Як приготувати смачну шарлотку без яєць
Шарлотка з яблуками відноситься до числа найбільш широко відомих і поширених видів випічки. І це цілком зрозуміло: проста рецептура робить такий пиріг бажаним доповненням до будь-якого чаювання.
Легкі зміни в переліку інгредієнтів дозволять добитися абсолютно нових відтінків смаку, а трохи поекспериментувавши, можна створити щось своє, цілком оригінальне і відмінне від початкового рецепта.
Секрети випічки без яєць
Яйця в складі будь-якого рецепту можна замінити, виходячи з того, яку конкретно функцію вони повинні виконувати в процесі приготування:
- Мастило для пирогів.
Перш, ніж поставити пиріг в духовку, його поверхню необхідно змастити яйцем, щоб скоринка могла підрум'янитися. Але аналогічного результату можна досягнути, скориставшись солодким чорним чаєм. Якщо випічка повинна бути несолодкою, то чай слід замінити томатним соком.
- Склеювання і пом'якшення тесту.
З цією метою в якості заміни для одного яйця можна використовувати пару столових ложок розмоченого у воді геркулеса, або столову ложку крохмалю. Якщо мова йде про солодкій випічці, то в цій ролі може виступати банан, або кілька столових ложок яблучного пюре.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
сироватка молочна - | 0,5 кг |
борошно - | 0,3 кг |
цукор - | 150 г |
сіль - | за смаком |
манка - | 50 г |
масло вершкове - | 1 їдальня ложка |
розпушувач - | 1,5 чайні ложки |
яблука - | 0,7 кг |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 185 Ккал |
Хід приготування:
- Яблука як слід вимити і нарізати на тонкі скибочки, після скласти в глибоку миску і ненадовго залити слабосоленої водою (це необхідно, щоб шматочки не потемніли);
- В молочну сироватку (обов'язково кімнатної температури, не з холодильника) засипати цукровий пісок і розмішувати, поки він повністю не розчиниться;
- Далі до молочній сироватці поступово додається борошно, сіль і розпушувач, при цьому тісто потрібно безперервно розмішувати;
- Сумішшю з манної крупи і вершкового масла обробити внутрішню поверхню форми для випічки, це запобігає прилипання до неї пирога;
- Викласти у форму яблучні скибочки так, щоб вони закривали дно, зверху залити шаром тіста і помістити в попередньо розігріту до 180 С духовку;
- Випікати 30-40 хвилин, після дати трохи охолонути і можна подавати на стіл частування.
Яблучна шарлотка на кефірі
Інгредієнти:
- манка— 150 г;
- яблуко — 3 штуки;
- борошно — 150 г;
- кефір — 200 мл;
- цукор — 150 г;
- сіль – за смаком;
- розпушувач — 10 г;
- олія соняшникова — 1/2 склянки.
Час приготування: 70 хвилин.
Калорійність: 275 ккал.
Хід приготування:
- У ємності достатнього обсягу змішати борошно, манну крупу, розпушувач, цукровий пісок і сіль;
- Додати масло і кефір, ретельно вимісити всі компоненти до отримання однорідної маси;
- Яблука вимити, звільнити від серцевини і нарізати тонкими скибочками;
- Змастити форму олією і викласти в неї скибочки яблук;
- Залити яблука шаром тіста;
- Поставити шарлотку в духовку і випікати протягом десяти хвилин при температурі 200° С, а після знизити її до 180° С і готувати ще близько півгодини;
- Через відведений час пиріг готовий до подачі на стіл (при бажанні таку шарлотку можна приправляти фруктовими соусами або джемами).
Шарлотка на молоці з бананами
Використовуючи цей рецепт, ви зможете спекти оригінальну шарлотку. Незважаючи на високу щільність тіста, випічка буде досить пишною, завдяки молоку, а банановий смак вразить любителів незвичайних страв.
Інгредієнти:
- яблуко — 3 штуки;
- банан (середній) — 1 штука;
- цукор — 150 г;
- молоко — 0,2 л;
- борошно — 400 г;
- розпушувач — 10 г;
- кориця – ½ чайної ложки;
- цукрова пудра – ½ чайної ложки;
- рослинне масло — 30-40 мл
Час приготування: 60 хвилин.
Калорійність: 205 ккал.
Хід приготування:
- Вимити яблука, вийняти з них серцевини, подрібнити;
- Взяти ємність для тіста і розім'яти в ній банан і цукром, додати туди ж масла і молока;
- Змішати борошно з розпушувачем, поступово всипати ці інгредієнти в молоко, ретельно вимішуючи получающееся тісто;
- Промаслить донну частину форми і розкласти по ній шматочки яблук;
- Залити тісто всередину форми, трохи струшуючи, щоб воно змогло розподілитися до самого дна між усіма шматочками;
- Випікати близько сорока хвилин при температурі 180 °С;
- Коли пиріг буде готовий, дати йому трохи охолонути, після посипати цукровою пудрою і корицею і подавати на стіл.
Як приготувати шарлотку для веганів
Щоб отримати з звичайного рецепту веганські, то достатньо всього лише всі інгредієнти, що мають тваринне походження, замінити рослинними. Зробити це зовсім неважко, оскільки більшу частину подібних продуктів можна відшукати практично повсюдно.
Інгредієнти:
- яблуко — 3 штуки;
- пальмовий (кокосовий) цукор — ½ склянки;
- борошно — 200 г;
- манка — 200 г;
- імбир (мелений) — ¼ чайної ложки;
- кориця (мелена) — 1 чайна ложка;
- кокосове молоко — ½ склянки;
- вода — 200 мл;
- сода (гашене) — ½ чайної ложки.
Час приготування: 55 хвилин.
Калорійність: 169 ккал.
Хід приготування:
- Нарізати яблука, попередньо видаливши насіння;
- Змішати цукровий пісок, манну крупу, спеції, сіль і борошно;
- Потроху вливати в ємність з борошном воду і кокосове молоко, постійно помішуючи получающееся тісто;
- Далі додати гашеної оцтом соди і знову все ретельно вимісити;
- По дну форми для випічки розсипати трохи манної борошна (щоб пиріг до неї не брався і не пригорав);
- Покрити дно невеликим шаром тіста, викласти яблучні скибочки, а зверху залити їх залишками тіста;
- Поставити в духовку розігріватися (на 180°), почекати 5 хвилин, після забрати в неї форму з майбутньою шарлоткою;
- Запікати пиріг не змінюючи температуру протягом 40 хвилин, після можна подавати його на стіл.
Кекс зі згущеним молоком — смачна випічка простим, домашніми рецептами.
Рецепти смачною смаженої цвітної капусти в нашій статті. Візьміть на замітку наші варіанти страви.
Читайте як приготувати смачні рецепти дріжджових пирогів з капустою.
Як спекти пиріг в мультиварці
Приготування яблучної шарлотки в духовці зовсім не скрутне заняття, а якщо мова йде про мультиварці або аерогрилі, то все ще більш просто. Звичайно, зробити її настільки ж пишною не вийде і можливо вона буде трохи більш вологим, ніж звичайний пиріг, але зате її смакові якості виявляться відмінними. Крім того, можна урізноманітнити класичну яблучну рецептуру з допомогою груші і меду.
Інгредієнти:
- мед — 3 столові ложки;
- груша — 1 штука;
- яблуко — 2 штуки;
- окріп — 200 мл;
- цукор — 1/2 склянки;
- цедра лимона – 1 штука;
- масло рослинне — 1/2 склянки;
- ванілін – ½ чайної ложки;
- кориця — ½ чайної ложки;
- розпушувач — 1 чайна ложка.
Час приготування: 80 хвилин.
Калорійність: 170 ккал.
Хід приготування:
- Цукровий пісок і спеції змішати з медом і окропом у досить глибокій ємності;
- Влити в отриману суміш рослинне масло і додати подрібнену цедру;
- Просіяне борошно змішати з розпушувачем, а після і з усіма рідкими компонентами і ретельно вимісити, щоб сформувалася однорідна маса;
- Вимити, звільнити від серцевин і нарізати яблука і груші;
- Влити тісто в мультиварочную чашу, попередньо покривши її стінки шаром рослинної олії, туди ж викласти шматочки фруктів;
- Включити функцію «Випічка» і виставити час 65 хвилин;
- Через зазначений час пиріг готовий.
Підказки господаркам
Приготувати ідеальну шарлотку без яєць зовсім неважко, якщо врахувати наведені нижче рекомендації:
- Найбільше для такої випічки підходять яблука твердих сортів, який надає їй трохи кислуватий присмак. При цьому самі скибочки не розварюються і зберігають форму. Переконайтеся також, щоб плоди не виявилися занадто м'якими і пом'ятими. Краще всього, якщо яблука володіють вираженим ароматом і приємним смаком;
- Якщо у вашому розпорядженні є тільки солодкі яблука, то необхідну кислинку можна отримати з журавлини або смородини, або додавши лимонний сік;
- Не відкривайте духовку в процесі готування, інакше пиріг опаде і після виявиться невибагливим як на вигляд, так і на смак;
- Діставши шарлотку з духовки, найкраще викласти її з форми за допомогою вологого рушника.
Насправді, практично кожна домогосподарка має свої улюблені способи приготування шарлотки. Хтось віддає перевагу шарлотку з лимоном, а хтось з горіхами, але, як і у всьому іншому, в таких побажаннях потрібно дотримувати помірність, щоб смак шарлотки все ще залишався впізнаваним.