20 май 2019 12 075

Як спекти домашній пиріг зі смородиною

Пироги з ягодами можна готувати цілий рік: у сезон додавати свіжі, а в інший час року – заморожені. Те ж саме можна зазначити і щодо тесту: пісочне, бісквітне, дріжджове, листкове — яке вашій душі завгодно.

Випічка зі смородиною є не тільки смачним, але і корисним десертом, адже в її ягодах є вітамін С, який допомагає зміцнити імунітет, особливо це актуально під час зимових застуд.

Якщо ви використовуєте смородину з морозилки, не обов'язково її повністю розморожувати, досить просто промити водою, додати прянощі, перемішати і відправити в тісто.

Швидкий бісквітний пиріг
Інгредієнти Кількість
борошно - 150 г
яйця - 5 шт.
цукор - 250 г
ягоди - 150 г
сода - 0.5 ч. л
оцет - 1 ст. л.
масло - 2 ст. л.
Час приготування: 60 хвилин Калорійність на 100 грам: 203 Ккал
Вважається, що приготувати високий повітряний бісквіт під силу тільки досвідченим господиням. Але достатньо зробити його пару раз, і результат буде виходити все краще і краще. Якщо ви взялися за таку випічку, дотримуйтеся технологію і у вас все вийде.

Смородину залийте холодною водою, ретельно промийте, видаліть сміття, розкладіть на рушник і дайте обсохнути. Яйця розбийте в чашу міксера і збивайте близько чотирьох хвилин.

Коли маса почне біліти, по трохи всипайте цукор і продовжуйте процес. В отриманий гоголь-моголь введіть партіями просіяне борошно. Робіть це обережно, щоб яєчна маса не впала.

В ложку наберіть харчову соду, залийте оцтом або лимонним соком і отриману піну вилийте тісто.

Увімкніть електродуховку на 190 °С. Форму для випікання змастіть нерафінованою олією, посипати манкою або панірувальними сухарями. На дно висипте просохлі ягоди, розподіліть їх рівномірно. Зверху залийте не дуже густим тестом і занурте випікатися на сорок три хвилини.

Вийміть пиріг. Потім переверніть на велику тарілку.

Рецепт пирога зі смородиною і сиром

Поєднання кисломолочного продукту і чорної смородини завжди вважалося відмінним варіантом для приготування відкритого святкового пирога. Здавалося б, нічого складного, але як урочисто, яскраво і смачно виглядає це блюдо!

  • борошно – 200 г;
  • сода – 1 ч. л.;
  • биосметана – 3 ст. л.;
  • цукор – 200 г;
  • домашній сир – 250 г;
  • ягоди – 200 г;
  • масло — 100 р.

Приготування: 1.5 години.

Калорії: 213 Ккал/100 р.

У великій чаші з'єднати борошно з розпушувачем. Туди ж порубаємо масло, перетираємо руками всю масу в однорідну крихту, всипати цукор, покласти сметану і подмесить м'яке тісто. Обмотати його целофаном і відправити в холодне місце на тридцять хвилин.

Сир помістити в ємність блендера, слідом всипати цукор, що залишився, збити все до повітряної гомогенної маси. Якщо у вас немає такого електроприладу, просто сир перетріть через сито, а потім підмішайте цукор. У сирну суміш додайте крохмаль, помиту смородину і все ретельно перемішайте.

Запустіть електродуховку на 180 °С. Силіконову форму змастіть маслом, викладіть рівномірно по периметру розкачане тісто, формуючи по краях подобу бортів, щоб начинка залишилася всередині. Зробіть проколи вилкою в декількох місцях. Заповніть порожній простір начинкою, покрутіть з боку в бік, щоб розподілити сирно-ягідну масу і відправляємо запікатися на п'ятдесят хвилин.

Листковий пиріг із замороженою полуницею

Пироги з листкового тіста готували ще наші бабусі. Саме від них нам і дісталися основні принципи його приготування. З часом технологія і рецептура дещо змінилися, але смак і неймовірно красивий вид десерту залишилися колишніми.

  • борошно – 2 склянки;
  • цукор – 200 г;
  • яйця – 1 шт.;
  • олія – 200 г;
  • ягоди – 200 р.

Процес приготування: 4 години.

Калорії: 197 Ккал/100 р.

Купкою на стіл витрушуємо борошно, в середині робимо поглиблення, розбиваємо яйце і починаємо підмішувати тісто, поступово підливаючи воду. Борошняна маса повинна не липнути до рук і бути пластичною. Обмотуємо тісто целофаном і відправляємо в прохолоду на півгодини. Вершкове масло покласти в морозилку на десять хвилин.

Витягаємо масу, посипаємо борошном стіл і катаємо полотно товщиною два сантиметри. По центру кладемо примерзшее масло. Загортаємо краї тіста за схемою простирадла. Беремо качалку і починаємо катати отриману конструкцію, докладаючи фізичну силу. Робити це потрібно починаючи від середини до країв, щоб масло рівномірно вбралося в тісто. Коли маса вийде більш-менш гомогенної, складаємо її ще раз як конверт і знову катаємо. За цим принципом операцію проробляємо три – чотири рази. Поміщаємо готову основу в холодне місце на годину.

Дістаємо смородину з морозилки, злегка промиваємо водою. Включаємо електроприлад на 190 °С. Змащуємо деко олією. Розкладаємо на нього тісто, роблячи бортики по краях. Вивалюємо зверху смородину. На неї розподіляємо імпровізовані завитки або сітки з тіста. Випікаємо пиріг п'ятдесят хвилин.

Читайте як приготувати макарони з креветками, якщо ви ще не пробували поєднувати їх з морепродуктів ви багато втратили!

Домашня ковбаса з курки — це відмінне дієтичне блюдо, яке можна навіть маленьким дітям.

Бананова шарлотка — рецепт, який можна спробувати навіть якщо ви на дієті.

Дріжджовий пиріг з чорною смородиною

Здоба, приготована на дріжджовому тесті, відрізняється особливою легкістю, м'якістю і розсипчастою. Зберігатися і не черствіти воно може до трьох днів.

  • борошно – 700 г;
  • «Соф» момент – 1 ст. л.;
  • яйця – 2 шт.;
  • молоко – 0.5 л;
  • цукор – 3 ст. л.;
  • смородина – 200 г;
  • масло – 50 р.

Процес приготування: 3 години.

Калорії: 234 Ккал/100 р.

Розмішуємо сухі швидкодіючі дріжджі в домашньому молоці, цукор і дві ложки борошна. Залишаємо заготовку на двадцять хвилин. Опара буде готова, коли зверху з'являться бульбашки. Вбиваємо в неї яйця, вливаємо топлене вершкове масло і перемішуємо. Невеликими партіями починаємо всипати просіяне борошно, не перестаючи вимішувати.

Викладаємо велику грудку тіста на суху поверхню і сильно не натискаючи замішуємо тісто. Коли воно перестане прилипати до пальців, поміщаємо його в чисту миску і ставимо на батарею або якщо є – в йогуртницю. Залишаємо на годину. Коли маса збільшиться вдвічі, підмішуємо тісто ще раз, роблячи пальцями отвори і випускаючи повітря. Запускаємо електродуховку на 200 °С. Форму промазуємо маслом. Поділяємо дріжджову масу на дві рівноцінні частки. Розподіляємо долонями по дну форми, зверху накладаємо злегка розморожену смородину. Завершуємо наступним шаром тесту. Ставимо пропікається на годину.

Коли пиріг буде готовий, можна посипати зверху пудрою або полити глазур'ю.

Пісочна випічка з начинкою

Якщо тісто приготувати на домашній сметані, то випічка вийде розсипчастим та м'якою. Якщо ви любите солодку начинку, додайте пудру в ягоди.

  • борошно – 450 г;
  • яйце – 1 шт.;
  • биосметана – 200 г;
  • цукор – 250 г;
  • смородина – 150 г;
  • сода – 1 ч. л.

Процес готування: 1.3 години.

Калорії: 213 Ккал/100 р.

Вивалюємо пудру в комбайн, слідом вбиваємо охолоджені яйця і вмикаємо прилад.

Коли маса стане білою і схожою на гоголь-моголь, додаємо домашню сметану. Якщо такої немає, купіть в магазині продукт самої високої жирності. Борошно змішайте з харчовою содою, можна додати ваніль.

В рідку цукрово-сметанную масу підсипаємо суху складову основи. Коду вийде колобок, викладаємо його на стіл і домішують руками, щоб відчувати його структуру і пластичність.

Якщо у вас немає комбайна, ті ж самі операції можна проробляти віночком і руками. Смородину повністю розморожуємо, кладемо в залізну миску, засипаємо сто грамів цукру і варимо на помірному вогні вісім хвилин. Розігріваємо електродуховку на 185 °. Деко застеляємо пергаментом.

Розкачуємо тісто, намотуємо його на качалку і перекладаємо в тару. Зверху заливаємо смородиновим варенням. Перешкодимо випікатися на тридцять вісім хвилин. Гарячий пиріг нарізаємо ромбиками або квадратиками і викладаємо на блюдо.

Як спекти ягідний пиріг на кефірі в мультиварці

Легко і швидко можна приготувати пиріг до чаю зі смородиною, використовуючи електроприлад.

  • борошно – 250 г;
  • яйце – 1 шт.;
  • смородина – 100 г;
  • цукор – 200 г;
  • сода – 1 ч. л.;
  • біо-кефір – 250 мл

Процес приготування: 1.5 години.

Калорії: 203 Ккал/100 р.

У підігрітому кисломолочному продукті розводимо харчову соду, залишаємо постояти три хвилини. Потім розбиваємо туди яйця, всипаємо цукор, просіяне борошно і підмішуємо еластичне повітряне тісто. Борошна може знадобитися більше, дивіться по структурі борошняної маси. Включаємо мультиварку в режим випічки. Ягоди заливаємо водою, промиваємо, викладаємо на рушник і залишаємо просохнути.

Дно чаші промазуємо маслом або притрушиваем манкою. Готове тісто занурюємо в мультиварку, долонею робимо поглиблення і висипаємо туди ягоди. Герметично накриваємо кришку приладу і не чіпаємо одну годину.

Корисні поради

  1. Стекший сік з розморожених ягід можна застосовувати для варіння компоту, киселю або коктейлю.
  2. Щоб в пирозі не було мокрих прошарків від соку ягід, під них можна посипати шар крохмалю.
  3. Щоб не виникало складнощів з відмиванням дека та форми для випікання від вытекшего ягідного соку, застеляли їх пекарської папером.
  4. Посипайте дно посуду для випікання манкою, борошном або панірувальними сухарями, так не виникне складнощів з отриманням пирога.
  5. У дріжджове тісто підійдуть як сухі, так і свіжі дріжджі, принцип приготування не змінюється.

Приємного вам чаювання з домашньою випічкою!

Що ще почитати: