Як робити капкейки в домашніх умовах
Що це таке? — запитаєте ви. Капкейки – це маленькі тістечка, дуже популярні на Заході. По суті міні-кейки це той же торт, тільки зменшеного розміру, який може стати прикрасою будь-якого столу, в тому числі і дитячого свята.
Трохи цікавих фактів про від капкейків
- термін виник ще в 19 столітті, так як подібний десерт випікали в керамічних чайних чашках;
 - за іншою версією назва виникла завдяки особливостям зважування. Кажуть, що всіх інгредієнтів для міні-десертів було по одній чашці;
 - в останні роки понад 13% молодят обирають капкейки в якості головного весільного солодкого частування;
 - у 2012 році в Америці було продано 770 мільйонів міні-кексів;
 - у цьому ж році відкрили перший у світі банкомат з капкейками;
 - національний день цього десерту – 15 грудня;
 - найбільший у світі капкейк спекли у Вашингтоні. Його вага склала 555 кг. Крем важив 220 кг, а калорійність десерту склала 2 мільйони калорій.
 
| Інгредієнти | Кількість | 
|---|---|
| борошно - | 225 г | 
| яйця - | 2 шт. | 
| розпушувач - | 2 ч. л. | 
| розтоплене масло вершкове - | 50 г | 
| молоко - | 175 мл | 
| прозорий мед - | 100 мл | 
| Час приготування: 25 хвилин | Калорійність на 100 грам: 214 Ккал | 
Крім пирогів і тортів, святковий стіл можна урізноманітнити та іншими десертами. Наприклад, ніжними капкейками.
Покроковий процес приготування:
- У сотейнику злегка нагріти молоко, мед і масло. Постійно помішувати;
 - Збити яйця і з'єднати їх з молочною сумішшю;
 - Всипати борошно і акуратно перемішати;
 - Готове тісто рівномірно розподілити по паперовим формах;
 - І випікати близько 15 хвилин в духовці, розігрітій до 180С.
 
Рецепт капкейків з начинкою
В якості основи можна використовувати класичний рецепт приготування десерту, запропонований в попередньому рецепті, а ось експериментувати з начинкою можна до нескінченності. Нижче представлені найбільш смачні, легкі і популярні рецепти начинок для капкейків.
Вершкова карамель з бананом
Продукти:
- коричневий цукор – 250 гр.;
 - банан;
 - вершки -150 мл
 
Час приготування: 10 хвилин.
Калорійність: 270.5 ккал.
Приготування:
- Цукор розігріти на сковороді і дочекатися, поки він придбає золотавий відтінок;
 - За цей час розім'яти фрукт вилкою;
 - Цукор змішати з вершками і додати бананове пюре;
 - Всі інгредієнти ретельно перемішати.
 
Яблучна начинка
Інгредієнти:
- цукор – 100 гр.;
 - вершкове масло – 50 гр.;
 - яблука – 2 шт.
 
Час приготування: до 15 хвилин.
Калорійність: 193.15 ккал.
Приготування:
- Яблука дрібно нарізати;
 - Викласти на сковороду всі інгредієнти і обсмажувати до тих пір, поки не розчиниться цукор;
 - Остудити.
 
Мус з молочного шоколаду
Інгредієнти:
- шоколад – 150 гр.;
 - вершки – 300 мл
 
Час приготування: 15 хвилин.
Калорійність: 260 ккал.
Приготування:
- Шоколад розтопити на водяній бані;
 - За цей час збити вершки;
 - До шоколаду постійно помішуючи влити половину вершків, потім решту.
 
Забавні дитячі капкейки з мастикою
Вже давно в якості солодкого частування на дитячі свята використовують саме капкейки. Популярність пов'язана з тим, що їх зручно їсти, виглядають вони дуже мило, а от якщо їх ще забавно прикрасити, то маленькі гості будуть просто в захваті.
Необхідні компоненти:
- яйця – 3 шт.;
 - борошно – 175 гр.;
 - масло – 150 гр.;
 - розпушувача і ваніліну по 10 гр.;
 
Загальний час, витрачений на приготування: 50 хвилин.
Калорійність: 403. 99 ккал.
Покрокове приготування американських десертів:
- Збити до пишноти і стійкої консистенції яйця і цукор;
 - Окремо збити масло і з'єднати з солодкою яєчної сумішшю;
 - Поступово всипати борошно і ретельно перемішати всі інгредієнти;
 - Заповнити тестом форми і випікати при температурному режимі 180С не більше 15 хвилин.

 
Прикраса:
- Обробну дошку присипати цукровою пудрою і викласти мастику (в рецепті використовується готова мастика, куплена в магазині). Розкачати пласт і вирізати з нього гуртки, з тим же діаметром, що і готовий десерт;
 - Для того щоб прикраси щільно прилягали до поверхні капкейків, їх треба змастити кремом або вареним згущеним молоком;
 - Розкласти солодкі гуртки; 

 - Далі дійте відповідно до своєї фантазії. Ви можете вирізати з мастики метеликів, квіточки, вушка, намистинки, очі;
 - Всім цим необхідно заповнити поверхню основи;
 - Для того щоб прикраси прилипли до мастики, фон необхідно злегка збризнути водою і приклеїти додаткові інгредієнти. 

 
Капкейки з кремом
Ніжне ванільне тісто вдало гармонує з сирним кремом. Рецепт дуже простий, тому під силу будь-якій господині.
Компоненти рецепта для тіста:
- масло – 120 гр.;
 - молоко — 60 мл;
 - яйця — 3шт.;
 - ванілін – 20 гр.;
 - борошно – 1 склянка;
 - цукор – 130 гр.;
 - розпушувач – 1,5 ч. л.;
 - сіль – 0.5 ч. л.
 
Продукти для ніжного крему:
- сир – 150 гр.;
 - жирні вершки – 50 мл;
 - масло – 150 гр.;
 - пудра – 150 гр.;
 - есенція ванільна – 2 краплі.
 
Загальний час, витрачений на приготування: 35 хвилин.
Калорійність: 325.02 ккал.
Покроковий процес приготування:
- Всі інгредієнти обов'язково повинні бути кімнатної температури;
 - Підготувати форми і включити духовку;
 - Протягом 6 хвилин збивати масло з цукром;
 - По одному вводити яйця;
 - Покласти ванільний цукор;
 - В окремому посуді з'єднати сіль, розпушувач і борошно;
 - Включивши міксер на низьку швидкість по черзі вводити в тісто борошно і молоко;
 - При цьому почати і закінчити треба сухим інгредієнтом;
 - Рівномірно наповнити отриманим тестом, заздалегідь приготовані форми;
 - Випікати при 160 ° С не більше 22 хвилин;
 - Сир збити з половиною вершків. Далі діємо на око: якщо консистенція стала пишною і однорідно значить вершків більше не треба;
 - Влити ванільну есенцію;
 - В окремому посуді збити масло з пудрою до повітряної консистенції. Процес займе близько 6 хвилин;
 - Продовжуючи збивання ввести в масляну суміш сирну;
 - Готовий крем прибрати на чверть години в холодильник;
 - Наповнити кондитерський мішок кремом і оформити охолоджені вироби.
 
Читайте як приготувати неймовірно смачний кекс в мультиварці.
Візьміть на замітку рецепт домашнього пирога з картоплею та м'ясом.
Класичний покроковий рецепт з фото горохового супу. Научинтесь варити це специфічне блюдо правильно.
Шоколадні капкейки
Мабуть, у світі мало людей, байдужих до шоколаду, а якщо він присутній у випічці, то можна не сумніватися: нічого, крім захоплення і похвали ви не отримаєте.
Отже, для шоколадних американських тістечок будуть потрібні наступні продукти:
- борошно – 1 склянка + 1/3 склянки додатково;
 - розм'якшене масло – 3 ст. л.;
 - сода – ¼ ч. л.;
 - цукор – 1,5 склянки;
 - розпушувач – 2 ч. л.;
 - яйця – 2 шт.;
 - какао – ¾ склянки;
 - ванільний цукор – ¾ ч. л.;
 - сіль – 1/8 ч. л.;
 - какао – 50 гр.;
 - молоко – 200 мл
 
Загальний час, витрачений на приготування: 30 хвилин.
Калорійність: 279. 89 ккал.
Поетапний технологічний процес:
- Включити духовку для розігріву, у форму для випікання розкласти паперові формочки;
 - Збити цукор з масло до легкості, і поки суміш не придбає білий відтінок;
 - По одному ввести яйця, після кожного введення ретельно збити суміш;
 - Насипати ванільний цукор;
 - Борошно змішати з какао;
 - Чергуючи додавати в тісто молоко і борошно;
 - Готовим тістом заповнити формочки на ¾ частина;
 - Випікати десерт 17 хвилин при температурі 180С;
 - Прикрасити за бажанням, але тільки після повного охолодження виробів.
 
Ромові капкейки «Тірамісу»
Незважаючи на наявність довгого списку інгредієнтів, і тривалого процесу приготування, десерт виходить ніжним, ароматним і пікантним смаком.
Компоненти для приготування тіста:
- жовток – 3 шт.;
 - масло – 60 гр.;
 - молоко – 85 мл;
 - борошно – 210 гр.;
 - розпушувач – 1 ч. л.;
 - цукор – 200 гр.;
 - сіль – ½ ч. л.;
 - яйця – 3 шт.
 
Для приготування просочення потрібно:
- «Еспресо» — 100 мл;
 - коньяк – 20 мл;
 - цукор – 40 гр.
 
Продукти для крему:
- цукрова пудра – 50 гр.;
 - 33% вершки – 150 мл;
 - «Маскарпоне» — 250 гр.
 
Для оформлення:
- чорний шоколад — 80 гр.;
 - какао – 1 ч. л.
 
Загальний час, витрачений на приготування: 90 хвилин.
Калорійність десерту: 326.18 ккал.
Покроковий технологічний процес:
- Сіль, розпушувач, борошно, перемішати і просіяти;
 - В СВЧ-печі розігріти молоко з маслом до 40С і прибрати в сторону, для того щоб рідина трохи охолола;
 - Жовтки, цукор і яйця збивати за допомогою міксера не менше 7 хвилин;
 - За цей час маса повинна збільшитися в кілька разів, а цукор повністю розчинитися;
 - Після додавати невеликими порціями борошно і заважати тісто лопаткою в одному напрямку;
 - До цього часу молочна маса встигне охолонути до потрібної температури, тому наступним етапом стане додати 4 столових ложок тесту в вершково-молочну суміш;
 - Перемішати до однорідної консистенції і з'єднати з тестом;
 - Перемішати також за допомогою лопатки. У підсумку вийде ніжне тісто;
 - Форму для випікання заповнити паперовими вкладишами для капкейків;
 - У кожну формочку влити стільки тіста, щоб воно заповнило лише ¾ частина;
 - Перші 10 хвилин десерт випікають при температурі 180С, що залишилися 5 хвилин при температурному режимі 160С;
 - Готові вироби не виймати з форми до повного охолодження;
 - Поки десерт остигає, приготуйте просочення. Для цього зварити міцну каву (2 ч. л. кави на 120 мл води), додайте цукор і коньяк;
 - Отриманої ароматною рідиною просочити капкейки: змастити поверхню виробів пензликом, змоченої в просоченні. Через 10 хвилин повторити процедуру;
 - Займіться декором: розтопіть на водяній бані шоколад, отриману масу залийте в фігурні формочки і залиште остигати;
 - Останній етап: приготування крему. Маскарпоне збити з пудрою, поступово вливаючи вершки дочекатися поки на кремі не почнуть утворюватися стійкі піки. Важливо: посуд, де збивається крем, повинна бути холодною;
 - Перекласти крем у кондитерський мішок і прикрасити ним поверхню десерту;
 - Посипати вироби какао і розкласти шоколадні прикраси.
 
Корисні поради та хитрості приготування капкейків
Чим гарний американський десерт, так це тим, що це прекрасна можливість експериментувати не тільки з оформленням, але і з смаковими якостями. Однак про основні правила приготування забувати не варто.
- Перед приготуванням тіста, необхідно перевірити наявність у будинку спеціальних форм для випікання десерту;
 - Немає необхідності змащувати паперові форми кулінарним жиром, так як в тесті вже є потрібну кількість масла, і десерт не прилипне;
 - У приготуванні капкейків, експериментів може підлягати, що завгодно, але тільки не рецептура. Всі пропорції повинні дотримуватися максимально точно, інакше разом ніжного десерту вийдуть сухі кекси з незрозумілою начинкою;
 - Якщо ваша мета прикрасити десерт збитими вершками, то тісто в цьому випадку має бути максимально ніжним (для контрасту). В цьому випадку, обов'язково використовуйте міксер, а не ручний метод збивання;
 - Форми для випікання ні в якому разі не заповнюються вщерть. В ідеалі вони займають лише ¾ частини, так як під час випікання вироби піднімуться;
 - У приготуванні начинки можна включити свою фантазію. Наприклад, після розподілу тесту по формочках, можна додати в кожен капкейк по шматочку шоколаду. Під час теплової обробки інгредієнт розплавитися і начинка десерту буде просто фантастичною;
 - Також можна додати горіхи, маршмелоу, мармелад, свіжі ягоди і карамель – головне не переборщити;
 - Що стосується кількості використовуваної начинки, запам'ятайте максимум 1 ст. л. для кожного виробу;
 - Час випічки відіграє важливу роль для результату. Передержанные в духовці вироби вийдуть сухими і позбавленими смаку;
 - Поки десерт повністю не охолоне, виймати його з форми категорично заборонено. Консистенція виробів дуже ніжна і поки вони знаходяться в гарячому стані – капкейки подібні кришталевій вазі: одне незручне рух і вони розсиплються;
 - В ідеалі час остигання становить не менше 30 хвилин.
 
Чудових вам капкейків і відмінного настрою!








