08 март 2019 1 720

Як смачно приготувати котлети із буряків

Буряк у нас якось прийнято використовувати тільки для борщу, вінегрету і салату «Оселедець під шубою», хоча це прекрасний самостійний продукт, з якого можна зробити чимало різних смачних страв.

Наприклад, котлети – бюджетний, пісний і ще корисний варіант приготування буряка, який, напевно, несподівано сподобається всій родині. До того ж, таке смачне блюдо підійде всім намагається вести здоровий спосіб життя.

Найсмачніший рецепт
Інгредієнти Кількість
буряк - 6 середніх
манна крупа - 100 г
яйця - 2 шт.
сіль і перець - за смаком
панірувальні сухарі - за бажанням
рослинна олія - для смаження
Час приготування: 90 хвилин Калорійність на 100 грам: 60 Ккал
Як відомо, на перевірку найсмачнішими з усіх виявляються самі прості рецепти, з мінімумом інгредієнтів у складі. Котлети із буряків не є тут винятком.

Спочатку необхідно відварити буряк у шкірці (на це піде не менше 40 хвилин) і дати їй охолонути. Потім очистити від шкірки і натерти на крупній тертці. Наступний крок – додавання яєць, манки і спецій.

Готову масу потрібно залишити на 20 хвилин, щоб манка розбухла, після чого відкинути її на друшляк або трохи віджати, щоб зійшов зайвий сік. Можна формувати котлети, обвалюючи їх у панірувальних сухарях або манки або навіть залишаючи без панірування, і обсмажувати їх на сковороді.

Все, пора подавати на стіл.

Читайте рецепт неймовірно смачного і корисного морозива з банана.

М'яке і надзвичайно ніжне тісто на кыстыбый вийде, якщо ви прислухаєтеся до наших порад. Рецепт тут.

Як приготувати тріску в маринаді ви дізнаєтеся за нашими фото-рецептами.

Пісні котлети із буряків

Все більше людей намагаються дотримуватися посту, тому інтерес до пісних страв зростає з року в рік. Можна здивувати домашніх котлетами – пісними, буряковими.

Необхідні інгредієнти:

  • 1 середня буряк;
  • 1 ст. ложка манної крупи;
  • 1 ст. ложка рослинного масла (плюс олія для смаження);
  • сіль за смаком.

Час приготування страви: 1,5 години.

Калорійність: близько 100 Ккал/100 гр.

Буряк потрібно відварити, остудити і прокрутити через м'ясорубку.

Перемішати з манкою і рослинним маслом, посолити і поставити посуд з фаршем на невеликий вогонь, поки він не загусне.

Далі треба знову дати бурякової масі охолонути і зліпити з неї котлети, які залишиться обсмажити на рослинному маслі, за бажанням попередньо обвалявши в панірувальних сухарях.

На цьому все, яскраві смачні пісні котлети із буряків готові!

Як готувати бурякові биточки з сиром

Це дуже цікавий рецепт котлет, в якому поєднуються овочевий фарш і найніжніша ніжна серцевина. Така страва може стати основним і добре поєднується з гарніром.

Необхідні інгредієнти для котлет з буряка з сиром:

  • 2 середні буряків;
  • 1 яйце;
  • 4 ст. ложки манної крупи;
  • 4 ст. ложки плавленого сиру (пастоподібного);
  • 2 зубчики часнику;
  • сіль і перець за смаком;
  • рослинна олія для смаження.

Час приготування страви: 1 год.

Калорійність: приблизно 150 Ккал/100 гр.

Буряк відварюється, остуджується і натирається на крупній тертці, після чого змішують з подрібненим часником, яйцями, манкою, плавленим сиром і спеціями. Бажано дати постояти фаршу півгодини, щоб дати манці розбухнути, інакше котлети можуть просто розвалитися смаженні. Коли фарш стане щільним, можна почати викладати його ложкою на сковороду з розпеченим рослинним маслом і смажити котлетки до зарум'янювання.

Бурякові котлети з морквою і м'ясом

Бурякові котлети можуть бути не тільки вегетаріанськими, їх цілком можна зробити і з м'ясом, приготувавши таким чином смачний обід, яким можливо нагодувати і чоловіків.

Необхідні інгредієнти:

  • 0,5 кг змішаного фаршу;
  • 1 великий буряк;
  • 1 велика морква;
  • 2 середні цибулини;
  • 1 яйце;
  • рослинна олія для смаження.

Час приготування страви: 40 хвилин.

Калорійність: близько 200 Ккал/100 гр.

Буряк і моркву в цьому рецепті не відварюються, а залишаються сирими, і натираються не на великій, а на дрібній тертці. Цибулю можна дрібно порубати, або теж натерти на тертці і потім віджати від нього зайву рідину. Далі треба взяти м'ясний фарш, додати туди овочі і яйце, посолити, поперчити і добре вимісити. Залишиться зліпити бурякові котлети і посмажити їх на рослинному маслі з обох боків до готовності. Подавати з гарніром.

Поради хазяєчкам

Приготування котлет з чого б то не було є справою тонким, так як вони часто починають розвалюватися на сковороді при перевертанні або не слепливаются або ще що відбувається. Тому потрібно знати секрети їх приготування, щоб все виходило:

  1. Готувати бурякові котлети можна з відвареного м'яса, запеченого або сирого овоча, але перед відварюванням або запіканням очищати буряк від шкірки не потрібно.
  2. Для збереження форми котлет з буряка в них можна додавати не тільки манну крупу, але й борошно або панірувальні сухарі. З цією ж метою додаються у фарш і яйця.
  3. У буряковий фарш можна додавати різні інгредієнти – сир, волоські горіхи, родзинки, чорнослив, не тільки плавлений, і тертий сир, рис і багато іншого.
  4. Бажано залишити буряк після натирання або пропускання через м'ясорубку на деякий час, щоб з неї виділився зайвий сік, який потрібно буде злити. Але виливати його відразу не варто, так як якщо фарш вийде сухуватим, можна підлити невелика його кількість і знову добре вимісити всю цю масу.
  5. Зробити бурякові котлети менш жирними можна, якщо запекти їх в духовці.
  6. Добре підкреслює смак котлет з буряка сметана і різні соуси на її основі.
  7. Бурякові котлети дуже корисні для шлунково-кишкового тракту і підходять для дитячого харчування, причому дітям вони можуть дуже подобатися з-за свого кольору.
  8. Варити буряк для котлет слід таким чином – взяти овочі, їх помити щіткою, покласти в емальований посуд і залити холодною водою так, щоб вони були покриті. Спочатку поставити сильний вогонь, а після закипання води зменшити його до маленького і варити буряк до розм'якшення. На середній розмір потрібно 40 хвилин.
  9. При варінні буряків можна додати відвар столову ложку цукру, що дасть буряках можливість зберегти її яскравий малиновий колір і не втратити солодкуватий смак.
  10. Котлети із буряків можуть стати десертом, якщо додати у фарш родзинки, чорнослив або курагу і трохи цукру. Такий корисний десерт обов'язково оцінять діти.
  11. До буряка добре підходить сир. Якщо додати його і трохи часнику, котлети виходять дуже ароматними, смачними і багатими білком. І вегетаріанськими. А якщо змішати натерту буряк з сиром і цукром, то знову вийде десерт.
  12. При анемії можна робити котлети із буряків з гречаною кашею, замінюючи їй манку, і в такому випадку страва стане майже лікувальним, так як буде багате залізом.
  13. Котлети із буряків потрібно формувати і відразу викладати на сковороду, щоб скоринка з панірувальних сухарів, манки або борошна встигла прихватиться, інакше вона може встигнути розм'якнути під впливом виділяється з фаршу рідини.
  14. Для більш швидкого приготування бурякових котлет манну крупу в їх складі можна замінити борошном, тому що в такому випадку фаршу не потрібно дати постояти.
  15. Бурякові котлети цікаві тим, що можуть бути основною стравою, до якого буде подаватися гарнір – картопляне пюре, макарони або гречана каша, але і самі бути гарніром до м'ясних і рибних страв. І не забути про соус – сметану.
  16. Бурякову котлету можна використовувати як начинку для овочевого гамбургера – присмачивши, як годиться, листям салату, кружечком помідора, соусами і т. д.
  17. Якщо фарш для бурякових котлет все ж вийшов рідкуватим, можна викладати його на сковороду з розпеченим маслом ложкою, не намагаючись зліпити котлети.

Приємного апетиту!

Що ще почитати: