Як швидко і смачно приготувати цвітну капусту
Складно повірити, але ще відносно недавно, якихось пару століть тому, цвітна капуста була екзотичним і дуже дорогим стравою. Насіння цієї рослини привозили з-за моря» поштучно, немов коштовності. За посадками стежили, як за найціннішим на городі, а стиглий овоч вживали в лікарських цілях.
Дійсно, в цвітній капусті вміст корисних речовин, необхідних організму елементів схоже хорошою аптеці. Це той нечастий випадок, коли чудовий смак і величезна користь зустрілися в одному блюді, і, насолоджуючись їжею, людина отримує потужний заряд здоров'я.
Пройшли століття, і цвітна капуста стала доступна кожному – будь-магазин пропонує цей цінний овоч за цілком доступними розцінками. Але ж користь нікуди не поділася! Це як і раніше джерело смаку і здоров'я.
У даній статті буде розказано про кількох нескладних рецепти приготування страв з цвітної капусти – страв, які прикрасять будь-який стіл. Важливо й те, що отримуються ситні, але низькокалорійні рецепти.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
капуста цвітна - | 0,8 кг |
борошно - | 200 грам |
яйця - | 4 штуки |
масло пісне - | 1 ложка (плюс для обсмажування) |
вода - | 100 мл (плюс для варіння капусти) |
сіль - | за смаком |
спеції - | за смаком |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 161 Ккал |
Розглянемо докладно рецепт приготування кольорової капусти в клярі на сковороді. Хороший кляр – пишний, хрусткий зовні, але всередині м'який, і, головне, не «сповзаючий» з суцвіть – вимагає уваги. Насамперед необхідно відокремити білки яєць і прибрати їх у холодильник – вони будуть потрібні пізніше і обов'язково холодними.
Жовтки змішати з сіллю, спеціями і ложкою олії. Масу добре перемішати (віночком або вилкою) поступово вводячи борошно. Отримавши однорідну структуру, майбутній кляр прибрати в холодильник, як мінімум, на годину – за цей час борошно «розійдеться», і з окремих мікроскопічних частинок перетвориться в єдину густу масу. До того ж холодний кляр краще тримається на суцвіттях.
Рада! Заготівля для майбутнього кляру вважається правильно приготовленої, якщо (до приміщення в холодильник) набрана в ложку суміш стікає з неї за п'ять секунд повністю.
Поки майбутній кляр вистоюється, потрібно зайнятися капустою. Качан розбирають на суцвіття і відварюють в киплячій воді з додаванням невеликої кількості солі. Через 3-5 хвилин воду зливають, а капусту на хвилину занурюють у холодну воду.
Далі суцвіття обсушують, виклавши на паперовий рушник. Поки капуста «відпочиває» потрібно повернутися до кляру (якщо належний час вже минув). Для початку витягуються холодні білки, які необхідно збити в густу піну. Далі білки, дрібними порціями, вводять в охолоджену суміш для кляра і ретельно перемішують. З кляром закінчили. Повертаємося до цвітній капусті.
У сковороду наливають масло – близько 1 см або трохи більше – розігрівають. Суцвіття повністю занурюють в кляр і швидко кладуть у киплячий жир. Обсмажують з кожної сторони близько 2 хвилин.
Цвітна капуста з яйцем
Компоненти:
- вилок капусти (близько 800 грам);
- шість яєць;
- вершкове масло (для обжарювання);
- сіль;
- спеції.
Потрібний час: 15 хвилин.
Калорійність: 144 Ккал.
Рецепт приготування виглядає наступним чином. Це дуже легкий рецепт швидкого приготування. Інгредієнти підібрані в класичному варіанті, але, використовуючи базовий рецепт, кожна господиня зможе додавати нравящиеся їй інгредієнти, щоб отримати свою страву.
Качан розбирають на суцвіття, які відварюють протягом трьох або п'яти хвилин, в залежності від переваг по жорсткості продукту. Воду зливають, і залишають капусту трохи підсохнути.
Готують яєчну заливку: яйця і спеції з крапелькою солі змішують виделкою до однорідного стану. Тим часом розігрівають масло, в якому і обсмажують суцвіття до легкого золотистого кольору. Заливка поміщається в сковороду з капустою, яка швидко перемішується. Страва готова!
Цікаво! Варіації цього страви: з цибулею, помідорами і навіть беконом. У цьому випадку додаткові інгредієнти обсмажують до капусти. Якщо використовується бекон, то краще обійтися без масла.
Пісний суп-пюре
Компоненти:
- цвітна капуста – 0,8-0,9 кг;
- дві картоплини;
- морква;
- цибулина;
- часник;
- консервований горошок;
- сіль, спеції.
Потрібний час: 60 хвилин.
Калорійність: 131 Ккал.
Рецепт приготування смачного пісного супу з кольоровою капустою простий, з ним впорається кожна господиня. Чудовий суп-пюре можна приготувати і без участі м'ясних бульйонів. Овочеві відвари можуть нічим не поступатися за смаковими якостями, при цьому вони значно менш калорійні. Головне – правильно приготувати бульйон.
Секрет гарного бульйону відомий давно, але багато хто ігнорує це просте правило, що негативно позначається на смаку. Між тим, все просто:
Важливо! Якщо потрібно отримати відварений продукт його поміщають в гарячу, попередньо вскипяченную, воду. Якщо потрібен бульйон – то в холодну! Це відноситься до всіх продуктів: і овочів і м'яса, і риби. З наукової точки зору це пов'язано з процесами згортання білків – моментальний в окропі або поступовий, якщо вода спочатку холодна. Щоб не забивати голову труднощами, слід просто запам'ятати: потрібні відварні овочі – кладемо їх в окріп; потрібен бульйон – у холодну воду.
Цвітна капуста, картопля і морква очищаються і ріжуться невеликими кубиками. Цибулю можна покласти цілком, а після видалення або порізати стихійними шматочками. Заливаються холодною водою і доводять до кипіння. Далі температура знижується, каструля накривається кришкою і залишають на 40 хвилин.
В кінці готування в майбутній суп додається сіль, спеції і часник. Суп ретельно пробивається блендером до утворення пюре. При подачі на блюдо додається зелений горошок.
По даному рецепту суп вийде красивого оранжевого відтінку. Можна урізноманітнити його, додавши в кінці приготування вершки. Це ще більше покращить смак, але підвищить калорійність.
Молочний коктейль з морозивом — ну хто не любив у дитинстві! Ми пропонуємо вам приготувати цей коктейль в декількох варіантах.
Навесні обов'язково спробуйте наші рецепти салату зі щавлем.
Приготуйте неймовірно смачні гарячі бутерброди зі шпротами в духовці.
Способи приготування кольорової капусти в духовці
В духовій шафі з цвітної капусти можна приготувати різноманітні запіканки. Це дуже швидкі рецепти, які вимагають невеликих затрат. У всіх рецептах є багато спільного – процес завжди являє собою три етапи:
- приготування капусти;
- приготування соусу заливки;
- змішування їх і приміщення в духовку.
Відмінності лише в інгредієнтах і способи їх підготовки. Звичайно, можна готувати капусту в духовці не у вигляді запіканок, а окремими суцвіттями, але в цих випадках є великий шанс, що овоч висохне і стане несмачним.
Цвітна капуста з сиром
Компоненти:
- качан цвітної капусти;
- чотири яйця;
- сир – 200 грам;
- чотири ложки майонезу;
- олія для обсмажування;
- сіль.
Потрібний час: 40 хвилин.
Калорійність: 167 Ккал.
Капусту, розділену на середні суцвіття, відварити і трохи обсмажити в олії. Якщо використовувати вершкове, то калорійність збільшиться, але страва набуде більш благородний смак.
Далі готується заливка: перемішати яйця і майонез до отримання однорідного складу. У форму, змащену маслом, поміщають капусту, виливають соус і засипають зверху сиром. Блюдо поміщають в духовки і готують при 180 С близько півгодини. Красива сирна скоринка – показник готовності запіканки.
Важливо! Заливка повинна покривати суцвіття, як мінімум, на 2/3.
Запіканка з помідорами
Компоненти:
- близько кілограма капусти;
- чотири яйця;
- два помідора;
- вершкове масло;
- стакан молока;
- 200 грам сиру;
- Сіль, спеції.
Потрібний час: 40 хвилин.
Калорійність: 172 Ккал.
