Як приготувати курку по-царськи для урочистої вечері
Курка по-царськи. Що тут скажеш? Смачна запечена курочка – обов'язковий атрибут будь-якого свята. І «царський» стіл без неї, звичайно ж, не обійдеться.
| Інгредієнти | Кількість | 
|---|---|
| лука - | 80 г | 
| чебрецю + часнику - | за смаком | 
| курки - | 1 тушка | 
| білої консервованої квасолі - | 200 г | 
| лимона - | 1 шт. | 
| солі і перцю - | за смаком | 
| мисливських ковбасок - | 2 шт. | 
| паприки - | за смаком | 
| помідорів черрі - | 100 г | 
| Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 306 Ккал | 
По-царськи – своєрідний знак якості, його присвоюють святкових блюд. Фішка рецепту начинка з білої квасолі і мисливських ковбасок.
Як готувати:
- Приготувати начинку. Нашаткувати мисливські ковбаски півкільцями, відправити на сковорідку. Коли жир почне з ковбасок вытапливаться, налити трохи олії. Ріпчасту цибулю нашаткувати кубиками, викласти на сковорідку.

 - Приправити листям чебрецю і часником. Готувати не більше 2-х хвилин, після чого додати консервовану квасоля, приправити за смаком сіллю. Додати помідори, подрібнені на половинки.

 - Курячу тушку посолити, присмачити рафінованим маслом і добре натерти меленою паприкою. Досить щільно нафарширувати птицю начинкою. Закрити начинку цілим лимоном, на нього натягнути курячу шкіру, зафіксувати зубочистками.

 - Викласти птицю в підготовлену форму, налити близько 500 грам води. Щільно затягнути форму алюмінієвою фольгою, відправити блюдо в духовку, яку попередньо слід розігріти до -180 º c. Через 60 хвилин прибрати фольгу і підрум'янити птаха, достатньо 30 хвилин.
 
Порада: щоб шкіра при готуванні курки вийшла хрусткою, птицю слід кілька раз обдати окропом, потім на 24 години прибрати в холодильник.
Закуска з курячими рулетами
Не хочете просто смажену курку? Душа просить чогось незвичайного? І такий рецепт є. Курячі рулети, овочева нарізка – все для «царського» вечері.
Вимагається:
- 400 г філе курки;
 - по 2-3 гілочки кропу і петрушки;
 - 15 грам гірчиці;
 - 80 г рафінованої олії;
 - 1 великий стручок болгарського перцю жовтого кольору;
 - 160 г листового салату;
 - 1 цибулина червоного кольору;
 - 100 г оливкової олії;
 - 10 г бальзамічного оцту;
 - 100 г свежезамороженного зеленого гороху;
 - сіль, мелений перець за смаком.
 
Знадобиться 45 хвилин.
Порція: 150 ккал.
Готуємо:
- Куряче філе розрізати на 4 шматки. Відбити молотком кожен шматок, приправити за смаком.
 - Зелень подрібнити і змішати з гірчицею. Отриманою сумішшю намазати пластини курячого філе, згорнути рулети, сколоти зубочистками і обсмажити на рафінованій олії до готовності. Остудити, видалити зубочистки, рулети нарізати кружальцями.
 - Налити в каструлю воду, довести до кипіння, посолити і варити 5 хвилин горошок, відкинути на друшляк. Болгарський перець, видаливши насіння, нашаткувати тонкими смужками, салат довільно порвати. Червоний лук нашаткувати півкільцями, він виглядає ефектно і не такий гіркий, як звичайний. Перемішати цибулю, горошок, жовтий перець, салат.
 - Приготувати заправку: збити оливкову олію з оцтом бальзамічним, додати за смаком сіль, чорний перець.
 - Овочеву суміш викласти на красиве блюдо, зверху гуртки рулетів, все полити заправкою.
 
Рецепт з картоплею
Скільки б гарячих закусок не придумали кулінари, а смажена курка з картоплею завжди поза конкуренцією.
Вимагається:
- 5 довгих картоплин;
 - 1 тушка курка (близько 1,5 кг);
 - 150 г сухарів мелених;
 - 50 мл рафінованої олії;
 - 100 г твердого сиру;
 - 2 великих яйця;
 - за смаком чебрець, часник;
 - 1 велика цибулина;
 - для прикраси рукола.
 
Знадобиться 55 хвилин.
Одна порція: 249 ккал.
Готуємо:
- Тушку курки промити, обсушити, розрізати на шматки. Обваляти куряче м'ясо в перці і солі. Залишити маринуватися на півгодини.
 - У ємність розбити курячі яйця, покласти натертий сир, перемішати. Порційні шматочки м'яса вмочити в сирний кляр, потім обваляти в мелених сухарях.
 - Розігріти рафіновану олію в глибокій сковороді, обсмажити з усіх боків шматочки м'яса до рум'яної скоринки.
 - Нарізати картоплю гуртками. Злегка підрум'янити на розігрітому маслі. Цибулину нашаткувати великими півкільцями і відправити до картоплі. Перемішати, посолити, поперчити. Часник розчавити, не прибираючи лушпиння. Додатково приправити страву 2-3 гілочками чебрецю і часником.
 - Перекласти овочі на деко, зверху шматочки м'яса. Готувати 20 хвилин, духовку заздалегідь розігріти до температури 175ºC.
 - На красиве блюдо викласти картоплю, зверху-обсмажені шматочки курки. Прикрасити руколою.
 
На замітку: замість цілої курячої тушки можна взяти стегна, стегенця або навіть м'ясисті голені.
Для святкового вечері можна приготувати курку з ананасом та сиром у духовці.
Як зробити курку-гриль в духовці, можна прочитати тут.
За посиланням ви знайдете рецепт кляру для курки.
6 важливих порад
З куркою по-царськи геніально поєднані:
- Чебрець, часник, лимонна цедра. Щоб м'ясо вийшло більш соковитим, його треба натерти сумішшю з цих інгредієнтів, залишити на півгодини.
 - Маринад з розмарином, базиліком, цедрою, оливковою олією і лимонним соком. Добре змастити тушку цією сумішшю, залишити мінімум на півгодини.
 - Свіжий горошок. Його можна замінити замороженим. Смак страви буде не таким яскравим, якщо використовується консервований продукт.
 - Кріп, перо зеленого цибулі, петрушка, шавлія і гілочки кінзи. При подачі будь-яку страву з курки прикрашають цієї зеленню.
 - Начинка з рису з кизилом. Нашаткувати цибулину півкільцями, підрум'янити в розігрітому маслі. Сушений кизил подрібнити, з'єднати з вареним рисом, додати цибулю. Цією сумішшю нафарширувати тушку птиці.
 - Паніровка з суміші подрібненого мигдалю, горіха волоського і мелених сухарів. Відбити курячу м'якоть, обваляти в борошні, потім в яйці і горіхової суміші.
 
На відео — ще рецепт курки по-царськи, фарширований грибами:
За особливим нагоди можна постаратися і приготувати курку по-царськи. Це блюдо відрізняється від звичайного варіанта. Замініть звичні начинку квасолею і мисливськими ковбасками, також додайте більше спецій і пряних трав. У будь-якому випадку це буде красиво і смачно.








