29 март 2019 922

Що смачного можна приготувати з м'яса свинини

Звичайні люди, професійні дієтологи і алергологи все частіше віддають перевагу свинині. Цей продукт давно закріпився у багатьох національних кухнях світу. Вибираючи більш або менш жирні частини туші, ви завжди зможете приготувати висококалорійне або дієтичне блюдо.

З цього прекрасного продукту можна зробити будь-яку страву, яке задовольнить запити простого обивателя і самого вишуканого гурмана. Отже, давайте дізнаємося, що можна приготувати з м'яса свинини, розглянувши рецепти нижче.

Що смачного приготувати на перше

Селянський суп
Інгредієнти Кількість
свинячих ребер - 0,4-0,5 кг
свіжої капусти - 1/4 качана
картоплі - 0,3 кг
моркви - 2 шт.
цибулини - 2 шт.
перцю болгарського - 1 шт.
петрушки - пучок
приправ - за смаком
лаврового листа - 2-3 штуки
солі - за смаком
сметани - за смаком
Час приготування: 85 хвилин Калорійність на 100 грам: 140 Ккал

Приготування страви:

  1. Реберця промийте, залийте 2-3 літрами холодної води і готуйте на середньому вогні близько години, знімаючи піну;
  2. Коли навар буде готовий, відокремте м'якоть від ребер і поверніть назад в каструлю;
  3. Звільніть від шкірки картоплини, моркву і ріпчасту цибулю;
  4. Наріжте моркву і цибулю тонкою соломкою, а картопля середніми брусками і відправте в навар;
  5. Частину качана капусти наріжте ножем і всипте в супову основу;
  6. Зніміть пробу, посоліть, покладіть приправи і лавровий лист;
  7. Петрушку і солодкий перець, очищений від насіння, дрібно поріжте, додайте в киплячу перше за 5-7 хвилин до готовності;
  8. У тарілку з першим покладіть столову ложечку сметани і перемішайте;
  9. Подавайте до столу з часниковими грінками.

Квасолевий суп на свинячий лопатці

Інгредієнти:

  • 0,4-0,5 кг свинної лопатки;
  • 0,25 кг білої квасолі;
  • 1 морквина;
  • 3-4 стебла порею;
  • 2 стиглих томатів;
  • 2-3 бульби картоплі;
  • 2 солодкого перчика;
  • 3-4 листочки лавра;
  • 5-6 горошин запашного перцю;
  • 1/5 пачки вершкового спреду;
  • зелень;
  • спеції.

Час приготування, без урахування підготовки квасолі, становитиме 2 години. Калорійність страви на 100 грам — 105 ккал.

Хід робіт:

  1. Замочити квасолю у мисці на 4-5 годин;
  2. Лопатку сполоснути, покласти в каструлю і додати 2,5 літра води. Відварити, видаляючи піну, приправивши пряними горошинами, сіллю і листочками лавра, поки м'ясо не почне вільно відділятися від кістки;
  3. Квасолю варити протягом години (до готовності);
  4. Виловити шумівкою з бульйону лавр і пряні горошини. Зняти м'якоть з кістки, порізати;
  5. Розігріти на сковороді вершковий спред і обсмажити м'ясну нарізку, очищені та подрібнені солодкий перчик, моркву і порей;
  6. Помідори пропустити через м'ясорубку, викласти на сковороду до обжарке і трохи загасити;
  7. З бульб картоплі зняти шкірку, нарізати кубиком і відправити в навар;
  8. Половину відвареної квасолі відразу викласти в бульйон, а іншу, разом з фасолевым відваром, пюрировать блендером. Це додасть супчику потрібну густоту;
  9. Викладайте в перше обжарку, доповнюйте рубаною зеленню і спеціями на ваш вибір;
  10. Перемішайте і дайте супу прокипіти деякий час під кришкою.

Друге

Зрази з сюрпризом

Інгредієнти:

  • 300 грам м'якоті свинини;
  • 1/2 склянки вівсяних пластівців;
  • 0,15 літра молока;
  • 1 зубчик часнику;
  • цибулина;
  • приправа хмелі-сунелі;
  • житнє борошно;
  • паприка;
  • 5 столових ложок оливкової олії;
  • 4 перепелиних яйця;
  • 10-15 гілочок кропу.

Час приготування — 80 хвилин. Калорійність на 100 грам — 230 ккал.