Бланшувати суцвіття близько трьох хвилин. Підготувати заливку, змішавши молоко і яйця з сіллю і спеціями. У форму викласти половину цвітної капусти, далі нарізані дрібними кубиками помідори і другу половину суцвіть. Покласти шматочки масла. Залити молочно-яєчним соусом і засипати сиром. Випікати при 180 С до утворення гарної скоринки (близько півгодини).
Запіканка в мультиварці
Цим кухонним помічником стала в наш час мультиварка. Чудово підходить вона і для приготування кучерявої капусти. Смажена, тушкована, на пару – всі ці рецепти є в штатній книжці будь-якого пристрою. Особливо смачною і, головне, зберегла безліч корисних властивостей, виходить запіканка.
Компоненти:
- 300 грам суцвіть;
- 50 грам масла коров'ячого;
- 2 яйця;
- півсклянки молока;
- сіль і спеції.
Потрібний час: 50 хвилин.
Калорійність: 154 Ккал.
Розглянемо докладно рецепт приготування запіканки в мультиварці. Підварені суцвіття розмістити в чашу мультиварки (можна трохи розім'яти їх виделкою), попередньо змазані олією. Зробити соус з яєць, молока і солі зі спеціями. Вилити в чашу. Встановити пристрій в положення «Випічка», і... забути про нього на 40 хвилин! Через зазначений час запіканка готова.
Як готувати заморожену цвітну капусту
Заморожування – прекрасний спосіб збереження овочів. Звичайно, свіже завжди смачніше і трохи корисніше, але качан цвітної капусти зможе пролежати кілька днів до того, як прийти в непридатність. У морозилці ж суцвіття будуть зберігатися довгий час і, що важливо, завжди бути під рукою. При готуванні заморожених продуктів є ряд секретів, знаючи які, страви вийдуть більш смачними. Розглянемо їх на прикладі одного рецепта.
М'ясна «ковбаска» з сюрпризом
Компоненти:
- фарш (яловичина) – 1кг;
- півкіло цвітної капусти;
- білки двох яєць;
- три шматочка хліба (білого);
- неповний стакан молока;
- цибуля;
- морква;
- масло;
- сіль;
- спеції.
Потрібний час: 60 хвилин.
Калорійність: 235 Ккал.
Процес: Починається процес приготування фаршу. Хліб замочується в молоці, віджимається і додається до м'яса. Цибулю і моркву – дрібні фракції нарізки – обсмажуються на олії. Трохи остуджувати і домішуються у фарш. Туди ж додаються білки.
Рада! Фарш стане більш еластичним і ніжним, якщо готову суміш кілька разів підняти і з силою кинути об дно посуду. «Відбитий» фарш набирається киснем і буде більш податливим при готуванні.
Далі переходять до капусти. Заморожена, як правило, вже розділена на суцвіття. Головні секрети роботи з замороженої капустою:
- суцвіття опускають у воду, не розморожуючи;
- солять воду в кінці варіння або не солять зовсім, якщо капуста стане частиною комплексного страви, яке буде подсаливаться пізніше;
- час готування в 1,5 рази менше, ніж у свіжого аналога.
Отже, суцвіття бланшують до напівготовності, охолоджують. Фольгу змащують маслом і викладають фарш, розрівнюючи його рівним прямокутником (трохи фаршу потрібно залишити – згодом він стане в нагоді). У центр поміщають цвітну капусту, ланцюг по одному суцвіттю. Тепер і знадобиться залишений раніше фарш – їм необхідно заповнити пустоти між шматочками капусти.
За допомогою фольги скрутити «ковбаску» так, щоб суцвіття опинилися всередині і були з усіх боків покриті м'ясом. Помістити блюдо в духовку на тридцять-сорок хвилин при 190 С. За кілька хвилин до готовності розкрити фольгу зверху, щоб поверхня покрилася красивою скоринкою. Після приготування дати відстоятися десять хвилин.
В результаті вийде смачна м'ясна запіканка у вигляді ковбаски, кожен шматочок якої буде містити всередині «сюрприз» — симпатичне «деревце» цвітної капусти. Дуже смачно і красиво!
Звичайно, всі зазначені рецепти є лише базовими для приготування страв. Кожен зможе додати свої улюблені інгредієнти і приготувати щось унікальне. Головне, що в їх складі буде кольорова капуста, а значить і хороша порція здоров'я та сили!