03 май 2019 1 052

Як швидко і смачно приготувати баклажани

Багато хто чомусь не дуже сильно люблять баклажани, а даремно. З цього овоча можна приготувати різні смачні страви, які можна використовувати для повсякденного і святкового меню. Головне — точно дотримуватися рецептуру, тоді з цього, здавалося б, не дуже смачного овоча вийде цілком ситне і смачне частування. А що з синеньких можна зробити, ми розглянемо в найпопулярніших рецептах.

Смажені баклажани швидко і смачно

З помідорами і часником
Інгредієнти Кількість
баклажани - 5 шт.
помідори - 5 шт.
майонез - 6 ст. ложок
рослинна олія - для обсмажування
часник - 10 часточок
зелень свіжа - пучок
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 159 Ккал

Як все буде готуватися:

  1. Для початку промиваємо баклажани в прохолодній воді;
  2. Потім нарізаємо їх на кружечки;
  3. Викладаємо в миску, заливаємо холодною водою, засипаємо сіль. Залишаємо постояти деякий час у воді;
  4. Далі робимо соус з часнику. З зубчиків часнику очищаємо від шкірки, пропускаємо через землянку;
  5. У невелику миску кладемо майонез, додаємо часник і розмішуємо;
  6. Помідори споліскують у прохолодній воді;
  7. Нарізаємо помідори тонкими кружечками;
  8. Гілки зелені потрібно обполоснути і гарненько струсити від зайвої рідини;
  9. Зелень нарізаємо на тонкі шматочки;
  10. Баклажани виймаємо з води, віджимаємо;
  11. Ставимо На вогонь жаровню, підливаємо трохи рослинного масла і розжарюємо;
  12. На розігріте масло викладаємо баклажани і обсмажуємо з двох сторін. Кожну сторону обсмажуємо протягом 3 хвилин;
  13. Викладаємо обсмажені овочі на велику плоску тарілку;
  14. Змащуємо все часниковим соусом;
  15. Далі викладаємо кружечки помідор;
  16. В кінці все посипаємо зеленню.

«Як гриби»

Для приготування нам знадобиться:

  • 4 баклажана;
  • два курячих яйця;
  • цибуля – 2 штуки;
  • 1 маленька ложка приправи;
  • рослинна олія;
  • трохи майонезу;
  • трохи зеленої цибулі.

Готувати потрібно близько 1 години, калорійність – 145 ккал.

Як потрібно робити:

  1. Баклажани необхідно очистити від шкірки;
  2. Очищені овочі розрізаємо у вигляді кубиків і перекладаємо їх у чашку;
  3. Розбиваємо курячі яйця і добре збиваємо до однорідності;
  4. Далі переливаємо збиті яйця до баклажанів, перемішати і залишити постояти протягом години. За цей період необхідно овочі постійно помішувати;
  5. Ставимо на вогонь ємність для смаження, наливаємо рослинне масло і викладаємо баклажани з яйцем;
  6. Обсмажуємо овочі, при цьому все перемішуємо;
  7. Далі з лука видаляємо шкірку, розрізаємо головки невеликими кубиками;
  8. Засипаємо цибулю до баклажанів, все перемішуємо і продовжуємо обсмажуватися;
  9. Після того як овочі добре обсмажаться, до них слід підсипати приправу, розмішати;
  10. Залишаємо готуватися до кінця;
  11. Готові овочі кладемо на тарілку і ставимо на стіл.

Тушковані баклажани

Для готування підготуємо наступні інгредієнти:

  • баклажани – 400 грам;
  • 200 грам цибулі;
  • два солодких перцю;
  • томат – 2 штуки;
  • два морквяних коренеплоду;
  • половина склянки чистої води;
  • петрушка, кріп – 5-6 гілок;
  • сіль на свій смак;
  • мелений перець за бажанням.

Приготування не надто довгий, всього 60 хвилин, калорійність – 149 ккал.

Починаємо приготування:

  1. Баклажани добре обполіскуємо теплою водою. Ріжемо овочі у вигляді соломки або маленькими квадратиками;
  2. Викладаємо шматочки овочу в миску, посипаємо міллю і залишаємо постояти півгодини;
  3. З цибулин видаляємо шкірку, розрізаємо на невеликі квадратики;
  4. Моркву промити, нарізаємо тонкими смужками або натираємо на тертці з великими зубцями;
  5. На вогонь ставимо ємність для смаження, наливаємо трохи олії;
  6. В розпечене масло підсипаємо нарізану цибулю, засмажуємо 2-3 хвилини;
  7. Далі засипаємо морквину і залишаємо обсмажуватися на помірному вогні;
  8. Викладаємо шматочки баклажанів на друшляк і віджимаємо всю рідину;
  9. Кладемо овочі в ємність до цибулі і моркви, все змішуємо і залишаємо смажитися;
  10. Помідори споліскуємо, нарізаємо кубиками;
  11. Солодкий перець очищаємо від насіння, ріжемо соломкою;
  12. Викладаємо помідори, перець в ємність до інших компонентів;
  13. Заливаємо воду, приправляємо сіллю, меленим перцем і залишаємо тушкуватися;
  14. Гілки зелені споліскуємо, отряхиваем і шаткуємо дрібними шматочками;
  15. Якщо є бажання можна додати пару зубчиків часнику, їх слід очистити і пропустити через часникодавку;
  16. Через 15 хвилин вимикаємо овочі, посипаємо зеленню і додаємо часник.

Як приготувати синенькі в духовці

Готувати будемо з наступних інгредієнтів:

  • 3 середніх баклажана;
  • помідори – 5 штук;
  • трохи сметани;
  • 200 грам шампіньйонів;
  • скибочка сиру твердого сорту;
  • спеції на свій смак;
  • рослинне масло.

Скільки будемо готувати? Приготування зовсім недовгий — всього 60 хвилин, калорійність – 138 ккал.

Як будемо готувати:

  1. Баклажани споліскуємо, розрізаємо не дуже товстими кружальцями;
  2. Викладаємо в миску, посипаємо сіллю і залишаємо постояти близько 20 хвилин;
  3. Гриби потрібно промити, очистити і нарізати пластинками;
  4. Деко можна змастити рослинним маслом або застелити папером для запікання;
  5. Викладаємо скибочки баклажанів на всій поверхні;
  6. Зверху кладемо шматочки грибів;
  7. Помідори промиваємо, нарізаємо тонкими кружальцями;
  8. Поверхня грибів змащуємо сметаною;
  9. Викладаємо на сметану кружечки помідорів;
  10. Скибочка сиру натираємо на тертці з великими зубцями і викладаємо його поверх овочів;
  11. Ставимо деко в духовку;
  12. Овочі готуються при температурі 180 градусів приблизно 20 хвилин.

Рецепт приготування баклажанів з м'ясом

Які компоненти нам потрібні:

  • яловиче м'ясо, вирізка – 500 грам;
  • баклажани – 2 штуки;
  • склянку води або бульйону;
  • одна цибулина;
  • одна морквина;
  • один солодкий перець;
  • один помідор;
  • петрушка – 6-7 гілок;
  • сіль на свій смак;
  • суміш приправ.

Готування у нас забере приблизно 2 години, калорійність – 220 ккал.

Як буде виглядати готування:

  1. М'ясо необхідно ретельно обполоснути холодною водою;
  2. Потім протираємо шматок, зрізаємо плівки, прожилки і хрящі;
  3. Нарізаємо невеликими шматочками яловичину;
  4. На вогонь ставимо ємність для обжарювання, підливаємо рослинну олію, розігріваємо;
  5. В розпечене масло кладемо яловичі шматочки і обсмажуємо на невеликому вогні, періодично все змішуємо;
  6. Головку цибулі очищаємо і ріжемо на кубики;
  7. Споліскуємо морква, чистимо з її поверхні шкірку і рубаємо маленькими шматочками – соломкою або половинками кружечків;
  8. Засипаємо овочі до м'яса, розмішуємо і засмажуємо ще хвилин 5;
  9. Далі вливаємо склянку води або бульйону;
  10. Прикриваємо кришкою, зменшуємо вогонь і тушкуємо приблизно 1 годину на повільному вогні;
  11. Тим часом промиваємо баклажани нарізаємо їх половинками кружечків;
  12. Кладемо баклажани в чашку, заливаємо водою, додаємо сіль;
  13. Залишаємо постояти хвилин 20;
  14. Після цього виймаємо овочі, отживаем від зайвої води;
  15. Обсмажуємо на сухій сковороді з тефлонового покриття;
  16. Обсмажені баклажани, таким чином, краще збережуть форму в готовому блюді;
  17. Солодкий перець очищаємо від насіння, споліскують і нарізаємо смужками;
  18. Засипаємо перець до овочів і м'яса, додаємо сіль і спеції;
  19. Викладаємо баклажани, перемішуємо;
  20. Все тушкуємо протягом 5 хвилин;
  21. Зелень споліскуємо, добре струшуємо від зайвої вологи;
  22. Шаткуємо зелень дрібними шматочками і викладаємо до м'яса і овочів;
  23. Тушкуємо ще хвилин 5 і знімаємо з вогню.

А скільки ви знаєте страв з сиру? Спробуйте наші рецепти, де сир є одним з головних інгредієнтів!

Як смачно готувати курячі грудки читайте в нашій статті!

Як готувати соковитий борщ дізнайтесь за нашим покроковим фото з докладним описом процесу.

Тушковані кабачки з баклажанами та помідорами

Складові компоненти:

  • 4 баклажана;
  • 2 кабачка;
  • 4 помідора;
  • 2 солодких перцю;
  • 300 грам цибулі;
  • часник – невелика головка;
  • свіжа петрушка – 6 штука;
  • 3 гілки селери;
  • щіпка чорного перцю;
  • суміш прованських трав;
  • сіль на свій смак;
  • рослинне масло.

