22 апрель 2019 5 925

Як смачно посмажити курку на сковороді

Курка – це універсальна птах. Її можна маринувати м'ясо, тушкувати, смажити, варити і в будь-якому вигляді воно буде смачним. Величезною перевагою також є дієтична користь – в цьому м'ясі мінімум калорій і максимум корисних білків і вітамінів.

Смажена курка на сковороді
Інгредієнти Кількість
куряча тушка - 1500 м
велика сіль - 1,5 ст. л.
спеції (мелений чорний перець, орегано, майоран) - по ½ ч. л.
олія оливкова - 2 ст. л.
мед - 1. ч. л.
Час приготування: 40 хвилин Калорійність на 100 г: 250 Ккал
Головний секрет – це використання спецій. Саме вони дозволяють на вечерю з'їсти не просто смажене м'ясо, а смачне і пікантне блюдо.
  1. Тушку курки нарізати на порційні шматки так, щоб один шматок був не більше 8-10 см в довжину;
  2. Добре промити м'ясо і дати трохи постояти в холодній воді;
  3. Натерти м'ясо крупною сіллю. Дати йому трохи постояти;
  4. Мед розтопити на водяній бані (якщо він рідкий сам по собі, то цього робити не потрібно);
  5. Додати перець, паприку, орегано і майоран;
  6. Курку обмазати маринадом з усіх боків і дати їй постояти півгодини (чим більше часу вона буде в маринаді, тим більше буде насичений смак);
  7. Сковороду нагріти на великому вогні з оливковою олією;
  8. Викласти курку і швидко обсмажити на великому вогні до рум'яної скоринки;
  9. Накрити кришкою і смажити протягом ще 15 хвилин;
  10. Подавати гарячою до будь-якого гарніру.

Смажена картопля з курячими ніжками

Самий простий і швидкий обід – це картопля з куркою. Ці два продукту є в кожному будинку і приготувати їх не складе особливої праці. Головне тут – це не переїсти, тому що блюдо настільки смачне, що це може з легкістю статися.

Продукти:

  • курячі стегенця – 1 кг;
  • картопля – 0,6-0,7 кг;
  • майонез – 20 гр;
  • ріпчаста цибулина – середня головка;
  • пучку солі (за смаком);
  • червоний і чорний мелений перець – по 5 гр;
  • рослинна олія – 40 мл;
  • спеції для курки – 10 гр.

Час приготування: 50 хвилин.

Калорійність: 320 ккал.

  1. Курячі ніжки розморозити, добре промити і замаринувати в майонезі, солі і спеції для курки. В якості спецій для курки можна взяти вже готову суміш або скласти власну, використовуючи хмелі-сунелі, майоран, орегано і перці;
  2. Залишити курку в маринаді на півгодини і підготувати тим часом овочі;
  3. Картоплю почистити і помити;
  4. Цибулю порізати тонкими кільцями або півкільцями, на особистий розсуд;
  5. На розігріту сковороду налити рослинного масла. Воно має добре нагрітися;
  6. Картоплю порізати часточками, але вони не повинні бути занадто товсті (довго будуть смажитися і залишаться сыроватыми) або тонкими (швидко згорять). Оптимальна товщина одного шматочка – 1 см;
  7. Смажити картоплю так: на великому вогні без кришки перші 5 хвилин не чіпати її, щоб вона добре прогрілася, потім перешкодити і залишити ще на 5 хвилин. Як тільки картопля стане м'якою і придбає жовтий відтінок – посолити, додати мелені перці, кільця цибулі і накрити кришкою ще на 5 хвилин. Потім перешкодити ще раз і смажити до готовності не знімаючи кришку;
  8. Використовуючи іншу сковороду, нагріти рослинне масло і викласти курячі ніжки;
  9. На швидкому вогні довести курку до апетитної скоринки, потім зменшити вогонь і смажити під кришкою;
  10. Перевірити курку на готовність – обережно зробити надріз і подивитися колір соку, якщо він прозорий — м'ясо готове;
  11. Викласти порційно картоплю і ніжки. Приємного апетиту!

Смажене філе шматочками курки

Саме філе курки часто використовується при складанні меню правильного харчування або дієт, оскільки містить мінімальну кількість жирів і максимально – білків. При приготуванні важливо не пересушити м'ясо, оскільки тоді воно зовсім втратить свій ніжний смак і стане дуже сухим і жорстким.

Склад:

  • 1 кілограм курячого філе;
  • 1 склянку соку лимона;
  • 10 гр сухого базиліка;
  • 30 мл оливкової олії;
  • 2 гілочки розмарину;
  • 10 гр майоран, кмин, орегано і паприки.

Час приготування: 45 хвилин.

Калорійність: 200 калорій.

  1. Грудки порізати на середні шматочки (5-10 см);
  2. Викласти в глибоку миску м'ясо, а в більш дрібній змішати всі спеції, лимонний сік і олію. Добре розмішати;
  3. Вилити маринад до м'яса і добре перешкодити його. Необхідно, щоб кожен шматочок покрився його щільним шаром;
  4. Накрити миску щільно кришкою або упакувати в харчову плівку і поставити маринуватися у прохолодне місце протягом 15-20 хвилин;
  5. На середньому вогні розжарити сковороду, масло лити не треба, оскільки маринад його вже містить. Відмінним буде використанням спеціальної сковороди-гриль для м'яса, але можна обійтися і звичайною;
  6. Викласти шматочки курки і смажити, перемішуючи до рум'яної скоринки;
  7. Подавати гарячим до будь-якого гарніру.

Яйця фаршировані крабовими паличками — візьміть на замітку цей рецепт.

Рецепт смачного шашлику з курки в духовці, читайте як приготувати це блюдо дуже смачно.

Як приготувати неймовірно соковитий стейк зі свинини на сковороді, читайте поради кулінарів.

Курка в часнику

У цьому рецепті можна використовувати будь-які частини курки. Особливо хороша грудинка в часниковому соусі, але можна брати гомілки або крильця – вся курка чудово поєднується з цим соусом.

Інгредієнти:

  • курятина – 700 гр;
  • сметана – 200 р;
  • часник – 4 зубчики;
  • вершкове масло – 80 гр;
  • по дрібці перцю з сіллю;
  • борошно – 100 гр;
  • твердий сир – 50 гр (можна не додавати);
  • зелень – ½ пучка.

Час приготування: 20 хвилин.

Калорійність: 280 ккал.

  1. Курятину добре помити проточною водою і злегка підсушити;
  2. Натерти сіллю і перцем, залишити на пару хвилин, поки буде готуватися соус;
  3. Заздалегідь розтопити вершкове масло. У сотейнику на повільному вогні нагріти борошно і акуратно влити в неї масло, постійно розмішуючи;
  4. Часник подрібнити на дрібній тертці або спеціальному пресі;
  5. Змішати часник зі сметаною і відправити в сотейник;
  6. Постійно перемішувати соус, щоб там не утворилися борошняні грудочки;
  7. Довести соус до кипіння;
  8. Розігріти масло на другий сковороді і викласти на нього курку;
  9. Обсмажити до легкої скоринки, але не варто доводити до готовності;
  10. Як тільки в сотейнику вируватиме соус, додати зелень і спеції, а також натертий сир;
  11. Залити курятину соусом і тушкувати все разом до готовності м'яса;
  12. Подавати з овочами або гарніром.

Стегенця курки на сковороді

Японська кухня навіть з простих інгредієнтів може зробити шедевр. Звичайні курячі стегна перетворюються з допомогою нескладних махінацій в найсмачніше блюдо на світі.

Продукти:

  • стегна – 600 гр;
  • червоне вино (сухе) – 6-8 ст. л;
  • соєвий соус – 6-8 ст. л;
  • цукор – 50 гр;
  • масло рослинне – 30 мл;
  • зубчик часнику;
  • кілька стебел зеленої цибулі;
  • кунжут смажений – 1 ст. л;
  • шматочок імбиру товщиною в 1 см.

Час приготування: 1 годину 20 хвилин.

Калорійність: 206 калорій.

  1. У сотейники розігріти вино і довести його до кипіння;
  2. Цукор змішати з соєвим соусом і додати його в сотейник;
  3. Стегна помити, зрізати шкірку і жир, а потім нарізати їх на дрібні шматочки;
  4. На сковороді (можна використовувати вок, якщо він є) розігріти олію і викласти на нього курку;
  5. Смажити м'ясо, постійно помішуючи 6-8 хвилин;
  6. Зайвий жир прибрати з допомогою серветок. Сковорідку вимити від масла;
  7. Соус змішати з курятиною і смажити ще до загустіння на великому вогні;
  8. Як тільки курка покриється товстим шаром соусу і стане глянсовою, можна додавати до неї подрібнений часник з імбиром;
  9. Викласти м'ясо на тарілку і присипати зверху кунжутом і зеленою цибулею (подрібненим).

Як приготувати гомілка курки

Якщо звична проста смажена курка вже приїлася, можна приготувати її з смачним соусом з білого вина. Спробувавши одного разу це блюдо, навряд чи знайдуться сили, щоб відмовити собі в ньому в наступний раз.

Склад:

  • гомілки – 4 шт.;
  • вино біле – 6 ст. л;
  • оливкова олія для смаження;
  • за смаком сіль і мелений перець;
  • трави сухі прованські – 1 ч. л;
  • масло вершкове – 30 гр;
  • пшеничне борошно – 60 гр.

Час приготування:

Калорійність: 230 калорій.

  1. Ляшки помити і обсушити;
  2. У глибоку миску викласти курятину, зверху присипати травами, сіллю і перцем;
  3. Вино додати до курки і добре перешкодити, щоб вона повністю була в маринаді;
  4. Залишити маринуватися під плівкою м'ясо на 60 хвилин в холодильнику;
  5. У борошно додати дрібку солі і перцю;
  6. Після закінчення відведеного для маринування часу, дістати курку і запанірувати її в борошні;
  7. На розпеченій і змазаній оливковою олією сковороді посмажити ляшки 5 хвилин;
  8. Як тільки з'явиться скориночка – зменшити вогонь і продовжувати смажити, перевертаючи до готовності;
  9. У сотейнику в цей час розтопити вершкове масло, не допустити його горіння, просто воно має рівномірно прогрітися;
  10. Додати до масла борошно і залишився маринад;
  11. Варити соус 8 хвилин, помішуючи;
  12. Потім додати до маринаду солі, трав і перцю за смаком;
  13. Зняти сотейник з вогню і дати настоятися під кришкою;
  14. Подавати гомілки з соусом до будь-якого гарніру.

Корисні поради

Щоб куряче м'ясо вийшло особливо смачним, варто взяти на замітку корисні поради при його приготуванні:

  1. Філе краще маринувати в рідкому маринаді, оскільки за відсутності жирів при готуванні воно виходить занадто сухим;
  2. Додати соковитості можна також використовуючи лук;
  3. Курка буде дуже смачною, якщо її замаринувати в сметанному, кефирном, винному, лимонному або часниковому маринаді;
  4. Знизити калорійність допоможе використання оливкової олії. Смажити курятину можна і зовсім без масла – просто додати трохи води на сковороду;
  5. Розморожувати м'ясо треба при кімнатній температурі, заливши його теплою водою.

Застосовуючи ці знання, можна один і той же продукт кожен раз готувати по-різному так, що він не набридне ніколи!

Що ще почитати: