Як зробити козячий сир в домашніх умовах
Козячий сир – джерело корисних речовин, вітамінів і мінералів, які нашому організму потрібні постійно. Крім того – цей вид сиру низькокалорійний, в порівнянні з іншими видами.
За винятком всіх корисних властивостей, даний продукт має й інші переваги.
Одним з головних є його кулінарне застосування. Він використовується в салатах і самих різноманітних стравах, яким він, як інгредієнт, надає чудовий смаковий відтінок.
Другою перевагою можна вважати простоту його готування. Козячий сир легко можна приготувати в домашніх умовах, причому не по одному рецепту.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
козяче молоко - | 2 л |
оцет - | 4 ст. л. |
сіль - | 40 г |
кмин - | за смаком |
Час приготування: 1470 хвилин | Калорійність на 100 г: 290 Ккал |
Приготування такого сиру не занадто важке заняття, але вимагає уважності.
Для початку потрібно зняти з молока вершки – верхній густий шар. Після цього молоко ставиться в каструльці на середній вогонь.
Коли молоко закипить, потрібно буде зменшити вогонь і додати оцет. Після цього необхідно почати заважати молоко, щоб воно швидше і краще згорнулося.
Після того, як молоко загусло, потрібно процідити його через марлю. Весь згусток, що залишиться в марлі – нам потрібен. Бажано залишити його підвішеним на марлі на добу, щоб молоко скло до кінця.
На наступний день потрібно взяти згусток, посолити його і ретельно замісити, наче тісто. Після розім'яти його в корж і покласти в товсту сковорідку, яку поставити на вогонь. Потрібно буде дочекатися, поки сир не розтане.
Коли він стане рідким – заберіть його з вогню, щоб він зміг загуснути. Після всіх цих маніпуляцій – продукт готовий, його залишається лише порізати і посипати кмином.
Домашній сир М'який
Час готування 35 хв + 24 години настоювання. Калорійність – 275 ккал.
Потрібно поставити молоко на повільний вогонь і довести його до кипіння. Коли почне підніматися пінка – необхідно додати сир і почати помішувати протягом 3-5 хвилин. Після того, як молоко згорнеться, його потрібно процідити через марлю і взяти той згусток, що залишиться в марлі. Бажано цей згусток гарненько вичавити від надлишків рідини або ж залишити висіти в марлі на добу.
Після цього потрібно перемішати до однорідного стану яйце, сіль і вершкове масло. Після, змішуємо все це зі згустком і ставимо на водяну баню до тих пір, поки маса не розтане. Потім її потрібно перелити в потрібну вам форму і почекати, поки загусне – бажано поставити зверху прес.
Козячий сир «Твердий»
Час приготування – 30 хв. + 24 години настоювання. Калорійність – 280 ккал.
Потрібно взяти кисле козяче молоко і додати до нього яйця, після чого розмішати до однорідної маси.
Після цього беремо свіже молоко, додаємо в нього сіль і ставимо її на вогонь, починаючи помішувати. Потім потрібно почати повільно вливати в каструльку суміш з кислого молока і яєць, при цьому не забуваючи помішувати.
Варити потрібно до тих пір, поки на поверхні не утворюється густа маса, що нагадує сирну. Все це необхідно процідити через марлю і залишити лише сирну масу. Її потрібно буде ретельно вичавити, щоб позбавитися від не потрібної рідини.
Після всіх маніпуляцій отриману масу потрібно покласти під прес на ніч, або ж на добу – чим більше, тим краще. Ну ось і все – продукт готовий.
Корисні поради
- Варто сказати, що при виразці і гастриті вживати козячий сир не рекомендується або ж потрібно скоротити кількість даного продукту. Справа в тому, що він володіє високою кислотністю, що погано позначиться на подібних розладах ШКТ;
- Зберігати сир домашнього приготування можна протягом 2-3 тижнів і бажано в холодильнику. Краще покласти в пакетик, так він буде менш схильний бактеріям і, як наслідок зіпсується не скоро;
- З напоїв до даного продукту дуже підходить вино, пиво і каву. Спільний смак напою і сиру буде чудовий;
- Сир не має специфічного запаху, на відміну від козячого молока, що є гарним приводом перевести молоко в більш смачний і корисний продукт;
- Приготований делікатес можна додавати до різних, навіть повсякденним, страв.
Рецепт неймовірно смачного пирога з варенням на сторінках нашого порталу.
Як приготувати неймовірно смачна картопля «Айдахо» — рецепт з фото і покроковими рекомендаціями.
Заливний пиріг з рибними консервами — читайте як приготувати це блюдо.
Приємного апетиту!