На готування ми витратимо приблизно півтори години, калорійність – 153 ккал.

Готувати будемо так:

  1. Баклажани промиваємо від бруду, пилу і ріжемо кубиками;
  2. Кабачки промиваємо від бруду, розрізаємо і вичищаємо насіння. Нарізаємо кубиками;
  3. Всі шматочки овочів засипаємо сіллю і замочуємо протягом 30 хвилин;
  4. Перець солодкий розрізаємо на кілька частин і вичищаємо від насіння;
  5. Перець розрізаємо на смужки;
  6. З цибулин видаляємо шкірку, ріжемо півкільцями;
  7. З часточок часнику знімаємо шкірку і рубаємо на дрібні шматочки;
  8. Зелень споліскуємо і шаткуємо дрібними шматочками;
  9. У ємність для смаження наливаємо масло і ставимо на вогонь;
  10. Викладаємо півкільця цибулі і обсмажуємо 5 хвилин;
  11. Баклажани і кабачки віджимаємо від зайвої вологи;
  12. Викладаємо овочі в олії до цибулі і обсмажуємо;
  13. Після цього насипаємо скибочки солодкого перцю;
  14. Помідори споліскуємо, нарізаємо кубиками або подрібнюємо в блендері;
  15. Викладаємо помідори до овочів, додаємо трохи води, підсипаємо сіль, додаємо приправи;
  16. Зменшуємо вогонь і тушкуємо все протягом 40-50 хвилин;
  17. Хвилин за 10 до кінці викладаємо зелень часник;
  18. Все тушкуємо до готовності і знімаємо з вогню.

Рецепти смачних страв з баклажанів в мультиварці

З помідорами

Складові компоненти:

  • 3 баклажана;
  • 4 середніх помідора;
  • 3 часникового зубчики;
  • скибочка сиру на 150 грам;
  • цибуля – 1 штука;
  • трохи солі;
  • спеції за власним бажанням;
  • рослинне масло.

Всі готуватися не менше 1 години, калорійність – 138 ккал.

Готувати будемо згідно з такими правилами:

  1. Баклажани промиваємо, ріжемо на маленькі кубики;
  2. Викладаємо овочі в чашку, засипаємо сіллю, заливаємо водою. Залишаємо постояти близько 15-20 хвилин;
  3. З цибулини прибираємо лушпиння і ріжемо півкільцями;
  4. Помідори споліскуємо, ріжемо кружечками, далі ріжемо на кружечки на дві частини;
  5. Ємність мультиварки трохи збризкуємо рослинним маслом;
  6. Кладемо у вигляді шару на дно півкільця цибулі;
  7. Поверх цибулі викладаємо третю частину баклажанів;
  8. Після цього кладемо половину помідорів;
  9. Зубчики часнику чистимо і пропускаємо через землянку;
  10. Викладаємо зверху помідорів трохи часнику, посипаємо сіллю і спеціями;
  11. Після цього знову повторюємо всі шари і також приправляємо сіллю, спеціями і часником;
  12. В кінці завершуємо невеликим шаром тертого сиру;
  13. Виставляємо режим «Випічка» і залишаємо готуватися близько 40-45 хвилин;
  14. Готові овочі можна прикрасити рубаною зеленню.

З перцем

Інгредієнти для приготування:

  • півкілограма баклажанів;
  • перець солодкий – 2-3 штуки;
  • помідори великі – 3 штуки;
  • цибуля – 1 штука;
  • часник – 2 зубчики;
  • рослинна олія;
  • сіль;
  • приправи на свій розсуд.

Готувати будемо близько 75 хвилин, калорійність – 125 ккал.

Приступаємо до готування:

  1. Баклажани споліскуємо, розрізаємо не дуже тонкими кружальцями;
  2. Промиваємо перець, вирізаємо плодоніжку разом з насінням;
  3. Нарізаємо перець тонкими кільцями;
  4. Помідори промиваємо. Їх слід обдати окропом і зняти шкірку;
  5. Розрізаємо м'якоть томатів четвертинками;
  6. Підливаємо в ємність мультиварки трохи рослинного масла;
  7. Вибираємо режим «Випічка», викладаємо всі овочі;
  8. Залишаємо все гаситься протягом 1 години;
  9. Зелень споліскуємо, дрібно шаткуємо;
  10. Цибулю чистимо, ріжемо дрібними кубиками;
  11. Часник очищаємо і продавлюємо через землянку;
  12. Хвилин за 15 до кінця готування викладаємо цибулю, часник і зелень;
  13. Готові овочі викладаємо на тарілки і подаємо на стіл.

З баклажанів можна приготувати практично будь-якого частування. Їх можна тушкувати, смажити, запікати. Крім цього, вони чудово поєднуються з іншими овочами. Смачними і поживними вони виходять разом з м'ясом. Тому не варто забувати про цей корисний овоч, адже з нього можна зробити стільки багато смачних страв.

Що ще почитати: