, а потім введіть до сиру;
  4. Перекладіть сирну масу в глибоку товстостінну сковороду і тушкуйте під закритою кришкою протягом півгодини;
  5. Готова сирна запіканка «Горішок» подається до столу в охолодженому вигляді, нарізаний на порційні шматочки.

Читайте як приготувати смачні ріжки з фаршем — просте, повсякденне блюдо, яке теж можна приготувати смачно і незвично.

Читайте як приготувати дуже смачні рибні котлети в мікрохвильовці.

Читайте як приготувати соковитий стейки з свинини в духовці в нашій статті.

Запіканка з сиру «Макова»

Інгредієнти для приготування:

  • жирний домашній сир – 400 г;
  • йогурт натуральний – 250 мл;
  • борошно кукурудзяне – 1 ст. л.;
  • цукровий пісок – 1 ст. л.;
  • згущене молоко – 2 ст. л.;
  • яйця курячі – 3 шт.;
  • мак кулінарний – 2 ст. л.;
  • родзинки – 2 ст. л.;
  • ванілін – ½ ч. л.

Час приготування: 40 хв.

Калорійність на 100 г: 240 кКал.

Етапи приготування:

  1. Родзинки попередньо залийте окропом, а потім відіжміть від зайвої рідини і осушіть;
  2. Сир протріть через сито, потім з'єднайте з цукром, яйцями і кукурудзяною мукою;
  3. В самому кінці введіть ванілін і осушене родзинки. Ретельно перемішайте за допомогою лопатки;
  4. Приготовлену масу викладіть в товстостінну сковороду і, накривши кришкою, готуйте на слабкому вогні протягом 20 хвилин;
  5. Тим часом, займіться підготовкою решти інгредієнтів. З'єднайте згущене молоко, натуральний йогурт, 1 куряче яйце і мак;
  6. Не знімаючи запіканку з вогню, залийте її приготовленої макової сумішшю, розрівняйте за допомогою лопатки її поверхня і продовжуйте готувати під закритою кришкою до тих пір, поки макова заливка не загусне. Це займе близько 15 хвилин;
  7. Макова сирна запіканка може подаватися до столу, як в теплому вигляді, так і в охолодженому.

Найпростіший рецепт

Необхідні інгредієнти:

  • сир протертий – 600 г;
  • згущене молоко – 1 банка;
  • курячі яйця – 3 шт.

Тривалість приготування: 40 хв.

Калорійність на 100 г: 210 кКал.

Приготування:

  1. Охолоджені курячі яйця збийте за допомогою міксера до утворення стійкої піни;
  2. Потім, не припиняючи процесу збивання, починайте вливати тонкою цівкою згущене молоко;
  3. Після того, як маса стане однорідною, починайте вводити протертий сир;
  4. Чавунну сковороду рясно змастіть вершковим або ж рафінованим рослинним маслом (обов'язково без запаху!), а потім наповніть приготовленою сирною масою;
  5. Накрийте сковороду кришкою і поставте на малий вогонь. Готується ця запіканка протягом 25-30 хвилин;
  6. По закінченні приготування, зніміть сковороду з плити, накрийте широким стравою і акуратно переверніть. Залиште охолоджуватися в такому перевернутому вигляді, а потім акуратно знімайте сковороду. Запіканка залишиться красиво лежати на блюді. Перед подачею до столу полийте її фруктовим джемом або ж улюбленим варенням. Приємного чаювання!

Корисні поради

Для приготування сирної запіканки рекомендується використовувати або домашній сир, або магазинний, але з високим вмістом % жирності. Найкращим вважається той, який має 20%.

Ізюм, яка використовується в процесі приготування запіканки можна замінити на курагу, чорнослив, сухофрукти або ж цукати. Результат буде не менш смачним, а в деяких випадках, навіть пікантний.

Для того, щоб запіканка тримала красиву форму і не розпадалася в процесі нарізання, необхідно дочекатися її повного охолодження.

Якщо у вас в наявності є тільки грубозернистий сир, не впадайте у відчай! Подрібніть за допомогою блендера. В результаті у вас вийде ніжна повітряна сирна маса, запіканка з якої буде просто танути в роті!

Пам'ятайте, що приготування запіканки на сковороді, має бути максимально наближеним до томління в духовій шафі. Тому обов'язковою умовою успішного приготування сирної запіканки є її духовна під закритою кришкою, обов'язково на самому мінімальному вогні!

Для того, щоб ваша випічка легше відходила від стінок сковороди, її рекомендується не просто змастити маслом, але ще і застелити пекарської папером або фольгою.

Для приготування запіканки найкращим чином підходить стара бабусина чавунна сковорода. Вона товстостінна і з високими бортиками, що як не можна краще впливає на успішний процес приготування запіканки. Всередині такої сковороди тепло розподіляється рівномірно, що забезпечує хорошу «пропеченість». А високі борти дозволяють запіканці добре піднятися.

Приготування цього десерту займає зовсім небагато часу і вимагає мінімальний набір інгредієнтів. Особливо дане ласощі люблять дітки. Так що, якщо у вас раптово прийшла в несправність ваша духова плита – не впадайте у відчай! Сирні запіканки на сковороді виходять не менш смачними. Обов'язково спробуйте приготувати таку, нітрохи не пошкодуєте!

Що ще почитати: