22 апрель 2019 1 600

Як зробити козячий сир в домашніх умовах

Козячий сир – джерело корисних речовин, вітамінів і мінералів, які нашому організму потрібні постійно. Крім того – цей вид сиру низькокалорійний, в порівнянні з іншими видами.

За винятком всіх корисних властивостей, даний продукт має й інші переваги.

Одним з головних є його кулінарне застосування. Він використовується в салатах і самих різноманітних стравах, яким він, як інгредієнт, надає чудовий смаковий відтінок.

Другою перевагою можна вважати простоту його готування. Козячий сир легко можна приготувати в домашніх умовах, причому не по одному рецепту.

Козячий сир «Домашній»
Інгредієнти Кількість
козяче молоко - 2 л
оцет - 4 ст. л.
сіль - 40 г
кмин - за смаком
Час приготування: 1470 хвилин Калорійність на 100 г: 290 Ккал

Приготування такого сиру не занадто важке заняття, але вимагає уважності.

Для початку потрібно зняти з молока вершки – верхній густий шар. Після цього молоко ставиться в каструльці на середній вогонь.

Коли молоко закипить, потрібно буде зменшити вогонь і додати оцет. Після цього необхідно почати заважати молоко, щоб воно швидше і краще згорнулося.

 

Після того, як молоко загусло, потрібно процідити його через марлю. Весь згусток, що залишиться в марлі – нам потрібен. Бажано залишити його підвішеним на марлі на добу, щоб молоко скло до кінця.

На наступний день потрібно взяти згусток, посолити його і ретельно замісити, наче тісто. Після розім'яти його в корж і покласти в товсту сковорідку, яку поставити на вогонь. Потрібно буде дочекатися, поки сир не розтане.

Коли він стане рідким – заберіть його з вогню, щоб він зміг загуснути. Після всіх цих маніпуляцій – продукт готовий, його залишається лише порізати і посипати кмином.

 

Домашній сир М'який

Час готування 35 хв + 24 години настоювання. Калорійність – 275 ккал.

Потрібно поставити молоко на повільний вогонь і довести його до кипіння. Коли почне підніматися пінка – необхідно додати сир і почати помішувати протягом 3-5 хвилин. Після того, як молоко згорнеться, його потрібно процідити через марлю і взяти той згусток, що залишиться в марлі. Бажано цей згусток гарненько вичавити від надлишків рідини або ж залишити висіти в марлі на добу.

Після цього потрібно перемішати до однорідного стану яйце, сіль і вершкове масло. Після, змішуємо все це зі згустком і ставимо на водяну баню до тих пір, поки маса не розтане. Потім її потрібно перелити в потрібну вам форму і почекати, поки загусне – бажано поставити зверху прес.

Козячий сир «Твердий»

Час приготування – 30 хв. + 24 години настоювання. Калорійність – 280 ккал.

Потрібно взяти кисле козяче молоко і додати до нього яйця, після чого розмішати до однорідної маси.

Після цього беремо свіже молоко, додаємо в нього сіль і ставимо її на вогонь, починаючи помішувати. Потім потрібно почати повільно вливати в каструльку суміш з кислого молока і яєць, при цьому не забуваючи помішувати.

Варити потрібно до тих пір, поки на поверхні не утворюється густа маса, що нагадує сирну. Все це необхідно процідити через марлю і залишити лише сирну масу. Її потрібно буде ретельно вичавити, щоб позбавитися від не потрібної рідини.

Після всіх маніпуляцій отриману масу потрібно покласти під прес на ніч, або ж на добу – чим більше, тим краще. Ну ось і все – продукт готовий.

Корисні поради

  1. Варто сказати, що при виразці і гастриті вживати козячий сир не рекомендується або ж потрібно скоротити кількість даного продукту. Справа в тому, що він володіє високою кислотністю, що погано позначиться на подібних розладах ШКТ;
  2. Зберігати сир домашнього приготування можна протягом 2-3 тижнів і бажано в холодильнику. Краще покласти в пакетик, так він буде менш схильний бактеріям і, як наслідок зіпсується не скоро;
  3. З напоїв до даного продукту дуже підходить вино, пиво і каву. Спільний смак напою і сиру буде чудовий;
  4. Сир не має специфічного запаху, на відміну від козячого молока, що є гарним приводом перевести молоко в більш смачний і корисний продукт;
  5. Приготований делікатес можна додавати до різних, навіть повсякденним, страв.

Рецепт неймовірно смачного пирога з варенням на сторінках нашого порталу.

Як приготувати неймовірно смачна картопля «Айдахо» — рецепт з фото і покроковими рекомендаціями.

Заливний пиріг з рибними консервами — читайте як приготувати це блюдо.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: