Як смачно приготувати курячу грудку в духовці
Страва нагадує палицю з двома кінцями: з одного боку його люблять за дієтичні якості, з іншого боку остерігаються, так як при неправильній термічній обробці воно стане сухим. Це дієтичне і одночасно делікатесне м'ясо можна смажити, маринувати, варити, тушкувати. Але самий популярний спосіб теплової обробки – запікання.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
нарізаного кубиками консервованого ананаса - | 200 г |
нарізаних консервованих томатів - | 250 г |
курячі грудки - | 4 шт. |
рослинної олії - | 1 ст. л. |
кориці меленої - | 1 ч. л. |
червоного соусу «Сальса» - | ¼ Ст. |
маслин - | 1 склянка |
кмину - | 1 ч. л. |
цибулин - | 1 шт. |
солі - | за смаком |
води або бульйону - | 1-2 ст. л. |
зеленого перцю - | 1 шт. |
натертого сиру - | 100 г |
часнику - | 2 зубчики |
Час приготування: 60 хвилин | Калорійність на 100 грам: 108 Ккал |
Це страва з категорії: просто й урочисто. Приготування займе мало часу, а результат завжди буде приголомшливим.
Технологічний процес:
- З двох боків обсмажити м'ясо на олії по 2-3 хвилини;
- Перекладіть їх у посуд і накрийте, щоб зберегти тепло;
- У тій же сковорідці обсмажте часник, цибулю і перець;
- Коли інгредієнти придбають м'якість, додайте томати, бульйон, ананаси, приправи, соус і доведіть до кипіння;
- Отриману суміш вилийте у форму, розкладіть курячий продукт, накрийте кришкою або фольгою і відправте запікатися на 40 хвилин у духовку;
- Через певний час дістаньте блюдо, посипте сиром і повернути в духовку ще на 5 хвилин;
- Гаряче блюдо потрібно подавати, попередньо прикрасивши нарізаними маслинами.
Куряча грудка запечена в духовці з медовим соусом
Цей рецепт як проста арифметика: 5 інгредієнтів + 4 хвилини = соковите м'ясо і ароматне блюдо.
Для приготування знадобиться:
- 2 грудки;
- 1ст. л. меду (бажано прозорого);
- 1 ст. л. соєвого соусу;
- Сік половини лимона;
- Зелень.
Час приготування страви: 30-40 хвилин.
Калорійність: 121.29 ккал.
Процес приготування:
-
- Лимонний сік, соєвий соус і мед змішати;
-
- Отриманою сумішшю з усіх боків обмазати філе курки;
-
- Зелень в цьому рецепті грає роль «подушки» тому її викладаємо на дно форми;
- Викласти філе, полити його залишками соусу, між ними розкласти нарізаний лимон, з якого вичавлювався сік;
- Відправити запікатися на 40 хвилин.
Куряче філе в йогурті з каррі
Для приготування незвичайного страви потрібно:
- 1 стакан + 1 склянку (додатковий) йогурту;
- 5 склянки вершків;
- ¼ Склянку подрібненого коріандру;
- 1 дрібно нашаткована цибулина;
- 1 товчений зубчик часнику;
- 1 ст. л. соку лайма;
- 1 ч. л. цедри лимона;
- 6-8 курячих грудок;
- Мелений чорний перець;
- 1 ст. л. карі (порошок).
Час приготування: 20 хв. підготовка інгредієнтів + 2 години маринівка+ 45 хвилин запікання.
Калорійність: 105.67 ккал на 100 гр.
Маринівка:
- У велику керамічне або скляне блюдо вилити вершки і йогурт. Додати коріандр, цибуля, сік лайма, часник, лимонну цедру, каррі і чорний перець;
- Перемішати і покласти курячі грудки таким чином, щоб суміш повністю покрила;
- Накрийте посуд і приберіть в холодильник на 2 години.
Запікання:
- Перекладіть м'ясо з маринаду в форму. Запікайте в духовці не менше 45 хвилин при температурі 180 С;
- При подачі прикрасьте листям свіжого коріандру, а поруч поставте креманку з йогуртом (додатково).
Розкриваємо секрети: як приготувати куряче філе в кефірі в духовці
Багато чули про дієти Дюкана, де основним інгредієнтом вважається нежирне м'ясо. Тому куряча грудка міцно увійшла в раціон тих, що худнуть і стежать за своєю фігурою людей.
