Що смачного можна приготувати з м'яса свинини
Звичайні люди, професійні дієтологи і алергологи все частіше віддають перевагу свинині. Цей продукт давно закріпився у багатьох національних кухнях світу. Вибираючи більш або менш жирні частини туші, ви завжди зможете приготувати висококалорійне або дієтичне блюдо.
Що смачного приготувати на перше
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
свинячих ребер - | 0,4-0,5 кг |
свіжої капусти - | 1/4 качана |
картоплі - | 0,3 кг |
моркви - | 2 шт. |
цибулини - | 2 шт. |
перцю болгарського - | 1 шт. |
петрушки - | пучок |
приправ - | за смаком |
лаврового листа - | 2-3 штуки |
солі - | за смаком |
сметани - | за смаком |
Час приготування: 85 хвилин | Калорійність на 100 грам: 140 Ккал |
Приготування страви:
- Реберця промийте, залийте 2-3 літрами холодної води і готуйте на середньому вогні близько години, знімаючи піну;
- Коли навар буде готовий, відокремте м'якоть від ребер і поверніть назад в каструлю;
- Звільніть від шкірки картоплини, моркву і ріпчасту цибулю;
- Наріжте моркву і цибулю тонкою соломкою, а картопля середніми брусками і відправте в навар;
- Частину качана капусти наріжте ножем і всипте в супову основу;
- Зніміть пробу, посоліть, покладіть приправи і лавровий лист;
- Петрушку і солодкий перець, очищений від насіння, дрібно поріжте, додайте в киплячу перше за 5-7 хвилин до готовності;
- У тарілку з першим покладіть столову ложечку сметани і перемішайте;
- Подавайте до столу з часниковими грінками.
Квасолевий суп на свинячий лопатці
Інгредієнти:
- 0,4-0,5 кг свинної лопатки;
- 0,25 кг білої квасолі;
- 1 морквина;
- 3-4 стебла порею;
- 2 стиглих томатів;
- 2-3 бульби картоплі;
- 2 солодкого перчика;
- 3-4 листочки лавра;
- 5-6 горошин запашного перцю;
- 1/5 пачки вершкового спреду;
- зелень;
- спеції.
Час приготування, без урахування підготовки квасолі, становитиме 2 години. Калорійність страви на 100 грам — 105 ккал.
Хід робіт:
- Замочити квасолю у мисці на 4-5 годин;
- Лопатку сполоснути, покласти в каструлю і додати 2,5 літра води. Відварити, видаляючи піну, приправивши пряними горошинами, сіллю і листочками лавра, поки м'ясо не почне вільно відділятися від кістки;
- Квасолю варити протягом години (до готовності);
- Виловити шумівкою з бульйону лавр і пряні горошини. Зняти м'якоть з кістки, порізати;
- Розігріти на сковороді вершковий спред і обсмажити м'ясну нарізку, очищені та подрібнені солодкий перчик, моркву і порей;
- Помідори пропустити через м'ясорубку, викласти на сковороду до обжарке і трохи загасити;
- З бульб картоплі зняти шкірку, нарізати кубиком і відправити в навар;
- Половину відвареної квасолі відразу викласти в бульйон, а іншу, разом з фасолевым відваром, пюрировать блендером. Це додасть супчику потрібну густоту;
- Викладайте в перше обжарку, доповнюйте рубаною зеленню і спеціями на ваш вибір;
- Перемішайте і дайте супу прокипіти деякий час під кришкою.
Друге
Зрази з сюрпризом
Інгредієнти:
- 300 грам м'якоті свинини;
- 1/2 склянки вівсяних пластівців;
- 0,15 літра молока;
- 1 зубчик часнику;
- цибулина;
- приправа хмелі-сунелі;
- житнє борошно;
- паприка;
- 5 столових ложок оливкової олії;
- 4 перепелиних яйця;
- 10-15 гілочок кропу.
Час приготування — 80 хвилин. Калорійність на 100 грам — 230 ккал.
Етапи приготування зраз:
- М'якоть свинини прокрутити на м'ясорубці;
- Молоко закип'ятити, висипати вівсяні пластівці і зварити густу кашу;
- Цибулину звільнити від верхніх шарів сухого лушпиння, тонко нарізати і обсмажити в олії на сковороді до готовності;
- Вівсяну кашу і цибулеву засмажку охолодити;
- Зварити круто перепелині яйця, остудити і відокремити від шкаралупи і плівочок;
- У мисці з'єднати фарш, кашу, цибулю, натертий зубчик часнику, подрібнену зелень кропу. Все ретельно перемішати, приправити хмелі-сунелі і сіллю за смаком;
- Сформувати з котлетної маси чотири коржі, покласти в серединку кожної по одному яйцю перепелиному. Заліпити краї так, щоб яйце виявилося всередині зрази;
- Обваляйте сформовані котлетки в суміші житнього борошна і паприки;
- Смажте на добре розігрітій олії з обох боків до утворення рум'яної скоринки. Зменшіть вогонь, накрийте кришкою і варіть ще 12-18 хвилин.
Грудинка тушкована з квашеною капустою
Інгредієнти:
- 0,3-0,4 кг грудинки;
- літрова банка квашеної капусти з морквою;
- 3-4 середніх картоплини;
- 2 головки ріпчастої цибулі;
- 2 столові ложки топленого жиру;
- 3 стиглих помідора;
- спеції;
- пучок петрушки.
Час приготування — півтори години. Калорійність на 100 грам — 137 ккал.
Хід робіт:
- Грудинку помити, зняти шкірку, порізати тонкою соломкою;
- У казані з товстим дном розтопити жир і відправити підсмажуватися на ньому м'ясну нарізку;
- Очистити і тонко нашаткувати цибулини, висипати до шиплячої в казані грудинці;
- Очищену і вимиту картоплю нарізати скибочками;
- Обжарку залити склянкою води, додати картоплю, тушкувати під кришкою до напівготовності останньої;
- Квашені овочі промити водою, відтиснути і додати до основи страви;
- Помідори перетворити в пюре блендером, влити в казан, приправити пряними спеціями;
- Все перемішати, при необхідності додати води і тушкувати при закритій кришці до готовності. За пару хвилин до кінця висипати в казан подрібнену петрушку.
Як готувати курку з ананасами в духовці? Наші поради допоможуть вам приготувати це чудове блюдо.
Читайте як приготувати просте пісочне печиво на кефірі — це варто спробувати!
Скільки запікати сьомгу в духовці щоб рибка вийшла соковитою і ніжною на смак.
Готуємо страви в духовці
Відбивні, запечені в духовці
Продукти:
- 6 свинячих биточків;
- 2 цибулини;
- стебло порею;
- 5 помідорів;
- 3 часникового зубчики;
- 3 ложки 10% сметани;
- пів баночки оливок без кісточок;
- 200 грам твердого сиру;
- 5-7 гілочок петрушки;
- 2 столові ложки рослинної олії.
Час приготування — 90 хвилин. Калорійність — 178 ккал.
Покроковий рецепт:
- Биточки укласти на дерев'яну дінці і відбити калаталом або молоточком з двох сторін, не порушуючи цілісності шматків, посолити, поперчити, посипати спеціями;
- Візьміть деко з високими бортами, вистеліть його алюмінієвою фольгою, змастіть маслом;
- Цибуля звільнити від шкірки і порізати півкільцями;
- Зробіть на деку цибульну подушку і укладіть на неї відбивні;
- Поріжте помідори кільцями і накрийте ними м'ясо;
- Натріть сир на тертці і змішайте з пропущеними через часникодавку, часточками часнику і сметаною;
- Намажте помідори сирно-часниковою сумішшю;
- Поріжте порей і оливки кільцями і посипте зверху;
- Помістіть деко в духовку (200 градусів) і випікайте до готовності.
Окіст у фользі
Інгредієнти:
- 600-800 грам свинячого окосту;
- 5 зубчиків часнику;
- 2 дрібні морквини;
- тюбик гірчиці з хріном;
- спеції.
Час приготування — 1/2 доби. Калорійність — 240 ккал.
Етапи робіт:
- Окіст вимити, промокнути зайву вологу;
- Почистити моркву і часникові зубчики. Нарізати моркву невеликими клинцем, а гостренькі зубчики на четвертинки;
- За допомогою ножа зробити в шматку окосту глибокі проколи (кишені) і заповнити їх часточками і клинами;
- Присмачити окіст сіллю і спеціями, щедро обмазати всю поверхню гірчицею з хріном;
- Загорніть пряний делікатес у фольгу, блискучою стороною всередину і приберіть на нижню полицю в холодильник на ніч маринуватися;
- Перемістіть згорток у форму для запікання, додайте води і відправте в добре прогріту духовку на годину або півтора, залежно від розмірів.
М'ясо з овочами в горщиках
Інгредієнти:
- 1/4 кг свинячої шийки без кісток;
- півкіло гарбуза;
- 150-200 грам різаних заморожених печериць;
- зелень цибулі, петрушки, кропу, кінзи;
- морквина;
- 15 мл рослинного масла;
- спеції;
- 2 молодих плода баклажана;
- 200 грам стружки твердого сиру;
- 300 мілілітрів маложирных вершків.
- 5 картоплин.
Витрати по часу — близько 2 годин 10 хвилин. Калорійність — 120 ккал.
Хід робіт:
- М'ясо промийте, наріжте тонкою соломкою, поперчіть, злегка обсмажте на рослинному маслі;
- Підготуйте баклажани: зніміть з них шкірку, обріжте кінчик і плодоніжку, поріжте невеликими кубиками, покладіть в глибоку тарілку і залийте слабким сольовим розчином на півгодини;
- Очистіть овочі і гарбуз. Моркву натріть на крупній тертці, а картоплю порізати середніми шматочками. Наріжте гарбуз невеликими брусочками по 2-3 сантиметри;
- Зелень дрібно порубаєте на дошці;
- На дно глиняних горщиків укладаємо морква, заморожені гриби, шматочки шийки, половину рубаною зелені, картоплю, скибочки гарбуза і баклажани. Шари присмачую сіллю і спеціями. Щедро засипаємо верхівку гіркою сиру і зелені, заливаємо вершками і ставимо в духовку. Запікаємо до готовності овочів.
Використовуємо мультиварку
Гуляш
Продукти:
- півкіло свинячого гуляшу;
- пучок пір'я молодого цибулі;
- 2 морквини;
- молодий кабачок;
- 4 столові ложки томатної пасти;
- щіпка міси прованських трав;
- 2 великих солодких перцю різних кольорів;
- 3 листків лавра;
- 6-8 горошин чорного перцю;
- 3 столові ложки оливкової олії.
Час приготування — півтори години. Калорійність — 110 ккал.
Порядок дій:
- Гуляш сполосніть в мисці, розділіть на порційні шматочки;
- У чаші приладу прогрійте оливкова олія і починайте смаження гуляшу в режимі «Смаження». Коли шматочки стануть золотистого відтінку, додати натерту моркву і порізані пір'я цибулі;
- Очистіть і наріжте невеликою соломкою кабачок і болгарські перці, відправте їх у чашу, готуватися на тому ж режимі;
- Розведіть у склянці води томатну пасту і влийте в основу страви;
- Покладіть в гуляш лаврове листя, горошок перцю і суміш пряних трав;
- Переведіть прилад в режим «Гасіння» і готуйте, помішуючи, близько півгодини;
Гуляш добре з будь-яким гарніром. Це може бути гречана каша, рис, макаронні вироби.
Вирізка з овочами на пару
Складові:
- півкіло вирізки;
- 2 кабачка молочної стиглості;
- 1 цибуля-ріпка;
- прянощі;
- 0,15 кг цвітної капусти;
- 0,15 кг брокколі;
- жовтий солодкий перець;
- томат;
- 3 гілочки базиліка;
Витрати по часу — близько 60-70 хвилин. Калорійність — 60 ккал.
Рецепт покроково:
- Вирізку нарізати пластами, добре відбийте на дошці молоточком, заправте сіллю і прянощами;
- Викладіть пласти вирізки у форму для варіння на пару;
- Розкладіть на відбитих пластах, розібрану на окремі черешки цвітну капусту і брокколі;
- Вимийте кабачок, зніміть з нього шкіру, обріжте хвостик, наріжте тонкими кільцями;
- Цибулю і томат поріжте півкільцями, перчинку тонкими часточками;
- Викладіть всі овочі на м'ясо, дрібно порвіть листочки базиліка;
- На дно чаші налийте 0,5-0,7 літра гарячої води, поставте контейнер з овочами і вирізкою;
- Скористайтеся програмою «Варка на пару», виставивши на 30-40 хвилин.
Корисне і поживне блюдо готове. Приємного апетиту!