Як приготувати сирне тісто для пирога
Сир багатий білком і вітамінами, і навіть після теплової обробки страви з нього не втрачають корисності. Вживання сиру допоможе зміцнити нервову систему і кістковий скелет, завдяки великій кількості кальцію, магнію і фосфору.
Тісто з сиру нескладно готується і дозволяє урізноманітнити меню різною солодкою випічкою і поживними пирогами.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
Борошно - | 350 г |
Знежирений сир - | 1,5 пачки |
Вершкове масло - | 1 пачка |
Сіль - | пара пучок |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 342 Ккал |
Замішуємо тісто: до дрібно протертого сиру додаємо розтоплене масло і солимо, пробуючи на смак. До цієї суміші слід частинами додавати борошно, постійно заважаючи заготовку. Ідеальний стан тіста – коли воно м'яке, але не липне до рук.
Отримана суміш повинна полежати на холоді, а потім з неї можна готувати. Випічка з такої основи буде корисна для організму, так як в тесті немає цукру, а сир — знежирений.
Ця сирна основа універсальна – з неї можна готувати відкриті і закриті пироги, солодку піцу, печиво, рогалики, ватрушки і солодкі трикутники.
Пиріг з яблуками на основі сирною
У цьому пирозі смак сиру майже не відчувається через солодощі яблук. Сам пиріг з сирного тіста легко готується, виходить розсипчастим і ароматним.
Інгредієнти:
- Сир – 300 г;
- Сметана – 100 г;
- Борошно – 250 г;
- 3 середніх яблука;
- 3 яйця;
- Цукор – 150 г;
- Масло.
В одній ємності з'єднати цукор зі сметаною і сиром, збиваючи масу міксером до однорідності.
Додати в суміш яйця і борошно, ще раз збити.
А потім чистими руками місити тісто, збираючи його в єдиний клубок.
Вершковим маслом потрібно густо змастити деко (і дно, і всю висоту бортів) і так викласти тісто, щоб воно лежало рівним шаром. Почистити від насіння яблука і нарізати їх на тонкі часточки.
Викласти яблучні шматочки на пиріг (можна в кілька шарів) і густо обсипати цукром.
Поставити деко в гарячу духовку. Пиріг випікається 40 хвилин при температурі 180С.
Смачним і оригінальним рішенням буде додати до яблук ягід. Оригінальніше всього в цьому пирозі буде брусниця, журавлина і вишня. У зимовий сезон можна використовувати заморожені ягоди.
Капустяний пиріг з сирно–дріжджового тіста
Інгредієнти:
- Борошно – 500 г;
- Нежирне молоко – 250 мл;
- Сир – 250 г;
- Вершкове масло – 100 г;
- 2 ячних жовтка;
- Цукор – 3 ст. л.;
- Свіжі дріжджі – 15 г;
- Капуста – половина качана;
- 2 цибулини;
- Сіль – 0,5 ч. л.
У теплій і солодкій воді розвести дріжджі – слід ретельно розмішати їх, щоб у воді не залишилося грудочок. Зазвичай дріжджі починають «пузиритися» через кілька хвилин. До дріжджовий суміші додати молоко з маслом, сіль, цукор, сир, жовтки і борошно.
Потрібно продовжувати місити тісто, поки воно не перестане клеїтися до рук, потім накрити рушником і потримати його в теплі.
Готуємо начинку: тонко ріжемо цибулю шаткуємо капусту. Цибулю трохи обсмажуємо на маленькому вогні, потім додаємо капусту, і тушкуємо під кришкою, поки капуста не стане м'якою.
Сирне тісто розрізаємо на дві половинки і кожну розкачуємо, щоб товщина в підсумку була не більше 5 мм Одна половинка викладається на деко, потім йде начинка і зверху другий пласт тіста. Тепер необхідно скріпити половинки тіста, защепив їх по всьому колу пирога.
Заздалегідь розігрів духовку, ставимо туди пиріг з капустою, і нехай він готується, поки верх не зарум'яниться (близько 40 хвилин).
Види начинок можна змінювати. Наприклад, замість свіжої капусти покласти квашену або до капусти додати гриби і свинячі шкварки.
Сирний пиріг з пісочного тіста
Пиріг легко готується, так як пісочне тісто замішується за кілька хвилин і вийде навіть у недосвідчених господинь. Продукти для сирного пирога недорого коштують, а за смаком пиріг буде краще магазинного.
Необхідні продукти:
- Сир – 500 г;
- Маргарин – 1 пачка;
- Цукор – 1,5 склянки;
- Борошно – 2,5 склянки;
- Яйця – 4 шт;
- Масло.
Для пісочної консистенції основи, маргарин краще натерти на тертці. До нього приєднати цукор і борошно, потім заважати до однорідності і прибрати тісто, щоб воно полежало в холоді.
Начинка: сир слід ретельно розім'яти, додати яйця і склянку цукру. Суміш перемішувати, поки консистенція начинки не стане близькою до рідкої сметани.
На деко покласти кулінарний килимок і помістити на нього пісочне тісто (залишити кілька ложок). Далі, рівномірно розподіливши по всьому пирогу, викласти начинку. Зверху рештою тестом посипати пиріг. Пиріг випікається близько години. Готовність перевіряється за допомогою зубочистки – коли тісто перестало до неї прилипати – пиріг пора діставати.
Порізавши пиріг на маленькі квадратики, можна їсти його як печиво до чаю.
Тісто на кефірі для пирога зробити дуже просто, якщо знати кілька секретів.
Візьміть на замітку рецепт пирога з замороженими ягодами, читайте тут.
Відкритий пиріг з капустою з дріжджового тіста, кращий рецепт у нашій статті.
Пиріг на дріжджах з сирною начинкою
Приготування цього пирога вимагає невеликої вправності. Крім замішування дріжджового тіста, доведеться освоїти ще й процес прикраси пирога.
Інгредієнти:
- Борошно – 600 г;
- Молоко – 300 мл;
- Сухі дріжджі – 2,5 ч. л.;
- 4 яйця;
- Цукор – 1,5 склянки;
- Сир – 250 г;
- Сметана – 3 ст. л.
У розігріте молоко потрібно висипати дріжджі і столову ложку цукру, розмішати і залишити суміш трохи настоятися. Збиваємо яйця, додаємо склянку цукру, борошно і дріжджову суміш. Готове тісто, закрите рушником, має постояти в темному місці кілька годин.
Для начинки сир, сметана і цукор змішуються і збиваються міксером, поки не зникнуть всі грудочки.
34 тесту потрібно розкачати за формою дека. Товщиною розкатане тісто повинно бути не менше одного сантиметра, і його має вистачити не тільки на дно форми, але і на високі бортики. На змащений лист викласти тісто, а на нього начинка.
Тісто скочується в ковбаску і розрізається на шість шматочків. Кожен шматочок так розкочуємо качалкою, щоб їх довжина відповідала розміром дека. Отриманими смужками зверху прикриваємо пиріг, щоб вийшла їстівна сітка. Кінці смужок повинні бути добре скріплені з бортиками. Одне яйце потрібно збити і кулінарної пензликом намазати їм всю поверхню пирога – так він вийде більш рум'яним.
Пиріг випікається 40 хвилин при середній температурі. За рахунок їстівної сітки, начинка добре пропечеться.
Відмінним рішенням буде додати в начинку ягоди і фрукти. Їх подрібнюють і перемішують з начинкою пирога – так страва стане більш ароматним і ніжним.
Корисні поради
Для приготування смачних виробів із сиру не потрібно кулінарний досвід, але у новачків виникають питання:
- Можна готувати випічку з несвіжого сиру? У тісто можна додавати сир не першої свіжості – смак гірше не стане, а молочний продукт не доведеться викидати;
- Що робити, якщо сир сухий, а за рецептом необхідний м'який? Потрібно перекрутити його в м'ясорубці або протерти через дрібне ситечко.
Готуючи страви з сиру, можна дати волю фантазії – сир стає смачніше в поєднанні з багатьма продуктами: це може бути овочева начинка м'ясна, фруктова, ягідна. Смачним інгредієнтом для випічки буде сир, зелень, горіхи, сухофрукти, цукати, варення.
Висновок
Виготовляючи випічку з сиру, потрібно пам'ятати прості правила, які поліпшать смак страви і зменшать час його приготування:
- Універсальне тісто підійде для будь-яких страв з сиру, тому його можна приготувати заздалегідь і заморозити;
- Готуючи пироги з сирною основою, необхідно ретельно збивати продукти, щоб одержана маса була однорідною – це поліпшить смак випічки;
- Дріжджове творожному тесту потрібно дати настоятися, щоб тісто піднялося, потім обім'яти його ложкою і тільки після другого піднімання можна готувати.
Випічка з додаванням сиру – це смачна і корисна їжа, для приготування якої не потрібні рідкісні продукти або багато часу. Є бажання поекспериментувати і порадувати сім'ю сирними ласощами? Тоді починайте готувати!