11 март 2019 5 005

Як маринувати гливи в домашніх умовах

Коли хочеться урізноманітнити святковий стіл маринованими грибами, досить знати, як їх приготувати на зиму в домашніх умовах. Самостійна маринівка хороша тим, що не доведеться купувати банку в супермаркеті, в якій нерідко виявляється перебір з оцтом і спеціями.

Дуже смачний рецепт маринованих грибів

Процес маринування грибів на зиму — не складне завдання, так що він по силам будь-якої господині.

Список необхідних інгредієнтів:

  • Столовий оцет 9% (можливо замінити яблучним або винним) — 45-50 мл;
  • Лаврушка — додається за смаком;
  • Гливи — 1 кг;
  • Чорний перець — 5-6 горошин;
  • Їдальня або морська сіль — 60 гр.;
  • Часник — кілька зубчиків;
  • Цукор — 20 гр.

Покрокове приготування маринованих глив на зиму в домашніх умовах:

  1. Для початку слід промити гриби, щоб позбутися від залишків землі. Потім просушіть їх за допомогою паперового рушника. Перевага глив в тому, що їх не треба чистити, а це суттєво економить процес;
  2. Капелюшки і ніжки грибів відокремити один від одного;
  3. Ніжки приберіть, вони нам не знадобляться, а капелюшки наріжте на шматочки середнього розміру. Враховуйте, що під час теплової обробки вони зменшаться в розмірах;
  4. Нарізані гливи помістіть в каструлю і залийте в неї прохолодну воду. Доведіть рідину до кипіння, після чого додайте оцет, сіль і цукор;
  5. Продовжуйте варіння протягом 20 хвилин, при цьому кришка каструлі повинна бути злегка прочинені. По мірі необхідності прибирайте утворилася пінку;
  6. Через зазначений проміжок часу, зніміть каструльку з вогню і дайте грибів з маринадом охолонути;
  7. Готові гливи мариновані перекладіть в банки (стерилізовані), залийте маринад, і в кожну ємність додайте перець горошком, по одному зубчику часнику і лавровому листу;
  8. Щільно закрутіть кришки, зберігайте гливи мариновані в холодильнику.

Існує ще один спосіб приготування смачних маринованих глив на зиму. Але від попереднього він відрізняється тривалістю процесу заготівлі, так як в цьому випадку маринад для грибів готується окремо.

Кількість інгредієнтів таке ж, як в першому рецепті, тому переходимо безпосередньо до етапів приготування в домашніх умовах.

  1. Промиті гриби нашаткувати соломкою, влити в ємність воду і довести рідину до кипіння;
  2. Після злийте рідину і залийте нову, в якій необхідно проварити гриби не більш півгодини;
  3. Гриби відкиньте на друшляк, щоб вони охололи, а рідина повністю скла;
  4. Приступаємо до процесу приготування нашого маринаду. В окрему посудину наливаємо воду, після кипіння вливаємо оцет, насипаємо цукор, солимо, продовжуємо варіння до повного розчинення солодких кристалів;
  5. Перед тим як зняти з вогню маринад, додаємо в нього лавровий лист, часник і перець горошком;
  6. Розкладаємо гливи по банкам, заливаємо маринадом, закатуємо кришки і даємо їм охолонути самостійно при кімнатній температурі.

Гливи по-корейськи на зиму

Як показує статистика, гливи мариновані стрімко набувають таку ж популярність, як печериці. Не менш цікавою й смачної вважається зимова заготівля грибів по-корейськи.

Необхідні для маринування продукти:

  • Гливи — 1 кг;
  • Сіль додається за смаком,
  • Червоний мелений перець — також за смаком;
  • Цибулини — 2 шт.;
  • Цукор-пісок — 40 гр.;
  • Столовий 9% оцет — 30 мл;
  • Вода — 3 ст. л.;
  • Сіль — 1 ч. л.;
  • Часник — 2-3 зубчики.

Поетапне приготування заготовки з глив по-корейськи на зиму:

  1. Печериці промити, нарізати на невеликі шматки і трохи проварити в підсоленій воді приблизно 10 хвилин;
  2. Через деякий час відкидаємо гриби на друшляк і залишаємо остигати;
  3. Цибулю нарізаємо соломкою, бажано тонкої;
  4. Переходимо до приготування розсолу. Каструлю наповнюємо водою і вливаємо оцет, червоний перець, видавлений через прес часник, цукор і сіль. Перемішуємо;
  5. В окремий посуд викладаємо шар цибулі, зверху гриби і потім знову цибулю;
  6. Заливаємо все розсолом, ставимо під прес і ставимо в холодне місце на 8 годин.
Читайте як приготувати соус для шавермы — кілька рецептів, які вас приємно вразять.

Ви думаєте випічка буває смачною тільки з маслом і яйцями? Ви просто не пробували наш рецепт пісної медової пряники!

Класичний рецепт супу харчо підкорить навіть гурманів тут.

Рецепт швидкого приготування

Незважаючи на довгий список інгредієнтів, готувати гливи мариновані по цьому рецепту одне задоволення, тому що процес займе мінімум часу, а результат нікого не залишить байдужим.

Список необхідних продуктів:

  • Холодна вода — 500 мл;
  • Гливи — 1 кг;
  • Насіння кропу;
  • 9% столовий оцет — 3 ст. л.;
  • Лавровий лист — 2 шт.;
  • Сіль — 40 гр.;
  • Часник, гвоздика — додати за смаком;
  • Цукор-пісок — 20 гр.;
  • Чорний перець — 5 горошин;
  • Олія — 1 ст. л.

Покрокове приготування глив в маринаді в домашніх умовах:

  1. Капелюшки промитих грибів розрізаємо на кілька частин, заливаємо водою і додаємо всі зазначені в рецептурі інгредієнти, крім оцту і масла;
  2. Після того, як вміст каструлі закипить, вливаємо оцет, зменшуємо вогонь до мінімуму і варимо гриби ще півгодини;
  3. Через 30 хвилин знімаємо з плити, даємо глива трохи охолонути;
  4. Остиглі гриби розподіляємо по банкам, заливаємо маринадом, зверху додаємо трохи олії і закручуємо кришки.

Банки необхідно прибрати в холодильник і вже через добу можна насолоджуватися смаком маринованих глив швидкого приготування.

Корисні поради та особливості приготування

  • Для зміни смакових якостей маринаду можна збільшувати або зменшувати кількість цукру, оцту і солі. Також можливо додати інші спеції і навіть овочі. Наприклад, болгарський перець, гвоздику, морква;
  • Як стверджують більшість господинь, при відварюванні в маринаді, гриби набувають темний відтінок, але такий вид маринування вважається найкращим, тому що смак набуває насиченості;
  • Якщо додати маринад до відварених глива, його смакові якості будуть трохи поступатися попереднього способу, але зате маринад буде чистим і прозорим;
  • Для пікантності можна урізноманітнити заготівлю додаванням кориці, гострого перцю, коріандру, гірчиці та інших спецій;
  • Ступінь готовності грибів можна визначити візуальним способом: як тільки вони опустяться на дно, знімайте каструлю з вогню;
  • Як спланувати необхідну кількість маринаду? На кожну банку з грибами ємністю 1 літр піде приблизно склянку маринаду;
  • Якщо плануєте зберігати заготовку до року, то обов'язково додайте в кожну банку по 50 мл олії і трохи збільште кількість оцту.

Бажаємо вдалої заготовки маринованих глив на зиму!

Що ще почитати: