28 март 2019 1 339

Як швидко і смачно приготувати цвітну капусту

Складно повірити, але ще відносно недавно, якихось пару століть тому, цвітна капуста була екзотичним і дуже дорогим стравою. Насіння цієї рослини привозили з-за моря» поштучно, немов коштовності. За посадками стежили, як за найціннішим на городі, а стиглий овоч вживали в лікарських цілях.

Дійсно, в цвітній капусті вміст корисних речовин, необхідних організму елементів схоже хорошою аптеці. Це той нечастий випадок, коли чудовий смак і величезна користь зустрілися в одному блюді, і, насолоджуючись їжею, людина отримує потужний заряд здоров'я.

Пройшли століття, і цвітна капуста стала доступна кожному – будь-магазин пропонує цей цінний овоч за цілком доступними розцінками. Але ж користь нікуди не поділася! Це як і раніше джерело смаку і здоров'я.

У даній статті буде розказано про кількох нескладних рецепти приготування страв з цвітної капусти – страв, які прикрасять будь-який стіл. Важливо й те, що отримуються ситні, але низькокалорійні рецепти.

Суцвіття в клярі
Інгредієнти Кількість
капуста цвітна - 0,8 кг
борошно - 200 грам
яйця - 4 штуки
масло пісне - 1 ложка (плюс для обсмажування)
вода - 100 мл (плюс для варіння капусти)
сіль - за смаком
спеції - за смаком
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 161 Ккал

Розглянемо докладно рецепт приготування кольорової капусти в клярі на сковороді. Хороший кляр – пишний, хрусткий зовні, але всередині м'який, і, головне, не «сповзаючий» з суцвіть – вимагає уваги. Насамперед необхідно відокремити білки яєць і прибрати їх у холодильник – вони будуть потрібні пізніше і обов'язково холодними.

Жовтки змішати з сіллю, спеціями і ложкою олії. Масу добре перемішати (віночком або вилкою) поступово вводячи борошно. Отримавши однорідну структуру, майбутній кляр прибрати в холодильник, як мінімум, на годину – за цей час борошно «розійдеться», і з окремих мікроскопічних частинок перетвориться в єдину густу масу. До того ж холодний кляр краще тримається на суцвіттях.

Рада! Заготівля для майбутнього кляру вважається правильно приготовленої, якщо (до приміщення в холодильник) набрана в ложку суміш стікає з неї за п'ять секунд повністю.

Поки майбутній кляр вистоюється, потрібно зайнятися капустою. Качан розбирають на суцвіття і відварюють в киплячій воді з додаванням невеликої кількості солі. Через 3-5 хвилин воду зливають, а капусту на хвилину занурюють у холодну воду.

Далі суцвіття обсушують, виклавши на паперовий рушник. Поки капуста «відпочиває» потрібно повернутися до кляру (якщо належний час вже минув). Для початку витягуються холодні білки, які необхідно збити в густу піну. Далі білки, дрібними порціями, вводять в охолоджену суміш для кляра і ретельно перемішують. З кляром закінчили. Повертаємося до цвітній капусті.

Важливо! Кляр буде ще краще триматися на суцвіттях, якщо спершу їх трохи присипати борошном або дрібними панірувальними сухарями.

У сковороду наливають масло – близько 1 см або трохи більше – розігрівають. Суцвіття повністю занурюють в кляр і швидко кладуть у киплячий жир. Обсмажують з кожної сторони близько 2 хвилин.

Цвітна капуста з яйцем

 

Компоненти:

  • вилок капусти (близько 800 грам);
  • шість яєць;
  • вершкове масло (для обжарювання);
  • сіль;
  • спеції.

Потрібний час: 15 хвилин.

Калорійність: 144 Ккал.

Рецепт приготування виглядає наступним чином. Це дуже легкий рецепт швидкого приготування. Інгредієнти підібрані в класичному варіанті, але, використовуючи базовий рецепт, кожна господиня зможе додавати нравящиеся їй інгредієнти, щоб отримати свою страву.

Качан розбирають на суцвіття, які відварюють протягом трьох або п'яти хвилин, в залежності від переваг по жорсткості продукту. Воду зливають, і залишають капусту трохи підсохнути.

Готують яєчну заливку: яйця і спеції з крапелькою солі змішують виделкою до однорідного стану. Тим часом розігрівають масло, в якому і обсмажують суцвіття до легкого золотистого кольору. Заливка поміщається в сковороду з капустою, яка швидко перемішується. Страва готова!