Етапи приготування зраз:

  1. М'якоть свинини прокрутити на м'ясорубці;
  2. Молоко закип'ятити, висипати вівсяні пластівці і зварити густу кашу;
  3. Цибулину звільнити від верхніх шарів сухого лушпиння, тонко нарізати і обсмажити в олії на сковороді до готовності;
  4. Вівсяну кашу і цибулеву засмажку охолодити;
  5. Зварити круто перепелині яйця, остудити і відокремити від шкаралупи і плівочок;
  6. У мисці з'єднати фарш, кашу, цибулю, натертий зубчик часнику, подрібнену зелень кропу. Все ретельно перемішати, приправити хмелі-сунелі і сіллю за смаком;
  7. Сформувати з котлетної маси чотири коржі, покласти в серединку кожної по одному яйцю перепелиному. Заліпити краї так, щоб яйце виявилося всередині зрази;
  8. Обваляйте сформовані котлетки в суміші житнього борошна і паприки;
  9. Смажте на добре розігрітій олії з обох боків до утворення рум'яної скоринки. Зменшіть вогонь, накрийте кришкою і варіть ще 12-18 хвилин.

Грудинка тушкована з квашеною капустою

Інгредієнти:

  • 0,3-0,4 кг грудинки;
  • літрова банка квашеної капусти з морквою;
  • 3-4 середніх картоплини;
  • 2 головки ріпчастої цибулі;
  • 2 столові ложки топленого жиру;
  • 3 стиглих помідора;
  • спеції;
  • пучок петрушки.

Час приготування — півтори години. Калорійність на 100 грам — 137 ккал.

Хід робіт:

  1. Грудинку помити, зняти шкірку, порізати тонкою соломкою;
  2. У казані з товстим дном розтопити жир і відправити підсмажуватися на ньому м'ясну нарізку;
  3. Очистити і тонко нашаткувати цибулини, висипати до шиплячої в казані грудинці;
  4. Очищену і вимиту картоплю нарізати скибочками;
  5. Обжарку залити склянкою води, додати картоплю, тушкувати під кришкою до напівготовності останньої;
  6. Квашені овочі промити водою, відтиснути і додати до основи страви;
  7. Помідори перетворити в пюре блендером, влити в казан, приправити пряними спеціями;
  8. Все перемішати, при необхідності додати води і тушкувати при закритій кришці до готовності. За пару хвилин до кінця висипати в казан подрібнену петрушку.

Як готувати курку з ананасами в духовці? Наші поради допоможуть вам приготувати це чудове блюдо.

Читайте як приготувати просте пісочне печиво на кефірі — це варто спробувати!

Скільки запікати сьомгу в духовці щоб рибка вийшла соковитою і ніжною на смак.

Готуємо страви в духовці

Відбивні, запечені в духовці

Продукти:

  • 6 свинячих биточків;
  • 2 цибулини;
  • стебло порею;
  • 5 помідорів;
  • 3 часникового зубчики;
  • 3 ложки 10% сметани;
  • пів баночки оливок без кісточок;
  • 200 грам твердого сиру;
  • 5-7 гілочок петрушки;
  • 2 столові ложки рослинної олії.

Час приготування — 90 хвилин. Калорійність — 178 ккал.

Покроковий рецепт:

  1. Биточки укласти на дерев'яну дінці і відбити калаталом або молоточком з двох сторін, не порушуючи цілісності шматків, посолити, поперчити, посипати спеціями;
  2. Візьміть деко з високими бортами, вистеліть його алюмінієвою фольгою, змастіть маслом;
  3. Цибуля звільнити від шкірки і порізати півкільцями;
  4. Зробіть на деку цибульну подушку і укладіть на неї відбивні;
  5. Поріжте помідори кільцями і накрийте ними м'ясо;
  6. Натріть сир на тертці і змішайте з пропущеними через часникодавку, часточками часнику і сметаною;
  7. Намажте помідори сирно-часниковою сумішшю;
  8. Поріжте порей і оливки кільцями і посипте зверху;
  9. Помістіть деко в духовку (200 градусів) і випікайте до готовності.

Окіст у фользі

Інгредієнти:

  • 600-800 грам свинячого окосту;
  • 5 зубчиків часнику;
  • 2 дрібні морквини;
  • тюбик гірчиці з хріном;
  • спеції.

Час приготування — 1/2 доби. Калорійність — 240 ккал.

Етапи робіт:

  1. Окіст вимити, промокнути зайву вологу;
  2. Почистити моркву і часникові зубчики. Нарізати моркву невеликими клинцем, а гостренькі зубчики на четвертинки;
  3. За допомогою ножа зробити в шматку окосту глибокі проколи (кишені) і заповнити їх часточками і клинами;
  4. Присмачити окіст сіллю і спеціями, щедро обмазати всю поверхню гірчицею з хріном;
  5. Загорніть пряний делікатес у фольгу, блискучою стороною всередину і приберіть на нижню полицю в холодильник на ніч маринуватися;
  6. Перемістіть згорток у форму для запікання, додайте води і відправте в добре прогріту духовку на годину або півтора, залежно від розмірів.

М'ясо з овочами в горщиках

Інгредієнти:

  • 1/4 кг свинячої шийки без кісток;
  • півкіло гарбуза;
  • 150-200 грам різаних заморожених печериць;
  • зелень цибулі, петрушки, кропу, кінзи;
  • морквина;
  • 15 мл рослинного масла;
  • спеції;
  • 2 молодих плода баклажана;
  • 200 грам стружки твердого сиру;
  • 300 мілілітрів маложирных вершків.
  • 5 картоплин.

Витрати по часу — близько 2 годин 10 хвилин. Калорійність — 120 ккал.

Хід робіт:

  1. М'ясо промийте, наріжте тонкою соломкою, поперчіть, злегка обсмажте на рослинному маслі;
  2. Підготуйте баклажани: зніміть з них шкірку, обріжте кінчик і плодоніжку, поріжте невеликими кубиками, покладіть в глибоку тарілку і залийте слабким сольовим розчином на півгодини;
  3. Очистіть овочі і гарбуз. Моркву натріть на крупній тертці, а картоплю порізати середніми шматочками. Наріжте гарбуз невеликими брусочками по 2-3 сантиметри;
  4. Зелень дрібно порубаєте на дошці;
  5. На дно глиняних горщиків укладаємо морква, заморожені гриби, шматочки шийки, половину рубаною зелені, картоплю, скибочки гарбуза і баклажани. Шари присмачую сіллю і спеціями. Щедро засипаємо верхівку гіркою сиру і зелені, заливаємо вершками і ставимо в духовку. Запікаємо до готовності овочів.

Використовуємо мультиварку

Гуляш

Продукти:

  • півкіло свинячого гуляшу;
  • пучок пір'я молодого цибулі;
  • 2 морквини;
  • молодий кабачок;
  • 4 столові ложки томатної пасти;
  • щіпка міси прованських трав;
  • 2 великих солодких перцю різних кольорів;
  • 3 листків лавра;
  • 6-8 горошин чорного перцю;
  • 3 столові ложки оливкової олії.

Час приготування — півтори години. Калорійність — 110 ккал.

Порядок дій:

  1. Гуляш сполосніть в мисці, розділіть на порційні шматочки;
  2. У чаші приладу прогрійте оливкова олія і починайте смаження гуляшу в режимі «Смаження». Коли шматочки стануть золотистого відтінку, додати натерту моркву і порізані пір'я цибулі;
  3. Очистіть і наріжте невеликою соломкою кабачок і болгарські перці, відправте їх у чашу, готуватися на тому ж режимі;
  4. Розведіть у склянці води томатну пасту і влийте в основу страви;
  5. Покладіть в гуляш лаврове листя, горошок перцю і суміш пряних трав;
  6. Переведіть прилад в режим «Гасіння» і готуйте, помішуючи, близько півгодини;

Гуляш добре з будь-яким гарніром. Це може бути гречана каша, рис, макаронні вироби.

Вирізка з овочами на пару

Складові:

  • півкіло вирізки;
  • 2 кабачка молочної стиглості;
  • 1 цибуля-ріпка;
  • прянощі;
  • 0,15 кг цвітної капусти;
  • 0,15 кг брокколі;
  • жовтий солодкий перець;
  • томат;
  • 3 гілочки базиліка;

Витрати по часу — близько 60-70 хвилин. Калорійність — 60 ккал.

Рецепт покроково:

  1. Вирізку нарізати пластами, добре відбийте на дошці молоточком, заправте сіллю і прянощами;
  2. Викладіть пласти вирізки у форму для варіння на пару;
  3. Розкладіть на відбитих пластах, розібрану на окремі черешки цвітну капусту і брокколі;
  4. Вимийте кабачок, зніміть з нього шкіру, обріжте хвостик, наріжте тонкими кільцями;
  5. Цибулю і томат поріжте півкільцями, перчинку тонкими часточками;
  6. Викладіть всі овочі на м'ясо, дрібно порвіть листочки базиліка;
  7. На дно чаші налийте 0,5-0,7 літра гарячої води, поставте контейнер з овочами і вирізкою;
  8. Скористайтеся програмою «Варка на пару», виставивши на 30-40 хвилин.

Корисне і поживне блюдо готове. Приємного апетиту!

Що ще почитати: