31 март 2019 3 336

Рецепти сирної запіканки зі сметаною для поживного сніданку

Запіканка вийде ідеальною, якщо сирна маса буде м'якою, ніжною, без найменших натяків на кислоту.

Класичний рецепт з манкою
Інгредієнти Кількість
манної крупи - 50 г
борошна пшеничного - 90 г
яєчних жовтків - 5 шт.
м'якого сиру - 600 г
дрібного цукру - 90-100 г
жирної сметани - 350 г
ванільного екстракту - 3-4 р
родзинок - 150 г
Час приготування: 35 хвилин Калорійність на 100 грам: 246 Ккал

Найприємніше у приготуванні такої запіканки, що буквально за хвилину можна зробити тісто, відправити його в духовку, а потім подати страву до столу з медом або варенням.

Готуємо:

  1. Ізюм залити теплою водою, витримати 10 хвилин. Обсушити на паперовому рушнику.
  2. Перемішати до однорідної консистенції сир з цукром. Ретельно розтертої сирній масі додати яєчні жовтки, манку, борошно, ваніль, сметану і сухий родзинки.
  3. Розігріти духовку до 175 градусів. Форму вистелити кулінарним пергаментом, змастити кубиком вершкового масла і трохи посипати борошном.
  4. Тістом заповнити форму, готувати запіканку до золотистої скоринки приблизно 25 хвилин.

На замітку: перед випічкою витримати тісто 15-20 хвилин, щоб манка розбухла.

Лимонно-сирна запіканка зі сметаною

Обов'язково в сирне тісто додати натерту лимонну цедру і трохи соку, ця цитрусова нотка необхідна, щоб смак запіканки не був монотонним.

Вимагається:

  • 0,5 кг сиру;
  • 50-55 г борошна;
  • 3 яйця курячі;
  • 100 г мигдалю;
  • 90 г білого цукру;
  • 1 лимон;
  • жменю родзинок;
  • 150 мл жирної сметани;
  • трохи коньяку;
  • 2 щіпки розпушувача;
  • ¼ Ч. л. ванільного екстракту;
  • ¾ Ч. л. дрібної солі.

На приготування знадобиться 1 годину.

Кількість калорій: 230 ккал.

Як робити:

  1. Добре розім'яти сир виделкою, додати пшеничне борошно.
  2. Залити родзинки коньяком на 20 хвилин, потім гарненько віджати. Мигдаль подрібнити блендером.
  3. З лимона зняти дрібної теркою цедру з половини віджати сік.
  4. Яєчний жовток збити міксером до пишноти. Додати цедру і продовжити збивати. Збільшити швидкість і ввести білки, додати цукор, ваніль, 20 мл лимонного соку.
  5. У тісто акуратно додати яєчну суміш, сметану, родзинки, мигдаль, розпушувач, перемішати і заповнити ємність мультиварки, не забуваючи попередньо змастити її олією.
  6. Включити програму «Випічка», встановивши час 50 хвилин.

Порада: ванільний екстракт можна замінити ванільним цукром.

На відео — дуже цікавий рецепт запіканки зі сметаною і апельсином:

Ситне картопляно-сирну страву

Відмінний варіант для любителів солоних страв. Смак картоплі нейтральний і з сиром вона добре поєднується.

Знадобляться:

  • 1 пачка сиру (приблизно 250 г);
  • 2 картоплини;
  • за смаком цибулина;
  • 35 г борошна;
  • половина склянки сметани;
  • жменю тертого сиру;
  • 2 щіпки дрібної солі;
  • трохи олії рафінованої;
  • 2 курячих яйця.

Необхідний час: 30 хвилин.

Порція: 275 ккал.

Готуємо:

  1. Очистити цибулю і нашаткувати кубиками. У чашу налити олію, на приладі включити кнопку «Смаження». Трохи підрум'янити цибулю, до нього додати нашатковану кубиками картоплю, все разом обсмажити до м'якості картоплі.
  2. Збити яйця з одного дрібкою солі.
  3. В окремій ємності змішати сир, сметану, збиті яйця, частина натертого сиру, борошно. Додати тушкована картопля з цибулею, перемішати.
  4. Отриманою масою заповнити чашу мультиварки, зверху посипати сиром.
  5. Включити кнопку «Випічка», мультиварка відключиться, коли запіканка буде готова, приблизно через 30 хвилин.

Порада: можна додати в масу для запіканки дрібно нарізаний часник.

Як приготувати в мультиварці

В мультиварці запіканка готується без борошна, тому виходить ніжною і зовсім несхожою на хлібну булочку.

Знадобляться:

  • 350 г сиру домашнього;
  • 3 яйця категорії «Добірна»;
  • стакан дрібного цукру;
  • 50-60 г масла «Селянського»;
  • 400 г (20%-ний) сметани;
  • 230 г манної крупи;
  • 8 г розпушувача;
  • щіпка ваніліну.

Приготування займає 35 хвилин.

Калорійність складає 258 ккал.

Готуємо:

  1. Яйця збити міксером до утворення стійкої піни.
  2. Сир розтерти виделкою, додати масло, сметану і збити блендером до однорідності.
  3. Крупу змішати з ваніліном і розпушувачем.
  4. Додати манку в сир поступово, збиваючи вінчиком масу.
  5. Додати в тісто цедру лимона, перемішати і заповнити їм чашу мультиварки. Включити програму «Випічка», час – від 45 до 50 хвилин. Після сигналу залишити запіканку на 15 хвилин, встановивши режим «Підігрів».
Сметану можна взяти зниженої жирності, а цукор замінити фруктозою, якщо хочеться заощадити на калорійності.

Рецепт на швидку руку

Цей рецепт заощадить масу часу господині, адже запіканку можна приготувати дуже швидко і при необхідності подати до столу під час чаювання.

Вимагається:

  • 250 г сиру (нежирного);
  • 2 ст. л. манної крупи;
  • ½ Склянки нежирної сметани;
  • 16-20 г цукру;
  • 2 курячих яйця.

Знадобиться 30 хвилин.

Калорійність однієї порції: 204 ккал.

Як готувати:

  1. Протерти сир через звичайне сито або пропустити через решітку м'ясорубки.
  2. Додати цукор, манку і жовтки, все добре перемішати.
  3. Акуратно ввести в отриману суміш збитий яєчний білок.
  4. Заповнити тестом форму, яку попередньо змастити олією.
  5. Приготувати страву в гарячій духовці.

На замітку: подавати до столу зі сметаною.

Десерт для дієтичного чаювання

Страви для дієтичного чаювання повинні бути не тільки корисними, але й смачними.

Потрібно:

  • упаковка сиру (0,5 кг);
  • 60-65 г сметани;
  • 35 г цукру;
  • 40 г крупи манної;
  • яйце куряче велике;
  • 100 г темного ізюму;
  • 200 мл ягідного сиропу;
  • 45 р масла.

Потрібно 1 годину.

Порція: 175 ккал.

Як зробити:

  1. Пропустити сир через решітку м'ясорубки, додати розм'якшене масло, збите яйце з цукром, крупу манну, 5 грам солі. Все гарненько перемішати лопаткою, додавши промитий і обсушенный родзинки.
  2. Після цього сирним тістом заповнити форму, яку попередньо треба змастити маслом і посипати подрібненими сухарями, поверхню вирівняти ножем, змастити зверху сметаною, збризнути розтопленим маслом.
  3. Духовку розігріти, запікати страву 25-30 хвилин.

На замітку: на стіл краще подавати в гарячому вигляді.

Вашим домашнім сподобається запіканка з печінки з картоплею в духовці.

Для дітей приготуйте по цього рецептом запіканку в духовці з куркою та картоплею.

Швидко готується макаронна запіканка з ковбасою в духовці. У цій статті описано приготування.

Радять професіонали

Щоб запіканка вийшла смачною:

  1. Треба окремо збити яєчний жовток і білок, тільки після цього акуратно ввести їх в розтертий сир.
  2. Яєчний жовток краще розтерти з цукром в фарфоровому посуді в теплому місці. А білок, навпаки, добре збивається в холоді.
  3. Покласти в тісто трохи манної крупи, тоді після випічки блюдо точно не осяде.
  4. Сир не повинен бути сухим, тому краще взяти домашній продукт.
  5. Готову страву посипати ваніліном або корицею.
  6. Молоду картоплю можна навіть не обсмажувати, просто очистити і нарізати кубиками.
  7. Крім традиційного родзинок, спробуйте додати незвичайні інгредієнти, наприклад цукати з тропічних фруктів.
  8. Лимонну цедру можна замінити апельсинової, теж вийде цікаво.

На відео — детальна інструкція з приготування сирної запіканки зі сметаною:

Особливо гарні солодкі сирні запіканки з родзинками, лимонною цедрою і ваніллю, а несолодкі відмінно поєднуються з картоплею.

Що ще почитати: