Як смачно посмажити курку на сковороді
Курка – це універсальна птах. Її можна маринувати м'ясо, тушкувати, смажити, варити і в будь-якому вигляді воно буде смачним. Величезною перевагою також є дієтична користь – в цьому м'ясі мінімум калорій і максимум корисних білків і вітамінів.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
куряча тушка - | 1500 м |
велика сіль - | 1,5 ст. л. |
спеції (мелений чорний перець, орегано, майоран) - | по ½ ч. л. |
олія оливкова - | 2 ст. л. |
мед - | 1. ч. л. |
Час приготування: 40 хвилин | Калорійність на 100 г: 250 Ккал |
- Тушку курки нарізати на порційні шматки так, щоб один шматок був не більше 8-10 см в довжину;
- Добре промити м'ясо і дати трохи постояти в холодній воді;
- Натерти м'ясо крупною сіллю. Дати йому трохи постояти;
- Мед розтопити на водяній бані (якщо він рідкий сам по собі, то цього робити не потрібно);
- Додати перець, паприку, орегано і майоран;
- Курку обмазати маринадом з усіх боків і дати їй постояти півгодини (чим більше часу вона буде в маринаді, тим більше буде насичений смак);
- Сковороду нагріти на великому вогні з оливковою олією;
- Викласти курку і швидко обсмажити на великому вогні до рум'яної скоринки;
- Накрити кришкою і смажити протягом ще 15 хвилин;
- Подавати гарячою до будь-якого гарніру.
Смажена картопля з курячими ніжками
Продукти:
- курячі стегенця – 1 кг;
- картопля – 0,6-0,7 кг;
- майонез – 20 гр;
- ріпчаста цибулина – середня головка;
- пучку солі (за смаком);
- червоний і чорний мелений перець – по 5 гр;
- рослинна олія – 40 мл;
- спеції для курки – 10 гр.
Час приготування: 50 хвилин.
Калорійність: 320 ккал.
- Курячі ніжки розморозити, добре промити і замаринувати в майонезі, солі і спеції для курки. В якості спецій для курки можна взяти вже готову суміш або скласти власну, використовуючи хмелі-сунелі, майоран, орегано і перці;
- Залишити курку в маринаді на півгодини і підготувати тим часом овочі;
- Картоплю почистити і помити;
- Цибулю порізати тонкими кільцями або півкільцями, на особистий розсуд;
- На розігріту сковороду налити рослинного масла. Воно має добре нагрітися;
- Картоплю порізати часточками, але вони не повинні бути занадто товсті (довго будуть смажитися і залишаться сыроватыми) або тонкими (швидко згорять). Оптимальна товщина одного шматочка – 1 см;
- Смажити картоплю так: на великому вогні без кришки перші 5 хвилин не чіпати її, щоб вона добре прогрілася, потім перешкодити і залишити ще на 5 хвилин. Як тільки картопля стане м'якою і придбає жовтий відтінок – посолити, додати мелені перці, кільця цибулі і накрити кришкою ще на 5 хвилин. Потім перешкодити ще раз і смажити до готовності не знімаючи кришку;
- Використовуючи іншу сковороду, нагріти рослинне масло і викласти курячі ніжки;
- На швидкому вогні довести курку до апетитної скоринки, потім зменшити вогонь і смажити під кришкою;
- Перевірити курку на готовність – обережно зробити надріз і подивитися колір соку, якщо він прозорий — м'ясо готове;
- Викласти порційно картоплю і ніжки. Приємного апетиту!
Смажене філе шматочками курки
Саме філе курки часто використовується при складанні меню правильного харчування або дієт, оскільки містить мінімальну кількість жирів і максимально – білків. При приготуванні важливо не пересушити м'ясо, оскільки тоді воно зовсім втратить свій ніжний смак і стане дуже сухим і жорстким.
Склад:
- 1 кілограм курячого філе;
- 1 склянку соку лимона;
- 10 гр сухого базиліка;
- 30 мл оливкової олії;
- 2 гілочки розмарину;
- 10 гр майоран, кмин, орегано і паприки.
Час приготування: 45 хвилин.
Калорійність: 200 калорій.
- Грудки порізати на середні шматочки (5-10 см);
- Викласти в глибоку миску м'ясо, а в більш дрібній змішати всі спеції, лимонний сік і олію. Добре розмішати;
- Вилити маринад до м'яса і добре перешкодити його. Необхідно, щоб кожен шматочок покрився його щільним шаром;
- Накрити миску щільно кришкою або упакувати в харчову плівку і поставити маринуватися у прохолодне місце протягом 15-20 хвилин;
- На середньому вогні розжарити сковороду, масло лити не треба, оскільки маринад його вже містить. Відмінним буде використанням спеціальної сковороди-гриль для м'яса, але можна обійтися і звичайною;
- Викласти шматочки курки і смажити, перемішуючи до рум'яної скоринки;
- Подавати гарячим до будь-якого гарніру.
Яйця фаршировані крабовими паличками — візьміть на замітку цей рецепт.
Рецепт смачного шашлику з курки в духовці, читайте як приготувати це блюдо дуже смачно.
Як приготувати неймовірно соковитий стейк зі свинини на сковороді, читайте поради кулінарів.
Курка в часнику
У цьому рецепті можна використовувати будь-які частини курки. Особливо хороша грудинка в часниковому соусі, але можна брати гомілки або крильця – вся курка чудово поєднується з цим соусом.
Інгредієнти:
- курятина – 700 гр;
- сметана – 200 р;
- часник – 4 зубчики;
- вершкове масло – 80 гр;
- по дрібці перцю з сіллю;
- борошно – 100 гр;
- твердий сир – 50 гр (можна не додавати);
- зелень – ½ пучка.
Час приготування: 20 хвилин.
Калорійність: 280 ккал.
- Курятину добре помити проточною водою і злегка підсушити;
- Натерти сіллю і перцем, залишити на пару хвилин, поки буде готуватися соус;
- Заздалегідь розтопити вершкове масло. У сотейнику на повільному вогні нагріти борошно і акуратно влити в неї масло, постійно розмішуючи;
- Часник подрібнити на дрібній тертці або спеціальному пресі;
- Змішати часник зі сметаною і відправити в сотейник;
- Постійно перемішувати соус, щоб там не утворилися борошняні грудочки;
- Довести соус до кипіння;
- Розігріти масло на другий сковороді і викласти на нього курку;
- Обсмажити до легкої скоринки, але не варто доводити до готовності;
- Як тільки в сотейнику вируватиме соус, додати зелень і спеції, а також натертий сир;
- Залити курятину соусом і тушкувати все разом до готовності м'яса;
- Подавати з овочами або гарніром.
Стегенця курки на сковороді
Японська кухня навіть з простих інгредієнтів може зробити шедевр. Звичайні курячі стегна перетворюються з допомогою нескладних махінацій в найсмачніше блюдо на світі.
Продукти:
- стегна – 600 гр;
- червоне вино (сухе) – 6-8 ст. л;
- соєвий соус – 6-8 ст. л;
- цукор – 50 гр;
- масло рослинне – 30 мл;
- зубчик часнику;
- кілька стебел зеленої цибулі;
- кунжут смажений – 1 ст. л;
- шматочок імбиру товщиною в 1 см.
Час приготування: 1 годину 20 хвилин.
Калорійність: 206 калорій.
- У сотейники розігріти вино і довести його до кипіння;
- Цукор змішати з соєвим соусом і додати його в сотейник;
- Стегна помити, зрізати шкірку і жир, а потім нарізати їх на дрібні шматочки;
- На сковороді (можна використовувати вок, якщо він є) розігріти олію і викласти на нього курку;
- Смажити м'ясо, постійно помішуючи 6-8 хвилин;
- Зайвий жир прибрати з допомогою серветок. Сковорідку вимити від масла;
- Соус змішати з курятиною і смажити ще до загустіння на великому вогні;
- Як тільки курка покриється товстим шаром соусу і стане глянсовою, можна додавати до неї подрібнений часник з імбиром;
- Викласти м'ясо на тарілку і присипати зверху кунжутом і зеленою цибулею (подрібненим).
Як приготувати гомілка курки
Якщо звична проста смажена курка вже приїлася, можна приготувати її з смачним соусом з білого вина. Спробувавши одного разу це блюдо, навряд чи знайдуться сили, щоб відмовити собі в ньому в наступний раз.
Склад:
- гомілки – 4 шт.;
- вино біле – 6 ст. л;
- оливкова олія для смаження;
- за смаком сіль і мелений перець;
- трави сухі прованські – 1 ч. л;
- масло вершкове – 30 гр;
- пшеничне борошно – 60 гр.
Час приготування:
Калорійність: 230 калорій.
- Ляшки помити і обсушити;
- У глибоку миску викласти курятину, зверху присипати травами, сіллю і перцем;
- Вино додати до курки і добре перешкодити, щоб вона повністю була в маринаді;
- Залишити маринуватися під плівкою м'ясо на 60 хвилин в холодильнику;
- У борошно додати дрібку солі і перцю;
- Після закінчення відведеного для маринування часу, дістати курку і запанірувати її в борошні;
- На розпеченій і змазаній оливковою олією сковороді посмажити ляшки 5 хвилин;
- Як тільки з'явиться скориночка – зменшити вогонь і продовжувати смажити, перевертаючи до готовності;
- У сотейнику в цей час розтопити вершкове масло, не допустити його горіння, просто воно має рівномірно прогрітися;
- Додати до масла борошно і залишився маринад;
- Варити соус 8 хвилин, помішуючи;
- Потім додати до маринаду солі, трав і перцю за смаком;
- Зняти сотейник з вогню і дати настоятися під кришкою;
- Подавати гомілки з соусом до будь-якого гарніру.
Корисні поради
Щоб куряче м'ясо вийшло особливо смачним, варто взяти на замітку корисні поради при його приготуванні:
- Філе краще маринувати в рідкому маринаді, оскільки за відсутності жирів при готуванні воно виходить занадто сухим;
- Додати соковитості можна також використовуючи лук;
- Курка буде дуже смачною, якщо її замаринувати в сметанному, кефирном, винному, лимонному або часниковому маринаді;
- Знизити калорійність допоможе використання оливкової олії. Смажити курятину можна і зовсім без масла – просто додати трохи води на сковороду;
- Розморожувати м'ясо треба при кімнатній температурі, заливши його теплою водою.
Застосовуючи ці знання, можна один і той же продукт кожен раз готувати по-різному так, що він не набридне ніколи!