Як смачно приготувати котлети із буряків
Буряк у нас якось прийнято використовувати тільки для борщу, вінегрету і салату «Оселедець під шубою», хоча це прекрасний самостійний продукт, з якого можна зробити чимало різних смачних страв.
Наприклад, котлети – бюджетний, пісний і ще корисний варіант приготування буряка, який, напевно, несподівано сподобається всій родині. До того ж, таке смачне блюдо підійде всім намагається вести здоровий спосіб життя.
Інгредієнти | Кількість |
---|---|
буряк - | 6 середніх |
манна крупа - | 100 г |
яйця - | 2 шт. |
сіль і перець - | за смаком |
панірувальні сухарі - | за бажанням |
рослинна олія - | для смаження |
Час приготування: 90 хвилин | Калорійність на 100 грам: 60 Ккал |
Спочатку необхідно відварити буряк у шкірці (на це піде не менше 40 хвилин) і дати їй охолонути. Потім очистити від шкірки і натерти на крупній тертці. Наступний крок – додавання яєць, манки і спецій.
Готову масу потрібно залишити на 20 хвилин, щоб манка розбухла, після чого відкинути її на друшляк або трохи віджати, щоб зійшов зайвий сік. Можна формувати котлети, обвалюючи їх у панірувальних сухарях або манки або навіть залишаючи без панірування, і обсмажувати їх на сковороді.
Все, пора подавати на стіл.
Читайте рецепт неймовірно смачного і корисного морозива з банана.
М'яке і надзвичайно ніжне тісто на кыстыбый вийде, якщо ви прислухаєтеся до наших порад. Рецепт тут.
Як приготувати тріску в маринаді ви дізнаєтеся за нашими фото-рецептами.
Пісні котлети із буряків
Все більше людей намагаються дотримуватися посту, тому інтерес до пісних страв зростає з року в рік. Можна здивувати домашніх котлетами – пісними, буряковими.
Необхідні інгредієнти:
- 1 середня буряк;
- 1 ст. ложка манної крупи;
- 1 ст. ложка рослинного масла (плюс олія для смаження);
- сіль за смаком.
Час приготування страви: 1,5 години.
Калорійність: близько 100 Ккал/100 гр.
Буряк потрібно відварити, остудити і прокрутити через м'ясорубку.
Перемішати з манкою і рослинним маслом, посолити і поставити посуд з фаршем на невеликий вогонь, поки він не загусне.
Далі треба знову дати бурякової масі охолонути і зліпити з неї котлети, які залишиться обсмажити на рослинному маслі, за бажанням попередньо обвалявши в панірувальних сухарях.
На цьому все, яскраві смачні пісні котлети із буряків готові!
Як готувати бурякові биточки з сиром
Це дуже цікавий рецепт котлет, в якому поєднуються овочевий фарш і найніжніша ніжна серцевина. Така страва може стати основним і добре поєднується з гарніром.
Необхідні інгредієнти для котлет з буряка з сиром:
- 2 середні буряків;
- 1 яйце;
- 4 ст. ложки манної крупи;
- 4 ст. ложки плавленого сиру (пастоподібного);
- 2 зубчики часнику;
- сіль і перець за смаком;
- рослинна олія для смаження.
Час приготування страви: 1 год.
Калорійність: приблизно 150 Ккал/100 гр.
Буряк відварюється, остуджується і натирається на крупній тертці, після чого змішують з подрібненим часником, яйцями, манкою, плавленим сиром і спеціями. Бажано дати постояти фаршу півгодини, щоб дати манці розбухнути, інакше котлети можуть просто розвалитися смаженні. Коли фарш стане щільним, можна почати викладати його ложкою на сковороду з розпеченим рослинним маслом і смажити котлетки до зарум'янювання.
Бурякові котлети з морквою і м'ясом
Необхідні інгредієнти:
- 0,5 кг змішаного фаршу;
- 1 великий буряк;
- 1 велика морква;
- 2 середні цибулини;
- 1 яйце;
- рослинна олія для смаження.
Час приготування страви: 40 хвилин.
Калорійність: близько 200 Ккал/100 гр.
Буряк і моркву в цьому рецепті не відварюються, а залишаються сирими, і натираються не на великій, а на дрібній тертці. Цибулю можна дрібно порубати, або теж натерти на тертці і потім віджати від нього зайву рідину. Далі треба взяти м'ясний фарш, додати туди овочі і яйце, посолити, поперчити і добре вимісити. Залишиться зліпити бурякові котлети і посмажити їх на рослинному маслі з обох боків до готовності. Подавати з гарніром.
Поради хазяєчкам
Приготування котлет з чого б то не було є справою тонким, так як вони часто починають розвалюватися на сковороді при перевертанні або не слепливаются або ще що відбувається. Тому потрібно знати секрети їх приготування, щоб все виходило:
- Готувати бурякові котлети можна з відвареного м'яса, запеченого або сирого овоча, але перед відварюванням або запіканням очищати буряк від шкірки не потрібно.
- Для збереження форми котлет з буряка в них можна додавати не тільки манну крупу, але й борошно або панірувальні сухарі. З цією ж метою додаються у фарш і яйця.
- У буряковий фарш можна додавати різні інгредієнти – сир, волоські горіхи, родзинки, чорнослив, не тільки плавлений, і тертий сир, рис і багато іншого.
- Бажано залишити буряк після натирання або пропускання через м'ясорубку на деякий час, щоб з неї виділився зайвий сік, який потрібно буде злити. Але виливати його відразу не варто, так як якщо фарш вийде сухуватим, можна підлити невелика його кількість і знову добре вимісити всю цю масу.
- Зробити бурякові котлети менш жирними можна, якщо запекти їх в духовці.
- Добре підкреслює смак котлет з буряка сметана і різні соуси на її основі.
- Бурякові котлети дуже корисні для шлунково-кишкового тракту і підходять для дитячого харчування, причому дітям вони можуть дуже подобатися з-за свого кольору.
- Варити буряк для котлет слід таким чином – взяти овочі, їх помити щіткою, покласти в емальований посуд і залити холодною водою так, щоб вони були покриті. Спочатку поставити сильний вогонь, а після закипання води зменшити його до маленького і варити буряк до розм'якшення. На середній розмір потрібно 40 хвилин.
- При варінні буряків можна додати відвар столову ложку цукру, що дасть буряках можливість зберегти її яскравий малиновий колір і не втратити солодкуватий смак.
- Котлети із буряків можуть стати десертом, якщо додати у фарш родзинки, чорнослив або курагу і трохи цукру. Такий корисний десерт обов'язково оцінять діти.
- До буряка добре підходить сир. Якщо додати його і трохи часнику, котлети виходять дуже ароматними, смачними і багатими білком. І вегетаріанськими. А якщо змішати натерту буряк з сиром і цукром, то знову вийде десерт.
- При анемії можна робити котлети із буряків з гречаною кашею, замінюючи їй манку, і в такому випадку страва стане майже лікувальним, так як буде багате залізом.
- Котлети із буряків потрібно формувати і відразу викладати на сковороду, щоб скоринка з панірувальних сухарів, манки або борошна встигла прихватиться, інакше вона може встигнути розм'якнути під впливом виділяється з фаршу рідини.
- Для більш швидкого приготування бурякових котлет манну крупу в їх складі можна замінити борошном, тому що в такому випадку фаршу не потрібно дати постояти.
- Бурякові котлети цікаві тим, що можуть бути основною стравою, до якого буде подаватися гарнір – картопляне пюре, макарони або гречана каша, але і самі бути гарніром до м'ясних і рибних страв. І не забути про соус – сметану.
- Бурякову котлету можна використовувати як начинку для овочевого гамбургера – присмачивши, як годиться, листям салату, кружечком помідора, соусами і т. д.
- Якщо фарш для бурякових котлет все ж вийшов рідкуватим, можна викладати його на сковороду з розпеченим маслом ложкою, не намагаючись зліпити котлети.
Приємного апетиту!