Цікаво! Варіації цього страви: з цибулею, помідорами і навіть беконом. У цьому випадку додаткові інгредієнти обсмажують до капусти. Якщо використовується бекон, то краще обійтися без масла.

Пісний суп-пюре

Компоненти:

  • цвітна капуста – 0,8-0,9 кг;
  • дві картоплини;
  • морква;
  • цибулина;
  • часник;
  • консервований горошок;
  • сіль, спеції.

Потрібний час: 60 хвилин.

Калорійність: 131 Ккал.

Рецепт приготування смачного пісного супу з кольоровою капустою простий, з ним впорається кожна господиня. Чудовий суп-пюре можна приготувати і без участі м'ясних бульйонів. Овочеві відвари можуть нічим не поступатися за смаковими якостями, при цьому вони значно менш калорійні. Головне – правильно приготувати бульйон.

Секрет гарного бульйону відомий давно, але багато хто ігнорує це просте правило, що негативно позначається на смаку. Між тим, все просто:

Важливо! Якщо потрібно отримати відварений продукт його поміщають в гарячу, попередньо вскипяченную, воду. Якщо потрібен бульйон – то в холодну! Це відноситься до всіх продуктів: і овочів і м'яса, і риби. З наукової точки зору це пов'язано з процесами згортання білків – моментальний в окропі або поступовий, якщо вода спочатку холодна. Щоб не забивати голову труднощами, слід просто запам'ятати: потрібні відварні овочі – кладемо їх в окріп; потрібен бульйон – у холодну воду.

Цвітна капуста, картопля і морква очищаються і ріжуться невеликими кубиками. Цибулю можна покласти цілком, а після видалення або порізати стихійними шматочками. Заливаються холодною водою і доводять до кипіння. Далі температура знижується, каструля накривається кришкою і залишають на 40 хвилин.

В кінці готування в майбутній суп додається сіль, спеції і часник. Суп ретельно пробивається блендером до утворення пюре. При подачі на блюдо додається зелений горошок.

По даному рецепту суп вийде красивого оранжевого відтінку. Можна урізноманітнити його, додавши в кінці приготування вершки. Це ще більше покращить смак, але підвищить калорійність.

Молочний коктейль з морозивом — ну хто не любив у дитинстві! Ми пропонуємо вам приготувати цей коктейль в декількох варіантах.

Навесні обов'язково спробуйте наші рецепти салату зі щавлем.

Приготуйте неймовірно смачні гарячі бутерброди зі шпротами в духовці.

Способи приготування кольорової капусти в духовці

В духовій шафі з цвітної капусти можна приготувати різноманітні запіканки. Це дуже швидкі рецепти, які вимагають невеликих затрат. У всіх рецептах є багато спільного – процес завжди являє собою три етапи:

  • приготування капусти;
  • приготування соусу заливки;
  • змішування їх і приміщення в духовку.

Відмінності лише в інгредієнтах і способи їх підготовки. Звичайно, можна готувати капусту в духовці не у вигляді запіканок, а окремими суцвіттями, але в цих випадках є великий шанс, що овоч висохне і стане несмачним.

Цвітна капуста з сиром

Компоненти:

  • качан цвітної капусти;
  • чотири яйця;
  • сир – 200 грам;
  • чотири ложки майонезу;
  • олія для обсмажування;
  • сіль.

Потрібний час: 40 хвилин.

Калорійність: 167 Ккал.

Капусту, розділену на середні суцвіття, відварити і трохи обсмажити в олії. Якщо використовувати вершкове, то калорійність збільшиться, але страва набуде більш благородний смак.

Далі готується заливка: перемішати яйця і майонез до отримання однорідного складу. У форму, змащену маслом, поміщають капусту, виливають соус і засипають зверху сиром. Блюдо поміщають в духовки і готують при 180 С близько півгодини. Красива сирна скоринка – показник готовності запіканки.

Важливо! Заливка повинна покривати суцвіття, як мінімум, на 2/3.

Запіканка з помідорами

Компоненти:

  • близько кілограма капусти;
  • чотири яйця;
  • два помідора;
  • вершкове масло;
  • стакан молока;
  • 200 грам сиру;
  • Сіль, спеції.

Потрібний час: 40 хвилин.

Калорійність: 172 Ккал.

Бланшувати суцвіття близько трьох хвилин. Підготувати заливку, змішавши молоко і яйця з сіллю і спеціями. У форму викласти половину цвітної капусти, далі нарізані дрібними кубиками помідори і другу половину суцвіть. Покласти шматочки масла. Залити молочно-яєчним соусом і засипати сиром. Випікати при 180 С до утворення гарної скоринки (близько півгодини).

Запіканка в мультиварці

Цим кухонним помічником стала в наш час мультиварка. Чудово підходить вона і для приготування кучерявої капусти. Смажена, тушкована, на пару – всі ці рецепти є в штатній книжці будь-якого пристрою. Особливо смачною і, головне, зберегла безліч корисних властивостей, виходить запіканка.

Компоненти:

  • 300 грам суцвіть;
  • 50 грам масла коров'ячого;
  • 2 яйця;
  • півсклянки молока;
  • сіль і спеції.

Потрібний час: 50 хвилин.

Калорійність: 154 Ккал.

Розглянемо докладно рецепт приготування запіканки в мультиварці. Підварені суцвіття розмістити в чашу мультиварки (можна трохи розім'яти їх виделкою), попередньо змазані олією. Зробити соус з яєць, молока і солі зі спеціями. Вилити в чашу. Встановити пристрій в положення «Випічка», і... забути про нього на 40 хвилин! Через зазначений час запіканка готова.

Як готувати заморожену цвітну капусту

Заморожування – прекрасний спосіб збереження овочів. Звичайно, свіже завжди смачніше і трохи корисніше, але качан цвітної капусти зможе пролежати кілька днів до того, як прийти в непридатність. У морозилці ж суцвіття будуть зберігатися довгий час і, що важливо, завжди бути під рукою. При готуванні заморожених продуктів є ряд секретів, знаючи які, страви вийдуть більш смачними. Розглянемо їх на прикладі одного рецепта.

М'ясна «ковбаска» з сюрпризом

Компоненти:

  • фарш (яловичина) – 1кг;
  • півкіло цвітної капусти;
  • білки двох яєць;
  • три шматочка хліба (білого);
  • неповний стакан молока;
  • цибуля;
  • морква;
  • масло;
  • сіль;
  • спеції.

Потрібний час: 60 хвилин.

Калорійність: 235 Ккал.

Процес: Починається процес приготування фаршу. Хліб замочується в молоці, віджимається і додається до м'яса. Цибулю і моркву – дрібні фракції нарізки – обсмажуються на олії. Трохи остуджувати і домішуються у фарш. Туди ж додаються білки.

Рада! Фарш стане більш еластичним і ніжним, якщо готову суміш кілька разів підняти і з силою кинути об дно посуду. «Відбитий» фарш набирається киснем і буде більш податливим при готуванні.

Далі переходять до капусти. Заморожена, як правило, вже розділена на суцвіття. Головні секрети роботи з замороженої капустою:

  • суцвіття опускають у воду, не розморожуючи;
  • солять воду в кінці варіння або не солять зовсім, якщо капуста стане частиною комплексного страви, яке буде подсаливаться пізніше;
  • час готування в 1,5 рази менше, ніж у свіжого аналога.

Отже, суцвіття бланшують до напівготовності, охолоджують. Фольгу змащують маслом і викладають фарш, розрівнюючи його рівним прямокутником (трохи фаршу потрібно залишити – згодом він стане в нагоді). У центр поміщають цвітну капусту, ланцюг по одному суцвіттю. Тепер і знадобиться залишений раніше фарш – їм необхідно заповнити пустоти між шматочками капусти.

За допомогою фольги скрутити «ковбаску» так, щоб суцвіття опинилися всередині і були з усіх боків покриті м'ясом. Помістити блюдо в духовку на тридцять-сорок хвилин при 190 С. За кілька хвилин до готовності розкрити фольгу зверху, щоб поверхня покрилася красивою скоринкою. Після приготування дати відстоятися десять хвилин.

В результаті вийде смачна м'ясна запіканка у вигляді ковбаски, кожен шматочок якої буде містити всередині «сюрприз» — симпатичне «деревце» цвітної капусти. Дуже смачно і красиво!

Звичайно, всі зазначені рецепти є лише базовими для приготування страв. Кожен зможе додати свої улюблені інгредієнти і приготувати щось унікальне. Головне, що в їх складі буде кольорова капуста, а значить і хороша порція здоров'я та сили!

Що ще почитати: