05 апрель 2019 1 988

Як робити капкейки в домашніх умовах

Що це таке? — запитаєте ви. Капкейки – це маленькі тістечка, дуже популярні на Заході. По суті міні-кейки це той же торт, тільки зменшеного розміру, який може стати прикрасою будь-якого столу, в тому числі і дитячого свята.

Трохи цікавих фактів про від капкейків

  • термін виник ще в 19 столітті, так як подібний десерт випікали в керамічних чайних чашках;
  • за іншою версією назва виникла завдяки особливостям зважування. Кажуть, що всіх інгредієнтів для міні-десертів було по одній чашці;
  • в останні роки понад 13% молодят обирають капкейки в якості головного весільного солодкого частування;
  • у 2012 році в Америці було продано 770 мільйонів міні-кексів;
  • у цьому ж році відкрили перший у світі банкомат з капкейками;
  • національний день цього десерту – 15 грудня;
  • найбільший у світі капкейк спекли у Вашингтоні. Його вага склала 555 кг. Крем важив 220 кг, а калорійність десерту склала 2 мільйони калорій.
Класичний рецепт покроково
Інгредієнти Кількість
борошно - 225 г
яйця - 2 шт.
розпушувач - 2 ч. л.
розтоплене масло вершкове - 50 г
молоко - 175 мл
прозорий мед - 100 мл
Час приготування: 25 хвилин Калорійність на 100 грам: 214 Ккал

Крім пирогів і тортів, святковий стіл можна урізноманітнити та іншими десертами. Наприклад, ніжними капкейками.

Покроковий процес приготування:

  1. У сотейнику злегка нагріти молоко, мед і масло. Постійно помішувати;
  2. Збити яйця і з'єднати їх з молочною сумішшю;
  3. Всипати борошно і акуратно перемішати;
  4. Готове тісто рівномірно розподілити по паперовим формах;
  5. І випікати близько 15 хвилин в духовці, розігрітій до 180С.

Рецепт капкейків з начинкою

 

В якості основи можна використовувати класичний рецепт приготування десерту, запропонований в попередньому рецепті, а ось експериментувати з начинкою можна до нескінченності. Нижче представлені найбільш смачні, легкі і популярні рецепти начинок для капкейків.

Вершкова карамель з бананом

Продукти:

  • коричневий цукор – 250 гр.;
  • банан;
  • вершки -150 мл

Час приготування: 10 хвилин.

Калорійність: 270.5 ккал.

Приготування:

  1. Цукор розігріти на сковороді і дочекатися, поки він придбає золотавий відтінок;
  2. За цей час розім'яти фрукт вилкою;
  3. Цукор змішати з вершками і додати бананове пюре;
  4. Всі інгредієнти ретельно перемішати.

Яблучна начинка

Інгредієнти:

  • цукор – 100 гр.;
  • вершкове масло – 50 гр.;
  • яблука – 2 шт.

Час приготування: до 15 хвилин.

Калорійність: 193.15 ккал.

Приготування:

  1. Яблука дрібно нарізати;
  2. Викласти на сковороду всі інгредієнти і обсмажувати до тих пір, поки не розчиниться цукор;
  3. Остудити.

Мус з молочного шоколаду

Інгредієнти:

  • шоколад – 150 гр.;
  • вершки – 300 мл

Час приготування: 15 хвилин.

Калорійність: 260 ккал.

Приготування:

  1. Шоколад розтопити на водяній бані;
  2. За цей час збити вершки;
  3. До шоколаду постійно помішуючи влити половину вершків, потім решту.

Забавні дитячі капкейки з мастикою

Вже давно в якості солодкого частування на дитячі свята використовують саме капкейки. Популярність пов'язана з тим, що їх зручно їсти, виглядають вони дуже мило, а от якщо їх ще забавно прикрасити, то маленькі гості будуть просто в захваті.

Необхідні компоненти:

  • яйця – 3 шт.;
  • борошно – 175 гр.;
  • масло – 150 гр.;
  • розпушувача і ваніліну по 10 гр.;

Загальний час, витрачений на приготування: 50 хвилин.

Калорійність: 403. 99 ккал.

Покрокове приготування американських десертів:

  1. Збити до пишноти і стійкої консистенції яйця і цукор;
  2. Окремо збити масло і з'єднати з солодкою яєчної сумішшю;
  3. Поступово всипати борошно і ретельно перемішати всі інгредієнти;
  4. Заповнити тестом форми і випікати при температурному режимі 180С не більше 15 хвилин.

Прикраса:

  1. Обробну дошку присипати цукровою пудрою і викласти мастику (в рецепті використовується готова мастика, куплена в магазині). Розкачати пласт і вирізати з нього гуртки, з тим же діаметром, що і готовий десерт;
  2. Для того щоб прикраси щільно прилягали до поверхні капкейків, їх треба змастити кремом або вареним згущеним молоком;
  3. Розкласти солодкі гуртки;
  4. Далі дійте відповідно до своєї фантазії. Ви можете вирізати з мастики метеликів, квіточки, вушка, намистинки, очі;
  5. Всім цим необхідно заповнити поверхню основи;
  6. Для того щоб прикраси прилипли до мастики, фон необхідно злегка збризнути водою і приклеїти додаткові інгредієнти.
Можна використовувати прикраси, як зроблені своїми руками, так і куплені в кондитерському відділі. Останні заощадять ваш час на кухня.

Капкейки з кремом

Ніжне ванільне тісто вдало гармонує з сирним кремом. Рецепт дуже простий, тому під силу будь-якій господині.

Компоненти рецепта для тіста:

  • масло – 120 гр.;
  • молоко — 60 мл;
  • яйця — 3шт.;
  • ванілін – 20 гр.;
  • борошно – 1 склянка;
  • цукор – 130 гр.;
  • розпушувач – 1,5 ч. л.;
  • сіль – 0.5 ч. л.

Продукти для ніжного крему:

  • сир – 150 гр.;
  • жирні вершки – 50 мл;
  • масло – 150 гр.;
  • пудра – 150 гр.;
  • есенція ванільна – 2 краплі.

Загальний час, витрачений на приготування: 35 хвилин.

Калорійність: 325.02 ккал.

Покроковий процес приготування:

  1. Всі інгредієнти обов'язково повинні бути кімнатної температури;
  2. Підготувати форми і включити духовку;
  3. Протягом 6 хвилин збивати масло з цукром;
  4. По одному вводити яйця;
  5. Покласти ванільний цукор;
  6. В окремому посуді з'єднати сіль, розпушувач і борошно;
  7. Включивши міксер на низьку швидкість по черзі вводити в тісто борошно і молоко;
  8. При цьому почати і закінчити треба сухим інгредієнтом;
  9. Рівномірно наповнити отриманим тестом, заздалегідь приготовані форми;
  10. Випікати при 160 ° С не більше 22 хвилин;
  11. Сир збити з половиною вершків. Далі діємо на око: якщо консистенція стала пишною і однорідно значить вершків більше не треба;
  12. Влити ванільну есенцію;
  13. В окремому посуді збити масло з пудрою до повітряної консистенції. Процес займе близько 6 хвилин;
  14. Продовжуючи збивання ввести в масляну суміш сирну;
  15. Готовий крем прибрати на чверть години в холодильник;
  16. Наповнити кондитерський мішок кремом і оформити охолоджені вироби.

Читайте як приготувати неймовірно смачний кекс в мультиварці.

Візьміть на замітку рецепт домашнього пирога з картоплею та м'ясом.

Класичний покроковий рецепт з фото горохового супу. Научинтесь варити це специфічне блюдо правильно.

Шоколадні капкейки

Мабуть, у світі мало людей, байдужих до шоколаду, а якщо він присутній у випічці, то можна не сумніватися: нічого, крім захоплення і похвали ви не отримаєте.

Отже, для шоколадних американських тістечок будуть потрібні наступні продукти:

  • борошно – 1 склянка + 1/3 склянки додатково;
  • розм'якшене масло – 3 ст. л.;
  • сода – ¼ ч. л.;
  • цукор – 1,5 склянки;
  • розпушувач – 2 ч. л.;
  • яйця – 2 шт.;
  • какао – ¾ склянки;
  • ванільний цукор – ¾ ч. л.;
  • сіль – 1/8 ч. л.;
  • какао – 50 гр.;
  • молоко – 200 мл

Загальний час, витрачений на приготування: 30 хвилин.

Калорійність: 279. 89 ккал.

Поетапний технологічний процес:

  1. Включити духовку для розігріву, у форму для випікання розкласти паперові формочки;
  2. Збити цукор з масло до легкості, і поки суміш не придбає білий відтінок;
  3. По одному ввести яйця, після кожного введення ретельно збити суміш;
  4. Насипати ванільний цукор;
  5. Борошно змішати з какао;
  6. Чергуючи додавати в тісто молоко і борошно;
  7. Готовим тістом заповнити формочки на ¾ частина;
  8. Випікати десерт 17 хвилин при температурі 180С;
  9. Прикрасити за бажанням, але тільки після повного охолодження виробів.

Ромові капкейки «Тірамісу»

Незважаючи на наявність довгого списку інгредієнтів, і тривалого процесу приготування, десерт виходить ніжним, ароматним і пікантним смаком.

Компоненти для приготування тіста:

  • жовток – 3 шт.;
  • масло – 60 гр.;
  • молоко – 85 мл;
  • борошно – 210 гр.;
  • розпушувач – 1 ч. л.;
  • цукор – 200 гр.;
  • сіль – ½ ч. л.;
  • яйця – 3 шт.

Для приготування просочення потрібно:

  • «Еспресо» — 100 мл;
  • коньяк – 20 мл;
  • цукор – 40 гр.

Продукти для крему:

  • цукрова пудра – 50 гр.;
  • 33% вершки – 150 мл;
  • «Маскарпоне» — 250 гр.

Для оформлення:

  • чорний шоколад — 80 гр.;
  • какао – 1 ч. л.

Загальний час, витрачений на приготування: 90 хвилин.

Калорійність десерту: 326.18 ккал.

Покроковий технологічний процес:

  1. Сіль, розпушувач, борошно, перемішати і просіяти;
  2. В СВЧ-печі розігріти молоко з маслом до 40С і прибрати в сторону, для того щоб рідина трохи охолола;
  3. Жовтки, цукор і яйця збивати за допомогою міксера не менше 7 хвилин;
  4. За цей час маса повинна збільшитися в кілька разів, а цукор повністю розчинитися;
  5. Після додавати невеликими порціями борошно і заважати тісто лопаткою в одному напрямку;
  6. До цього часу молочна маса встигне охолонути до потрібної температури, тому наступним етапом стане додати 4 столових ложок тесту в вершково-молочну суміш;
  7. Перемішати до однорідної консистенції і з'єднати з тестом;
  8. Перемішати також за допомогою лопатки. У підсумку вийде ніжне тісто;
  9. Форму для випікання заповнити паперовими вкладишами для капкейків;
  10. У кожну формочку влити стільки тіста, щоб воно заповнило лише ¾ частина;
  11. Перші 10 хвилин десерт випікають при температурі 180С, що залишилися 5 хвилин при температурному режимі 160С;
  12. Готові вироби не виймати з форми до повного охолодження;
  13. Поки десерт остигає, приготуйте просочення. Для цього зварити міцну каву (2 ч. л. кави на 120 мл води), додайте цукор і коньяк;
  14. Отриманої ароматною рідиною просочити капкейки: змастити поверхню виробів пензликом, змоченої в просоченні. Через 10 хвилин повторити процедуру;
  15. Займіться декором: розтопіть на водяній бані шоколад, отриману масу залийте в фігурні формочки і залиште остигати;
  16. Останній етап: приготування крему. Маскарпоне збити з пудрою, поступово вливаючи вершки дочекатися поки на кремі не почнуть утворюватися стійкі піки. Важливо: посуд, де збивається крем, повинна бути холодною;
  17. Перекласти крем у кондитерський мішок і прикрасити ним поверхню десерту;
  18. Посипати вироби какао і розкласти шоколадні прикраси.

Корисні поради та хитрості приготування капкейків

Чим гарний американський десерт, так це тим, що це прекрасна можливість експериментувати не тільки з оформленням, але і з смаковими якостями. Однак про основні правила приготування забувати не варто.

  1. Перед приготуванням тіста, необхідно перевірити наявність у будинку спеціальних форм для випікання десерту;
  2. Немає необхідності змащувати паперові форми кулінарним жиром, так як в тесті вже є потрібну кількість масла, і десерт не прилипне;
  3. У приготуванні капкейків, експериментів може підлягати, що завгодно, але тільки не рецептура. Всі пропорції повинні дотримуватися максимально точно, інакше разом ніжного десерту вийдуть сухі кекси з незрозумілою начинкою;
  4. Якщо ваша мета прикрасити десерт збитими вершками, то тісто в цьому випадку має бути максимально ніжним (для контрасту). В цьому випадку, обов'язково використовуйте міксер, а не ручний метод збивання;
  5. Форми для випікання ні в якому разі не заповнюються вщерть. В ідеалі вони займають лише ¾ частини, так як під час випікання вироби піднімуться;
  6. У приготуванні начинки можна включити свою фантазію. Наприклад, після розподілу тесту по формочках, можна додати в кожен капкейк по шматочку шоколаду. Під час теплової обробки інгредієнт розплавитися і начинка десерту буде просто фантастичною;
  7. Також можна додати горіхи, маршмелоу, мармелад, свіжі ягоди і карамель – головне не переборщити;
  8. Що стосується кількості використовуваної начинки, запам'ятайте максимум 1 ст. л. для кожного виробу;
  9. Час випічки відіграє важливу роль для результату. Передержанные в духовці вироби вийдуть сухими і позбавленими смаку;
  10. Поки десерт повністю не охолоне, виймати його з форми категорично заборонено. Консистенція виробів дуже ніжна і поки вони знаходяться в гарячому стані – капкейки подібні кришталевій вазі: одне незручне рух і вони розсиплються;
  11. В ідеалі час остигання становить не менше 30 хвилин.

Чудових вам капкейків і відмінного настрою!

Що ще почитати: