Як швидко і смачно приготувати баклажани
Багато хто чомусь не дуже сильно люблять баклажани, а даремно. З цього овоча можна приготувати різні смачні страви, які можна використовувати для повсякденного і святкового меню. Головне — точно дотримуватися рецептуру, тоді з цього, здавалося б, не дуже смачного овоча вийде цілком ситне і смачне частування. А що з синеньких можна зробити, ми розглянемо в найпопулярніших рецептах.
Смажені баклажани швидко і смачно
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
баклажани - | 5 шт. |
помідори - | 5 шт. |
майонез - | 6 ст. ложок |
рослинна олія - | для обсмажування |
часник - | 10 часточок |
зелень свіжа - | пучок |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 159 Ккал |
Як все буде готуватися:
- Для початку промиваємо баклажани в прохолодній воді;
- Потім нарізаємо їх на кружечки;
- Викладаємо в миску, заливаємо холодною водою, засипаємо сіль. Залишаємо постояти деякий час у воді;
- Далі робимо соус з часнику. З зубчиків часнику очищаємо від шкірки, пропускаємо через землянку;
- У невелику миску кладемо майонез, додаємо часник і розмішуємо;
- Помідори споліскують у прохолодній воді;
- Нарізаємо помідори тонкими кружечками;
- Гілки зелені потрібно обполоснути і гарненько струсити від зайвої рідини;
- Зелень нарізаємо на тонкі шматочки;
- Баклажани виймаємо з води, віджимаємо;
- Ставимо На вогонь жаровню, підливаємо трохи рослинного масла і розжарюємо;
- На розігріте масло викладаємо баклажани і обсмажуємо з двох сторін. Кожну сторону обсмажуємо протягом 3 хвилин;
- Викладаємо обсмажені овочі на велику плоску тарілку;
- Змащуємо все часниковим соусом;
- Далі викладаємо кружечки помідор;
- В кінці все посипаємо зеленню.
«Як гриби»
Для приготування нам знадобиться:
- 4 баклажана;
- два курячих яйця;
- цибуля – 2 штуки;
- 1 маленька ложка приправи;
- рослинна олія;
- трохи майонезу;
- трохи зеленої цибулі.
Готувати потрібно близько 1 години, калорійність – 145 ккал.
Як потрібно робити:
- Баклажани необхідно очистити від шкірки;
- Очищені овочі розрізаємо у вигляді кубиків і перекладаємо їх у чашку;
- Розбиваємо курячі яйця і добре збиваємо до однорідності;
- Далі переливаємо збиті яйця до баклажанів, перемішати і залишити постояти протягом години. За цей період необхідно овочі постійно помішувати;
- Ставимо на вогонь ємність для смаження, наливаємо рослинне масло і викладаємо баклажани з яйцем;
- Обсмажуємо овочі, при цьому все перемішуємо;
- Далі з лука видаляємо шкірку, розрізаємо головки невеликими кубиками;
- Засипаємо цибулю до баклажанів, все перемішуємо і продовжуємо обсмажуватися;
- Після того як овочі добре обсмажаться, до них слід підсипати приправу, розмішати;
- Залишаємо готуватися до кінця;
- Готові овочі кладемо на тарілку і ставимо на стіл.
Тушковані баклажани
Для готування підготуємо наступні інгредієнти:
- баклажани – 400 грам;
- 200 грам цибулі;
- два солодких перцю;
- томат – 2 штуки;
- два морквяних коренеплоду;
- половина склянки чистої води;
- петрушка, кріп – 5-6 гілок;
- сіль на свій смак;
- мелений перець за бажанням.
Приготування не надто довгий, всього 60 хвилин, калорійність – 149 ккал.
Починаємо приготування:
- Баклажани добре обполіскуємо теплою водою. Ріжемо овочі у вигляді соломки або маленькими квадратиками;
- Викладаємо шматочки овочу в миску, посипаємо міллю і залишаємо постояти півгодини;
- З цибулин видаляємо шкірку, розрізаємо на невеликі квадратики;
- Моркву промити, нарізаємо тонкими смужками або натираємо на тертці з великими зубцями;
- На вогонь ставимо ємність для смаження, наливаємо трохи олії;
- В розпечене масло підсипаємо нарізану цибулю, засмажуємо 2-3 хвилини;
- Далі засипаємо морквину і залишаємо обсмажуватися на помірному вогні;
- Викладаємо шматочки баклажанів на друшляк і віджимаємо всю рідину;
- Кладемо овочі в ємність до цибулі і моркви, все змішуємо і залишаємо смажитися;
- Помідори споліскуємо, нарізаємо кубиками;
- Солодкий перець очищаємо від насіння, ріжемо соломкою;
- Викладаємо помідори, перець в ємність до інших компонентів;
- Заливаємо воду, приправляємо сіллю, меленим перцем і залишаємо тушкуватися;
- Гілки зелені споліскуємо, отряхиваем і шаткуємо дрібними шматочками;
- Якщо є бажання можна додати пару зубчиків часнику, їх слід очистити і пропустити через часникодавку;
- Через 15 хвилин вимикаємо овочі, посипаємо зеленню і додаємо часник.
Як приготувати синенькі в духовці
Готувати будемо з наступних інгредієнтів:
- 3 середніх баклажана;
- помідори – 5 штук;
- трохи сметани;
- 200 грам шампіньйонів;
- скибочка сиру твердого сорту;
- спеції на свій смак;
- рослинне масло.
Скільки будемо готувати? Приготування зовсім недовгий — всього 60 хвилин, калорійність – 138 ккал.
Як будемо готувати:
- Баклажани споліскуємо, розрізаємо не дуже товстими кружальцями;
- Викладаємо в миску, посипаємо сіллю і залишаємо постояти близько 20 хвилин;
- Гриби потрібно промити, очистити і нарізати пластинками;
- Деко можна змастити рослинним маслом або застелити папером для запікання;
- Викладаємо скибочки баклажанів на всій поверхні;
- Зверху кладемо шматочки грибів;
- Помідори промиваємо, нарізаємо тонкими кружальцями;
- Поверхня грибів змащуємо сметаною;
- Викладаємо на сметану кружечки помідорів;
- Скибочка сиру натираємо на тертці з великими зубцями і викладаємо його поверх овочів;
- Ставимо деко в духовку;
- Овочі готуються при температурі 180 градусів приблизно 20 хвилин.
Рецепт приготування баклажанів з м'ясом
Які компоненти нам потрібні:
- яловиче м'ясо, вирізка – 500 грам;
- баклажани – 2 штуки;
- склянку води або бульйону;
- одна цибулина;
- одна морквина;
- один солодкий перець;
- один помідор;
- петрушка – 6-7 гілок;
- сіль на свій смак;
- суміш приправ.
Готування у нас забере приблизно 2 години, калорійність – 220 ккал.
Як буде виглядати готування:
- М'ясо необхідно ретельно обполоснути холодною водою;
- Потім протираємо шматок, зрізаємо плівки, прожилки і хрящі;
- Нарізаємо невеликими шматочками яловичину;
- На вогонь ставимо ємність для обжарювання, підливаємо рослинну олію, розігріваємо;
- В розпечене масло кладемо яловичі шматочки і обсмажуємо на невеликому вогні, періодично все змішуємо;
- Головку цибулі очищаємо і ріжемо на кубики;
- Споліскуємо морква, чистимо з її поверхні шкірку і рубаємо маленькими шматочками – соломкою або половинками кружечків;
- Засипаємо овочі до м'яса, розмішуємо і засмажуємо ще хвилин 5;
- Далі вливаємо склянку води або бульйону;
- Прикриваємо кришкою, зменшуємо вогонь і тушкуємо приблизно 1 годину на повільному вогні;
- Тим часом промиваємо баклажани нарізаємо їх половинками кружечків;
- Кладемо баклажани в чашку, заливаємо водою, додаємо сіль;
- Залишаємо постояти хвилин 20;
- Після цього виймаємо овочі, отживаем від зайвої води;
- Обсмажуємо на сухій сковороді з тефлонового покриття;
- Обсмажені баклажани, таким чином, краще збережуть форму в готовому блюді;
- Солодкий перець очищаємо від насіння, споліскують і нарізаємо смужками;
- Засипаємо перець до овочів і м'яса, додаємо сіль і спеції;
- Викладаємо баклажани, перемішуємо;
- Все тушкуємо протягом 5 хвилин;
- Зелень споліскуємо, добре струшуємо від зайвої вологи;
- Шаткуємо зелень дрібними шматочками і викладаємо до м'яса і овочів;
- Тушкуємо ще хвилин 5 і знімаємо з вогню.
А скільки ви знаєте страв з сиру? Спробуйте наші рецепти, де сир є одним з головних інгредієнтів!
Як смачно готувати курячі грудки читайте в нашій статті!
Як готувати соковитий борщ дізнайтесь за нашим покроковим фото з докладним описом процесу.
Тушковані кабачки з баклажанами та помідорами
Складові компоненти:
- 4 баклажана;
- 2 кабачка;
- 4 помідора;
- 2 солодких перцю;
- 300 грам цибулі;
- часник – невелика головка;
- свіжа петрушка – 6 штука;
- 3 гілки селери;
- щіпка чорного перцю;
- суміш прованських трав;
- сіль на свій смак;
- рослинне масло.
На готування ми витратимо приблизно півтори години, калорійність – 153 ккал.
Готувати будемо так:
- Баклажани промиваємо від бруду, пилу і ріжемо кубиками;
- Кабачки промиваємо від бруду, розрізаємо і вичищаємо насіння. Нарізаємо кубиками;
- Всі шматочки овочів засипаємо сіллю і замочуємо протягом 30 хвилин;
- Перець солодкий розрізаємо на кілька частин і вичищаємо від насіння;
- Перець розрізаємо на смужки;
- З цибулин видаляємо шкірку, ріжемо півкільцями;
- З часточок часнику знімаємо шкірку і рубаємо на дрібні шматочки;
- Зелень споліскуємо і шаткуємо дрібними шматочками;
- У ємність для смаження наливаємо масло і ставимо на вогонь;
- Викладаємо півкільця цибулі і обсмажуємо 5 хвилин;
- Баклажани і кабачки віджимаємо від зайвої вологи;
- Викладаємо овочі в олії до цибулі і обсмажуємо;
- Після цього насипаємо скибочки солодкого перцю;
- Помідори споліскуємо, нарізаємо кубиками або подрібнюємо в блендері;
- Викладаємо помідори до овочів, додаємо трохи води, підсипаємо сіль, додаємо приправи;
- Зменшуємо вогонь і тушкуємо все протягом 40-50 хвилин;
- Хвилин за 10 до кінці викладаємо зелень часник;
- Все тушкуємо до готовності і знімаємо з вогню.
Рецепти смачних страв з баклажанів в мультиварці
З помідорами
Складові компоненти:
- 3 баклажана;
- 4 середніх помідора;
- 3 часникового зубчики;
- скибочка сиру на 150 грам;
- цибуля – 1 штука;
- трохи солі;
- спеції за власним бажанням;
- рослинне масло.
Всі готуватися не менше 1 години, калорійність – 138 ккал.
Готувати будемо згідно з такими правилами:
- Баклажани промиваємо, ріжемо на маленькі кубики;
- Викладаємо овочі в чашку, засипаємо сіллю, заливаємо водою. Залишаємо постояти близько 15-20 хвилин;
- З цибулини прибираємо лушпиння і ріжемо півкільцями;
- Помідори споліскуємо, ріжемо кружечками, далі ріжемо на кружечки на дві частини;
- Ємність мультиварки трохи збризкуємо рослинним маслом;
- Кладемо у вигляді шару на дно півкільця цибулі;
- Поверх цибулі викладаємо третю частину баклажанів;
- Після цього кладемо половину помідорів;
- Зубчики часнику чистимо і пропускаємо через землянку;
- Викладаємо зверху помідорів трохи часнику, посипаємо сіллю і спеціями;
- Після цього знову повторюємо всі шари і також приправляємо сіллю, спеціями і часником;
- В кінці завершуємо невеликим шаром тертого сиру;
- Виставляємо режим «Випічка» і залишаємо готуватися близько 40-45 хвилин;
- Готові овочі можна прикрасити рубаною зеленню.
З перцем
Інгредієнти для приготування:
- півкілограма баклажанів;
- перець солодкий – 2-3 штуки;
- помідори великі – 3 штуки;
- цибуля – 1 штука;
- часник – 2 зубчики;
- рослинна олія;
- сіль;
- приправи на свій розсуд.
Готувати будемо близько 75 хвилин, калорійність – 125 ккал.
Приступаємо до готування:
- Баклажани споліскуємо, розрізаємо не дуже тонкими кружальцями;
- Промиваємо перець, вирізаємо плодоніжку разом з насінням;
- Нарізаємо перець тонкими кільцями;
- Помідори промиваємо. Їх слід обдати окропом і зняти шкірку;
- Розрізаємо м'якоть томатів четвертинками;
- Підливаємо в ємність мультиварки трохи рослинного масла;
- Вибираємо режим «Випічка», викладаємо всі овочі;
- Залишаємо все гаситься протягом 1 години;
- Зелень споліскуємо, дрібно шаткуємо;
- Цибулю чистимо, ріжемо дрібними кубиками;
- Часник очищаємо і продавлюємо через землянку;
- Хвилин за 15 до кінця готування викладаємо цибулю, часник і зелень;
- Готові овочі викладаємо на тарілки і подаємо на стіл.
З баклажанів можна приготувати практично будь-якого частування. Їх можна тушкувати, смажити, запікати. Крім цього, вони чудово поєднуються з іншими овочами. Смачними і поживними вони виходять разом з м'ясом. Тому не варто забувати про цей корисний овоч, адже з нього можна зробити стільки багато смачних страв.