Для приготування страви з Дюкану потрібно:
- 1 кг курячого філе;
- Цибулина (за бажанням);
- 5 упаковки спецій для запікання курки;
- Сіль:
- 200 мл 1% кефіру.
Загальний час запікання і підготовки інгредієнтів: 2 години.
Калорійність: 94.96 ккал.
Технологія приготування:
- Філе посолити, залити кефіром і зверху посипати спеціями для запікання;
- Додати подрібнену цибулю і залишити маринуватися;
- Через годину розкласти м'ясо в форму. В рецепті не використовується рослинна олія, тому немає необхідності змащувати форму, м'ясо не прилипне;
- Запікати в середньому 50 хвилин при температурі 200С;
- Готове блюдо подається гарячим.
Ідеальним гарніром для цієї страви стане запечений соломкою картоплю або відварену в курячому бульйоні рис.
Святковий варіант: фарширована грудка в духовці
Фаршировані курячі грудки – це окрема категорія. Начинки можуть бути різні, тому компонуючи їх між собою, ви будете постійно дивувати близьких і друзів.
Варіація страви від Джеймі Олівера
Необхідні продукти:
- 2 курячих філе;
- 3 зубчики часнику;
- 200 гр. бринзи;
- Пучок петрушки;
- 1 ст. л. рослинного масла;
- Цедра лимона;
Загальний час: 30 хвилин.
Калорійність: 146.4 ккал.
Приготування страви:
- Готуємо начинку: до лимонній цедрі додайте дрібно порізану петрушку, пропущені через часникодавку зубчики часнику, змішайте з бринзою;
- У курячих филешках зробити наріз у вигляді кишеньки і наповнити начинкою. Щоб начинка під час запікання не витекла, заколіть кишеньку зубочисткою;
- Розкладіть курячі грудки в форму шкіркою вниз. Якщо хочете, то можете посипати сумішшю спецій для курки. Накрийте фольгою або кришкою від форми;
- Запікайте в духовій шафі близько півгодини.
В оригінальному рецепті британського кухаря Джеймі Олівера використовується сир Фета і в'ялені томати. Останній інгредієнт досить складно знайти, та і вартість у нього не найнижча. Що стосується бринзи, то її солоний смак прекрасно поєднується з ніжним курячим м'ясом.
За бажанням філе можна обваляти в панірувальних сухарях, так воно стане не тільки соковитим, але і хрустким.
Картопляні зрази з грибами — це смачно, ситно і просто. таке блюдо можна готувати кожен день або ж подавати до святкового столу.
Візьміть на замітку рецепт рогаликів з повидлом. Хороший рецепт випічки, яка вас ніколи не підведе.
Читайте як спекти булочки з цукром. Несподівані варіанти простого рецепту, а також фото-галерея різноманітних варіантів форм булочок на сторінках нашого інтернет-журналу.
Хитрощі запікання і корисні поради
50% секрету успішного запікання таїться в правильній експлуатації духовки. Знаючи маленькі хитрощі, які стосуються цього питання, ви перетворитеся на справжнього віртуоза кулінарії:
- Завжди дотримуйтесь температурний режим, інакше грудина згорить або не пропечеться. Звичайно, не на всіх духовках вбудований термометр і в цьому випадку помічником стане звичайний аркуш паперу. Якщо він трохи пожовтів, то температурний режим дорівнює 100-120С. Коли лист набуває яскраво-жовтого забарвлення, значить, духовка прогрілася до 190С. Коричневий відтінок свідчить про 210 С, якщо лист горить – температура 220-250С;
- Ідеальна посуд для запікання – емальована;
- Щоб грудка була соковитою і не перетворилася у сухий шматок м'яса, використовуйте спеціальні кулінарні «аксесуари» — рукав для запікання або фольгу.
- Не варто виймати грудку відразу ж після закінчення запікання. Залиште її усередині духової шафи ще на чверть години;
- Якщо хочете, щоб филешки при запіканні придбали натуральну (не штучну у вигляді панірування) скоринку, то періодично поливайте їх виділився під час запікання соком;
- Запобігти підгорання страви допоможуть сіль і вода. Для м'ясних страв ідеальним варіантом стане водяна баня, як вона робиться, знає кожна господиня.
Судячи за запропонованими рецептами, в технології приготування курячої грудки немає нічого складного, головне, правильно приготувати маринад і стежити за температурним режимом. Дотримуючись ці 2 правила, в результаті ви отримаєте блюдо з приголомшливим ароматом і ніжним смаком.